Slovenija

Cerar dvomi v učinkovitost manjšinske vlade s projektno podporo Levice, zadržke ima tudi Bratuškova

Ljubljana, 02. 08. 2018 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predlog sporazuma za projektno partnerstvo bo Levica peterici strank pod vodstvom LMŠ poslala do konca tedna. A nad manjšinsko vlado s projektno podporo Levice ni navdušen Miro Cerar, ki je svoje zadržke izrazil v pismu članom Sveta stranke. Zadržke imajo tudi v SAB, kjer v morebitni manjšinski vladi ne bodo imeli svojih ministrov.

Stranka Levica, ki je peterici strank pod okriljem predsednika LMŠ Marjana Šarca ponudila projektno partnerstvo za podporo manjšinski vladi, bo predlog sporazuma za to partnerstvo poslala do konca tedna. V začetku naslednjega tedna pa bodo po napovedih nadaljevali pogovore s ciljem uskladitve sporazuma. 

A zadržke glede oblikovanja manjšinske vlade ima predsednik SMC, Miro Cerar. Ta je članom Sveta stranke poslal pismo, v katerem je izrazil pomisleke, ali bo mogoče oblikovati učinkovito vlado s projektno podporo Levice. V pismu dodaja, da se mu zdi neprimerno kot osnovo za delovanje morebitne nove vlade sprejeti kompromisni sporazum z Levico, če ta v vladi sploh ne namerava sodelovati.

Cerar meni, da manjšinska vlada ni najboljša rešitev.
Cerar meni, da manjšinska vlada ni najboljša rešitev. FOTO: Aljoša Kravanja

Cerar je sicer že v sredo po pogovorih v izjavi novinarjem dejal, da manjšinska vlada ni najboljša rešitev. "Prihajamo v fazo pogajanj, ko je situacija za državo vedno bolj resna, kajti Slovenija nujno potrebuje stabilno vlado," je tedaj dejal Cerar.

Cerar je v pismu članom sveta izpostavil tudi, da sedanji osnutek koalicijskega sporazuma še vedno ni ovrednoten s finančnega vidika. "Šele ko bo jasna njegova javnofinančna vzdržnost, bo mogoče oblikovati dokončno besedilo koalicijskega sporazuma, se o njem na ustreznih ravneh odločati in uskladiti tudi način sodelovanja v koalicijo vključenih strank ter kadrovski razrez," je zapisal. 

V Stranki modernega centra (SMC) so potrdili, da je omenjeno pismo avtentično, a da v njem ni objavljenega nič pomembno novega ali presenetljivega. "Pomisleki, ki jih je vzbudila odločitev Levice o ne vstopu v koalicijo, so razumljivi in logični," pojasnjujejo v stranki, a dodajajo, da pomisleki ne pomenijo dvoma v odločitvi, ki sta za stranko v kontekstu pogajanj za oblikovanje prihodnje koalicije najpomembnejši. To je prizadevanje za oblikovanje levosredinske koalicije ter, da gredo glasovi SMC v podporo Marjanu Šarcu za mandatarja prihodnje vlade. "Vsakršno drugačno sklepanje na osnovi predsednikovega pisma je zmotno ali namerno zavajujoče," še pravijo v stranki. 

V SAB pogovorov za zaprtimi vrati ne želijo komentirati.
V SAB pogovorov za zaprtimi vrati ne želijo komentirati. FOTO: Miro Majcen

Zadržke ima tudi Bratuškova

Pridržke do oblikovanja manjšinske vlade je že izrazila tudi Alenka Bratušek, ki je napovedala, da v primeru manjšinske vlade stranka SAB v njej ne bo sodelovala z ministri, bi jo pa podprli na glasovanju v Državnem zboru. Bratuškova je že v sredo ostro nastopila proti odločitvi Levice, ki da je stisnila rep med noge. Dodala je še, da se bo po Šarčevi izvolitvi za mandatarja zgodba oblikovanja vlade začela na novo in pozvala stranke, "ki jim je do tega, da Slovenija dobi vlado ter da Slovenija in vlada nekaj naredita za ljudi in državo", da "pridejo zraven in to v polni obliki, ne le s podporo od zunaj".

V SAB dogajanja na pogovorih, ki so potekali za zaprtimi vrati, ne želijo dodatno komentirati, tako Cerarjevih besed o absolutnem pridržku Bratuškove niso ne potrdili ne zanikali. So pa tudi oni ponovili, da ima Šarec na glasovanju za mandatarja zagotovljene njihove glasove. O vstopu SAB v koalicijo pa se bo moral dokončno odločiti svet stranke, ki pa še ni sklican.

