Slovenija

Prednik bi pomladil ekipo, Beočanin obljublja vzpon socialne demokracije

Ljubljana, 20. 03. 2024 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na volilnem kongresu SD se bodo za vodenje stranke potegovali vsaj trije kandidati: Jani Prednik, Tadej Beočanin in Milan Brglez. Šef poslancev Prednik med cilji izpostavlja "vsebinsko pozicioniranje" SD, želi si tudi pomladitve generacij. Ajdovski župan Beočanin obljublja vnovičen vzpon socialne demokracije in vrnitev na mesto, ki ji pripada.

Vstop v bitko za stolček na čelu SD so doslej napovedali vodja poslanske skupine SD in sedanji podpredsednik stranke Jani Prednik, evropski poslanec Milan Brglez, ki je sicer svoj politični kapital kot skupni kandidat SD in Svobode nazadnje tehtal na predsedniških volitvah leta 2022, in župan Ajdovščine Tadej Beočanin.

Prednik ob začetku tekme za stolček na čelu SD meni, da bo od tega trenutka za stranko bistveno "vsebinsko pozicioniranje". "Tudi jaz seveda vidim stranko kot tvorni del koalicije. Z dosedanjim delom smo to nalogo opravljali in tako bo tudi naprej," je zatrdil v današnji izjavi za medije po rednih koalicijskih usklajevanjih.

Si pa želi generacijskega preskoka znotraj SD in pomladitve ekipe. "Ta želja pri meni seveda ni nova, to sem zagovarjal že pred leti in mislim, da lahko naredimo ta generacijski premik in ljudem pokažemo, da imamo v socialni demokraciji ogromno potencialnih politikov mlajših generacij," je pojasnil Prednik. Koga bi si želel videti v svoji najožji ekipi, sicer še ne razkriva. Kot je poudaril, so posamezniki na vodstvenih funkcijah SD nanje voljeni individualno, mandat jim podelijo delegati na kongresu.

Jani Prednik
Jani Prednik FOTO: Luka Kotnik

O tem, v kakšni kondiciji se stranka po aferi sodna stavba podaja nanj, pa je ocenil, da bi morda lahko bili vzgled tudi nekaterim drugim strankam v zgodovini. "Reagirali smo tudi z izrednim kongresom, volili bomo celotno novo vodstvo. To se nam je kot stranki zdelo edino higienično in prav, da ljudem pokažemo, da znamo opraviti samorefleksijo in da bodo člani odločili, kdo bo njihov nov lider," je poudaril.

V primeru zmage sicer za zdaj Prednik sprememb v ministrski ekipi ne napoveduje. Ocenjuje, da vsi štirje ministri iz vrst SD dobro opravljajo svoje delo in izpolnjujejo cilje v koalicijski pogodbi, zato kadrovskih rošad v bodoče ne pričakuje.

Ob tem se je Fajonovi zahvalil za njeno delo na čelu stranke. Ocenil je, da je stranko v težkih okoliščinah vodila po svojih najboljših močeh. Sam jo je sicer leta 2020 neuspešno, a vendarle s skoraj tretjinsko podporo delegatov izzval za predsedniško mesto. Tik pred zadnjim kongresom, oktobra 2022, pa se je odločil, da soglasja ne bo podal.

Prednik je pozdravil, da se tokrat za mesto na čelu SD poteguje več kandidatov, saj to po njegovem mnenju kaže, da ima SD "dolgo klop" za vse funkcije v stranki. "Vsi trije imamo enake možnosti za uspeh, odločilo bo članstvo," je še sklenil.

Glede svoje možnosti za uspeh je suveren tudi župan Ajdovščine. Kot je dejal, se je v kandidaturo podal predvsem v veliki želji, da socialno demokracijo pripeljejo do točke, ki ji pripada. "Prepričan sem, da naši programi sežejo bistveno višje in da lahko z energijo in izkušnjami, ki jih lahko ponudim, socialni demokraciji vrnemo to mesto," je poudaril.

Priznava sicer, da je stranka "nekoliko ranjena", a je optimističen, da se bo "ta rana zelo hitro zacelila". Ocenjuje, da je afera ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski močno aktivirala članstvo SD, na čemer velja tudi graditi. "Stranka je zelo povezana, želimo si ponovnega vzpona socialne demokracije. Verjamem, da nam bo to s sodelovanjem in energijo, ki se je nabrala v zadnjih mesecih, tudi uspelo," je prepričan. V preteklosti je namreč sam najbolj pogrešal učinkovitost pri izvajanju strankarskih politik in doseganja zadanih rezultatov.

