Slovenija

Predlog za prepoved političnih anket pred volitvami brez zadostne podpore

Ljubljana, 23. 03. 2022 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

DZ je s 33 glasovi za in 42 proti sklenil, da predlog zakona za prepoved objave političnih anket pol leta pred volitvami ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Poleg predlagateljev, poslancev SNS, so ga podprli le še v SDS. Predlog je tako končal zakonodajno pot.

Predlog zakona o prepovedi objavljanja javnomnenjskih raziskav o podpori politikom in političnim strankam so v parlamentarno proceduro vložili poslanci SNS, ki bi objavo tovrstnih javnomnenjskih raziskav prepovedali v obdobju pol leta pred vsakimi volitvami, kršitelje pa bi finančno kaznovali.

Kot je ob prvi obravnavi predloga minuli teden ocenil predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, javnomnenjske raziskave ne merijo utripa med volivci, pač pa "ustvarjajo ljudsko mnenje, po nalogu določenih centrov moči, stricev iz ozadja, predvsem pa leve politične opcije, ki ima še vedno največ vpliva na medije oziroma ima večino medijev v svojih rokah". Rezultati anket po njegovem mnenju ne kažejo dejanskega stanja in so narejene po metodah, "ki so že zdavnaj zastarele".

Državnozborske volitve se bodo odvile 24. aprila letos.
Državnozborske volitve se bodo odvile 24. aprila letos. FOTO: Bobo

Predlog so v prvem branju podprli tudi poslanci SDS, kjer so prav tako prepričani, da nekatere agencije javnega mnenja ne merijo, ampak usmerjajo. V drugih poslanskih skupinah, ki so tedaj predstavile svoja stališča, so predlogu nasprotovali in ob tem spomnili, da se je do podobnega vprašanja že opredelilo ustavno sodišče in odločilo, da je prepoved objavljanja anket sedem dni pred volitvami neustavna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3