Slovenija

Zakon o dolgotrajni oskrbi: 'Največji korak v zadnjih 30 letih v Sloveniji'

Ljubljana, 27. 06. 2023 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nicol Vujović, STA, U.B.
Komentarji
457

Vlada je v potrdila Zakon o dolgotrajni oskrbi. Kot navajajo na ministrstvu, je bila zakonska ureditev področja dolgotrajne oskrbe nujna, saj se v Sloveniji soočamo z izzivi starajoče družbe, grozi nam pa tudi pomanjkanje kadrov za izvajanje socialnovarstvenih storitev. Novi zakon naslavlja vse ključne izzive starajoče in dolgožive družbe. V Svobodi so predlogu naklonjeni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: NSi poziva vladajoče, naj stopijo na zavoro
    04:41
    Iz 24UR: NSi poziva vladajoče, naj stopijo na zavoro
  • Iz SVETA: Financiranje dolgotrajne oskrbe
    03:12
    Iz SVETA: Financiranje dolgotrajne oskrbe

 

Podrobnosti zakona je pojasnil minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, ki je potezo vlade ocenil za največji korak v zadnjih 30 letih v Sloveniji. 

"Gre za največji korak v zadnjih 30 letih v Sloveniji, Vlada RS je namreč potrdila novi zakon in s tem je pripravljen na obravnavo v DZ," je uvodoma pojasnil minister. "Naj poudarim, spremembe, ki jih zakon prinaša, so nujne, da bomo lahko naslovili potrebe, s katerimi se soočamo v Sloveniji."

Kot je minister nadaljeval, postajamo vedno bolj dolgoživa družba in nujno je, da prilagodimo naš družbeni dogovor. "Vse več je tistih, ki bodo potrebovali našo pomoč in ki ne bodo mogli opravljati vsakodnevnih storitev sami." Kot je poudaril, je premalo postelj v domovih za starejše, premalo je sredstev, manjka tudi kader. 

Simon Maljevac
Simon Maljevac FOTO: Bobo

"Pri oblikovanju zakona smo se v osnovi osredotočili na človeka. Naše izhodišče je bilo, kakšen sistem naj vzpostavimo, da bo uporabnik dobil tisto, kar potrebuje, in da bo dostop enostaven ter da bo vsakemu na voljo, ne glede na to, od kod prihaja," je dodal. 

Zakon o dolgotrajni oskrbi je sistem, ki v ospredje postavlja uporabnika, predvsem pa cilja na to, da bo vsak posameznik čim dlje ostal doma oziroma v njemu domačem okolju, je pojasnil. "Zakon omogoča, da uporabnik dobi oskrbo po meri, takšno, ki ustreza njegovim potrebam."

Minister Maljevac je razložil tudi sam potek sprememb. Zagotovila se bo namreč vstopna točka na centrih za socialno delo, kjer bodo vsi dobili informacije na enem mestu. "Dejansko bo tu potekalo intenzivno delo s tistimi, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo." Dolgotrajno oskrbo sicer ne bo prejemal vsak, vendar le tisti, ki bodo dosegali prag za dolgotrajno oskrbo. 

Prva pravica zakona se nanaša na oskrbovalca družinskega člana, zanj je načrtovana odsotnost za 21 dni in v tem času bo na voljo nadomestna oskrba za uporabnika.

Druga pravica je oskrba na domu, osnova je enak dostop za vse in financiranje iz naslova zavarovanja za dolgotrajno oskrbo. Pomoč na domu sicer še vedno ostaja za tiste, ki ne bodo dosegali praga dolgotrajne oskrbe, od 20 do 110 ur na mesec glede na potrebe uporabnikov, je pojasnil minister.

