Slovenija

Predlog za redefinicijo spolnega nasilja dobil soglasno podporo

Ljubljana, 05. 05. 2021 20.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odbor za pravosodje je v drugi obravnavi soglasno podprl predlog novele kazenskega zakonika, ki prinaša spremenjeno definicijo spolnega nasilja. Predlogu so nasprotovali v sodniških, tožilskih in odvetniških vrstah, češ da s sedanjo ureditvijo ni nič narobe. A so poslanci sledili opozorilom organizacij, ki delajo z žrtvami.

Veljavna slovenska zakonodaja pri spolnem nasilju in posilstvu sloni na t. i. modelu "ne je ne", po katerem za spolno nasilje šteje le tista situacija, ko je žrtev jasno izrazila svoje nasprotovanje spolnemu odnosu. A v številnih nevladnih organizacijah, ki delajo z žrtvami spolnega nasilja, že dolgo zahtevajo redefinicijo v smeri modela "ja je ja", po katerem je potrebno izrecno soglašanje s spolnim aktom, izraženo verbalno ali z obnašanjem. 

Odbor za pravosodje je danes obravnaval predlog novele kazenskega zakonika, ki so ga v parlamentarno proceduro vložili opozicijski poslanci, ki so posvojili predlog, pripravljen v nevladnih organizacijah. "Vsak posameznik svobodno odloča o svojem spolnem življenju, zato je nedopustno, da v Sloveniji pri kaznivih spolnih dejanjih še vedno uporabljamo model prisile, da zahtevamo, da se žrtev upira, se izpostavlja," je uvodoma poudarila poslanka SD Bojana Muršič.

Poslanci so sledili opozorilom organizacij, ki delajo z žrtvami.
Poslanci so sledili opozorilom organizacij, ki delajo z žrtvami. FOTO: Shutterstock

Poslanec Levice Matej T. Vatovec je opomnil, da je predlog novele v parlamentarni obravnavi plod dolge kampanje in boja organizacij, ki se ukvarjajo z žrtvami spolnega nasilja, da pa bo poleg sprejema zakona treba tudi ozavestiti javnost. Da gre za za domišljen in z argumenti podkrepljen pristop, s katerim je spremembo zakonodaje predlagala civilna družba, pa je poudarila Maša Kociper iz SAB.

Naklonjenost predlogu je izrazila tudi ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič, ki je sicer poslancem predlagala, naj potrdijo tudi vladna dopolnila. Spomnila je, da so na ministrstvu spremembo snovali že dve leti, še dlje pa da se bo spreminjala miselnost ljudi. Kot izjemno pomembna je ministrica označila ozaveščanje žrtev ter ustrezen odziv na prijavo kaznivega dejanja. Ob tem se je dotaknila tudi hiše za otroke, kjer bodo potekale obravnave otrok, žrtev kaznivih dejanj. Ta bi po njenih besedah lahko pilotno zaživela že septembra.

Kritični do predloga redefinicije spolnega nasilja pa so bili v sodniških, tožilskih in odvetniških vrstah. Vrhovna sodnica Marjeta Švab Širok je ocenila, da je do razprave prišlo zgolj zaradi ene napačne odločitve slovenskih sodišč. Sprememba kazenskega zakonika na tem področju po mnenju vrhovnega sodišča ni potrebna in zavzemajo se za odziv na nove oblike kaznivih dejanj skozi sodno prakso.

Vrhovna državna tožilka Mirjam Kline pa je opomnila, da je po mnenju stroke za dokazovanje v kazenskem postopku model veta boljša rešitev. "Ne smemo misliti, da se bo spremenilo dokazovanje in da oškodovancu ne bo treba pričati, da bo kakor koli bolj zaščiten. Samo s spremembo zakonodaje se to ne bo zgodilo," je poudarila. Kritična je bila tudi do nižanja predlaganega minimuma zaporne kazni na zgolj šest mesecev s sedanjega enega leta.

Predstavnik odvetniške zbornice Mitja Jelenič Novak pa je ocenil, da s sprejemom take novele v Sloveniji ne bomo dobili boljšega kazenskega prava, ki bi ga potrebovali, ampak bolj represivno in nevarno spolno kazensko pravo. Tudi po mnenju odvetniške zbornice sprememba zakonodaje ta trenutek ni potrebna, je dodal.

A poslanci niso prisluhnili predstavnikom prava. Kot je dejal Predrag Baković (SD) – "če se stroka zaveda, da potrebujemo spremembe, a se to ne zgodi, naredi to politika". "Gre za premik v smeri, da se žrtev vsaj malo razbremeni pritiskov," je dejal. O tem, da je sprememba potrebna, po prepričanju poslanca govori tudi sodna statistika, po kateri je večina obsojenih zaradi spolnega nasilja dobila pogojno zaporno kazen.

