Slovenija

Predlog za prepoved frackinga nadaljuje pot v državni zbor: 'Varnega frackinga ni'

Ljubljana, 25. 11. 2021 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni zbor je s 46 glasovi za in 41 proti sklenil, da je predlog za prepoved hidravličnega lomljenja v Sloveniji, ki so ga vložile poslanske skupine Levica, LMŠ in SD, primeren za nadaljnjo obravnavo. "Varnega frackinga ni," je na obravnavi poudarila poslanka Levice Nataša Sukič in ocenila, da je ga je treba zato v celoti prepovedati. Gre za peti poskus, s katerim želijo preprečiti načrte britanske družbe Ascent Resources o vrtanju v Petišovcih.

Državni zbor je opravil prvo obravnavo predloga novele zakona o rudarstvu, s katerim bi v Sloveniji prepovedali pridobivanje ogljikovodikov z metodo frackinga, in sicer tako, da bi se onemogočila pridobitev rudarske pravice za izkoriščanje ogljikovodikov z vbrizgavanjem vode ali vode z dodatkom kemičnih primesi. DZ je o predlogu z enako vsebino glasoval že štirikrat in vsakič odločil, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Vlada, ki je pred časom napovedala svoj predlog sprememb, predlogu opozicijskih strank nasprotuje. Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič je povzel oceno vlade, da bi se ob sprejemu predlaganih sprememb poseglo v upravičena pričakovanja koncesionarjev, ki temeljijo na njihovih pravnomočnih odločbah. "Sistemski zakon je v vladnem postopku in upam, da bo čim prej v državnem zboru. Naslovil bo tako rekoč vse danes izpostavljene stvari in verjamem, da bomo dobili prave rešitve," je napovedal.

Za prepoved hidravličnega lomljenja so tudi v SAB in SNS.
Za prepoved hidravličnega lomljenja so tudi v SAB in SNS. FOTO: AP

Razprava v DZ je bila sicer zelo podobna vsem predhodnim. Nataša Sukič iz Levice je v imenu predlagateljev izpostavila, da ne more nihče zagotoviti, da se pri izvajanju frackinga ne bo zgodila nesreča. "Varnega frackinga ni," je poudarila in ocenila, da je ga je treba v celoti prepovedati.

Robert Pavšič iz vrst LMŠ je ocenil, da državni zbor odloča o tem, ali bo dal prednost temu, da lahko investitor pričakuje predvidljivo pravno okolje, ali pravici živeti v zdravem okolju. Dejan Židan (SD) je medtem povzel, katere države v Evropi in po svetu so prepovedale hidravlično lomljenje. Slovenijo je pozval, naj jim sledi.

Za prepoved hidravličnega lomljenja so tudi v SAB in SNS. Varovanje okolja in varnost ljudi je prednostna naloga SAB, je zatrdil Andrej Rajh.

NSi-jev Mihael Prevc pa je povzel vladno oceno, da predlog ni primerno formuliran, da ne upošteva finančnih posledic posega v pridobljene pravice koncesionarja za pridobivanje nafte in zemeljskega plina ter da dopušča vbrizgavanje vseh ostalih medijev, zato ga ne podpirajo. Da ni primeren, ocenjujejo tudi v SDS.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
25. 11. 2021 21.39
Fracking je postopkek, ki pod pritiskom potiskajo vodo in strupene snovi v zemljo, tam naredijo mikrorazpoke in potem plin poskrkajo nazaj. Problem je s pitno vodo. Glej: "tap water burning" = "pitna voda gori". Problem je, ker te snovi pridejo v pitno vodo in potem imaš pitno vodo polno strupenih snovi in plina. Če se to zgodi, prekmurje ne bo več imelo pitne vode.
flojdi
25. 11. 2021 18.26
. evo . spet nekaj Novega zame . kaj je frocking .. in kaj je Hidravlično lomlejne / grem ISKAT , ej
radar
25. 11. 2021 18.22
+1
To bi delali Angleži. In to je zelo velik poseg v okolje in je prav, da se ga prepove. Razen JJ vidi samo denar in nič drugega. Nekaterim je tudi obljubil, da bo dovoljeno obredno klanje živali in obrezovanje dečkov.
wolfterier
25. 11. 2021 16.27
-3
Pri teh cenah energije bo treba črpati in izkoristiti vse,kar imamo !!!
JApajaDAja
25. 11. 2021 17.29
+2
ni_mi_vse_eno
25. 11. 2021 21.40
Ne smejo v Veliki Britaniji, ker je postopek preveč uničujoč za okolje.