Dolgotrajna oskrba
Dolgotrajna oskrba FOTO: Shutterstock

"Uporabnik trenutno plača oskrbo iz lastnega žepa, to se bo po novem spremenilo. Po novem je usmeritev zakona odložitev odhoda v institucijo oziroma omogočiti vsakemu, da živi v tistem okolju, kjer želi. Socialna oskrba je pravica vsakega državljana."  Ministrstvo za solidarno prihodnost bo delalo tudi na krepitvi dnevnega varstva, torej bodo oskrbo, ki jo dobivajo osebe v institucionalnem varstvu, lahko dobivale osebe tudi na domu. 

Po besedah ministra je trenutno ureditev denarnega prejemka precej razpršena. "S to spremembo jo bomo poenotili, pomagal bo tudi koordinator dolgotrajne oskrbe, v sistem vnašamo red."

Za prejemnike dolgotrajne oskrbe bo na voljo tudi dodatna oskrba, to je storitev e-oskrbe. Mišljena je za popolnoma vse uporabnike, razen za tiste, ki so v instituciji. "Cilj tega je odložen odhod v institucijo in deloma rešuje kadrovski problem, nudi pa predvsem večji občutek varnosti," je pojasnil. Šlo bo dejansko za zapestnico, ki jo bodo prejemniki prejeli in jo imeli pri sebi, če bi se kakor koli počutili slabo ali bili ogroženi, bodo lahko pritisnili na gumb na zapestnici ter poklicali na pomoč.

Pomoč starejšim
Pomoč starejšim FOTO: Shutterstock

Pilotni projekti so pokazali tudi veliko potrebo po storitvah za krepitev in ohranjanje samostojnosti, te pa so namenjene vsem kategorijam, še posebej so pomembne za tiste, ki živijo doma, je poudaril.

"To pomeni izenačitev pravic med institucionalnim varstvom in oskrbo na domu. Oseba bo šla na vstopno točko, tam se bo pogovorila in se informirala, oseba bo ocenjena prek izkušenega orodja, na podlagi tega bo dobila obseg ur, ki ji pripadajo, in na podlagi tega se bo za vsako osebo posebej naredil osebni načrt."

"S predlogom zakona se držimo koalicijske zaveze in postavljamo temelj dolgotrajne oskrbe, kar bomo morali še nadgrajevati, ampak nudi zelo dobro osnovo in velik korak, kar se tiče oskrbe najranljivejših," je dodal.

Kot je nadaljeval, gre ministrstvo v smeri, da nihče ne bo spregledan, da bo poskrbljeno za vsakogar. "Po mnogih preteklih neuspešnih političnih poskusih imamo besedilo zakona, ki v praksi lahko zaživi. Vesel sem, da je vlada podprla naša prizadevanja, z zakonom smo postavili izhodišča za celotno področje."

Starejši
Starejši FOTO: Shutterstock

Zakon o dolgotrajni oskrbi v ospredje rešitev postavlja posameznika, uporabnika socialnovarstvenih storitev. Predstavlja nabor novih metod in storitev dolgotrajne oskrbe, med drugim oskrbovalca družinskega člana in vstopno točko za dolgotrajno oskrbo, krepi oskrbo na domu in dolgotrajno oskrbo v instituciji, ureja denarni prejemek in storitve e-oskrbe, navaja ministrstvo za solidarno prihodnost. 

Ključna sistemska rešitev, ki jo prinaša novi zakon, pa bo urejeno področje financiranja storitev dolgotrajne oskrbe. Zakon namreč ureja javno financiranje na način, da zagotavlja proračunski vir v višini 190 milijonov evrov letno in prispevno stopnjo v višini odstotka za delavce, odstotka za delodajalce in odstotka za upokojence.

Maljevac je ob tem poudaril: "Pričujoči Zakon o dolgotrajni oskrbi predstavlja največji korak na področju socialnega varstva v Sloveniji v zadnjih 30 letih. Po mnogih preteklih neuspešnih političnih poskusih imamo končno pred sabo besedilo zakona, ki v praksi lahko zaživi in podaja izhodišče za vse napredne politike vključujoče in dolgožive družbe. Vesel sem, da je vlada podprla prizadevanja solidarnostnega ministrstva. Predvsem pa me veseli, da smo z zakonom postavili izhodišča za celotno področje, poskrbeli za njegovo izvajanje ter javno in sistemsko financiranje na način, da bo družba solidarno poskrbela za vsakogar, ki ne zmore sam."

