Slovenija

Predlog uvedbe naborništva končal zakonodajno pot

Ljubljana, 05. 03. 2020 19.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

DZ je sklenil, da predlog novele, ki ponovno uvaja naborništvo, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Predlog je v prvi obravnavi podprlo 36 poslancev, proti jih je bilo 51. Poleg predlagateljev iz SDS so bili za še v DeSUS in SNS, proti so bili v koalicijski SMC in NSi ter preostali del novonastale opozicije. Predlog je tako končal zakonodajno pot.

V vladi, ki do zaprisege nove še opravlja tekoče posle, predloga novele niso podprli. 
V vladi, ki do zaprisege nove še opravlja tekoče posle, predloga novele niso podprli.  FOTO: Aljoša Kravanja

Predlog novele zakona o vojaški dolžnosti so januarja, še preden je odstopil premier Marjan Šarec, vložili poslanke in poslanci SDS. Predvideval je ponovno uvedbo šestmesečnega služenja vojaškega roka, v primeru ugovora vesti pa 12-mesečno opravljanje civilne službe. 

DZ je prvo obravnavo o noveli opravil v sredo. Poslanec SDS Žan Mahnič je v imenu predlagateljev opozoril, da je trend števila pripadnikov Slovenske vojske ob že siceršnji kadrovski krizi še vedno v upadu. Danes Slovensko vojsko sestavlja približno 6300 pripadnikov stalne sestave in manj kot 700 pripadnikov pogodbene rezerve, kar je bistveno manj od sprva načrtovanih 8000 pripadnikov stalne sestave in 2000 pogodbenih rezervistov.

V vladi, ki do zaprisege nove še opravlja tekoče posle, predloga novele niso podprli. 

Odklonilno stališče do predloga so v sredini poslanski razpravi izražali tudi predstavniki večine poslanskih skupin. Poslanec LMŠ Robert Pavšič je sicer dejal, da se je o uvedbi posameznih oblik naborniškega sistema smiselno pogovarjati. "Vendar se tovrstni posegi v družbeni sistem ne morejo narediti čez noč, pač pa ob poglobljeni javni razpravi," je dejal.

Da gre za resno vprašanje, ki se ga ne gre lotevati na hitro, je opozoril tudi poslanec SD Samo Bevk. Hitenju s takšnim ukrepom niso naklonjeni niti v SMC. Po besedah poslanca SMC Gregorja Židana bi takšna zamisel prišla v poštev, šele če kadrovskega primanjkljaja ne bi uspeli zajeziti z drugimi ukrepi.

Ostro predlogu nasprotujejo v Levici. Kot se je izrazil poslanec Miha Kordiš, se ponovno uvaja prisilno služenju vojaškega roka, če bi bil predlog potrjen, pa so v Levici napovedovali tudi možnost zakonodajnega referenduma. Med drugim je opomnil, da vojska ne deluje le z represijo, ampak tudi z ideologijo, zato kot namen takšnega predloga vidi tudi v "pranju možganov".

V NSi uvedbo naborništva prepoznavajo možen ukrep za reševanje tega položaja, je pa poslanec Jožef Horvat spomnil, da koalicijska pogodba poleg postopnega uvajanja vojaškega roka predvideva tudi konsolidacijo profesionalnega sestava SV.

Poslanec SAB Marko Bandelli je med drugim opozoril na poseg v zasebnost posameznika, ki bi ga takšen ukrep povzročil. Prav tako bi bilo po mnenju SAB pri tako pomembnem vprašanju treba upoštevati voljo ljudi, ki bodo vojaški rok dejansko služili.

