Slovenija

Predlog podelitve izjemnih pooblastil vojski končal svojo pot na odboru DZ

Ljubljana, 02. 04. 2020 06.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
1717

Vladni predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi podelili izjemna pooblastila vojski pri širšem varovanju državne meje, na odboru DZ za obrambo ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih. Ob navzočih 19 poslancih jih je za predlagan sklep glasovalo 11, kar je manj od dveh tretjin, zato predlog ni bil sprejet. Tonin opozarja, da policijo čakajo veliki izzivi.

Proti je sicer glasovalo 7 poslancev. Poleg poslancev koalicijskih SDS, SMC, NSi in DeSUS so predlog podprli še poslanci opozicijske SNS, poslanci LMŠ, Levice in SD pa so predlogu že v razpravi nasprotovali. Poslanec SAB je bil vzdržan. 

Izpostavili so, da potrebe po dodatnih pooblastilih vojski ni, saj pritisk migrantov popušča. Menijo, da naj vojska v kriznih razmerah zaradi epidemije pomaga pri drugih nalogah, kot so logistika, helikopterski prevozi, razkuževanje in humanitarno udejstvovanje. Nekateri so sicer izrazili pripravljenost na ponoven razmislek o aktivaciji 37.a člena ob spremenjenih varnostnih razmerah.

Na pobudo poslancev SAB so člani odbora sicer odločali tudi o dopolnilu, da se v naloge z izjemnimi pooblastili lahko vključi zgolj tiste pripadnike stalne ali rezervne sestave SV, ki so vanjo vključeni najmanj eno leto, s čimer se je Hojs strinjal. S tem so po besedah Maše Kociper (SAB) želeli omejiti, da se ne bi v te naloge vključevali člani različnih vard. To je bil tudi pogoj SAB  za podporo aktivaciji 37. a člena zakona o obrambi. To dopolnilo, ''ki so ga v SAB na odboru za obrambo podprli, z njim pa bi preprečili sodelovanje nezadostno usposobljenih vojakov in članov vard oziroma drugih podobnih paravojaških enot, na koncu ni bilo sprejeto, zato tudi niso podprli 37. a člena ZaObr oziroma podelitve izjemnih pooblastil Slovenski vojski pri širšem varovanju državne meje,'' so sporočili s SAB.

Ob navzočih 19 poslancih jih je za predlagan sklep glasovalo 11, kar je manj od dveh tretjin, zato predlog ni bil sprejet.
Ob navzočih 19 poslancih jih je za predlagan sklep glasovalo 11, kar je manj od dveh tretjin, zato predlog ni bil sprejet. FOTO: Slovenska vojska

Zagovorniki vladnega predloga pa so izpostavljali pretečo nevarnost vala migrantov v povezavi s pandemijo novega koronavirusa in zavračali mnenja nasprotnikov s trditvami, da to ne pomeni vojske na ulicah. Poudarjali so, da bi SV opravljala zgolj naloge ob slovenski južni meji, in sicer v sodelovanju s policijo, ki je kadrovsko podhranjena.

Obrambni minister Matej Tonin je poudaril, da spoštuje odločitev odbora DZ za obrambo, čeprav se mu v danih okoliščinah ne zdi državotvorna. Na Twitterju je navedel, da zaradi hkratnega soočanja s povečanimi migrantskimi tokovi in boja z epidemijo policijo čakajo veliki izzivi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na navedbe nekaterih opozicijskih poslancev, da bi morali najprej aktivirati rezervne policiste, je notranji minister Aleš Hojs odgovoril, da so vsi rezervni policisti že aktivirani na podlagi sklepa vlade. Zaradi epidemije je po njegovih navedbah na delu več kot 1500 policistov. Četudi ni veliko prehodov državne meje, morajo biti ekipe vseeno tam, je še dodal.

Hojs: LMŠ je z vztrajanjem pri svojih predlogih glede pooblastil vojske dokazala politikantstvo

Hojs je glede zavrnitve predloga o podelitvi izrednih pooblastil vojski na sredini seji odbora DZ za obrambo na Twitterju ocenil, da je LMŠ z vztrajanjem pri svojih predlogih dokazala politikantstvo. Nekatere pripombe je Hojs upošteval, a opozarja, da je LMŠ na seji poudarjala: vse ali nič.

Kot je na Twitterju navedel minister, se v opozicijski LMŠ strinjajo, da je ukrep nujen, sicer ne bi predlagali, da velja takoj. LMŠ je predlagala, da bi ukrep veljal le do 30. aprila, ob čemer pa Hojs poudarja, da je to dejansko za dobrih štirinajst dni od uveljavitve.