Svoboda predlogu naklonjena

V poslanski skupini Gibanja Svoboda so naklonjeni predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi. Predlog namreč po besedah poslanke Svobode Sandre Gazinkovski postavlja uporabnika na prvo mesto, hkrati pa določa vire financiranja dolgotrajne oskrbe, česar obstoječi zakon ne vsebuje.

Gazinkovski je izjavi za medije spomnila na obstoječi zakon iz časa prejšnje vlade, ki ne predvideva virov financiranja dolgotrajne oskrbe, kar je po njenih besedah slabo. Vladni predlog pa te vire določa.

Glede očitkov, da bo zakon s predvideni dvigom prispevne stopnje dodatno obremenil delo, pa odgovarja, da "moramo prejeti družbeni konsenz, da je treba narediti nek nov socialni steber in da moramo vsi prispevati v ta socialni steber". Ob tem je opozorila, da javne finance niso "vreča brez dna", zato je nujno, da tudi "državljani pomagamo javnim financam".

Svoboda predlogu naklonjena
Svoboda predlogu naklonjena FOTO: Bobo

 V Svobodi podpirajo tudi predlog vlade, da se zakon obravnava po nujnem postopku, saj se "1. januar 2024 nezadržno bliža". Pripombe, ki imajo na predlog nekateri deležniki, pa lahko še upoštevajo v zakonodajnem postopku. 

Časovnica uveljavljanja sprememb bo postopna. S potrditvijo zakona na seji vlade je ta pripravljen na vložitev v Državni zbor RS.

SDS: Predlog državljane naslavlja, da globoko odprejo svoje žepe

O predlogu pa niso tako prepričani v SDS. Kot so sporočili, predloga ne bodo podrli zato ker v teh časih draginje za naše državljanke in državljane uvaja nov obvezen davek oziroma prispevek. "Vladni predlog zakona o dolgotrajni oskrbi naše državljanke in državljane predvsem naslavlja, da globoko odprejo svoje žepe," so tudi zapisali.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Bobo

Prednik: Ne bi si upal trditi, da je zakon o dolgotrajni oskrbi popolnoma usklajen

Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je v ponedeljek potrdila vlada, so v koaliciji precej dolgo usklajevali, a vodja poslanske skupine SD Jani Prednik "si ne bi upal trditi, da je popolnoma usklajen". A ob tem pričakuje, da bo po opravljeni široki in temeljiti razpravi "zakon tak, kot si bomo vsi želeli".

V postopku priprave predloga so bili po Prednikovih besedah izraženi določeni dvomi, vendar pa ga je vlada sprejela in poslala v DZ. "Zakon se v državnem zboru vedno lahko spreminja, opravljena bo tudi razprava in potem bomo videli, kakšen zakon bo na koncu sprejet".

Jani Prednik
Jani Prednik FOTO: Luka Kotnik

 Sicer pa je zakon o dolgotrajni oskrbi po njegovih besedah nujen in se dotika vseh nas. "Morda je napačno razmišljanje, da se dotika samo trenutno starejših, zakon se dotika tudi tistih, ki so morda nezmožni živeti sami in so nekoliko mlajši, in to je zakon, za katerega bomo morali verjetno vsi po neki solidarnostni lestvici prispevati po svojih zmožnostih," je dejal v izjavi za medije.

NSi: Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi nesolidaren in praktično neizvedljiv

V NSi ocenjujejo, da bo predlog  prizadel tako delodajalce kot zaposlene, še posebej samostojne podjetnike in kmete, prav tako tudi izvajalce dolgotrajne oskrbe, starejše, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo, njihove svojce in občine. "To je neresno in neodgovorno, kajti prevaliti celotno breme samo na tiste, ki delajo, pomeni obremeniti najbolj vitalen del naše družbe," je prepričan Cigler Kralj, ki vladi ob tem očita dodatno obremenitev dela in nadaljnjo poslabšanje poslovnega okolja.