Podporo predlogu pa so v sredo napovedali v DeSUS in SNS. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je spomnil, da so uvedbo sicer trimesečnega vojaškega roka v program zapisali tudi v njihovi stranki. Poslanec SNS Jani Ivanuša pa je med drugim ocenil, da vojska nikomur ne bi škodila oz. da bi bila kvečjemu koristna. Med drugim bi se mladi na ta način osamosvojili od svojih staršev, prav tako pa bi jim privzgojili ljubezen do domovine, je povedal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (322)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cool1
07. 03. 2020 07.57
+3
Vojska ni sredstvo za vzgojo otrok. To sem sam videl, ko sem služil JNA in to 15 mesecev, proti moji volji, bil sem sicer med boljšimi, a tisti, ki niso imeli že prej izdelane osebnosti, tisti so nagrbajsali dvojno. Se pravi da jih tudi vojska ni naučila tega, kar bi radi nekateri, da jih nauči. Vojaku se mora plačati socialne prispevke, da se mu to šteje v pokojninsko dobo, mora se plačati oprema , hrana obleka, kasarne , oficirji za izvajanje programa in sam dobro izdelan program. To naborništvo pa bi bilo moteče za zdajšnjo sestavo vojske v sestavi Nato. Torej ....naborništvo....NIKAKOR !
Covid 19
06. 03. 2020 21.11
+5
Eni komentarji so dobri in imate stvari v glavi na pravem mestu,drugi pa kolnejo"levake".Vojak mora biti plačan,opremljen,predvsem pa mora hoteti biti vojak..strateg,pilot,računalničar..v jugoarmiji je bila vsaj polovica popolnoma neuporabnih,no so pa znali nekateri delati s konji..za vse pa je država hudičevo plačevala..zdaj bi bilo popolnoma enako..
Uporabnik1822090
06. 03. 2020 20.43
+15
Jaz sem 25 star, imam uspesno podjetje ze 4 leta ki sem ga sam ustvaril iz nule. Kaj pa bodo s taksnimi primeri kot smo mi??? A naj zaprem podjetje?? Izgubim stranke, posla, dobro placo, sploh pa delo ki ga uzivam? To enmu lahko cel zivljenski plan podere..
gusar.
06. 03. 2020 18.53
+7
Gnila Yugoslavija je imela pravo vojsko, povsod vojsko, tudi na mejah, pravo orožje, pravega voditelja, ki mu nihče v Sloveniji danes ne sega niti do nohta na mezincu noge itd. Dovoljena je bila tudi vsporedna vojska TO, sedanje oblasti se pa bojijo nekaj starčkov iz neke varde. Vesolna Slovenija, ki je tako dobra pa nima za nabornike niti hrane, če prav bi bilo služenje brezplačno, a kam kaj drugega. Do kdaj nam bojo še lagali, kako dobro je v Sloveniji. No imamo pa vsaj nekaj 32 milijard dolga, za razliko od bivše države 24 mil. ki je gradila državo, a sedaj se pa samo prodaja, nič ni narejeno, podeželje izsušeno, upokojenci oropani, vse po zakonu in denarja ni za nobeno stvar. Ali si sploh zaslužimo, da nas ima kdorkoli za Državo?
RDPESA
06. 03. 2020 18.33
+9
Zanimiva je ta tematika.. Stare generacije so se vedno zgražale nad mlajšimi in vedno so jih hoteli usmerjati na način kaj bo mulc, ker nima pojma.. Iz generacije v generacijo se to prenaša in se nočemo naučiti ničesar iz napak, ki so jih delali naši starejši. Samo prenašajo se naprej.. Tako je tudi z rasizmom, nacionalizmom, cerkev in vera, delovnimi navadami, frizurami, modo oblačenja.. Jaz sem že pred časom ugotovil, da mojih otrok ne zanima maša ob nedeljah, leto 1914, leto 1941.. Niti leto 1991 jih ne zanima. Jim dam prav.. Zakaj bi si danes, zaradi preteklosti uničevali prihodnost.. Z vsemi vojnami in nemarnim življenjem smo našim potomcem skoraj uničili planet, ki je zdaj bolj njihov kot naš.. S kako pravico jim vsiljujemo vse to?
piu
06. 03. 2020 17.07
-14
lewaki, kaj bi vam manjkalo, da bi se naučili malo reda?.......
RDPESA
06. 03. 2020 18.17
+12
In kdo bi bil učitelj.. Domobranci in njihovi potomci?
_Grizzly _
06. 03. 2020 15.50
+3
