Slovenija

Plačan očetovski dopust se širi s 15 na 30 dni

Ljubljana, 10. 10. 2013 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvotni predlog zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih je doživel nekaj sprememb. Po besedah ministrice Anje Kopač Mrak predlog podaljšuje skupno odsotnost staršev z dela, očetovski dopust, ki je zdaj v celoti plačan za 15 dni, pa se širi na 30 dni plačanega dopusta.

V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok in Družinski pobudi pozdravljajo predlog zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih.

Vlada se je dogovorila o predlogu zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Na današnji seji so potrdili predlog, ki je glede na prvotno zamisel doživel nekaj sprememb. Bistveno je, da zakonska različica, ki se je znašla na vladni mizi, ne vsebuje sporne določbe o neprenosljivem starševskem dopustu za očete.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, zakonski predlog ne spreminja temeljev družinske politike, ki je dobra.

Zaradi nestrinjanja s prvotnim predlogom so po njenih besedah poiskali drugačno rešitev, ki bo zadovoljila evropsko direktivo. Po njenih besedah popravljen zakonski predlog podaljšuje skupno odsotnost staršev z dela, očetovski dopust, ki je zdaj v celoti plačan za 15 dni, pa se širi na 30 dni plačanega dopusta.

Dojenček pije mleko
Dojenček pije mleko FOTO: Thinkstock
Za zdaj velja, da bo vlada zakonski predlog poslala v državni zbor po rednem postopku. Ministrica je še izrazila željo, da bi zakon, ki je temelj družinske politike v državi, začel veljati 1. januarja 2014.

Med pomembnejšimi spremembami glede na prvotni predlog je ministrica izpostavila tudi določbo, po kateri bodo do 20 odstotkov višjega otroškega dodatka zaradi nevključenosti otroka v vrtec upravičeni tudi otroci po tretjem letu starosti. Po prvotnem predlogu bi se višji dodatek ukinil za otroke, stare od tri do šest let.

Delodajalci bodo tako po novem oproščeni nekaterih zahtev, na primer izpolnjevanja osnov za odmero nadomestila pri dopustih in sporočanja glede prenesenega dopusta. Po besedah Kopač Mrakove se tudi podaljšuje pravica do krajšega delovnega časa v primeru dveh otrok. Doslej je pravica veljala do šestega leta otrokove starosti, po novem pa do starosti otroka ob koncu prvega razreda.

Predlog določa tudi nov sistem ureditve dopustov ob rojstvu otroka in jih deli na materinski, očetovski in starševski dopust. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, ostajata materinski in starševski dopust individualna in načeloma neprenosljiva pravica staršev. Materinski dopust, ki je bil prej porodniški dopust, ostaja 105 dni, 15 dni pa mora mati obvezno izkoristiti.

Vsak od staršev ima pravico do 130 dni starševskega dopusta, ki je bil prej dopust za nego in varstvo, pri čemer lahko mati na očeta prenese 100 dni starševskega dopusta, 30 dni pa je neprenosljivih. Oče lahko prenese na mater 130 dni starševskega dopusta. Tako se zadosti neprenosljivim 30 dnem po evropski direktivi za mamo, za očeta pa se direktivi zadosti v obliki očetovskega dopusta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dexolino .
06. 12. 2013 18.07
Spremenjen predlog zakona je gotovo boljši, kot prvotni predlog, ki je dvignil toliko prahu, saj staršem prinaša več pravic, v okviru katerih lahko s svojimi otroci preživijo več časa. Višji dodatek se ne bo ukinil, poleg tega pa se podaljša pravica do krajšega delovnega časa v primeru dveh otrok. Mnogo vas je komentiralo, da se ne strinja s predlogom, a osebno menim, da je to za starše dobrodošla sprememba, če jo bodo le znali pozitivno izkoristiti. Pomembno se mi zdi, da sedaj lahko očetje svoj dopust v celoti prenesejo na matere, saj bi s prvotnim predlogom morali izkoristiti trideset dni. Razumem, da so s tem predlogom želeli, da bi pripomogli k očetovemu druženju z otroci, a ničesar se ne da uvesti na silo. Poleg tega se za očete, ki pravijo, da so se s prvotnim predlogom strinjali, ni nič spremenilo, saj bodo tisti očetje, ki vseeno želijo prispevati k vzgoji otrok, lahko dopust svobodno izkoristili. Če pa ob prvotnem predlogu oče ne bi želel preživeti časa z otroci, bi le-ti takrat utegnili ostati brez varstva. Sedanji predlog pa to izboljša, saj se starša dogovorita, poleg tega pa bo oče imel več dopusta, kot mu ga priznava sedanji zakon o starševskem varstvu, kjer je upravičen le do 90 dni. Iz tega vidika bi lahko gledale tudi matere, ki pravijo, da predlog ni pravi, saj bi same želele več dopusta – s tem, ko je očetovski dopust postal prenosljiv, so do tega upravičene!
Macay
10. 10. 2013 18.12
-7
Pol preveč dopusta in petkrat preveč jamranja ter ogromno razvajanja ja kdo jih bo pa gledal saj so ženske skoraj 15 let na dopustu ali bolniški. Odkar je stroka tukaj posegla so otroci kar naprej bolani, učenci nenaspani lačni, srednješolci na haš in študenti 25 let na faksu..delo si pa tako nihče ne zna najti delati pa nočejo..
Macay
10. 10. 2013 18.13
+0
Taki Lenuhi kot Krivec, Hanžek...Pirjevec na vsakem koraku.. Sam Ološ..
dannyer
10. 10. 2013 19.58
+2
macay to smo celo mi zaznali .takoj po letu 1970 se je začel zaton zahoda .na vseh frontah te nespametne odločitve so se začele poznati šele v letih 1985 naprej in pomenijo konec v letu 2088. z izidom matematično nemogoče..
MissInna22
10. 10. 2013 18.11
+5
Vsaj ena dobra novica z upanjem, da mi ta dopust koristilo čim več očetov in izkoristilo radosti prvih dni otrokovega življenja!
maajaa123
10. 10. 2013 16.35
-2
Se ne strinjam.
vezuv_
10. 10. 2013 15.26
+6
Prenos tega dopusta na očeta je brez veze, saj ga koristijo vsi, a za otroka pa načeloma večina od njih ne SKRBI in tudi ne pomagajo mladi mamici. Raje bi dali mamici en mesec daljši dopust, več učinka bi bilo.
dannyer
10. 10. 2013 20.00
-1
se strinjam tukaj je učinkovita praksa zadnjih 40,000 let , proti sistemu ki ima v samo 30 letih totalni kiks .
Dolorosum
11. 10. 2013 08.09
+6
Zavrte matriarhalne prakse so preteklost, ljudje. Kdo je imel največ za povedati čez prvotni predlog glede očetovskega dopusta? Ženske, ker jim to ne ustreza. Sam sem zelo skrben oče in me boli, ko poslušam, kako da naj moški ne bi znali poskrbeti za svoje otroke. Priznam, da jih nekaj res ne skrbi, vendar je potrebno mentaliteto spremeniti tudi v našem pravosodju. Ko bo na Družinskem sodišču v Ljubljani zaposlen vsaj en moški sodnik, potem bom vedel, da se stvari izboljšujejo.