Slovenija

Predsednica in EU iz zelene v vojaško obleko?

Bruselj, 22. 02. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Peter Žerjavič, Alenka Arko
Komentarji
219

Vzdušje v Bruslju je vse bolj napeto, še okrog sto dni je do novih volitev, ki jih marsikdo označuje kot za morebiti celo prelomne, ko gre za prihodnost Evropske unije. Zakaj?

Več videovsebin
 • Iz 24UR: Pogovor z evropskimi poslanci
  03:02
  Iz 24UR: Pogovor z evropskimi poslanci
 • Pogovor Žerjaviča s štirimi evropskimi poslanci
  36:57
  Pogovor Žerjaviča s štirimi evropskimi poslanci

Tudi o tem so govorili štirje slovenski poslanci v Evropskem parlamentu, ki bodo ali pa ne bodo krojili politike parlamenta v prihodnjih petih letih, ko so se v Bruslju pogovarjali z našim dopisnikom Petrom Žerjavičem. 

Ena izmed najbolj izpostavljenih in zanimivih tem te dni je opredeljevanje do vnovične kandidature sedanje predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.  Von der Leyen je sicer kandidatka največje politične skupine v sedanji sestavi parlamenta, to je skupine desno sredinskih strank. 

Poslanci, Romana Tomc, Franc Bogovič, Klemen Grošelj in Milan Brglez imajo okrog tega precej različna stališča. 

Milan Brglez bi podporo odrekel, predvsem zaradi neenakih pogledov in odnosa Evropske komisije, ko gre za načela mednarodnega prava. V mislih je imel podporo Izraelu pri napadu na Gazo. Zdi se mu,  kot je dejal, da Von der Leynova občasno namesto zelenih oblačil, ki jih je obljubljala na začetku mandata zdaj obleče vojaška oblačila. 

Tudi Franc Bogovič je nikakor ne podpira brezpogojno. Zdi se mu, da je v iztekajočem se mandatu desna sredina, ki ji je tudi sam pripadal, naredila veliko napak, med drugim, ko gre za vprašanje migrantov, zelenega prehoda, kmetijstva. Poudaril je, da se je pogosto bolje razumel in mu je bilo lažje sodelovati s predstavniki skrajne desnice, konservativci in da je bil doslej parlament odločno preveč nagnjen v levo. 

Romana Tomc pravi, da nikoli ne podpira ne stranke ne osebe, ampak vsebino, ki jo sama podpira in zato podpira stališča Orbana in Fidesza.  Z Bogovičem sta se tudi strinjala, da so bile narejene velike napake pri enem izmed najbolj pomembnih in najbolj ambicioznih programov Evropske unije v preteklem mandatu – zelenem prehodu. 

Oba menita, da so cilji postavljeni nerealno, da ogrožajo dobrobit ljudi. Treba bo narediti korak nazaj, za tri korake naprej, meni Tomc. 

Bogovič je mnenja, da bi morali stvari prepustiti trgu in kot jo označi, nevtralni znanosti, tehnologiji. Vse ostalo se mu zdi ideološko vpletanje. 

Znanost  je že 20 let nazaj vedela, kam gredo stvari, pa smo vseeno prepustili naftni in podobnim industrijam, da delajo svoje! Trg ni tisti, ki lahko edini regulira takšne odločitve, odgovarja Brglez. 

Klemen Grošelj je ob tem opozoril, da Evropa zaostaja pri razvoju tehnologij. Ne samo na primer pri zdaj že razvpitih električnih avtomobilih, nazadujemo tudi pri klasičnih avtomobilih, prehitevajo nas azijske države. Zavzel se je za večja vlaganja v tehnološke raziskave, ne pa da še vedno gojimo nekakšne iluzije, da je Evropska unija vodilna na tem področju.  Ne verjame pa v tako imenovani "Havana efekt", torej, da bi se po Evropi zaradi vlaganj v električne avtomobile in v avtomobile z drugimi novimi tehnologijami, množično vozili samo s starimi avti, ker si večina ne bi mogla privoščiti novih. Nove tehnologije bodo nujne, tudi v pomoč pri odzivu na okoljske spremembe. Poplave, suša, ki nas zagotovo čakajo tudi letos nas morajo neprestano opozarjati na to. 