Prav tako v LMŠ po navedbah Hojsa vztrajajo na tedenskem poročanju o izvajanju pooblastil parlamentarnim odborom, "sami pa v nekaj mesecih niti najnujnejše opreme niso zagotovili". To, da bi Slovenska vojska (SV) izvajala pooblastila v pasu dveh kilometrov od mejne črte, pa je LMŠ po oceni ministra zapisala brez vsebinskih pojasnil in zgolj zaradi nasprotovanja njegovemu predlogu, da bi se pooblastila izvajala v petkilometrskem pasu. Omejitev dveh kilometrov bi bila neoperativna, je še opozoril minister.

Dodal je, da so druge pripombe LMŠ upoštevali, na odboru pa so poudarjali: vse ali nič.

Prav tako so želeli nekateri člani odbora po opozorilu zakonodajno-pravne službe DZ natančneje opredeliti rok trajanja sklepa. V prvotnem predlogu je bilo zapisano, da lahko ukrepi veljajo največ tri mesece, kot to dopušča tudi zakonska določba, po mnenju zakonodajno-pravne službe pa mora biti v sklepu to obdobje zamejeno v okviru tega obdobja. Nekateri poslanci so tako s predlogom dopolnila, ki prav tako ni bil sprejet, sledili Hojsovemu predlogu, da se rok določi 15. junija. Po ministrovem mnenju bi bil ta datum primeren, ker so tudi ukrepi v predlogu koronskega mega zakona predvideni do 15. maja z možnostjo podaljšanja za 30 dni.

SPS je zmotil nastop notranjega ministra

Na razprave poslank in poslancev v luči ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa so se danes odzvali tudi v drugem policijskem sindikatu. Predstavnike Sindikata policistov Slovenije (SPS) je namreč zmotil nastop notranjega ministra  na sredini seji odbora za notranje zadeve. Na njej so sicer članice in člani odbora razpravljali o dodelitvi izrednih pooblastil vojski, a predlog nazadnje ni prejel zadostne podpore.

Kot so zapisali v sindikatu, so jih namreč seznanili, da je Hojs na seji med drugim izjavil, da oba policijska sindikata podpirata vse ukrepe notranjega ministrstva. Zaradi teh izjav se med policisti ustvarja vtis, da sindikat zagovarja tudi aktivacijo izrednih pooblastil Slovenski vojski, kar pa po navedbah sindikata ne drži.

Sindikat se namreč nikoli ni opredeljeval ne do vprašanja aktivacije izrednih pooblastil vojski in ne do vseh ukrepov, ki jih izvaja notranje ministrstvo. Zato v SPS te izjave razumejo kot "poskus zlorabe sindikata v politične namene, kar je ob tako občutljivi temi, kot je aktivacija 37.a člena zakona o obrambi, povsem nedopustno".

Kot so danes zapisali na ministrstvu, pa SPS predlagajo, naj še enkrat preverijo magnetogram. "Iz njega je jasno razvidno, da minister Hojs ni govoril o srečanju s SPS, ampak se je minister v svoji izjavi skliceval na srečanje s PSS in povedal, da PSS podpira napore vodstva ministrstva in policije za izboljšanje stanja v policiji," so navedli.

Ob tem Hojs javno sprašuje predsednika SPS Kristjana Mlekuša po njihovem stališču o aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi in pomoči Slovenske vojske policistom pri varovanju zunanje schengenske meje. Kot je poudaril, namreč ne gre za politično vprašanje, kot trdijo v sindikatu, pač pa je predlog na mizo prejel prav s strani policije. Zato minister reakcije sindikata ne razume, so še zapisali na ministrstvu.