Čas branja: 2min Slovenska vojska na svojih MORS in Mladi taborih (od 15 leta do 18) ter na vojaških taborih (18 let) vedno dobiva več prijavnic kot je na voljo mest. Trenutno sta 2 zimska in 3 poletni tabori MORS in Mladi. Zimska tabora lahko oba prejemeta po 50 dijakov, poletna pa do 100 ampak vedno se jih za zimski tabor priajvi okoli 90-100 dijakov (skoraj 1x več) ter na poletne od 150-200 (tudi skoraj 1x več). Pri vojaških taborih je ista stvar. Jaz bi osebno vsem petim taborom MORS in Mladi prijavnice zvišal do 200. Torej je to vse skupaj 1000 dijakov, Slovenska vojska pa bi v primeru naborništva lahko sprejela okoli 1000 nabornikov. To se meni zdi dobra izbira. Ne bi raje imeli prostovoljne vojake, ki res nekaj želijo iz tega in ne nabornike, ki jih je bila večina prisiljena v to. Ter pri taborih MORS in Mladi bi spremenil dejavnosti: 1 dan bi se naučili reda, ukazov, kako umivati umazane obleke, kako zlagati, kaj kdaj narediti...2 dan bi imeli učenje taktike, plazenje..., maskiranje, premagovanej ovir, kaj v primeru spopada...3 dan bi dobili orožje s katerim bi streljali in bojno opremo ter preizkusili kako delovati kot vojak, pokazali oklepnike....4 dan bi imeli vajo z ne pravimi naboji. Ena ekipa bi napadala, druga branila in tako naprej...5 dan bi pa pospravljali, vse uredili... in po želji bi lahko par dijakov izbrali za stražo ali kaj drugega vojaškega dela skozi vikend če bi želel. Seveda to bi izbrali samo dijake, ki so normalni, jim zaupajo... Se kdo strinja z tem predlogom?
VolkBrenin
06. 03. 2020 14.03
+8
sicer pa ...so se že v štartu ustrašili ulice ...še preden so SPLOH ZAČELI vladati.....
asgard
06. 03. 2020 14.51
-8
Ulice ? Misliš tistih par narkomanov s petka ?? Ah dej no, za 5g slabe koke bodo glasovali za SDS
Berenika
06. 03. 2020 15.03
+7
asgard, zato ti glasuješ za SDS? Narkomanske izkušnje.
asgard
06. 03. 2020 15.23
-6
Nikoli nisem glasoval za SDS in tudi ne nameravam. Zame ni stranke v Sloveniji kateri bi dal svoj glas..
VolkBrenin
06. 03. 2020 14.01
+1
prioritete janševe vlade ...1 .dan ...4 . 3 . 2020 ....naborniki - nujno / s strani sđs ...čakamo prioriteto 2 .....
VolkBrenin
06. 03. 2020 14.02
+3
ker gre za najbolj povezovalno vlado najbolj povezovalne stranke...je prioriteta nr 1 ....hin...
VOŠINEK R.
06. 03. 2020 13.42
+6
O vojski nekateri nimate pojma. Prvo kot prvo zakaj je Janša ukinil naborništvo v preteklosti? No z naborništvom rabi Slovenija večje količine opreme npr. patrij! Vemo iz preteklosti da Janša obvlada to! Drugo kot drugo kateri nabornik star 18 let ki ima še mamino mleko okoli ust branil Slovenijo? Za vojskovanje so potrebni pro. vojaki in kasneje naborniki ki si dobijo prakso skozi orožne vaje!
Uporabnik752521
06. 03. 2020 13.17
+5
- Janez Janša je še vedno prepričan, da je ukinitev splošne vojaške obveznosti v relativno kratkem času nujna. - Po Janševem predlogu bi torej nabor in obvezno služenje vojaškega roka morali ukiniti takoj, rezervno sestavo, na kateri pravzaprav temelji obrambna sposobnost Slovenije, pa bi postopoma preoblikovali v štirih letih. - Janša in sopodpisniki predloga o ukinitvi vojaškega roka torej vztrajajo in pri tem so prepričani, da jih bodo podprli tudi številni poslanci vladnih strank. - Skupina 22 poslancev SDS, NSi in SMS je v parlamentarno proceduro vložila predlog novele zakona o vojaški dolžnosti, ki med drugim ukinja splošno vojaško obveznost v miru. Vir: 24ur.com, leto 2002
Uporabnik752521
06. 03. 2020 13.15
+2
Ne vem zakaj ste mi izbrisali komentar? Ker ni bil v slovenščini? Saj zato pa sem dal v narekovaje, ker je to verz iz ene pesmi.
InterReflectlons
06. 03. 2020 11.25
+7
Moja punca je iz Filipinov, ki je ena najbolj revnih držav na svetu. Ko sem ji omenil, da je Slovenija hotela uvesti naborništvo, je rekla:"Ojoj, to je noro. To imajo v Severni Koreji, da morajo fantje, stari 25 let, v vojsko." Torej, še pri njih tega ni, kaj šele pri nas, ki smo člani EU, NATO-e, OECD-ja in še kake pomembne organizacije. Kitajska tudi nima naborništva poleg ZDA, Putin pa ga ukinja. Pa kje vi živite!?
Berenika
06. 03. 2020 10.21
+0
Za asgarda imam občutek, da ni izživel svojih otroških igric. Verjetno mu je mati kupovala igračke za deklice, oče pri tem ni imel besede, sicer bi mu oče kupil majhne vojačke, ki bi se streljali in padali mrtvi na njegovi otroški blazinici. Pa tudi lahko nasploh ta predlog vlade potegnemo skozi vzporednice nekih neizživetih igric. Vlada se ni niti še prav usedla, ko razgalja svoje otroške sanje. Ti dolgočasni konzervativci še vedno žive v času Napoleona.
