Slovenija

Predlog protipoplavne zaščite razburja Kostanjevičane: 'Gre za grob poseg v naravno dediščino'

Ljubljana, 16. 11. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
51

Med prebivalci Kostanjevice na Krki je še vedno živ spomin na katastrofalne poplave, ki so že večkrat prizadele t. i. dolenjske Benetke. Spomnimo se leta 2010 ali 2014. Ob vsakem deževju še vedno s strahom gledajo v nebo. A predlog, ki predvideva kombinacijo nasipov, zidov in prestavljivih montažnih sten, razburja domačine, ki so se združili v civilno iniciativo.

Kot nam je pojasnil zgodovinar Andrej Smrekar, član civilne iniciative in častni meščan Kostanjevice na Krki, sklepu o podpori projektu nasprotuje precej prebivalcev oziroma stanovalcev otoka, ki jih bo izvedba najbolj prizadela. Na občini pa ni posluha za komunikacijo in izmenjavo mnenj. Ob tem pa poudarja, da ne gre za spor, saj si vsi želijo protipoplavne zaščite. "Ne strinjamo se z izbrano rešitvijo, ker je omejena, ne garantira učinkovitosti in je invazivna. Čas je, da država, v katere pristojnosti so vodotoki, začne izpolnjevati svoje obveznosti. To, da je upravljanje voda prepuščeno projektnim in eksperimentalnim enodnevnicam, je nedopustno. Vodotoki potrebujejo kontinuirano vzdrževanje, ki ga ne smemo poenostaviti v servisiranje potreb gradbene industrije," dodaja.

Fotograf Uroš Abram nam je posredoval fotografije, ki prikazujejo njegovo vizualizacijo protipoplavne zaščite. Lahko si jih pogledate v spodnji galeriji. Uradne fotografije sicer še niso bile predstavljene javnosti. 

Občina: Investitor projekta je Direkcija RS za vode

Določeni odgovori bodo znani že, ko bo občinski svet sprejemal sklep o podpori projektu "Ukrepi za zmanjšanje poplavne ogroženosti Kostanjevice na Krki". Na občini na očitke odgovarjajo, da projekta niso predstavili oni, ampak Direkcija RS za vode, ki je tudi investitor projekta. Občina nima tu nikakršnih finančnih obveznosti, je pa partner v projektu, še dodajajo.  

Pravijo, da je projekt vodila Direkcija RS za vode, zato verjamejo v njihove strokovne rešitve. Gre pa v tej fazi za idejni projekt, ki je še daleč od izvedbenega. "Če bodo lastniki zemljišč, ki jih izvedba protipoplavne zaščite tangira, nasprotovali predlaganim rešitvam, smo od Direkcije RS za vode prejeli dopis, da bo projekt zaključen, poraba sredstev pa preusmerjena v druge projekte," še odgovarjajo na občini. 

Kateri so glavni očitki civilne iniciative?

Kot nam je pojasnil Andrej Smrekar, so bili občani z izbiro rešitve uradno seznanjeni šele 14. oktobra letos. Pandemije kot vzroka za to ne sprejemajo, saj menijo, da bi se lahko informiranje občanov izvedlo na različne načine. Prav tako pa neposredno prizadeti niso bili vključeni v proces priprav in odločanja. 

Direkcija za vode je predstavila samo dve različici, sonaravno in tehnično, ki je bila izbrana. V civilni iniciativi menijo, da sta rešitvi neprimerljivi. Sonaravna ureja porečje Krke od Dobrave pri Dobruški vasi do izliva, tehnična samo neposredno območje kostanjeviškega otoka. Zato je stroškovna primerjava (200 milijonov evrov za sonaravno proti sedmim za tehnološko) irelevantna, menijo. 

Navajajo še, da izbran predlog predstavlja grob poseg v kulturno in naravno dediščino, ki bi Kostanjevico oropal njenih največjih vrednot.

Kot pomanjkljivost v civilni iniciativi še omenjajo, da je sistem lamel prirejen za zaščito pred hudourniškimi vodami. Črpanje atmosferske vode, podtalnice in vdorov iz kanalizacije izza ograde na otoku bo neučinkovito. 

Za zavarovanje otoka bi morali postaviti skoraj kilometer pregrad. V idealnih razmerah bi za postavitev potrebovali ekipo 40 usposobljenih ljudi, ki bi nepretrgoma delala 48 ur. Ali bo to breme nosilo prostovoljno gasilsko društvo, se sprašujejo. 

Civilna iniciativa tudi zagovarja stališče, da je treba najprej izkoristiti sonaravne možnosti, kar lahko zagotovi sanacijo kostanjeviškega otoka s povečevanjem pretoka nizkih voda in odvajanjem poplavnih voda v Krakovski gozd, ki zaradi avtoceste propada, ker ne dobiva več dovolj vode.

Kot še dodajajo, bo večja hitrost vodnega toka (ki se okoli otoka pri nizkih vodostajih ustavlja) izboljšala življenjske razmere za vodne organizme.

