Slovenija

Rešitve HNMP: štirje namenski helikopterji, tri baze in novi Cougarji za SV

Ljubljana, 24. 06. 2021 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
151

Helikopterska nujna medicinska pomoč (HNMP) ima v Sloveniji že dolgo zgodovino, poskusi reševanja problematike so se pogosto izjalovili, vedno pa smo imeli nekakšno vmesno varianto, kjer je vojska hkrati bila vojska in reševalna služba. Zdaj, kot kaže, bi to lahko končno razrešili in dobili namenske helikopterje, ki bi jih sicer upravljala vojska. Zapleta pa se pri mariborskem letališču, ki je odprto le osem ur na dan.

Namenski helikopterji bi bili preurejeni in prilagojeni za HNMP.
Namenski helikopterji bi bili preurejeni in prilagojeni za HNMP. FOTO: Miro Majcen

V dokumentu, ki smo ga pridobili v uredništvu in ki govori o dolgoročni ureditvi helikopterskih prevozov HNMP, ki ga je sprejela vlada, piše, da bi to še vedno izvajala Slovenska vojska, a ne tako kot danes. Če so zdaj helikopterji še vedno "vojaški", ta dokument predvideva, da bi štiri helikopterje Bell 412 obnovili, predelali in nadgradili – za namene HNMP. Prav tako bi zaposlili in usposobili kadre, ki bi te naloge izvajali. Kot je možno razbrati, bi te helikopterje namenili le za HNMP, kot kaže v dokumentu, bi bili namenski, kar bi zadoščalo evropskim kriterijem. Te je Slovenija leta delno ignorirala, delno pa se sklicevala na evropsko pravo, ki omogoča, da država članica sama določi način urejanja HNMP.

Slovenija je bila po poskusu, da bi to opravljala zasebna podjetja, v precepu, kako bi to uredili. Zasebna podjetja so se takrat izkazala za dražja, prav tako bi opravljala le določene storitve, ostalo bi še vedno morali opravljati vojaški oziroma policijski helikopterji. Zavarovalnice so takrat dejale, da so zasebniki predragi, dražji od državnih zrakoplovov, zato je ta ideja hitro zamrla. A težava je bila v tem, da evropske direktive predvidevajo, da bi za potrebe HNMP imeli namenske helikopterje z vgrajeno opremo in stalno pripravljenostjo. To smo reševali z modularnim konceptom, dejstvo pa je, da tega nismo izpolnjevali, denarja za nakup novih helikopterjev pa tudi nismo imeli. 

Država mora spoštovati Uredbo EK št. 965/2012, ki določa zahteve za operatorje, ki nameravajo opravljati HNMP, a hkrati uredba ES št 216/2008 pravi, da je ni treba upoštevati, kadar so naprave, osebje itd. v državnih institucionalnih okvirih – vojska, carina, obalna straža … To ne pomeni, da gre lahko vse po starem, saj morajo helikopterji še vedno dosegati standard, kot ga zahtevajo prejšnje uredbe, in današnje stanje tako ni zadovoljivo. Vprašanje časa je torej, kdaj bi Slovenijo lahko tudi doletelo kakšno opozorilo oziroma kazen. 

Vlada je že leta 2017, ko so v javnost prišli prvi indici, da ni vse po črki zakona, glede HNMP določila, da se dolgoročno izvaja kot državna aktivnost s helikopterji Slovenske vojske in Policije. Leta 2018 in nato 2019 je že bilo govora, da bi se štiri vojaške helikopterje preuredilo za namene HNMP, a vojaški proračun ni omogočal nakupa novih, zato se je zadeva premikala zelo počasi. Zdaj, kot kaže, bo denarna injekcija v Slovensko vojsko omogočila, da dokončno uredimo helikoptersko reševanje. 