Zorčič: Vojska bi glede na potrebe policije morala biti aktivirana

Predsednik DZ Igor Zorčič (SMC) ocenjuje, da bi vojska glede na potrebe policije morala biti aktivirana. "Odločitev je žal takšna, kakršna je. Upam, da ne bomo trdo izkusili spoznanja, da je napačna," je Zorčič v današnji izjavi novinarjem dejal glede zavrnitve predloga o podelitvi izjemnih pooblastil vojski na sredini seji odbora DZ za obrambo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1717)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
03. 04. 2020 11.25
+0
Opozicija je naredila nekaj, kar lahko naredi resnično samo neumen človek, človek, ki živi v narobe svetu. Zaradi takih ta zakon ni bil sprejet, tudi nad tako imenovano policijsko državo niso bili navdušeni - pa resnično bolna obrazložitev; ostali bomo brez demokracije. Lepo vas prosim, migranti vdirajo k nam, če se bomo znebili virusa, se lahko znebimo tudi vdorov. Ne živim v demokratični državi in domovini, kajti bati se teh vdorov, da se ne počutiš varnega v svoji domovini??? Kako lahko kdo temu reče demokracija???
pravisprehajalec
02. 04. 2020 20.22
+10
Malo je bilo poročil iz grške meje zadnje 2 meseca, saj so bili še Levičarji pri nas na oblasti. Europa je spoznala, da ne gre za "pomoči potrebne" na katerih so hoteli graditi levičarji svoj posel (EU sredstva, vladna sredstva, donacije, torej vse razen lastnega levičarskega dela in vložka) ampak gre za migracijski Turizem, kjer stotine milijonov iz tretjega sveta, zaradi njihove visoke rodnosti ter poldržav, v katerih živijo, nimajo nikakršnih možnosti za življenje, takšno kot v Europi ali Ameriki. Rešitev je le ena, odhod v Europo. Stabilno okolje, zaslužek, šolanje potomcev, dobrine iz televizije in neta. Vsak bi si želel to, a težava je, ker jih je 4 milijarde takšnih in ker se njihovo število vsako leto poveča za 80 milijonov. Vzel jih boš torej letos 100 milijonov, pred vrati bo novih 200 milijonov in tako naprej. Če boš vzel turških 4 milijone, ki so tam zato, ker je leta 2015/16 uspelo 1,5 milijonu, bo čez dve leti novih 40 milijonov. Številke so gromozanske, 2 milijona Slovencev v njih ne pomeni nič. Na nas je, da torej varujemo naš prostor, majhen, a lep, gore, čisto naravo, ter lep občutek, da kamorkoli greš ven iz mest, ni nikogar. Sam se sprehajaš po lepi naravi. Bi hoteli to zapraviti? V osrčju Europe, pri čemer nas večina sveta ne zna pokazati na zemljevidu? Res bi bili šalabajzerji. Zato Slovenci, ne pustite, da vam to storijo.
komarec
02. 04. 2020 20.52
+2
pravi sprehajalec, dajem ti prav kar pišeš in se s tabo v celoti strinjam, kar se migrantov tiče. Pojasni mi pa nekaj pošteno, za kaj so vse članice EU že pred leti, še preden se je ustanovila EU na veliko uvažale delovno silo iz tako imenovanih revnih držav, Turčije, takratne Jugoslavije, Afrike, Azije....? Za kaj se EU skoraj da ni odzivala , ko je v Italijo prihajalo na tisoče migrantov iz Afrike kot, da to ni njihov problem? Za kaj EU ne sprejme skupne strategije varovanja Šengenske meje? Za kaj EU dovoli, da se Grčija, ki je članica EU sama ubada s tem problemom? So migranti problem vsake članice EU posebej? In kot zadnje vprašanje za kaj smo sploh potem rinili v tako EU, ki je kar se migrantov tiče eno veliko skrpucalo?
pravisprehajalec
03. 04. 2020 09.35
+3
