Slovenija

Partner matere otroka, ki je umrl v razgretem vozilu, krivde ni priznal

Celje, 18. 03. 2024 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.L., STA
Komentarji
0

Na predobravnavnem naroku na celjskem okrožnem sodišču partner matere dečka, ki je umrl junija lani v razgretem vozilu pri Preboldu, ni priznal krivde. Narok za otrokovo mater pa so preklicali, saj je obtožena preklicala pooblastilo svoji zagovornici. Nov narok je zanjo sklican za 22. april.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Matere na sodišče ni bilo, partner krivde ni priznal
    03:38
    Iz 24UR ZVEČER: Matere na sodišče ni bilo, partner krivde ni priznal
  • Iz 24UR: Zanemarjanje in surovo ravnanje z otrokom
    02:45
    Iz 24UR: Zanemarjanje in surovo ravnanje z otrokom
  • Iz SVETA: V krvi otroka našli sledi drog
    02:38
    Iz SVETA: V krvi otroka našli sledi drog

Kot je povedal tožilec Jošt Jeseničnik, partnerju in materi umrlega otroka očitajo štiri kazniva dejanja, in sicer povzročitev smrti iz malomarnosti, zanemarjanje mladoletnih oseb, surovo ravnanje ter promet s prepovedanimi drogami, ki naj bi jih obtožena prodajala tako mladoletni osebi kot tudi osebam, ki so bile v procesu odvajanja.

Tožilec je predlagal izključitev javnosti iz dela sojenja zaradi zaščite dobrega imena oškodovane mladoletne osebe, kar je sodnica sprejela.

Otrok naj bi bil v razgretem vozilu vsaj dve uri, v otrokovi krvi našli sledi drog

Še ne dve leti star deček je 20. junija lani umrl zaradi dolgotrajne izpostavljenosti vročini. Neuradno naj bi bil otrok v vozilu najmanj dve uri oziroma od 9. do 11. ure, kjer je bil privezan v otroški sedež. Posledično je prišlo do odpovedi tako možganov kot srca in otrok je umrl. Kljub posredovanju, nudenju prve pomoči ter pomoči prostovoljnih gasilcev iz Prebolda in Sv. Lovrenca ter aktiviranju helikopterja Slovenske vojske iz Maribora je otrok zaradi toplotnega šoka umrl na kraju dogodka. 

Neuradno naj bi bil otrok v vozilu najmanj dve uri.
Neuradno naj bi bil otrok v vozilu najmanj dve uri. FOTO: Shutterstock

Poleg tega je otrok živel v razmerah, ki niso bile primerne zanj, saj so bile v hiši prepovedane droge, do katerih je imel dostop. "Očitno jih je tudi deloma zaužil, saj so bile na dan njegove smrti v njegovi krvi najdene sledi metadona in še ene prepovedane sintetične droge," je dodal tožilec.

Otrokova mati je po njegovih besedah predlagala izvedbo postopka za sklenitev sporazuma o priznanju krivde, a ko ji je tožilstvo predstavilo, kakšen kaznovalni okvir bi bil zanje sprejemljiv, se za to ni odločila.

Potem ko je obdolžena preklicala pooblastila dosedanji zagovornici, bo zanjo narok izveden predvidoma 22. aprila, celjskega sodnica Maja Manček Šporin pa pričakuje, da bi se lahko sojenje, ki bo potekalo pred petčlanskim senatom, začelo maja.

Zagovornik 39-letnega obtoženega, celjski odvetnik Andrej Janežič, je v izjavi za medije napovedal, da bo njegova stranka zagovor podala na glavni obravnavi. "Zgodba je zelo žalostna, zato bi bila vsaka nadaljnja izjava odveč," je dejal Janežič.

Obdolženi 39-letnik v preteklosti že obsojen

Na naroku je podal predlog, da sodišče zasliši vse priče, ki jih je navedlo tožilstvo v obtožnici. Želi, da bi bile neposredno zaslišane priče in oškodovanci iz preiskave ter izvedenci glede ugotavljanja psihofizičnega stanja obdolženega, ne zahteva pa neposrednega zaslišanja obdolženkine mladoletne hčerke. Predlagal je zaslišanje samo enega od njenih treh otrok.

Obdolženi 39-letnik je bil v preteklosti obsojen za štiri kazniva dejanja. Nazadnje je bil pogojno obsojen zaradi preprečitve uradnega dejanja uradni osebi. Na današnjem naroku je dejal, da ne priznava nobenih dejstev iz obtožnice.

V preteklosti je Policija mamo in njenega partnerja že obravnavala. Enega od njiju so obravnavali zaradi več kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete ter tudi kaznivih dejanj z elementi nasilja. Drugega pa so obravnavali zaradi suma storitve premoženjskega kaznivega dejanja. Mati umrlega otroka ima sicer več otrok.

Obema osumljencema je celjska policija odvzela telesne tekočine zaradi preverjanja, ali sta bila med dogodkom pod vplivom prepovedanih drog. Za povzročitev smrti iz malomarnosti je zagrožena zaporna kazen od pol leta do petih letih, za zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje pa do treh let zapora. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3