Šarec se je odzval na družbenem omrežju Twitter, kjer je zapisal, da SMC in SAB jemljeta termin manjšinska vlada dobesedno. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V stranki Levica poteka interni referendum

Po Šarčevih besedah bo temelj za projektno sodelovanje peterice strank z Levico osnutek koalicijske pogodbe, o katerem so se usklajevali v minulih dneh.

Omenjeni sporazum o projektnem partnerstvu pa naj bi nato stopil v veljavo po pozitivni odločitvi članstva Levice na referendumu, ki poteka te dni. Notranji referendum, o katerem so člane obvestili v soboto, poteka v obliki tajnega elektronskega glasovanja. Glasovanje bo trajalo sedem dni in se bo zaključilo prihodnji teden v sredo opolnoči, rezultati pa bodo na voljo najpozneje v petek, 10. avgusta. 

Istega dne se namreč izteče tudi drugi krog iskanja novega mandatarja, v katerem lahko kandidata poleg predsednika republike Boruta Pahorja predlagajo tudi poslanci.

Levica je vstop v Šarčevo koalicijo sicer zavrnila.
Levica je vstop v Šarčevo koalicijo sicer zavrnila. FOTO: Aljoša Kravanja

Osnutek koalicijske pogodbe dobra osnova za podporo manjšinski vladi

Svet stranke Levica je v torek sicer zavrnil vstop v koalicijo pod Šarčevim vodstvom, a hkrati v stranki menijo, da je osnutek koalicijske pogodbe, dobra osnova za to, da Levica morebitno Šarčevo manjšinsko vlado podpre in z njo sklene sporazum o projektnem sodelovanju.

Šarec pa meni, da je manjšinska vlada s podporo Levice možna, če bo omenjena stranka ponudila sodelovanje, ki bo vzdržno. A kakšne možnosti za uspeh ima Šarčeva manjšinska vlada, kaj menijo politični analitiki ter kaj kažejo izkušnje iz tujine, si lahko preberete tukaj.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (624)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