Vojaški helikopter z reševalnim osebjem.
Vojaški helikopter z reševalnim osebjem. FOTO: Tadej Krese

Vojska opravlja HNMP, svoje naloge pa težje

Slovenska vojska ni imela želje, da bi dolgoročno opravljala HNMP na takšen način, ko mora z istimi helikopterji poleg rednih nalog opravljati še reševanja. To se je dejansko kazalo s tem, da so za potrebe reševanja morali uporabljati celotno floto Bell 412, štiri v pripravljenosti, dva v rezervi, dva v procesu vzdrževanja, za namenske naloge Slovenske vojske pa so v praksi ostajali le štirje Cougarji. 

"Trenutno stanje, ko je v veljavi začasen sklep Vlade RS, na podlagi katerega se HNMP izvaja s helikopterji Slovenske vojske, dolgoročno ni vzdržno, niti se ne zagotavlja celovite podpore zdravstvenemu sistemu, ki je pristojen za HNMP", pišejo v predlogu, ki je bil sprejet na vladi. Tako omenjajo, da bi se poleg ljubljanskega in mariborskega letališča uredila še tretja letalska baza v Postojni, štiri helikopterje pa bi popolnoma predali za potrebe HNMP, za potrebe Slovenske vojske pa kupili štiri nove Cougarje. S tem bi uredili razmere v obeh sistemih. Postojnska baza, ki bi bila nova, pa bi omogočala pokritje jugovzhodnega in vzhodnega dela Slovenije, predvsem pa hitrejše prevoze do bolnišničnih centrov. 

Sam predlog za nakup Cougarjev ni nov, gre za namenski nakup helikopterjev, ki jih je Slovenska vojska delno zajela tudi že v novem paketu financiranja vojske v višini 780 milijonov evrov, delno pa tudi iz svojega (bodočega) proračuna. Prav tako je pripravljena investicijska dokumentacija, s katero je poleg prenove celotne flote helikopterjev Bell 412 v naslednjih treh letih mišljen tudi dokup dveh Cougarjev. "Ministrstvo za zdravje izvede nakup štirih kompletov namenske opreme, ki bo skupaj z posodobitvijo helikopterjev Bell 412 omogočala izvajanje dejavnosti in operativnost flote", še piše v predlogu. Ta oprema bi omogočila uporabo vseh helikopterjev Bell 412 za potrebe helikopterskih nujnih medicinskih prevozov, sekundarnih prevozov, prevozov inkubatorja, gorskega reševanja in gašenja. 

V predlogu še piše, da bi celotna ureditev stala približno 18 milijonov evrov (nadgradnja helikopterjev, baz, opreme), letni strošek bi bil približno osem milijonov in še usposabljanje posadk. A če pogledamo, da so v letu 2020, v koronavirusnem letu in med omejitvami, opravili približno 600 letov, od tega več kot 450 za potrebe HNMP, gre za pomembno investicijo v zdravstvo. Število operacij in posredovanj se vsako leto povečuje, zato je dolgoročna rešitev tudi nujna.

Uprava RS za zaščito in reševanje bo v mesecu dni pripravila in uskladila načrt aktiviranja in uporabe državnih zrakoplovov za nujne naloge zaščite, reševanja in pomoči ob naravnih in drugih nesrečah, za nujno medicinsko pomoč, medbolnišnične prevoze, prevoze otrok v inkubatorjih ter za iskanje in reševanje zrakoplovov.

Kako bo z mariborskim letališčem?