Projekt vreden nekaj več kot 6,7 milijona evrov

Na ministrstvu za okolje in prostor so maja podpisali vlogo za odločitev o podpori za neposredno potrditev projekta Ukrepi za zmanjševanje poplavne ogroženosti Kostanjevice na Krki. Denar za izvedbo projekta je zagotovljen z dogovorom za razvoj regij in v Skladu za vode RS. Vrednost projekta so sicer ocenili na nekaj več kot 6,7 milijona evrov.

Z izvedbo projekta do konca leta 2023 bodo dodatno protipoplavno zavarovali tamkajšnjih nekaj več kot 150 objektov in skoraj 500 prebivalcev, so že maja pojasnili na okoljskem ministrstvu. Z izvedbo celostnih ukrepov bodo zmanjšali poplavno ogroženost vzdolž odsekov na območju spodnje Save oz. v spodnjem Krkinem porečju, so dejali. 

Strokovnjaki so sicer pripravili štiri možne scenarije kostanjeviške protipoplavne zaščite, predlagana inačica, ki so jo med usklajevanji ocenili za najboljšo, pa predstavlja kombinacijo nasipov, zidov in prestavljivih montažnih sten.

"Namen Direkcije za vode je jasen. Želimo zaščiti prebivalke in prebivalce Kostanjevice na Krki, njihovo premoženje in pomembno kulturno dediščino, zato smo evropska sredstva za ta projekt v višini 2 milijonov in 340 tisoč zagotovili še iz prejšnje perspektive. Razliko do skoraj 7-milijonskega projekta pa bo pokrila Direkcija za vode v sklopu Sklada za vode. Če bomo projekt s podporo lokalne skupnosti nadaljevali, bi ga lahko v glavnini končali do konca leta 2022, vendar pa ne bomo nikogar prisilili k sodelovanju. Odločitev o protipoplavni varnosti prepuščamo lokalni skupnosti," je na javni predstavitvi projekta 14. oktobra dejal direktor Direkcije za vode Roman Kramer.

