Slovenija

Potrdili predlog zakona o obnovi po avgustovski ujmi. Kako bo financiran?

Ljubljana, 23. 11. 2023 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Ni.Š., M.P.
Komentarji
60

Finančni minister Klemen Boštjančič je sporočil, da je vlada na dopisni seji potrdila predlog Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev. Zakonski predlog vsebuje okoli 150 členov in posega na številna področja, omogočil pa naj bi hitro obnovo in normalizacijo razmer na prizadetih območjih ter postavil temelje za nadaljnji razvoj in večjo odpornost na naravne nesreče. Za financiranje projektov in ukrepov, povezanih s poplavami in plazovi, bodo ustanovili proračunski sklad, na katerem se zbirajo sredstva na posebnem računu, ločeno od drugih proračunskih sredstev.

"Ključno je, da predlog zakona potrjujemo le dobre tri mesece po največji naravni nesreči pri nas, z njim pa naslavljamo številna področja," je po dopisni seji vlade, na kateri so potrdili predlog Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev dejal finančni minister Klemen Boštjančič. Zakon vzpostavlja mehanizme za hitrejšo obnovo po ujmi, zaščito pred naravnimi nesrečami v prihodnosti in pospešitev razvoja na prizadetih območjih.

V zakonu med drugim naslavljajo področja, kot so pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, gradnja infrastrukture, urejanje vodotokov, pospešitev administrativnih postopkov, hitrejše javno naročanje, kmetijstvo, varstvo okolja, varovanje kulturne dediščine, zdravje, psihosocialna pomoč, razvoj, socialne zadeve in pa viri za financiranje obnove ter ureditev zbiranja in porabe sredstev. "Pri nadomestnih in nadomestitvenih gradnjah so ukrepi namenjeni predvsem poenostavitvi postopkov umeščanja," je pojasnil.

Poroštvena shema za fizične osebe in za gospodarstvo

Minister je povedal, da predlog zakona glede pomoči prebivalcem vpeljuje poroštveno shemo za fizične osebe za obnovo poškodovanih objektov in za financiranje gradnje nadomestitvenih objektov. Osredotočena je na stanovanjske nepremičnine, v katerih so imeli oškodovanci prijavljeno stalno prebivališče in so v objektih bivali pred naravno nesrečo.

Klemen Boštjančič
Klemen Boštjančič FOTO: Bobo

Minister je povedal, da se na območjih, ki niso ogrožena, določa možnost nadomestne gradnje na isti lokaciji, "če je mogoče objekt zgolj nekoliko premakniti". Če pa gre za gradnjo objekta na drugi lokaciji je to nadomestitvena gradnja. Poroštvo je predvideno v višini 100 odstotkov glavnice kredita, ki je omejena na 100 tisoč evrov. Obrestna mera bo lahko subvencionirana tudi v polni višini, posojila pa morajo biti zavarovana s hipoteko ali zavarovalno polico. V osnutku zakonskega predloga s konca oktobra je bil obseg poroštev predviden v višini 200 milijonov evrov.

Pri pomoči gospodarstvu je medtem predvidena poroštvena shema za posojila s kombinacijo garancije in subvencije obrestne mere. Boštjančič je prepričan, da gre za finančni produkt, ki bo zanimiv tako za komercialne banke kot za posojilojemalce, ugoden pa je tudi za državo. V osnutku zakonskega predloga se je omenjalo obseg poroštev v višini pol milijarde evrov, s poroštveno shemo naj bi upravljala SID banka.

Zakonski predlog predvideva tudi ukrep spodbud za investicije v gospodarstvu. Upravičenci bodo podjetja, ki so utrpela neposredno škodo v poplavah in plazovih, vlogo pa bo po pravilih zakona o spodbujanju investicij treba oddati najpozneje do konca 2024.

Ob tem naslavlja tudi postopke za razlastitev ter ureja razbremenitve in pospešitve birokratskih postopkov na področju investicijske dokumentacije in krajša tožbene postopke v primeru integralnih gradbenih dovoljenj. 

Nadomestne in nadomestitvene gradnje

Zakon glede na predlog ureja tudi nadomestne in nadomestitvene gradnje. Predvideni ukrepi so po ministrovih besedah predvsem namenjeni poenostavitvi postopkov umeščanja v prostor. Na območjih, ki niso ogrožena, se določa možnost nadomestne gradnje na isti lokaciji. Če je potrebna le manjša prestavitev, je predviden odstop od zakona o urejanju v prostor.

Državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor Jože Novak pa je povedal, da z zakonom določajo, da se gradbena dovoljenja, ki so bil že izdana, podaljšujejo za dodatnih pet let. "Državna pisarna bo v veliki meri pomagala vsem investitorjem, da jim bo poiskala nadomestne rešitve, ki bodo najmanj enakovredne," je zagotovil.

Črna na Koroškem po poplavah
Črna na Koroškem po poplavah FOTO: Aljoša Kravanja

Po njegovi oceni je okoli 330 v avgustovski ujmi prizadetih hiš na takšnem mestu, da ne bodo morale več obstajati. Zanje bomo morali poiskati nadomestne lokacije. V primeru obeh gradenj je predvideno, da se komunalni prispevek v obsegu nadomeščenega objekta za novo in obstoječo komunalno opremo ne plača, stroški izvedbe priključkov na gospodarsko javno infrastrukturo pa se bodo financirali iz javnih sredstev.

Na področju kmetijstva, varstva okolja in vodne infrastrukture so predvidene obnova uničenih gozdnih cest, gradnja zadrževalnikov za potrebe namakanja kmetijskih zemljišč, gradnja nadomestitvenih kmetijskih objektov in kmetij, obnova in gradnja vodne infrastrukture ter prednostna obravnava vlog prizadetih prebivalcev pri Eko skladu.

Na področju administrativnih postopkov so predvidene razbremenitve in pospešitve priprave investicijske dokumentacije za gradnjo železniške infrastrukture in za posege v varovalnem pasu javne ceste. Določa se tudi krajšanje tožbenih rokov v kompleksnih zadevah, kot so vloge za integralna gradbena dovoljenja.

Boštjančič je sicer ob tem še dejal, da z zakonom omogočajo tudi dodatno financiranje področja duševnega zdravja in psihosocialne pomoči, razvoj tretje razvojne osi, zagotavljanje sredstev javnim komunikacijskim omrežij, sofinanciranje gradnje 5G omrežij idr.

Vlada bo zdaj zakonski predlog po nujnem postopku poslala v državni zbor, ta pa naj bi ga sprejel do konca leta, da bo lahko začel veljati s 1. januarjem.

Kako bi vlada financirala obnovo po katastrofalnih avgustovskih poplavah?

"Za financiranje projektov in ukrepov, povezanih s poplavami in plazovi, se ustanovi proračunski sklad, na katerem se zbirajo sredstva na posebnem računu, ločeno od drugih proračunskih sredstev," je potrdil Boštjančič, ki je ob tem zagotovil, da gre za začasne ukrepe. Poleg prilivov od omenjenih dodatnih virov se bodo nanj stekali proračunsko financiranje, podprto tudi z evropskimi sredstvi, in prejemki od donacij ter solidarnostnih sobot.

Predvideni dodatni viri za financiranje obnove so sicer v gospodarstvu povzročili veliko nezadovoljstva. Minister je tako spomnil, da zakonski predlog kot dodatne vire predvideva začasni petletni davek na bilančno vsoto bank v višini 0,2 odstotka (ob zgornji omejitvi 30 odstotkov dobička iz rednega poslovanja), del dobička in bilančnega dobička Slovenskega državnega holdinga ter petletno zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb za tri odstotne točke na 22 odstotkov (za obnovo bi se sicer uporabljala le razlika med prihodki po 19-odstotni stopnji in izplenom od začasno zvišane stopnje). Na te načine naj bi zbrali 1,635 milijarde evrov. 

Zvišanje obdavčitev dobičkov podjetij oziroma zvišanje stopnje davka od dohodka pravnih oseb bi bilo začasno. Poleg tega naj bi predlog predvideval, da se bo do leta 2028 povišala stopnja davka od dohodkov pravnih oseb z 19 na 22 odstotkov, s čimer bi v proračunski sklad zbrali 975 milijona evrov, piše N1

Tudi davek na bilančno vsoto bank naj bi bil začasen, in sicer za obdobje petih let. Dodatni davek bi se plačeval po stopnji 0,2 odstotka od osnove, ki jo predstavlja bilančna vsota banke, do leta 2028. V petih letih bi tako vlada iz tega naslova zbrala 400 milijonov evrov. Za enako obdobje pa po uveljavitvi zakona čisti tudi dobiček SDH. Bilančni dobiček preteklega poslovnega leta je, kot piše v predlogu zakona, v znesku 189,87 milijona evrov ustrezno visok, da bi ga bilo mogoče že letos uporabiti tudi za namen ukrepov predlaganega zakona.