Poleg treh baz in treh posadk, ki bi delovale čez dan, bi dve posadki delovali tudi v nočnem času, a tukaj se lahko zaplete z letališčem v Mariboru. Če letalska baza na Brniku omogoča 24-urno delovanje, pa mednarodno letališče pri Mariboru tega ne dopušča. To deluje samo od 9. do 17. ure v poletnem času, saj država oziroma ministrstvo za infrastrukturo prek DRI ne zagotovi dodatnih sredstev za delovanje letališča. "Obratovalni čas je skladen z obveznostmi, ki izhajajo iz pogodbe o opravljanju storitev za obratovanje letališča, sklenjene med DRI in Ministrstvom za infrastrukturo. Pogojen je s trenutno kadrovsko zasedbo tako DRI kot Kontrole zračnega prometa Slovenije, d. o. o., (KZPS) ter upoštevaje največji skupni pozitivni ekonomski učinek." so sporočili z DRI. "Nekateri uporabniki letališča s predlaganim delovnim časom niso soglašali, zato je po usklajevanju, na katerem so sodelovali predstavniki zainteresiranih strani, odločbo o obratovalnem času izdal minister, pristojen za infrastrukturo", so še zapisali in dodali, da bi bil daljši delovni čas možen, če bi bili zagotovljeni dodatni kadrovski viri. 

Neuradno naj bi težavo predstavljali stroški daljšega delovnega časa, nekaj deset tisoč evrov na mesec, a naj ministrstvo za infrastrukturo nad višjimi stroški ne bi bilo navdušeno. Z DRI so na vprašanje o stroških odgovorili: "Daljši obratovalni čas bi bilo mogoče zagotoviti ob zaposlitvi petih dodatnih sodelavcev v DRI, kar bi pomenilo mesečni strošek v višini ca. 18.000,00 EUR (brez DDV)." Treba je poudariti, da v to ceno ni všteta cena kontrolorjev, a ta naj ne bi presegala nekaj tisoč evrov. Sicer pa je "predlog za podaljšanje obratovalnega časa DRI prejel od Letalskega centra Maribor", so še sporočili z DRI. Prav v slednjem je šolanje pilotov omejeno, saj izgubijo številne ure, ko bi v normalnih razmerah lahko leteli. 