Uvažale so zahodne države delovno silo že ves čas, zaradi hitre rasti svojih gospodarstev. Na prelomu stoletja so imeli v Nemčiji v Porurju ghete iz tisočev in tisočev Poljakov, ki so jih navozili tja. Ti Poljaki so se asimilirali sčasoma v celoti in Poruje je dobilo modre oči in blond lase ter bolj Nemce od samih Nemcev. Po drugi vojni je ostalo in zbežalo v Anglijo okoli 200.000 Poljakov, v Nemčiji so ostali Slovenci naprimer na prisilnem delu, ki se domov niso hoteli vrniti, ali pa so bili v nemški vojski. Vem za dva tri primere. Gastarbajterji iz Juge so že druga tretja generacija, praktično nihče se ni vrnil in so zgradili svojo nemško identiteto tam. Naslednji rod. To je proces ki je vsaj 200 let potekal v Europi. Pred 20 leti so rekli, da ima praktično vsak Dunajčan v tretjem kolenu prednika iz Imperija. Tisti ki so tam študirali, so si poskušali najti delo v prestolnici. Pa ostali tudi. Gre torej za iskanje dela in boljšega življenja. Dokler zaradi eksplozije prebivalstva v tretjem svetu (pomoč v hrani, medicina zahodnega sveta) ni začel prihajati tretji svet v zahodno Europo po enakih principih, kot so stoletje prej hodili Poljaki in ostali. Vendar pa obstaja tukaj razlika, oni se pa ne asimilirajo v celoti, ampak obdržijo generacije navade iz svojega okolja. So nekje vmes, nekoč sem poslušal Turka, ki je šel v turčijo, pa tam ni mogel biti, ker so ga gledali kot Nemca z njegovimi navadami, Nemci so ga pa gledali kot Turka. Ker kljub domnevni strpnosti, te zahodne družbe znajo biti hudo segregacijske, še sploh njihovi starejši pripadniki. Z hladno distanco ti dajo vedeti kam pašeš. To te prišleke potem spravlja ob živce. Da še tretja generacija, ki nikoli ni bila v Alžiriji, navija za Alžirce in vihti Alžirsko zastavo in ne francosko. Poleg tega so migranti deleženi praviloma manj socializacije, kot pa domači otroci, ki živijo v procesu prepovedi in vzgajanja. Proces ki se je začel torej pred leti in eskaliral leta 2015 je povsem enak, kot v Braziliji ali Indiji, kjer se trume revežev selijo na obrobja mest in kreirajo pločevinaste in kartonske slume. V iskanju boljšega življenja. V Europi obilja zadnjih 50 let, se je oblikovalo neko mišljenje, da je svet enak, da se da vsem pomagati, pošiljalo se je hrano in medicino itd. v Afriko. Posledica tega je bila eksplozija prebivalstva, z netom in informacijami ter TV se je tam spoznalo, da del sveta živi zelo dobro in da te še celo vzamejo tja. Sedaj so pa tukaj pred vrati. Tukaj smo imejte nas. V sami Europi pa se je oblikovala neka politična struja, humanistična, prosvetljena itd. kjer "strah pred fasihizmom" hromi vsakogar in vse politike. Oziroma da bo kakšen politik obtožen fasihizma s svojimi izjavami, tako kot chhharovnice nekoč. Zato gledajo drug drugega, kaj bo kdo storil, migracije pa so se neovirano nadaljevale. Nihče ni upal reči stop, da ne bo Fasihist izpadel. Ter velika naivnost te Europe, še sploh njenega mlajšega dela. Otroci obilja nevarnosti pač ne poznajo. Vrata so se priškrtnila, plaz se je vsul leta 2015. Ki je presenetil še samo Merklovo, saj je računala, da se bodo te migracije ustavile na obrobju Europe. Pa se niso, vsi v Nemčijo. Sedaj je politikom jasno, nov tak plaz bo destabiliziral Europo, prišlo bo do uporov, neredov. In nov plaz, bo generiral še večjega zadaj in tako naprej...
riss
02. 04. 2020 20.00
-6
Armija = akcija, v službi ohranjanja povsod zavrženega enoumja.
pravisprehajalec
02. 04. 2020 20.09
+5
To imaš v mislih koncept Splošne Ljudske obrambe Edvarda Kardelja iz leta 1976? Ker mladiči tega koncepta, SMC, SD, SAB in Levica bi ga radi spet uvajali. ne zaupajo nobeni vojski, če nima rdeče zvezde na kapah. "Ni ljudska" pravijo....
iga_biba
02. 04. 2020 20.13
+0
To si želi IJJ še iz časov ko je bil goreč član zveze komunistov in je videl kako fajn je če si sam GLAVNI.
HorstWiesel
02. 04. 2020 20.14
+8
Če že moram izbirati med enoumjem ali dvoumjem, da ne govorim o brezumjem, imam raje enoumje.