Cigler Kralj, sicer minister za delo v tretji vladi Janeza Janše, je spomnil na njihov predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, s katerim so po njegovih besedah poskušali zagotoviti čim bolj razpršene vire financiranja. Kot je spomnil, so namreč iskali tudi izven proračunske vire, kot primer je navedel tudi demografski sklad, ki pa je sicer ostal v predalu vlade in ni nikoli zaživel.

Opozoril je tudi na kratko obdobje javne razprave, ki ga je bil delež predlog zakona in kritike socialnih partnerjev kot tudi izvajalcev dolgotrajne oskrbe. Med drugim je tako izpostavil način uvajanja enotne vstopne točke, s katero vlada po njegovih besedah odpira fronto med ministrstvom za solidarno prihodnost in ministrstvom za delo. "Ta zakon ni samo izrazito nesolidaren, ampak je tudi praktično neizvedljiv," je dodal in opozoril tudi na kadrovsko stisko.

Napaka predloga zakona pa je po mnenju NSi tudi osredotočanje na zgolj na institucionalno oskrbo. Kot primer je Cigler Kralj navedel možnost dolgotrajne oskrbe na kmetijah, ki bi lahko bila dodaten stabilen vir prihodka kmetom. Obenem v NSi opozarjajo, da se bodo domovi za starejše tako znova znašli v stanju izčrpavanja, ob čemer so spomnili tudi na interventni zakon, ki se bo konec meseca iztekel in je domovom pomagal nositi breme draginje.