Tudi Beočanin v primeru izvolitve ne napoveduje sprememb v ministrski ekipi. Kot je spomnil, so mu volivci na zadnjih lokalnih volitvah zaupali poln mandat za vodenje ajdovske občine in tej odgovornosti ne namerava pobegniti.

Tadej Beočanin
Tadej Beočanin FOTO: Kanal A

Doslej še edini znani protikandidat Prednika in Beočanina, Brglez, medtem danes svoje odločitve za kandidaturo še ne komentira, to naj bi storil v prihodnjih dneh. Ob odločitvi za kandidaturo je sicer zapisal, da se je za ta korak odločil po pogovoru s številnimi člani in lokalnimi odbori stranke.

V SD se je sicer rok za oddajo soglasij h kandidaturam za vodstvene funkcije iztekel ob polnoči. Danes bo prispela soglasja pregledala še kandidacijska komisija in sestavila osnutek kandidatne liste, ki jo bo nato potrdilo še predsedstvo stranke. Takrat bodo tudi uradno znani vsi kandidati, ki se bodo aprila potegovali za vodstvena mesta v SD. Za kakšno presenečenje pa bi lahko na dan samega kongresa poskrbel še kdo od za zdaj neevidentiranih kandidatov. Statut SD namreč določa, da lahko kandidaturo za posamezne funkcije kandidati vložijo tudi še na samem kongresu stranke, če jih pri tem podpre tretjina delegatov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
21. 03. 2024 15.52
+1
Zdaj so še v sd ugotovili kaj pomeni ženska na čelu. Eno napako so drago plačali zdaj pa spet kandidirajo moške. Morda je rešljivo ni pa nujno. Vsekakor so globoko zagazili v blato
smuuki
21. 03. 2024 11.50
+1
No zdaj bomo stehtali Beočanina. Naj prevzame stranko in naj kaj naredi iz nje. Se veselim eksperimenta. Rezultata tudi. 😀😀😀😀😀
peresni
21. 03. 2024 10.45
Državo, ki ste jo sesuli ne more biti več mlada žal....edino vaši nasledniki privilegijev pri vseh koritih so lahko.
borjac
21. 03. 2024 10.37
+1
Beočanin je dvignil Občino Ajdovščina na mesto najuspešnejše občine v Sloveniji, je človek , ki lahko brez pretiravanja reče, da pozna kako ljudje živijo in kaj si želijo, kompletno Vodstvo SD-ja je ščitilo lopova Žiberno, pravzaprav so ga ščitili do zadnjega diha, TOREJ JE KOMPLETNO DOSEDANJE VODSTVO SD-ja KONTAMINIRANO, PREPLETENO Z KORUPCIJSKIMI INTERESI, BEOČANIN JE EDINI IZVEN TEGA KROGA, seveda pa se bodo morali VRHOVI V SD-ju odločiti ali se bodo še naprej futrali z korupcijskim denarjem , predvsem iz Zemljaričeve mreže, ali pa bodo reševali stranko, OBOJE NE GRE, ampak če bo stranka SD , padla iz parlamenta, kar se bo zgodilo, da tudi ti ne bodo imeli več pristopa do VIROV KORUPCIJSKEGA DENARJA, kajti pobirali bodo tisti ki bodo v parlamentu, torej v okviru oblasti in moči, torej dragi SD-jevci, kaj boste storili, pred vami je težka odločitev , ki pa je zelo enostavna , ali bo stranka SD živela ali pa bo umrla in izginila v močvirju ??
kr--en
21. 03. 2024 08.03
-1
Beočanin zelo uspešno razvija Ajdovščino, je komunikativen, povezovalen in manj obremenjen s preteklostjo. Dvomim, da je sprejemljiv za večino članstva SD.
smuuki
21. 03. 2024 11.48
+1
Beočanin samo sedi na valu. Da ima občina tako veliko sredstev na razpolago je zaslužen Polšak in nihče drug. Nadomestilo za stavbno zemljišče iz tako velike industrijske cone poganja mesto Ajdovščina naprej. Čisto blizu rdeča nova horica umira na obroke. Vse beži od tam. Imajo pa ves čas rdeče župane in v primerjavi z ajdovščino nič gospodarstva. Tako razmišljajo rdečeoki
