Slovenija

Predlog proračuna za leto 2024 še pred člani odbora za finance

Ljubljana, 21. 10. 2022 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odbor DZ za finance bo kot zadnje od parlamentarnih delovnih teles obravnaval predlog državnega proračuna za leto 2024. V obravnavi v DZ je tudi predlog sprememb proračuna za leto 2023, s katerim so se preostala delovna telesa DZ že seznanila, člani odbora za finance pa ga bodo obravnavali pozneje.

Poslanci, poslanske skupine in zainteresirana delovna telesa so lahko dopolnila k predlogu proračuna za leto 2024 vlagali najpozneje do četrtka. Do vseh se bodo na seji opredelili člani odbora za finance kot matičnega delovnega telesa za obravnavo proračuna, lahko pa sprejeli tudi svoja.

DZ bo potem gradivo vrnil v obravnavo vladi, ki se bo najpozneje do 9. novembra opredelila do vloženih dopolnil ter na podlagi teh opredelitev in zadnjih analiz gospodarskih gibanj in realizacije državnega proračuna za tekoče leto pripravila dopolnjen predlog državnega proračuna.

Finančni minister Klemen Boštjančič.
Finančni minister Klemen Boštjančič. FOTO: Aljoša Kravanja

Tega bo nato še enkrat obravnaval odbor za finance in takrat imel na dnevnem redu tudi predlog sprememb proračuna za leto 2023. DZ naj bi nato oba proračuna potrjeval na redni novembrski seji, ki se začne 21. novembra.

Predlog obeh proračunov sta 10. oktobra poslancem na izredni seji DZ predstavila predsednik vlade Robert Golob in finančni minister Klemen Boštjančič. Oba sta izpostavila veliko negotovost zaradi aktualnih razmer in napovedala odločno ukrepanje v dobrobit Slovenije.

Po Golobovih besedah je odgovor na izredno negotove obete fleksibilnost in pripravljenost na hitro in odločno ukrepanje. "To bo vlada tudi storila," je poudaril. Tudi Boštjančič je dejal, da proračuna puščata prostor za ukrepanje v primeru dodatne zaostritve že zdaj zahtevnih razmer. Izpostavil je njuno razvojno naravnanost, kar dokazuje visok obseg načrtovanih sredstev za investicije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.