asgard
06. 03. 2020 13.40
-4
Ja če se preživljaš s pshihiatrijo potem verjetno stradaš... Igrače pa smo si mulci sami izdelovali. Ni kot sedaj ko mamice kupijo svojim otrokom kar hočejo, ampak nič ne cenijo. Za nas je bila vrvica ali za naredit telefon ven, ali pa smo jo napeli na lok. Nisem jest eno mestno dete. Vojsko pa potrebujemo ker vojska je namenjena varovanju DRŽAVLJANOV, policija pa ščiti oblast. Me pa zanima kateri letnik si ti ker si tako pametna bagr Jana !
Krasevec1
06. 03. 2020 10.02
+4
Ta odrešujoča nova vlada no morala uzakoniti parlamentarno večino na 35 glasov. Le tako bo lahko Slovenijo končno približala razvojni paradigmi Poljske, Madžarske in ostalih svetilnikov nove ere...
big_foot
06. 03. 2020 10.36
-1
Tako zgodaj pa si že poln šmarnice da take trobiš. Razvojni pradigmi Poljske in Madžarske... ma čudno da nisi pozabil še kako kinšaso, sudan pa podobne culikafre
Cervantes Saavedra
06. 03. 2020 11.32
+5
ZA Krasevec: 35 glasov ne bo vedno zadostovalo. Tokrat jih je nova vladna večina sicer zbrala 36, pri ohranitvi dosedanjega nepravičenega volilnega sistema le še 32.
?ebula
06. 03. 2020 10.02
-5
Ja pa kaj, bo zdaj naborništvo ali ne?
asgard
06. 03. 2020 10.12
-3
če čebula ne bi imela če bi bila samo ... Preberi članek :)
Hitri78
06. 03. 2020 09.54
+16
Kakšna ljubezen do domovine ko po 40 letih dela dobiš penzijo s katero nemoreš preživeti, ko mladi ali stari ne dobijo kredita itd.
asgard
06. 03. 2020 10.01
-2
Zahvali se SDS, LDS, SD in ostalim strankam.... Te so spravile državo v poden...
wolfterier
06. 03. 2020 10.02
-5
asgard
06. 03. 2020 10.12
+3
Ah tud oni imajo prste vmes. Pri teh rabotah mislim da so pa kar vsi skupaj. Eni več eni manj...
Berenika
06. 03. 2020 09.49
+6
Povsem jasno je, da ta kvazi vlada nabija s svojo ideologijo, ker s samim naborništvom in vojsko dejansko nima nič in SDS se spet kaže v vsej svoji zastarelosti. V tem je zgolj slabo prežvečena ideološka nota nacionalizma, kakor da bo nacionalizem prinesel ekonomsko in vse druge rešitve. Najbolj pa seveda pred koronavirusom.
asgard
06. 03. 2020 09.54
-2
Mogoče so zastareli s tem predlogom, vendar kar se tiče zastarelosti naj se pogledajo stranke katere verjamejo in gonijo nek socializem ... Ideologija katera je naredila že par 100 miljovov žrtev po svetu, v takšni ali drugačni preobleki....
Bol?ev Pepe
06. 03. 2020 10.04
+8
Seveda asgard! Mladi janez jansa vas bo popeljal v svetlo sodobno prohodnost! Ideje ima genijalne!
Berenika
06. 03. 2020 10.12
+8
asgard, po tvojih komentarjih sklepam, da sploh ne veš kaj pomeni socializem. Nasprotuješ mu samo zato, ker si zadrt desničar. In sem sigurna, da ne bi znal izračunati in na sploh razbrati kolikšne žrtve povzroča kapitalizem.
asgard
06. 03. 2020 10.13
-9
Čas bo pokazal, pusti se presenetiti pepče ...
Cervantes Saavedra
06. 03. 2020 11.44
+6
za asgard: Čas je že pokazal. Borbe za krajši delovni čas (ne več 16-urni), nedeljski počitek, dopust, bolniško, porodniško, vsaj neko minimalno raven plače, splošno dostopnost do izobraževanja, zdravstvenega varstva, splošno volilno pravico, pravice žensk (tudi volilno, do dedovanja, izobrazbe), svobodno izbiro (ne)vere..., zoper divje odpuščanje, obvezen prispevek cerkvi... Kdo, misliš, je k temu največ prispeval. Desnica? Desnica!!!? Pa ne da si se s temi podatki pustil presenetiti?
asgard
06. 03. 2020 13.35
-2
Ah to vem da so naredili levičarji in hvala jim za to. Ampak v Sloveniji ni levice že od začetka 2 svetovne vojne. Isto je s desnico. Vse skupaj je zmešano do konca.
cirenij
06. 03. 2020 09.49
+11
cirenij
06. 03. 2020 09.57
+1
Pa še problemi v gospodarstvu in že zdaj vse pokradeno. Zdaj pa še kotonavirus...........Že itak od na pol napisanih pogodb ne bo realizirano 30%. Bog daj, da se motim. Ampak začelo se je.
Bol?ev Pepe
06. 03. 2020 09.42
+3
Kaj pa ideja o pravilni rabi predlogov s in z? Al pa cisto enostavno racunalnistvo? Itd...