V NSi se bodo ob tem v nadaljevanju postopka obravnave zakona zavzeli tudi za obravnavo zakona po rednem postopku in ne po nujnem, kot predlaga vlada.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (457)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
28. 06. 2023 09.12
+0
Zakon je treba sprejeti . To je edina rešitev , kako zagotoviti denar za samooskrbo. Vsi tisti, ki danes nasprotujejo se ne zavedajo, da bodo morda oni sami rabili pomoč. Država blagajna ni reča brez dna in denar se ne dobi s čarobno palico. Opozicija zahteva več denarja za upokojence , za višje plače javnih in državnih uslužbencev , subvencije za gospodarstvo , gopsodinjstva za kmete. Po drugi strani pa očita ,da je naš proračun preveč razsipen in ima preveliki primanjklaj . Zagotoviti vsem apetitom in imeti proračun brez primanjklaja je nemogoče. Morda pa to lahko uspe samo opoziciji, ko ne vlada.
Belibog
27. 06. 2023 21.05
+4
Prejšnji zakon ni uvajal novih davkov, ta vlada preveč porabi za neumnosti.,
ina5785
27. 06. 2023 21.56
+2
Belibog - LAŽETE! Ravno PREJŠNJI zakon je hotel posameznika takooo obremeniti, da revež več NE bi bil deležen zdr.oskrbe!!!!
ina5785
27. 06. 2023 20.49
-1
Upokojenci ki se vedno pritožujejo nad nizkimi penzijami - za njih je tale zakon NAJBOLJŠI! Le 1 %!!!!! Se spomnite kako je ena vlada v preteklosti HOTELA, da ravno starostniki plačajo NAJveč, češ da so stari ljudje najbolj bolni!!! Naši gospodarstveniki z ENORMNIMI DOBIČKI pa zopet tarnajo. Ta sistem naj le zaživi, kajti za REVEŽA BO NAJpravičnejši!!!
MitraljezovDarko
27. 06. 2023 19.58
+0
o to pa ne bo slo.....nekaj eur od dohodka nebi dali...a mi ki delamo bi nam vzeli praznik in od unega dneva trgali.....najboljse da hodim dela zastonj sobote kot se je to delalo v jugi
ZDENKO 1
27. 06. 2023 19.49
+1
A lahko prosim odstopite, bomo izvolili opice, samo da vas ne gledam in poslušam več.
apodgra
28. 06. 2023 09.16
-2
Zdenko Tako, kot se ti obnašaš , se nobena žival ne. Kdo pravi ,da jih moraš gledati in poslušati. Morda pa tudi nekatreri ljudje nemarejo tebe gledati in poslušati .
Maki3322
27. 06. 2023 19.17
-2
SDS naj vrne denar od Patrije, prodaje Firm, Zaščitne maske, ventilatorji, pa bo denarja za vse dovolj. Ustaviti korupcijo, ki je 3,5 miljarde na leto in smo postali boljši od Švice. Plače se lahko dvigne, upokojencem dvig za flacijo, Ruparja pa v arest.
Groucho Marx
27. 06. 2023 19.20
+1
Ne pozabi na dodatne odpise dolgov ljubljanskemu šerifu, pa revizija prihvatizacije, s katero so obogateli Musarji itd.
kmkm
27. 06. 2023 21.11
+3
kaj pa lahko pokradejo je že človek z belo kapco na glavi razdelil med svoje!
apodgra
28. 06. 2023 09.19
-2
Miki 33 Pozabil si omeniti največji rop v zgodovini nove Sloveije -orožarska afera v glavni vlogi danes najbolj poštenega državljana Janeza Janše.
apodgra
28. 06. 2023 09.25
-2
prihaja naš čas. Mislim ,da bo prišel čas tudi zate , ko se boš zbudil in ugotovil, da plavaš v temi in da ti mora nekdo prižgati luč. Janez Janaša , ti jo pravgotovo ne bo. On si želi, da še naprej pred sabo ne vidiš svetlobe resnice. Ovce rabijo pastirja
ap100
27. 06. 2023 19.13
+1
a bo spet referendum - a ni že enkrat bil v tej zadevi? -
Zentrum
27. 06. 2023 19.14
+0
Kolikokrat je bil referendum na "sestavo družine"? Kolikokrat je padel in kaj se je na koncu zgodilo? Tvoj glas ne pomeni nič.
prašek
27. 06. 2023 19.11
+3
bronco60 27.06.2023, 17:34:58 0 prašek, ti si k sreči socijalc in bo Maljevac poskrbel zate. ................................................. kako vesel bi bil ti, ko bi bil socialec kot jaz ☺☺☺ Obliznil bi si vseh deset na rokah in vseh deset prstov na nogah !!!!!!!!!!!!!!