V vojski so razmišljali, da bi težave na letališču pri Mariboru rešili tako, da bi uredili pristajalno območje pri mariborski vojašnici, a gre za veliko investicijo, saj bi morali zgraditi rezervoarje in varnostne cone ter poskrbeti za tehnično opremljenost. Prav tako so razmišljali, da bi povečali zmogljivosti Brnika oziroma letališča v Cerkljah, a bi to v praksi pomenilo, da bi imel vzhod države za HNMP na voljo le osem ur. 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nekdo246
25. 06. 2021 09.03
+1
Bell ni primeren za hnmp. Nosila grejo komaj notr, poleg tega lahko nese samo 800l vode, kugar pa 2000l. Sploh pa ti stari beli so že čisto prepereli. Zasebnikom naj dajo kot v Italiji. A je potrebno obratovanje celega letališča za vzlet enega helikopterja, pristane pa lahko na helioportu ki je narejen iz ene hruške betona? Če bo sila lahko gre tankat tudi na brnik v nočnem času. V Bovcu je tudi letališče in veliko reševanja v gorah, adrenalinski športi na soči, prometne nesreče...
fowler
25. 06. 2021 08.24
+2
Zakaj bi Postojna pokrivala vzhodni del Slovenije?
Gepard007
25. 06. 2021 08.18
+4
Če si sedaj jaz izposodim 10 milijard in si vzamem 2 ostalo pa razdelim za nujne projekte bom najboljši politik na svetu. Če bo premalo vzamem še 10. Pa še 10... Naj Jajo že enkrat zapiše kdaj bo to vrnil, ker bo spet po volitvah pustil levi vladi, da rešuje tale njegov enoletni fiasko.
marzo
24. 06. 2021 21.10
+4
Super. Zdaj pa takoj začeti izvajati zastonj panoramske lete za čehe in mađare...
Yeti76
24. 06. 2021 20.53
+2
Daleč od namenskih je nadgrajevat 40 let stare mašine. Ali katera država ima Cugarje za prevoz civilistov razen Slovenije? Namenski ja, daleč smo še..
Daichi Sawamura
24. 06. 2021 17.56
+0
Smesno..HNMP je uredila ta vlada... Sj niiti nima veze kdo je Jajo... Samo roko na srce HNMP se pa bo uredil... Do sedaj namrec tega nobena levo liberalna opcija ni bila ali ni zelela urediti...
Posteni
24. 06. 2021 20.06
+3
a si zihr da bo uredila,, kokr razumem je vse v pogojnikih,,,,
Trglav
24. 06. 2021 17.21
+3
Kje pa je slikca od kutirčka Matejčka, ko sedi na propelerju in de vrti?
avioo
24. 06. 2021 17.42
+5
to se ne bo dobro izteklo,vprašati bi morali mesečnike😆😆
ThorStorm793
24. 06. 2021 17.13
+4
Bravo vlada, leve vlade so pa rajši ta denar razdelile nevladnim organizacijam in kvazi umetnikom
Gepard007
25. 06. 2021 08.14
+0
Dobro je zate, ker zanemarjaš slovensko kulturo. Slovenci raje izberemo kulturo.
tinkara55
24. 06. 2021 16.46
-7
HNMP naj zagotavljajo zasebna podjetja pa tudi, če stane malo več... helikopterji so izjemno dragi, pri nas se pa z njimi prevaza doktorjevo mami okoli, ker jo križ boli.
123maradona
24. 06. 2021 20.21
+4
milan-hisan
24. 06. 2021 16.35
+14
Namenski helikopterji za reševanje ... Končno? Bravo vlada!
anonimcek
24. 06. 2021 17.38
+1
Tako kot je Falcon za prevoz ranjencev a ne? Tako bodo namenski🤣🤣🤣
levnuh, ne svecko
25. 06. 2021 09.24
+2
Bell-412, nikakor ni namenski helikopter za HNMP. Prej tvorno živinče za vojsko, policijo... V nekaterih vojskah je oborežen z odstranljivim, tudi v SV, težkim mitraljezom, strelec sedi pripasan, ob odprtih vratih helikopterja in nažiga po sovražnikovi? živi sili in transportnih sredstvih ( avtomobili, kamijoni ), ki niso v ustreznih zaklonih. Pri nas ga uporabljajo za reševanje v gorah, ima vitlo za dvig nosil z ponesrečencem in reševalcem. Res gredo nosila težko v helikopter, pa saj ni bil v osnovi skonstruiran za to....
Robinson
24. 06. 2021 16.06
+5
Levičarji ste pustili skozi vsa leta vladanja na več področjih katastrofalne rezultate, ki jih mora sedanja vlada reševati. Domi za starejše občane, zdravstvo, vojska, policija in podobno. Nič niste vlagali, zato pa smo na dnu z razvojem. Vse to je krivda levičarjev, zapomnite si.