Strokovnjak za urejanje voda Matjaž Udovč iz podjetja IZVO-R, d. o. o., je pojasnil, da scenarij, za katerega so se odločili, predvideva 970 metrov mobilnih zagatnih sten, 420 metrov nasipov na območju otoka, 260 metrov AB-zidov, 200 metrov mobilnih sten, 1.300 metrov nasipov na južnem delu Kostanjevice na Krki in dve črpališči meteorne vode. Mobilne stene bi bile umeščene ob reki Krki, tako da zidovi v času brez poplav ne bi bili vidni z otoka. Klasični armiranobetonski zidovi pa bi bili umeščeni na preostalih lokacijah, kjer zaradi prostorske omejenosti ni mogoča izvedba z nasipi. Na območjih za protipoplavnimi nasipi in zidovi so predvideni tudi ukrepi za odvod lastne meteorne vode v času poplav oziroma v času, ko bi bile postavljene mobilne stene. Predvideni sta dve črpališči v neposredni bližini obstoječih izpustov meteornih vod. Kjer visokovodne ureditve prečkajo obstoječe jarke, sta predvideni ureditev prepustov in namestitev nepovratnih loput na prepuste za preprečitev vdora vode pod visokovodnimi ureditvami.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jusk1
19. 11. 2021 10.19
+1
Zalostno toda resnično nihče ne zna studerat s svojo glavo razen teh nekaj nasprotnikov zaščitni paneli so nič prav tako nasipi zaliva podtalnica ne Krka voda leta 2010 ni prišla v hišo čez prag temveč iz tal jo je podtalnica zalila boljša naložba bi bila poglobitev rečne struge od Koprivnika oz cizelja pa do karelc da bi se zagotovila večja pretočnost struge z paneli bojo naredili samo bazen
Lutra Lutra 1
16. 11. 2021 20.58
+3
Če se v lokalni skupnosti s projektom ne bodo strinjali, bodo predvidena sredstva usmerili drugam. To je čisto izsiljevanje ljudi, čisto v Vizjakovem slogu!
fighter
16. 11. 2021 17.02
+3
naj ostane tak kukr je
conkord
16. 11. 2021 15.42
+2
Morda bibilo treba le dobro poglobiti in očistiti strugo reke Krke. in napraviti ba brežinah nižje kamnite škarpe ki so vizualno lepše in bolj pašejo v okolje kot ta PLEH".. ampak tega ne ...ker to ne bi bilo 6,7 miljona € evropskih sedstev.. pa še sosed iz druge občine bi morda dobil delo, občina pa nebi pokasirala veliko..ne smemo pozabit da je tisti čudni minister za okolje in prostor ravno iz tistih krajev (Posavja) in je že tam v Brežicah hotel pozidati cel tok reke SAVE.. ja enim pa je res vseeno kaj bodo pustili za sabo zanamcem.. samo da jim je lepo sedaj in tu!
123tgs
16. 11. 2021 14.49
-3
Zakaj se že pred razgrnitvijo deli neke skice ki si jih je vizualiziral nek neumni fotograf? Vse super, protipoplavne zaščite očitno prebivalci ne potrebujejo, prav tako ne potrebujejo sredstev od države, ko bo poškodovana lastnina ob naslednjih poplavah.
Pobrita srnica
16. 11. 2021 13.39
+3
Hahaha pa tega projektanta bi bilo potrebno u…bit 😅
Jojože
16. 11. 2021 13.27
-4
Butalci,kupite si plavutke in veselo v prihodnost.
jg57
16. 11. 2021 13.24
-5
Ali ima sploh smisel graditi protipoplavno zaščito. Ko se bodo stopili ledeniki bo tal ali tak vse pod vodo. Se motim?
Šokol69
16. 11. 2021 13.43
+3
Šokol69
16. 11. 2021 13.44
+3
Kot da bi rekel.. ko bo ugasnilo sonce bomo tako vsi umrli, zakaj bi sploh hodil v službo?
_Heisenberg_
16. 11. 2021 13.19
+7
Ohh, pa saj niso Kostanjevčani v nekih taboriscih. Ker to bi tako tudi izgledalo. In "duh" tega placa bi izginil s to pozidavo. Absurdna ideja zascite, na zalost.
Vest-naroda
16. 11. 2021 13.08
+8
Tipičen projekt hunte na oblasti, ki ispolnjuje oba pomembna kriterija: 1. vseeno je kakšen je, le da je provizija čim večja 2. posel ne sme iti k usposoblejnemu podjetju, ki ni naše.
Mateja88
16. 11. 2021 12.32
-3
Načrt je izdalo pravkar na novo odprto podjetje, SDS - Hidro Inž., slikano pa je bilo z Nokio 3310.
disorderliness
16. 11. 2021 12.22
+5
Hvala bogu, da ne bo nič iz tega, ker je vladni zakon o vodah na referendumu padel v vodo. Po starem zakonu se ne bo delalo nič, kar je mnogo bolje od tega skorpucala.
Ponent
16. 11. 2021 12.11
+6
Tak zid bi jaz tistemu pred hišo postavo, ki je to narisal...zastonj.
MojsterSplinter
16. 11. 2021 12.04
+8
Upoštevali so najmanj enega od dveh kriterijev: 1. Da je izvajalec naš, 2. Da je rešitev najcenejša, da več ostane za nas.
dirtmcgirt
16. 11. 2021 11.53
+3
kdo je zdej ocenil vrednost projekta na skor 7 milijonov evrov sklad za vode rs al ministrstvo za okolje in prostor? sprašujem se da bo na koncu vse skupaj stalo 35 milijonov evrov. za eno ajnfoh poplavno rešitev v tem delu regije. pa vrjetno bo projekt trajal 20 let. standard za slovenijo.
SDS_je_poden
16. 11. 2021 11.48
+3
Tole je pa res en gravž od rešitve.
Kopriva60918022
16. 11. 2021 11.31
+5
hudič je, ko se s politiko začno ukvarjati bedaki...
Gnile banane
16. 11. 2021 11.24
+3
Iz članka: "Če bomo projekt s podporo lokalne skupnosti nadaljevali, bi ga lahko v glavnini končali do konca leta 2022, vendar pa ne bomo nikogar prisilili k sodelovanju." in "Če bodo lastniki zemljišč, ki jih izvedba protipoplavne zaščite tangira, nasprotovali predlaganim rešitvam, smo od Direkcije RS za vode prejeli dopis, da bo projekt zaključen, poraba sredstev pa preusmerjena v druge projekte," Smatram da prebivalci želijo protipoplavno zaščito, vendar pod določenimi kriteriji, ki jih oni definitivno bolje poznajo kot neki uradniki v LJ. Zato menim, da sta ti dve izjavi popolnoma "kontradiktorni". Dejansko gre za prisilo brez dialoga in iskanja kompromisov! Kdo dela na takšen način? Kdo je trenutno na vladi? Žal v tem ne vidim drugega kot direktno povezavo, ki nakazuje na diktaturo na vseh nivojih. Ali pa gre za drugačne apetite, ki tudi niso na ravni zdravega človeka. Če se motim se vsem užaljenim opravičujem! Razumem pa tudi, da resnica boli.
MOJ.COM
16. 11. 2021 10.47
+5
To je isto kot v Železnikih. "Strokovnjaki" z Ljubljane bodo uničili zgornji del Selške doline za potrebe enega zadrževalnika. Lokalna skupnost je bila 95% proti. Občina Železniki se ni zavzela za lokalce in slepo verjame "stroki". Kdor pozna zadevo se lahko spomni, da so bile poplave pred 15 leti precej hujše zaradi stroke. Žalostno res. Kostanjevičani ne dajte se!
TistoPravo
16. 11. 2021 10.52
+5
Vzrok za poplave je ponavadi povsem na drugem koncu, tko v smislu kaj se dogaja na površju kot tisto na nebu...po domače, kje na pregradi oblak obstane, pada in iz hribov steče dol...po dolonah pa nastane seveda problem
BYT3
16. 11. 2021 10.34
-5
Jah, ne dobijo odskodnine od zavarovalnice, ce jim ne poplavi his....