ertzuu
27. 06. 2023 21.06
-3
Maljevac že zdej zgleda kot da rabi pomoč ne čez 40 let on bo zrihtal ja...
apodgra
28. 06. 2023 09.29
+1
ertazuu Pošlji svoji sliko , da se prepričam, kako pa ti izgledaš. Če pogledaš tvojega idola , res ne moreš biti preveč zadovoljen z njegovim izgledom . Če bi ga pa oblekel v skromno obleko , pa si ga kar hitro zamenjal......
Slava b
27. 06. 2023 19.10
+11
Samo,da ne bo šla ta oskrba po poti dopolnilnega zdr.zavarovanja.Placujes pa nimaš os. zdravnika.Bomo plačevali,ko bomo na vrsti pa ne bo postelje.
Groucho Marx
27. 06. 2023 19.27
+4
Točbo tako bo. Bomo plačevali (upam, da ne, da se sesujeta projekt in 'vlada'), večinoma pa imeli od tega nič.
kmkm
27. 06. 2023 21.13
+3
nedelneži težko plačujejo od kje ti bo denar
apodgra
28. 06. 2023 09.40
+3
Takoj vojno v času prve in druge petletke , ko je bila naša dežela zelo siromašna , smo veliko udarniškega dela opravili brezplačno. S samoprispevki smo gradili šole ,vrtce ,telovadnice, domove za ostarele, komunalne objekte itd. Nihče ni protestiral ,samovoljno smo se odločili na referdumih in realizirali zastavljene projekte. Največ od tega zakona pa bodo imeli upokojenci in pravilno je, da tudi oni prispevajo svoj delež.
JanezAn
27. 06. 2023 18.56
+10
Že tako imamo obremenjene plače, sedaj pa še nova dajatev 1 % za dolgotrajno oskrbo, potem januarja še 35 € za dodatno zavarovanje, je sploh še katera država, ki bolj obdavčuje delo in ki bolj nagrajuje nedelo, kot naša?
Zentrum
27. 06. 2023 19.00
+2
Ne, ker druge države nimajo Mesecev in Kordišev.
ZDENKO 1
27. 06. 2023 19.53
-1
Slava_Rusiji
27. 06. 2023 21.30
+2
@JanezAn Čez čas se bo teh 35€ dvignilo na 50 €.
apodgra
28. 06. 2023 09.50
+1
Tudi, če bi imeli manj obremnjene plača , za pet ali deset odstotnih točk, je vprašanje , če bi se komu to poznali v njegovem osebnem dohodku. Isto vprašanje je , če bi se DDV davek znižal iz 22 na 9,5% , kaj poznalo pri nižjih cenah , tako pravijo nekateri eknomisti. Dokler bo naša dodana vrednost tako nizko, toliko časa ne bomo konkurenčni in imeli višje osebne dohodke. Vsako druga rešitev ali razmišljanje v drugi smeri ni produktivna in ne bo zadovoljila naših potreb. Primer : kako smo produktivni pri gradnji železnic in cestne infrastrukture. Za igradnjo 25 km železnice , potrebuje pet let .
apodgra
28. 06. 2023 10.02
+3
Imajo pa bolj razvita gospodarsta, manjšo koruptivnost in večjo storilnost . Mesec in Kodriš nista kriva zato, da je naše gospodrstvu v takšem stanju . Zato imamo gospodarsko in obrtno zbornico s maso zaposlenimi, da oni poskrbijo za hitejši razvoj . Ampak izgleda , da oni sami izčrpavajo in zavirajo hiter razvoj, pomembno je , da do oni zadvolji in lepo živijo. Polna usta so jih in vse stvari valijo na vlado oziroma od njih zahtevajo pomoč v obliki subvencije . Najnovejša zahteva je, ker se pričakuje zmanjšanje obsega del , da naj vlada poskrbi za čakajoče na delu. V prešnji državi , se to ni dogajalo. Firme, podjetja so samo morale rešiti ta problem , še na misle ni prišlo,da bi država s kakšnimi subvencijami reševala ta problem .
bronco60
27. 06. 2023 18.46
+0
je bilo, kakšen sistem naj vzpostavimo, da bo uporabnik dobil tisto, kar potrebuje, in da bo dostop enostaven ter da bo vsakemu na voljo, ne glede na to, od kod prihaja," je dodal. Ja , samo z eno razliko, nekdo bo moral vso oskrbo plačat sam, z svojci, eni in istim pa časti država vso oskrbo z žepnino.
atlantis1974
27. 06. 2023 18.31
+0
Volili ste menedžerja dobili ste menedžerja zdaj pa lepo prosim ne jokat
Jožajoža