Da je redefinicija spolnega nasilja po modelu "ja je ja" nujna in da prestavlja "civilizacijsko normo, ki bi morala biti že davno sprejeta," je menil tudi Dejan Kaloh (SDS). Predlog novele je pomemben korak za zaščito žrtev in za to, da se te sploh odločijo za prijavo spolnega nasilja ali posilstva, je poudaril poslanec in ob tem opomnil, da za zakonskim predlogom stoji širši družbeni konsenz.

Katja Zabukovec Kerin iz Društva za nenasilno komunikacijo je kot problematične ocenila izjave, da z našo kazensko ureditvijo ni nič narobe in lahko ostane taka, kot je. To je po njenem prepričanju nespoštljivo do vseh žrtev, ki že leta opozarjajo, da sistem ni dober in da se ne počutijo dovolj varne, da bi spregovorile.

Predsednica društva SOS telefon Maja Plaz je ocenila, da je sprememba zakonodaje na področju spolnega nasilja v smeri modela soglasja zgodovinski korak. Na pomisleke iz pravosodnih vrst o tem, da bo zaradi tega več lažnih prijav spolnega nasilja, pa je odgovorila, da se lažne prijave pojavljajo pri vseh kaznivih dejanjih, a v minimalnem deležu.

Poslanci so predlog novele podprli soglasno. O njem mora glasovati še DZ.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cene3903
06. 05. 2021 12.22
+1
Ko bo novela sprejeta, vam obljubim, da bom tožil vse, ki se me bodo dotaknili, pa naj gre za naklepno šlatanje ali pa samo slučajen dotik z roko. Se vidimo na sodišču.
ni_mi_vse_eno
06. 05. 2021 10.09
Predlogu so nasprotovali v sodniških, tožilskih in odvetniških vrstah in to zato, ker je zakon neživljenjski. Namreč, spolni odnos je vedno med dvema. Kako bo sodnik dognal, da je bilo dano "izrecno soglašanje s spolnim aktom"? Bo za vsak spolni odnos sedaj potrebno pisno potrdilo obeh strani, overjen s strani notarja?
Matrax
05. 05. 2021 21.58
+3
Obsojam nasilje v vseh oblikah vendar je pa nekaj tud res. Prvo je lahko JA potem pa te lahko prijavi, da si jo posilil. In kje ima zdaj človek DOKAZ, da se je strinjala potem pa te prijavi posilstva? Niso ženske več današnji dan tako nedložne, da ne bi znale izkoristit situacije. Mal zares mal za hec. Najboljše, da oba izpolnita obrazec, se strinjata s položaji in potem gas😂😂 tako bomo zaščiteni mi kot tud ženske🙈
ni_mi_vse_eno
06. 05. 2021 10.17
+1
Jasno. Če si alfa samec, greš ven, eno copneš, potem pa "sori draga, ni več kemije". Ona surla do tal, sledi maščevanje. Posilstvo, ki je bilo lahko še 12h pred tem, "daj me, oh moj bog kako mi paše". --- tega bo veliko (je že veliko).
kojnusar
05. 05. 2021 21.55
+0
socjalni demokrati. svoboda. pa to.
marzo
05. 05. 2021 21.51
+0
Lepo. Pobudnica pa je naročnica plakata "očetovo znamenje". Kaksen je namen te spremembe ni treba prav veliko ugibati.
ho?emVšolo
05. 05. 2021 21.46
+1
premika se končno
Thor78
05. 05. 2021 21.30
+2
Zanimivo, ko je pa zadnjič v Mariboru oče posilil svojo odraslo hčer, pa nist nič pisali. Verjetno zato, ker sta bila skupaj na protivladnih protestih in to se ne sme razvedeti, kakšni ljudje hodijo na protivladne proteste.
Fluxx
05. 05. 2021 21.55
+2
ni_mi_vse_eno
06. 05. 2021 10.13
+2
Potem ko sta se skupaj udeležila protivladnih protestov, jo je povabil k sebi domov. Je pa eden vidnejših članov štajerske varde. --- Tu ne gre, da bi bil levi ali desni, ampak gre za kriminalca, ki je že več let sedel v zaporu, mamila, streljanje, prekupčevanje z orožjem ...
vito
06. 05. 2021 12.12
+1
thor...hahaha. In kakšni hodijo v cerkev? Ali, še boljše DELAJO v cerkvi?