pravisprehajalec
02. 04. 2020 20.24
-4
Igica, vedno znova nekaj cviliš tukaj, pa nihče ne razume. Lej, Ivan Janez je partijski disident Solženicinovega tipa.
komarec
02. 04. 2020 20.39
-3
pravi no roko na srce ni pozabil vsega in se hitro vidi kako je vzgojen.
pravisprehajalec
02. 04. 2020 20.42
+5
Pipane, morda ima res napake, a če mi v zameno ponujaš Šarca in Kordiša, se bom odločil zanj....
komarec
02. 04. 2020 21.01
-1
pravi osebno nimam težav ne s tistimi ki so za Janšo, za Kodiša, za Šarca, Pahorja, Peterleta, Tonina, Jelinčiča....... dokler me ne začnejo prepričevat na takšen način, da sem neumen ali nenormalen, če sem za tega ali onega. Tu se zadeva konča.
komarec
02. 04. 2020 21.05
-3
pravi pa še nekaj bi ti rad povedal. Večkrat si pogledam tudi Novo TV 24. Roko na srce je to zelo sovražna TV. Razumem, da so na udaru kritike nasprotniki SDS, vendar nisem zasledil niti ene najmanjše kritike na račun SDS ali Janše, samo pohvale. Toliko o objektivnosti.
ssbobo
02. 04. 2020 19.59
+2
Zajtrvam referendum ALI SE VOJSKA POSTAVI NA MEJE......... odgovor : DA NE
riss
02. 04. 2020 20.01
+8
srebrnibreg
02. 04. 2020 20.03
+0
Da in že bi lahko pripravljala opremo, če bi sds hotela.
pravisprehajalec
02. 04. 2020 20.11
+4
Pas 2 km od meje, potem te pa lovi NGO levičar, če si šel v trgovino po malico izven tega pasu, pa cvili, je poniževanje slovenske vojske. Slovenska vojska ima pravico biti povsod po Sloveniji.
srebrnibreg
02. 04. 2020 20.15
+0
Že sedaj je povsod po Sloveniji vendar ne v nadzoru lastnih državljanov, ker je to delo policije.
pravisprehajalec
02. 04. 2020 20.26
+4
Nadzor lastnih držaljanov ni bila nikoli opcija slovenske vojske Srebreni, ampak je bila opcija obramba Slovenije pred migranti.
riss
02. 04. 2020 19.58
+5
Milan, partija, levica, armija. Žal samo na braniku privilegijev komunizma.
iga_biba
02. 04. 2020 20.14
-3
si malo zamešal a, ne? Janša si želi Janša vojske na ulicah s pooblastili policije-
pravisprehajalec
02. 04. 2020 20.26
+5
korintos25
02. 04. 2020 19.16
-4
Gotof je, še 94 dni.
Kuki12
02. 04. 2020 19.20
+9
Z vašo politiko in podpiranjem migracij, bo JJ na oblasti še deset let, pa nisem njegov pristaš. Sami ste se ustrelili v oba kolena.
komarec
02. 04. 2020 19.52
+2
Kuki12 tudi tebi postavljam isto vprašanje kot pogledd-u, obrazloži kaj je demokracija, kaj je parlamentarna demokracija, in kaj je izdaja slovenskega naroda.?
pravisprehajalec
02. 04. 2020 20.00
+4
Izdaja Komunizma in Revolucije še ni izdaja slovenskega Naroda, Pipane. Ta miselni vzorec ste trpali 70 let v glavo. ne morejo biti vsi za kiomunizem, saj je vendar to jasno?
komarec
02. 04. 2020 20.35
-4
pravi kdo ti brani bit za kaj drugega. Tebi tudi nebroj let že trpajo v glavo da je spočela od sv. Duha.
pravisprehajalec
02. 04. 2020 20.39
+6
Jaz sem samo kristjan po kulturi in tradiciji Pipane. Sem pa Antikomunist, to pa je res...
drago štubljar
02. 04. 2020 19.15
-1
ITAK JIH DJABE HRANIMO ZA TRAMPA
FAUSTOS1
02. 04. 2020 19.09
-9
Pravzaprav sem kar vesel ,da slovenija zraven ovac in vernikov sds in orbanov,premore še nekaj ljudi ,ki znajo razmišljat z svojo glavo-kajti slovenija ni vojaško ogrožena ,da bi potrebovala vojsko na ulicah-seveda poskuša vlada pod krinko pandemije uvesti izredne razmere ki bi dovoljevale vojsko na ulicah in policijsko uro a po tem ni nobene potrebe -virus covid 19 bo rešilo zdrastvo po celem svetu,kot so rešili kugo,sars,tuberkolozo,tifus,rdečke,koze itd
Kuki12
02. 04. 2020 19.13
+5
Fausto, 37a člen pošilja vojsko na mejo....preberi in akceptiraj ta člen. Zakaj vidite vojsko na ulicah mi ni jasno. Edina vojska, ki je streljala na lastne ljudi je bila levičarska vojska bivše KP.