27. 06. 2023 18.31
-1
Bravo Golob.slovenijo si spet naredil Slovencem prijazno.prosimo te,da sloveniji vrneš 15 miliard,ki so jih janševiki " ukradli" v času korone
Prinašalec
27. 06. 2023 19.15
+2
Groucho Marx
27. 06. 2023 19.22
+0
Rožice so zacvetele
27. 06. 2023 20.13
+0
Dvojni Joža 😂😂😂ti si pa res za hece, zdaj kradejo kot srake, pa še 1%/mesec nam bodo ukradli.
ZDENKO 1
27. 06. 2023 18.00
-2
Upam, da bo golobnjak imel naslednjič se samo 1% podporo na anketi
ZDENKO 1
27. 06. 2023 17.52
+3
Ko temu prepustiš ministrovanje je lahko človek samo brez besed. Golob blebeta da bo zmanjšal obremenitve plač, potem jih pa dodatno obremenjuje, pa to ni vse, place bodo zdaj obdavčili se z dodatnim zdravstvenim zavarovanjem in spet obdavčili dodatno place. Z odpravo dohodninske reforme so letos dodatno obdavčili plače in tako naprej. Butalci, stroški se dvigujejo, place pa vedno bolj obremenjene.
bronco60
27. 06. 2023 17.33
+4
A zdej bo pa oskrbovanec plačeval še 1% od penzije, ki mu dom že itak vse pobere, pa še svojci moramo doplačat 40% oskrbe. Res je lepo biti na socijalni v naši deželi. Manj imaš, več ti da država in lepo poskrbi zate, se ni treba sekirat za večne podražitve, ba.da.
Nidani
27. 06. 2023 16.48
-7
Svečkarji, aj kej bol? 🤭😁🤣😂
jodr
27. 06. 2023 17.46
+1
Levaki niste sposobni spocati niti enega zakon, da nebi dvignili davkov.
Prinašalec
27. 06. 2023 19.16
+1
Prinašalec
27. 06. 2023 19.17
+3
Nidani,..... Socialna pijavka, živiš od žuljev delovnih ljudi
Perivnik
27. 06. 2023 16.21
+5
Če vlada ni sposobna poskrbeti za starostnike, za njihovo človeka vredno življenje, za ljudi, ki so 40 let garali, nekateri v zelo nehumanih, nezdravih fabrikah, potem naj ta vlada nemudoma ODSTOPI in prepusti mesto tistim, ki to znajo!!!
poper00
27. 06. 2023 17.56
+1
Ja kot Janša ,ki jih je pognal 5000 k bogu ,ko je k njim pripeljal delat okužene.V vsem času tudi niso mogli do osebnih zdravnikov in so umirali kot muhe in kljub temu se je zagonilo 10 miljard z najslabšimi rezultati v Evropi.Ravno ta zakon je prelomnica .Če bi malo čital bi videl kako se je spremenila starostna struktura in je skrajni čas ,da se nekaj stori za starostnike,da lahko vsaj dostojno preživijo zadnja leta.
Belibog
27. 06. 2023 16.06
+13
Prejšnji zakon ni uvajal novih davkov, ta vlada preveč porabi za neumnosti.
GAYPROPAGANDA
27. 06. 2023 16.09
-11
Zato je bil prejšnji zakon neuporaben! Ni imel kritja!
ap100
27. 06. 2023 16.13
+10
a za protiletalsko obrambo in metanje denarja v energetska podjetja takrat ko bi morala delati dobiček pa je denar
Perivnik
27. 06. 2023 16.16
+11
GAYPROPADANDA - Tako, da se povečuje davke in prispevke, zna "vladati" vsak, ki je zaključil osnovno šolo. Denar je treba najprej na legitimen način pridobiti (ustvariti ustrezne pogoje v gospodarstvu), potem pa tega racionalno in modro porabiti. Ne za neka "društva", ki niso širše družbeno pomembna.
lakala28
27. 06. 2023 18.12
+1
Tako, kot je vladal puklasti bolnik zna vsak: jemati kredite so meje in potem denar razmetavati in si kupovati popularnost. In kaj je bolnik doslej uredil trajno in učinkovito? Poleg vsega je preprečil, da bi vlada gospoda Marjana Šarca ukinila dodatek za delovno aktivnost, ki pripomore, da socialni podpiranci dosegajo minimalno plačo in jih s tem odvrača od iskanja zaposlitve. A s tem se mogoče hvalite?
prašek
27. 06. 2023 16.02
-7
Prihajam v pozna leta in ČE bi bilo treba, bi z veseljem prodal hišo za oskrbo v domu !!!!! No, meni to ne bo treba !!!!
ssecnik
27. 06. 2023 17.12
-2
bronco60
27. 06. 2023 17.34
-3
prašek, ti si k sreči socijalc in bo Maljevac poskrbel zate.