HumanNOTsheep
24. 06. 2021 17.06
+3
ZAPOmni SI MOJE besede ti enocelična ovca katera ne vidi metra pred sabo ... VSI SO ISTI LOPOVI PLAČANCI PROSTITUTI !!!! VSI V PARLAMENTU RAZLIKE NI ti ozkogledna hijena
Robinson
24. 06. 2021 16.04
+10
Končno ena pametna vlada, da se nekaj dela in nadgrajuje. Levica pa naj protestira in prepričuje ljudi o orožju, tankih in podobnih zadevah. Levičarji ste same ovce. Živite v kameni dobi.
HumanNOTsheep
24. 06. 2021 17.07
-8
Vsi kateri se udeležujete volitev ste enoceličarji ... NITI LEVI NITI DESNI NITI SREDINA TO KAR SEDI V PARLAMENTU JE POKUPLJENA LASTNINA
JohannDoe
24. 06. 2021 15.57
+15
@zubigen: "Kupit še Apache, blackhawke, abramse in miljon jurišnih pušk AK iz zastave." ---------- Ne kupit, doma delat. Magari po licenci. Da se gospodarstvo končno začne tudi doma obračat. Da iz tega na koncu naberemo veliko znanja, sposobnih inženirjev in vseh stranskih civilnih industrij in panog, ki grejo s tem vštric. Kot počnejo vse države, ki so suverene. Ampak mi v resnici ne želimo bit suvereni, kajneda?
gggg1
24. 06. 2021 16.20
+5
Za delat po licenci moraš ogromno plačat. In potem imeti dovolj izobraženega kadra. Ne mislit, da bodo helikopterje sestavljali tisti s komaj narejeno osnovno šolo. Za tako delo rabiš bistveno bolj kvalificiran kader.
fedr?k
24. 06. 2021 15.53
+15
Bravo vlada. Levnuhi so samo kradli pa sami sebi v žep dajal. In to 30let. Nič niso za ljudi naredili. Banda. Vedno bomo volili desnico, gremo skupaj v novi mandat drugo leto.
JohannDoe
24. 06. 2021 16.01
+2
Mogoče boš volil z desnico. Desnice, ki je pri nas edino NSi, grem kar stavit, da je ne boš.
rogla
24. 06. 2021 15.53
-11
Janša zadolžuje nas in naše zanamce (pa ne samo eno generacijo). Brezobraznik!
Mucamjau
24. 06. 2021 16.00
+6
JohannDoe
24. 06. 2021 16.02
+6
Kaj je to brezobraznik? Si mislil brezrokavnik?
milan-hisan
24. 06. 2021 16.37
+7
šlogar
24. 06. 2021 15.44
+2
Kateri milijarder nas je vzel pod perut?
ata_jez
24. 06. 2021 15.35
+9
S temi cougarjiverjetno ne mislijo nekih milfic ... ali pač?
JohannDoe
24. 06. 2021 16.05
+4
To bi ble bolj gilfice. Sej veš, do 25 so šolarke in tinejdžerke. Pri 25 do 30 postanejo milfice. Pri 31 pa so gilfice, pa to. Če verjameš največji industriji megle na svetu.
hajer66
24. 06. 2021 15.31
+7
misli Janez da se bo prikupil državljanom. volitve bodo kmalu
Leviizgubljeni
24. 06. 2021 15.34
+12
Itak se je tudi s tem marsikomu prikupil!! S cim oa so se po tvojwluzerski nesposobni levicarji v 30 letni vladavini komu lahko prikupili?
lluckyss
24. 06. 2021 15.37
-2
Lahko se je prikupiti, ko deliš denar....Težje pa je povedati, da se deli tvoj denar in da te je do sedaj v tem letu in pol zadolžil za 20 000 evrićev...
pipiko22
24. 06. 2021 15.40
+10
Če ti nebi za referndum cviliv, bi pa lahko kakšen nov helikopter kupili.
obožeobože
24. 06. 2021 15.27
+7
Se levičarjem že kažejo zvezde?
šlogar
24. 06. 2021 15.45
-7
avioo
24. 06. 2021 17.46
+2
levičarji bodo hoteli imet rdečo zvezdo na helikoptedju
lluckyss
24. 06. 2021 15.25
-4
Pod to vlado neznano kam izgine toliko denarja, da bi lahko vsakih 10 do 14 dni kupili vrhunski reševalni helikopter, pa še posadko šolali...Številke pač ne lažejo..
Leviizgubljeni
24. 06. 2021 15.35
+7
Ker številke ne lažejo, imamo tukaj tebe za to, da se hitro o tem zlažeš!
pipiko22
24. 06. 2021 15.42
+0
In ti to vse veš, vau si pameten, kot , pa nima veze. takim tudi v zavodih ne pridejo do konca.
levnuh, ne svecko
25. 06. 2021 09.30
+1
se strinjam. Namenski HNMP helikopter z ustrezno opremo stane cca 18 mio EUR. Koliko smo v letu in pol zapravili za covid dodatke v JU in zdravnikom...???
anonimcek
25. 06. 2021 14.53
Namenski helikopter za HNMP stane 8,5 mio €. Vse kar je več kot to so provizije…