korintos25
02. 04. 2020 19.15
+0
Kuki.., zakaj Rojs ne sprejme vojsko na mejo na 2 km. od meje in nič več?
Kuki12
02. 04. 2020 19.19
+5
Kaj pa če je dva in pol kilometra, jim lahko pa pomaha, a ne.
Kuki12
02. 04. 2020 19.21
+3
Še zdaleč ne toliko, kot rdeča zvezda. Vsi sovražniki skupaj ne, kot rdeča zvezda.
SLObunkeljn
02. 04. 2020 19.42
-2
Kuki daj dojami že enkrat, da nihče ni bil proti vojski na južni meji, tboj ljubljeni vodja jo je hotel po vsej državi ... v mestih, stanovanjih , uradih ... zato ni prišlo do konsenza,
HorstWiesel
02. 04. 2020 19.46
+4
Bunkelj, kdo te je pa tko našponal? Govor je bil o vojski na meji in ne o tankih v LJ
maverick
02. 04. 2020 20.01
-1
Govor je o vojski na mejah - zaradi migrantov??? A zato so predvideli tudi vojsko na Brniku , v Mariboru in Sečovljah? Ker migranti prihajajo z letali- privatnimi seveda, ker v Sečovljah ni potniške linije!
pravisprehajalec
02. 04. 2020 20.02
+4
Buhtelj, praviš ko se migrant prebije čez mejni pad 2 km, bognedaj 5 km, je pa na konju?
pogledd
02. 04. 2020 19.00
+9
"Kdor izda Slovensko vojsko, Slovenskega vojaka, izda Slovenijo"! Politikanti iz vrst SD, LMŠ in Levice, ki v času pandemije in problemi z migranti namerno škodujejo, da se ne vzpostavi popolni nadzor nad južno mejo, da se dodatno zaščiti domovina in njeni državljani, takšni politikanti so "rak rana" družbe, veliki škodljivci, izdajalci, proti domovinski elementi. Sram jih bodi, če ga premorejo...
Kuki12
02. 04. 2020 19.01
+4
Tudi potomci jih bodo spraševali, zakaj so izdali domovino.
korintos25
02. 04. 2020 19.15
-5
drago štubljar
02. 04. 2020 19.19
-3
GDO JE ZRUSIL HELIKOPTER ZDEJ SVERCERJI ORUZJA TUZIJO DRZAVU ZA 1 MIL. €
Kuki12
02. 04. 2020 19.23
+7
Drago, piši v slovenščini....orožje, ne oružje.
komarec
02. 04. 2020 19.51
-5
pogledd obrazloži kaj je demokracija, kaj je parlamentarna demokracija, in kaj je izdaja slovenskega naroda.?
iga_biba
02. 04. 2020 20.15
-2
vrhovni poveljnik je izdal svojo vojsko, ko ji je trikrat dal negativno oceno pa ni nič naredil da bi se zadeve izboljšale. Janša pa pravi, da je naše vojske za dve ulici v LJ? halo? lepo vodstvo države imamo!
Kuki12
02. 04. 2020 18.57
+7
Pogrešam volkabrenina, ki je cel dan zagovarjal izdajo domovine. Aktiven je bil celih deset ur. Resnično se mi smili, čeprav je poslanec in plačan na listi LMŠ-ja. Je pa njega zamenjal Pravakritika. Pojasnit mu moram, da ste svečke prižigali levičarji in to še ne mesec nazaj...upam, da vam spomin še seže toliko nazaj.
iga_biba
02. 04. 2020 20.17
-5
imaš čas spremljati kdo kaj piše in kako dolgo. super. a, te ne spustijo iz kleti niti za malico? imate 2 m razdalje drug od drugega? maske? prezračevanje s klimo ni zdravo!
maverick
02. 04. 2020 18.07
+6
Osnovni namen uporabe vojske na meji je potrebno razumeti v percepciji možnosti, ki jih vojska ima. In v konfliktu mnenj imamo po navadi opravka z različno percepcijo o enakih stvareh. Ker so »glavni vzrok« po vladni presoji »Varnostne razmere, ki so posledica zaostrenih zdravstvenih razmer zaradi epidemije COVID-19,«, je potrebno predvsem pogledati, kakšen bi bil neposreden vpliv uporabe SV v skladu s pooblastili v 37.a členu. Da pa bi to lahko tudi komentirali, pa si je potrebno predlog sklepa o izvajanju izjemnih pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje skupaj z obrazložitvijo prebrati. Šele potem lahko komentiramo in dajemo vrednostne sodbe o ravnanju posameznih poslancev ali komentatorjih. Po pisanju nekaterih sodeč predloga sklepa, obrazložitve pa tudi same razprave še od daleč niso videli. Me pa to ne čudi, še