Minister je znova zagotovil, da bo poleg nadzora nad porabo sredstev omogočena tudi velika preglednost, saj se ureja proaktivna javna objava podatkov o porabljenih in pridobljenih sredstvih, tudi o donacijah, če bodo donatorji za to dali soglasje.

Po njegovih besedah je bilo do novembra iz proračuna že izplačanih 420 milijonov evrov javnih sredstev, javnost pa lahko informacije o prejemnikih sredstev že zdaj vidi na spletnih straneh ministrstva. Podatki se bodo osveževali na tedenski ravni, seznami pa bodo v prihodnje še bolj podrobni, izboljšan bo tudi grafični prikaz, je napovedal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EUROPA
24. 11. 2023 11.13
-1
Ta vlada je izgubljena.
EUROPA
24. 11. 2023 11.04
+0
A je bil kozmični dež?
E.Nigma
23. 11. 2023 21.02
-2
Potrdili predlog zakona o obnovi po avgustovski ujmi. Kako bo financiran? Medlo.
Marjasc
23. 11. 2023 20.59
+0
Itak da jansisti ne dovolijo da golob dela ..jansisti so ljubosumni ker ni jansa na vrhu..pac je imel svoj cas...in kaj je blo? Vsak dan protesti ...
E.Nigma
23. 11. 2023 21.04
+2
Dela? Če pa je v bolniški. Ali dela od doma? Psihiatrija tudi dovoljuje obiske v določenem času.
blue3dragon
23. 11. 2023 19.51
+0
Kakšno vprašanje... Financiran bo tisti, ki bo dokazal, da je na pravi strani trenutne zgodovine...
medusa
23. 11. 2023 17.57
-3
Pa saj ni res...pa je ....samo v butalah...
caspera1
23. 11. 2023 21.05
+1
Daj malo bolj konkretno, tole je še manj kot momentarily Butalca.
caspera1
23. 11. 2023 21.06
+2
M_teoretik
23. 11. 2023 16.29
+2
Pravjo, da je Golob najslabši predsednik vlade. Hm, ne more bit slabši od tistega, ki jo sploh ne more sam sestavit, ker je nesposoben!?
ap100
23. 11. 2023 16.09
-3
zakon mora biti jasen in enostaven - glede na naslov je ravno obratno
caspera1
23. 11. 2023 21.06
+1
M_teoretik
23. 11. 2023 15.12
+2
Pravjo, da bi Janez slisov boljši zakon. Zakaj ga ne spiše če je tako sposoben. Celo več, zakaj pol ni več predsednik vlade!?
M_teoretik
23. 11. 2023 15.14
+2
prašek
23. 11. 2023 15.19
+3
Komunisti so proti njemu .............. zopet 😆😆😆😆😆
ap100
23. 11. 2023 16.11
+0
Teoretik verjetno nisi zasledil že v tem članku da predloge opozicije zavračajo kot po tekočem traku razen pri tem jim je nekaj ušlo
ap100
23. 11. 2023 16.11
+1
predsednik pa ni zaradi tebe in podobnih hujskačev
prašek
23. 11. 2023 15.12
-8
»1.) Ukinili so Muzej slovenske osamosvojitve. 2.) Ukinili so nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. 3.) Spremenili so zakon o dohodnini tako, da je prinesel nižje plače in višje davke. 4.) Uvedli so zakonsko podlago, da nam lahko tajno sledijo brez sodne odločbe.1.) Ukinili so Muzej slovenske osamosvojitve. 2.) Ukinili so nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. 3.) Spremenili so zakon o dohodnini tako, da je prinesel nižje plače in višje davke. 4.) Uvedli so zakonsko podlago, da nam lahko tajno sledijo brez sodne odločbe.« .................. etc. Vlada , čestitam , odlični ste !!!!!!!!!!!!!!!
EUROPA
24. 11. 2023 11.05
+1
Takšne kozmične Vlade si nismo zaslužili. Navadni prevaranti. A dobivajo provizije od globalistov?
Pikaponca
23. 11. 2023 15.06
+4
Baraba do barabe Lopov, Lopov do Lopova Kriminalec, Kriminalec do Kriminalca Golobovc ali Partizan.
prašek
23. 11. 2023 15.07
-5
ap100
23. 11. 2023 16.14
+1
M_teoretik