morituri
07. 08. 2018 07.50
Miro in Alenka ne tupita, pokažita, da resno mislita in pokažita tej nesposobni vladi sredinec in jo čim prej zapustita!!!
Marija Forti?
04. 08. 2018 22.50
+3
Bog nam pomagaj Apostol ali bi rad Stalinovo Rusijo.Na žalost pa je v Sloveniji veliko takih apostolov,kateri boste uničili Slovenski narod.Ne morem razumeti zakaj?
Apostol1
04. 08. 2018 20.32
-7
Levica je svetla bodočnost Slovenije , vprašanje je le kdaj bo Slovenija dovolj zrela za levico , vsekakor pa jo bom v tej obliki in s temi usmeritvami še v bodoče volil in tudi število volivcev levice se bo povečevalo , ljudje so spoznali kaj prinaša desni populizem in ravno zato Janša in SDS nima prav nobene možnosti ,da bi še kdaj vladala
robespierre16
03. 08. 2018 13.40
+4
sam še mal....pa bomo meli novo denarno valuto.....forinte....res ste carji levaki....tolk časa ste mutili....da ste zamutili za nadaljne 4 leta
Karantanija
03. 08. 2018 14.13
-2
Thinc25
03. 08. 2018 14.17
+6
Levičarji naredijo veliko večjo škodo kot desničarji, to je dokazano!
Karantanija
03. 08. 2018 13.14
+3
Vsi nekaj dvomijo. Mislim, da bi morali imeti toliko poguma, da bi vsaj poskusili Vlado spraviti na noge. Če že vnaprej jamramo, ni nikoli nič narejenega. Potrebno je imeti pogum in začeti.
morituri
07. 08. 2018 07.53
Za dober začetek moraš imeti tudi dobre in sposobne ljudi, kar ta vlada sigurno nima. Serpetinšek bi rad nadomestil Cerarja, ki je po sposobnosti svetlobno leto nad njim in Cerar v tej vladi nima kaj iskati kot tudi Alenčica ne!!!!!!!!
zajebant2
03. 08. 2018 12.42
+9
sem takoj vedo, da lopovi ne morejo sestaviti vlade, ker je za 6 strank premalo plena ostalo še, ker so v zadnjih 11 letih skoro vse pokradli
direstraits
03. 08. 2018 12.00
+9
Tišler, je Kot fuzbaler šolskega kluba, ki Hoče po vsej sili in z vsemi sredstvi igrat za Barcelono. Pri tem ni važno, kva bi na igrišču naredu,glavno da ga folk po tv gleda. Mi je vedno bolj podoben na zblaznelega človeka... pa Glih v Sloveniji se mora najdit takšen kreten.
-BZ-
03. 08. 2018 11.50
+10
Šarec kdo si ti ? očitno še sam za sebe ne veš kaj želiš, ali si lutka ,marioneta v primežu drugih, ali si desni, levi, sredinski, kaj si ? zaradi takih so tudi drugi zbegani, saj ne vedo kako se ' z neopredeljenimi ' dogovarjati...in taki neodločneži nimajo pri vodenju države kaj iskati, vodja mora biti odločna, močna oseba s širokim pogledom in posluhom za vse
direstraits
03. 08. 2018 11.53
+3
Uporabnik113189
03. 08. 2018 11.50
-2
Če stranka Levica ne bo vstopila kot koalicijski partner in se prenehala sprenevedati z nekakšnim projektnim partnerstvom ni druge poti kot volitve. To je sedaj že jasno. Če želijo stranke v naši državi pospraviti s temi neumnostmi in rušenjem vsega v državi SDS-a potem je potrebno jasno in glasno vztrajati na začrtani poti, da z Janšem koalicije preprosto ni, prepustiti volivcem da o tem presodijo. Sicer zgodbe ne bo nikoli konec, umiranje na obroke pa se bo nadaljevalo..
direstraits
03. 08. 2018 11.44
+7
Sicer pa lahko tudi sama LMŠ popolnoma zadovolji sramotno veliki apetiti in EGO Tišlerja. Manjšinjsko Vlado, lahko ustsnovijo kar Sami pohlepneži, sej imajo CELIH, OGROMNIH 13 POSLANCEV ...če se imajo za tako močne in vrhunsko izkušene... Hehe hehehe dajte propad lakomneži.... sej, pa ja imate globoko državo v ozadju, vas preko ČIPIRANGA ŠARCA "odlično vodi " od zmage do zmage... Hahaa haha hahaha hahaha hahaha
najvsivedo
03. 08. 2018 11.30
+8
DRUGAČE PA...NAJBOLJŠE ZA SDS--NSI--IN LEVICO ..NOVE VOLITVE...HIJENE JE TREBA ODSTRANITI .
zvizi
03. 08. 2018 11.33
+9
A so desni krivi, da so levi nesposobni....
santamaura
03. 08. 2018 11.26
+13
Nekaj se moramo zavedati. Če hočemo imeti urejen in koristen vrt potem je potrebno iti na kolena in z rokami izpuliti plevel z koreninami vred. Nič ne pomaga špricanje z raznimi čajnimi mešanicami in gledati v luno
HorstWiesel
03. 08. 2018 11.39
+6
Mogoče je treba prvo fino pošpricat z bum efektom
politik70
03. 08. 2018 11.22
+4
In ja je varianta da bi Cerar z Ivanom Janšo. Težko pa bi to verjel da bi naredila Bratuškova. Nič pa ni nemogoče. Čudna so pota politikov. Kaj bomo rekli volilci