posebno v duhu ravnanj koalicijskih strank pri sprejemanju drugega zakona (EPA: 1095 – VIII) ko se najprej nekateri hvalijo, da so dosegli umik 104. člena, nato ugotovijo, da tega niso dosegli, vložijo amandma za umik 104. člena zakona, čez nekaj časa vložijo amandma na amandma za umik predloga za črtanje tega člena, nato pa stranke koalicije (vlada) vloži enak amandma, ki je bil prej umaknjen. In to ob tem, da je amandma z identično vsebino že vložila opozicija. Kar se Janezek nauči, to pač zna! Da pa bo še malo manj jasno, kaj bi pomenila aktivacija 37.a člena, pa še mnenje Sindikata policistov Slovenije (reprezentativen policijski sindikat), ki ga je dal predsednik sindikata mag. Kristijan Mlekuš na seji odbora za notranje zadeve 30. maja 2019 – citiram magnetogram: Kar se tiče dela z vojsko je naslednji sklop katerega bi se radi dotaknili. Poglejte, delo z vojsko je po naši oceni in oceni policistk in policistov Sizifovo delo. Kajti, pripadniki Slovenske vojske ne morejo sami opravljati delo, pa niso ta dekleta in fantje popolnoma nič krivi. Policisti izpostavljajo, da so jim vojaki prej v breme kot v pomoč. Administrativno delo pade vse na aktivnega policista, ki je v patrulji in s tem je največ dela. Najmanjše delo in najmanjši problem je ilegalce oziroma ilegalne prebežnike prijeti, večji problem pa potem celotna obravnava potem časa vzame in obremenitev. Veliko je razprave tudi o aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi. Poglejte, policistke in policisti smo prepričani, da popolnoma nič zadev ne spremeni, kajti pooblastila, ki jih ima so opozarjanje, napotovanje, začasna omejitev gibanja, sodelovanje pri obvladovanje skupin in množic. Popolnoma nobene razlike ni sedaj ali bili bil aktiviran 37.a člen. V letu 2018 smo zaradi težav pri delu z vojsko tudi na informacijskega pooblaščenca naslovili mnenje, kajti v postopkih se srečujejo oziroma se seznanjajo pripadniki Slovenske vojske z osebnimi podatki ljudi do katerih niso upravičeni. Do teh podatkov niso upravičeni, ker jim teh nalog ne določa zakon. In tukaj je z dne 24. 5. 2018 mnenje informacijskega pooblaščenca, ki pravi, da je zbiranje in obdelava teh podatkov izključno policijsko pooblastilo. Da je treba prilagoditi temu tudi komunikacijo, kajti policist in vojak oziroma pripadnik Slovenske vojske ko sta skupaj v patrulji se po zvezi seveda tudi druge patrulje preverjajo osebne podatke oseb, ki jih imajo v postopku, pa naj bo to 11. TRAK: (NB) - 9.50 ( nadaljevanje) po cestnem prometu, ugotavljati identitete, pri kršitvah javnega reda in miru in te podatke pripadniki Slovenske vojske slišijo, do njih pa niso upravičeni. Hkrati je eden od argumentov tudi »psihološki učinek vojske na meji, »ki ga zagovarjata tako Kacin kot Hojs, ker bi se vojaka s pooblastili po 37.a na meji migranti veliko bolj bali kot sedaj, ko po 37. členu samo pomagajo policij brez teh pooblastil iz navedenega člena.. Ko gledam slike skupnih patrulj na meji in vidim vojake z osnovno bojno opremo v spremstvu policije, se mi postavlja vprašanje, kako za vraga bo migrant ločil vojaka, ki deluje v skladu s 37. členom in vojaka, ki na meji deluje v skladu s poob
maverick
02. 04. 2020 18.10
+5
in vojaka, ki na meji deluje v skladu s pooblastili 37. a člena. Mar mu na čelu piše? Vsekakor pa večini komentatorjev priporočam, da se o temi, o kateri želijo debatirati, najprej dobro poučijo, kajti branje teh zapisov je včasih komedija, včasih pa tudi tragikomedija.
farobasso
02. 04. 2020 18.05
+4