23. 11. 2023 15.04
+2
Ziher bolje kot ne hotela janševa vlada plačevat penzioniste iz praznega žaklja!?
gullit
23. 11. 2023 15.01
+1
Slab zakon in zelo prepozen. Ljudje so brez bajt ter brez sredstev. Da vas ni sram. In potem se še hvali banda.
XVXC
23. 11. 2023 14.49
+12
1.) Ukinili so Muzej slovenske osamosvojitve. 2.) Ukinili so nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. 3.) Spremenili so zakon o dohodnini tako, da je prinesel nižje plače in višje davke. 4.) Uvedli so zakonsko podlago, da nam lahko tajno sledijo brez sodne odločbe. 5.) Ne upoštevajo potreb in gmotnega položaja upokojencev. 6.) Ne upoštevajo potreb občin po ustrezni višini povprečnine. 7.) Izvajajo politični pritisk na vodstvo RTVS in Ustavno sodišče RS. 8.) Z interventnim zakonom za skrajšanje čakalnih dob so se čakalne vrste še podaljšale. 9.) Za številne nujne investicije v zdravstvu so izgubili Evropska sredstva. 10.) Dopolnilno zdravstveno zavarovanje so spremenili v obvezni zdravstveni prispevek. 11.) Obljubili so 3000 stanovanj na leto, a zgradili niso niti enega. Vsa novozgrajena stanovanja so projekti prejšnje vlade. 12.) Obljubili so kakovost in dostopnost domov za starejše, a dosegli daljše čakalne vrste zaradi kadrovskega primanjkljaja ob praznih kapacitetah domov. 13.) Košarica cen hrane naj bi se znižala, a v praksi so cene tudi do 30 % višje. 14.) 50.000 kmetov ni prejelo pomoči zaradi visokih cen energentov. 15.) Vračajo globe in razveljavljajo postopke za prekrške, storjene v času epidemije covida-19. 16.) Ob 4-kratnem povečanju števila nezakonitih prehodov meje odstranjujejo ograje na meji. 17.) Nedopustno usmerjajo policijo glede javnih shodov in tako ustrahujejo kmete. 18.) Ukinili so urad za demografijo s sedežem v Mariboru. 19.) Ustavili so izvedbo del na projektih državnih cest. 20.) Zmanjšali so sredstva za železniško infrastrukturo. 21.) Sprostili so sporni projekt graditve kanala C0. 22.) Niso preprečili visokih cen pogonskih goriv in energentov. Južna pohlepnež !!! 23.) Prepočasi so ukrepali pri pomoči gospodarstvu. 24.) Daleč najbolj konkreten oz. viden rezultat je prestavljanje t. i. časovnic. 25.) Po letu dni dajanja obljub so obljubili, da ne bodo več obljubljali.
prašek
23. 11. 2023 14.51
-13
Moraš vplačat LOTO in vse bo lepše !!!😀😀
tron3
23. 11. 2023 14.48
+4
S čim pa, s skret papirjem, ki sliši na ime evrček!!!
XVXC
23. 11. 2023 14.35
+13
3 mesece po ujmi. Nihče ni nič dobil. @@Leta 2024 uskladitev socialnih transferjev v celoti@@...kaj ??? Da.bodo še lažje doma ležale, medtem ko bodo Slovenke v službi garale.
prašek
23. 11. 2023 14.42
-11
prašek
23. 11. 2023 14.24
-3
Sicer pa ; Vlada čestitam, tokrat ste bili res hitri !!!!!!!!!!!!!!!!!
prašek
23. 11. 2023 14.25
-5
Bom preštel, koliko vas je ...............
Pikaponca
23. 11. 2023 14.19
+10
Po partizansko, kradli bodo..davki, takse, trošarine, prispevki in guljenje vseh na vsakem koraku.
Pikaponca
23. 11. 2023 14.19
+6
Saj poznate LEVAKOM vedno zmanjka tujega denarja.
prašek
23. 11. 2023 14.22
-8
Tvoja glava je za štiri noge ........................ 😀
Jožica55
23. 11. 2023 16.08
+1
BRAVO prašek, nasmejal si ne !!!!🤣🤣🤣🤣🤣
tomekkk
23. 11. 2023 13.53
+15
4 mesce že glumite pa mutite. Rezultat pa točno 0.
zaba67
23. 11. 2023 13.51
+6
5G omrežje je res bistveno za popoplavni razvojni cikel...