Uporabnik113189
03. 08. 2018 11.38
-8
Bratuškova in Cerar sta edina, ki imata toliko sivih celic, da se jima je posvetila nevzdržnost manjšinjske vlade skupaj z levico in stalnim torpediranjem s strani Ivana Janeza. Torej Ivan lahko ruši vse okrog sebe, njega pa ne sme nihče. Ko stranke izjavijo da s takšnim pridaničem ne bodo sodelovali je pa kar naenkrat ogrožena demokratična kultura. V normalni demokraciji bi lahko delovala tudi manjšinjska vlada, v Sloveniji NIKOLI. Ne s kaplarjem, ki sklepa gnile posle s hrvati in madžari, posluje preko davčnih oaz s kriminalnim podzemljem.. Kdaj vam bo to postalo jasno, mogoče takrat, ko bo nekomu v državi popustila zavora in bo postal eksplozivni Janez v bližini Ivana? kako ne morete razumeti da nihče ne more vladati normalno, če mu iz dneva v dan ruši vse kar poskuša dobrega storiti takšne demagog.. Vse je že privlekel na dan, krivice, bele in črne, vernike in nevernike, belogardiste in partizane, incidente na meji, naval migrantov, le kako se otresti visokih pufov, ki jih je sam naredil in kam so izginile milijarde, to pa ne..
Karantanija
03. 08. 2018 14.18
-2
politik70
03. 08. 2018 11.19
-8
Vse se že več kot mesec vrti okoli gospoda Ivana Janeza Janše. Pa kaj res mislite da je on edini na prostoru dežele Slovenije zmožen vodit Slovenijo? Sam prašam. Ker levi bi vsakega sam da ni gospod Ivan Janez Janša. Ta desni bi pa samo gospoda Ivana Janeza Janšo. Se vam ne zdi da tukaj nekaj ni vredu? Seveda niti ne pomislite desnosučni da bi predlagali nekoga ki ni gospod Ivan Janez Janša. Je pa tudi varianta da se nekdo izmed petorčka odloči in z Janšo v tretjem krogu sestavi vlado. Sicer politični samomor ni pa to nemogoče. Želja po oblasti in obljube volilcev se hitro pozabijo.
politik70
03. 08. 2018 11.20
-4
najvsivedo
03. 08. 2018 11.27
+6
politik70..Kako misliš--ŽELJA PO OBLASTI????? PA saj vse stranke ,ki so šle na volitve so šle z enim namenom ,da se uvrstijo v parlament ,in da dobijo najboljši rezultat na volišču...KAJ NI TEBI JASNO....
mallonge
03. 08. 2018 11.33
+7
Predvsem vemo kdo nikakor ni za vodenje vlade: Cerar, Erjavec, Židan, Marjanca, Serpentinšek, Pahor................
Uporabnik113189
03. 08. 2018 11.41
-2
Karantanija
03. 08. 2018 14.20
Zdaj pa naštejte še tiste, ki so sposobni vladati. Hvala!
Nevzdrzni
03. 08. 2018 10.18
+11
Cmerko kot Cmerko a Alenkica bo prej angleško enciklopedijo prevedla v slovenščino predno bo ministrica... Zanimajo jih samo funkcije namesto da bi jih zanimali volilci
HorstWiesel
03. 08. 2018 10.08
+10
Cerar meni, da manjšinska vlada ni najboljša rešitev. OK, in kakšno boljšo rešitev predlaga?
Uporabnik443897
03. 08. 2018 10.36
+5
SDS, SMC, LAB in NSI😇😇😇dal Rafaelus nasvet Cerarju.!!!
HorstWiesel
03. 08. 2018 10.42
+0
Odlično, sam ne vem, zakaj je sds raje zavrnil mandat kot sestavil tole kombinacijo.
mackintosh
03. 08. 2018 11.06
+1
ker so nesposobni z gargamelom na čelu vred :)
-BZ-
03. 08. 2018 11.54
+2
zato da pridobi na času, čas dela zanje, saj na drugi strani niso sposobni skupaj te koalicije, in tudi kako bi taka koalicija delovala v praksi, žal si ne znam niti predstavljat, že do zdaj je bilo težko...dejstvo je da so vsi skupaj samo hinavski in zavlačujejo, bitka za oblast je neizprosna...vsak igra svojo igro...to ni politika še manj diplomacija, to je - beda
staridida
03. 08. 2018 10.02
+8
Cmerko ima samo še za proučit....pol bo telefoniral Janši...
korintos23
03. 08. 2018 09.46
-7
Sami dol pretočini desnjaki se med sabo igrajo, gremo na luft.
Uporabnik443897
03. 08. 2018 10.37
+8
Kaj vas leve muči, mi se mamo desni TAK FAJN 😁😁😁
vertex
03. 08. 2018 09.07
-11
noriški komunist kim il ivan že sestavil?
zek
03. 08. 2018 09.22
+10
staridida
03. 08. 2018 09.45
+2
Bo Šarkotu pomagal sestavit-trapasti levaki....
mallonge
03. 08. 2018 08.57
+12
Kako po mizarsko sestaviš vlado; Unih 5, ki se spreneveda mal ušravfaš u ponk in jih po svoje naglihaš pa je.
Uporabnik443897
03. 08. 2018 10.39
+1
Napaka Šarca miza ima 6 nog in 5 pa ni STABILNA, kar Šarca ravnokar pripoveduje ta Alenka in Cerar. 😉