Ne vem kaj piše v tem 37.členu..in me niti ne zanima! Sem pa do sedaj mislil, da imamo vojsko da varuje našo državo.. začenjši z našimi mejami. Pa očitno ni tako. Koliko členov in podobnih neumnosti bi bilo šele treba preučit, če bi bilo treba taprave metke v saržerje filat. Ne gumijastih. Kera patetika.
pravakritika
02. 04. 2020 18.04
+4
...če smo kugo preživeli, bomo Slovenci menda tudi tole vlado...
pravisprehajalec
02. 04. 2020 20.03
+1
Zate je to edina rešitev. Kdo bo pa družboslovce hranil, če ne bodo levičarji na oblasti. Sami se ne znajo...
pravakritika
02. 04. 2020 18.03
+0
....a imajo svečkarji smetenje kot komentatorji plačano samo do 17. ure?
drago štubljar
02. 04. 2020 19.22
-2
SAJ VEJO VSIM KAJ NAMERAVA JJ IN ALESSSSS Z VOJSKO NAREDIT DRZAVNI UDAR PA JIM NEBO USPELO
pravisprehajalec
02. 04. 2020 20.04
+0
Ne, delo kliče. Nismo vsi družboslovci, da denar je vedno, si tukaj ali nisi....
iga_biba
02. 04. 2020 20.18
+1
smena je ob 17. uri, pa si je potrebno predati delo. počakaj malo.
vinogradnik33
02. 04. 2020 17.44
+8
SDS s svojim primitivizmom v razpravah v parlamentu ne more ubežati in ne sme , ker je to všeč članom te sekte !
srebrnibreg
02. 04. 2020 18.01
+2
Bilo bi čudno, če bi razpravljali normalno. Kot je moj sosed govoril: iz neumne luknje neumen veter piha. Že takrat je izgleda vedel za sds sekto.
pravisprehajalec
02. 04. 2020 20.04
+2
Kordiševi nastopi v parlamentu so višek intelektualnega dometa Levičarjev....
Paskakvali
02. 04. 2020 17.25
+3
Paskakvali
02. 04. 2020 17.25
+4
pravakritika
02. 04. 2020 17.28
+3
...šetač - ali šejtan je izgubil intelekt....Tako kot Počivalšek maske...
Paskakvali
02. 04. 2020 17.29
+1
Paskakvali
02. 04. 2020 17.24
+1
Če na kratko povzamemo sikanje poslancev SDS nič pametnega ampak pljuvanje po Šarcu ter tistih ki jim očitajo napake v noveli zakona.....
Paskakvali
02. 04. 2020 17.20
+6
SDS je že pošteno živčen........take pokajo da bo res še koga fršlog.....
pravisprehajalec
02. 04. 2020 17.22
-3
Zadnjih deset postov le Pasquali. V narcisoidnem iskanju všečkov....
Paskakvali
02. 04. 2020 17.22
-2
sarkon
02. 04. 2020 17.25
+4
Upam da pridejo migranti k tebi domov in te lepo okužijo,da boš srečen in zadovoljen.
Paskakvali
02. 04. 2020 17.26
-2
drago štubljar
02. 04. 2020 19.23
+1
drago štubljar
02. 04. 2020 19.27
+0
SAJ NEBOJO ZDRZALI DO 25 MAJA DAN MLADOSTI IHIHIHIIH
Paskakvali
02. 04. 2020 17.17
+4
Vlada gara noč in dan za to da se čimprej vzpostavi izredno stanje........grda opozicija jim pa to ne pusti.....
pravisprehajalec
02. 04. 2020 17.18
-3
Za levičarja je vse, kar ni levičarskega na oblasti izredno stanje. Videno že 70 let....
pravakritika
02. 04. 2020 17.20
+5
pravisprehajalec, a ti je mami skrila LEGO kocke pa sedaj pišeš neumnosti po portalu?
pravisprehajalec
02. 04. 2020 17.21
-2
Paskakvali
02. 04. 2020 17.21
-1
pravakritika
02. 04. 2020 17.21
+3
pravisprehajalec, a vidiš KDO je primitiven?
pravisprehajalec
02. 04. 2020 17.23
-2
Če te mama spusti iz kletke, to ni primitivizem. Spoznavamo pa zakaj te ima v kletki...
pravakritika
02. 04. 2020 17.25
+3
...beri post zgoraj....o primitivizmu...očitno NE MOREŠ iz svoje kože...
drago štubljar
02. 04. 2020 19.29
-1
HIIHIHIH RAZMISLJAJO KAKO BI UNICILI IN OKRADLI SLO
SLObunkeljn
02. 04. 2020 17.14
+10
Predsednik Evropske ljudske stranke (EPP), katere članici sta tudi NSi in SDS, Donald Tusk je danes pozval k enotnemu in usklajenemu ukrepanju držav EU v pandemiji covida-19. Če tega ne bo, bo pandemija trajala dlje in zahtevala več žrtev, izhod iz krize pa bo težji, je opozoril v pismu članom EPP. Bil je tudi kritičen do ukrepov Madžarske v boju proti koronavirusu.
SLObunkeljn
02. 04. 2020 17.15
+9
Pandemija upravičuje uvedbo izrednih razmer, ne pa njihove zlorabe!