smuuki
21. 03. 2024 11.55
+1
Ko je nova gorica že bila mesto je v času Polšaka Ajdovščina bila še malo večja vas. Danes je sodobno urejeno mesto. Ne pozabimo da so rdečkoti potopili Primorje in prodali Fructal. Kaj je danes tam vidimo vsi. Aktualni župan k temu razvoju ni prispeval NIČ
zmerni pesimist
20. 03. 2024 21.42
+6
Brglez ve da ne bo več eu posranec
ap100
20. 03. 2024 21.42
+4
brglez je že v šahovski zvezi pokazal kako zna urejati finance - on je edini ki bo rešil sd pred bankrotom -lol
a1978
20. 03. 2024 21.39
+5
SD se seli na obrobje, daleč pod volilni prag. No, vsaj moral se bi. Male sive živalice z dolgimi repi pa bežijo z ladje
jozefStefan
20. 03. 2024 21.19
+2
Glede na krizo.. sem pričakoval Boruta
zajfa
20. 03. 2024 21.18
+2
A te se še kar nekaj trudijo v stilu, uspelo bo, ko so že 10 000m pod morjem.
bojer
20. 03. 2024 21.02
+0
Stranka bo dobila novega vodjo, pa naj bo to Prednik....
smuuki
21. 03. 2024 15.40
-1
Ivar The Boneless
20. 03. 2024 20.46
-2
Isti kot SDS. Fosilna stranka brez prihodnosti.
avgust.
20. 03. 2024 21.59
+2
Eagle76
20. 03. 2024 20.44
+10
Zelo bom vesel, ko ta bedna stranka nebo dosegla praga za vstop v parlament
girica
20. 03. 2024 20.48
+5
sploh ne vem, če si katera ga zasluži, vsi so eni in isti koristoristneži, vsi so to že ničkolikrat dokazali, same maske, blefi, laži, puhlice......
girica
20. 03. 2024 20.42
+6
Jani in Milan sta za na pogreb, jaooo
231koak
20. 03. 2024 20.39
+12
Kolega mi je rekel, da bo v njihovem kraju slovenski Bistrici drugo leto vpis v prvi razred pol tujcev, pol Slovencev. In da naj bi se kader moral učiti albanscino. SD ma velike zasluge za to. Pomoje je to absolutno prevec
metuljka
20. 03. 2024 20.37
+2
sem za Prednika, ker z njim bojo sigurno potonili .. Tipa nisem slišala izgovoriti enega pametznega stavka, še ko je bil poslanec. Edina, ki bi bila primerna je Meira Hot
mat8
20. 03. 2024 20.30
+5
tanja ni sposobna voditi stranke, ministrstvo pa ja ker je to “res simpl”😀
girica
20. 03. 2024 20.44
+3
sploh, če si naš zunanji minister, ko moraš biti čimboljši papagaj, da ponavljaš, nam prenašaš direktive drugih
Groucho Marx
20. 03. 2024 20.26
+5
Poslušajte iskalci volilnih glasov... če ne poskrbite, da se preiščejo aktivnosti imetnikov novih telefonov ter opravi preiskava izvora premoženja, potem bolje, da odnehate takoj, ker od volilcev boste dobili samo brco v r.
Groucho Marx
20. 03. 2024 20.24
+5
Največja škoda za vse nas bo, če se zdaj ukine Inštitut 1. maj. 🤪
Betuul
20. 03. 2024 20.22
+6
SD razveljavit! Parlament razpustit! Zapret DZ! Not snažilke; pospucat, razkužit, in nobene drajne več not! Vlado nagont; Prostore zaklenit, snažilke not razkužit!Pol pa če misli predsednica slo popevati! Še predsednico ven; prostore zaklenit! Snažilke not pospucat, razkužit! Innnn, te pa srečno slo
Volja
20. 03. 2024 20.31
-7
Objavljaš tak raport kot, da se oglašaš iz doma starostnikov.
Betuul
20. 03. 2024 20.47
+2
Innnn kot; da bomo DZ kmalu uporabili bolj učinkovito za dom starostnikov!!!!Ta DZ konstrukt in Vlada imajo pa tamlele litijsko bajto za pospravt! Lepo horuk v roke plunt in akcija! Napravite si nov DZ na litijski!!! Kle v lepem sedijo in se norce iz vseh nas delajo!
Volja
20. 03. 2024 21.34
Morda, bi bolj znali ceniti in razumeti posledice lastnega ega in neodgovorni odločitev.