Slovenski evropski poslanci
Slovenski evropski poslanci FOTO: 24ur.com

Kako trdna je demokracija znotraj Evropske unije?

Grošelj meni, da je demokracija ogrožena. Kam bo šla Evropska unija, v katero smer, v proevropsko, ali bolj v smer, ki jo zagovarjajo suverenistične sile? Vsekakor bi bila ključna bolj socialna in bolj demokratična Unija.    

Milan Brglez meni, da bi morala biti ključna beseda solidarnost, socialna varnost. Ključen je socialni zeleni prehod, torej pravičen, z močno socialno komponento. O tem se govori premalo. Bolj pozorni bi morali biti tudi na stanje človekovih pravic znotraj držav članic.

Romana Tomc razume vzpon skrajno desnih strank kot odgovor na vse bolj, kot pravi, od ljudi oddaljeno bruseljsko elito. Prepričana je, da bo na volitvah junija zmagala desnica. Skrbi jo tudi demografija, po njenem Evropa izumira. Ob morebitni prevladi desnice tudi na tem področju napoveduje resne ukrepe.

Vsi štirje poslanci govorijo o ljudeh, ki jih je treba poslušati, jim zagotoviti čim boljše življenje, blagostanje, pravičnost, različne oblike varnosti. Besede so si podobne, se pa za njimi skriva veliko zelo različnih vsebin.  Volivci bomo morali pazljivo prisluhniti in razumeti, da je od tega, kdo bo prihodnjih pet let odločal v Bruslju odvisno marsikaj, kar bo povsem neposredno zadevalo naša življenja, okolje in družbo, v kateri bomo živeli. 

 • krovni2
 • PRALNI STROJ
 • SESALNIK
 • ČISTILEC
 • klima
 • tv
 • ura
 • skiro
 • kosilnica
 • krovni

KOMENTARJI (219)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

son?ek11
22. 02. 2024 19.40
+2
Jaj ta vraga tam počne tomcevka??. Totalno nesposobna, ne zna niti glasovati, ne prebere, kaj se tam dogaja!! Imam jo na sumu, da ne zna brati!!! No, denar pa zna pobirati!!!
Kollerik
22. 02. 2024 19.38
+2
Spet ta odvratna tomcova.
tomi?
22. 02. 2024 19.29
+1
Kdo pa nam bo dal denar za zeleni prehod . Mogoče naši evro poslanci, prej bi rekel euro kimavci
tomi?
22. 02. 2024 19.29
Kdo pa nam bo dal denar za zeleni prehod . Mogoče naši evro poslanci, prej bi rekel euro kimavci
SteffXRP
22. 02. 2024 18.07
+7
20 let sem zivel v Jugoslaviji. Ne vidim nobene raylike med Beogradom in Brusljem. Potrebujemo politike z jajci, ki bodo zagovarjali nas nacionalni interes in voljo ljudstva. Nehajmo se obnasati kot slepe kure.
Harpuna
22. 02. 2024 19.52
+4
Steff O je razlika,takrat smo bili za Beograd gospodje Slovenci in imeli smo republiške zakone,ki smo jih lahko izvajali,sedaj pa je vse podrejeno nekim Bruseljskim konvencijam in zakonom,ki našo malo državo uničujejo in nismo ne samostojni,ne suvereni,to se vidi tudi pri nezakonitih migrantih,ki bi jih po našem zakonu lahko kaznovali in vračali,pa jih moramo zaradi Bruslja spuščati v državo na naše stroške,kje so še druge neumnosti.
Senzor
22. 02. 2024 17.47
+5
Na Hrvaškem portalu tv mrežnica, govori Božidar Kemić, kako se onesnažuje zrak z geoinženiringom, isto voda in ostalo. Opažajo, da je stanje slabše, odkar so vstopili v NATO. zbirajo dokaze o onesnaževanju okolja.
ap100
22. 02. 2024 18.08
+0
Kollerik
22. 02. 2024 19.37
ap100 si ziher? Že konca sedemdesetih so dobili v tedanji Jugoslaviji letalo s turško posadko in tonami aluminijastega prahu. O tem primeru je pričal sam ex. direktor JATa. @Senzor, odlično oddajo na to temo imaš na tubi, glej pod ,, Posle Rućka,,.
Senzor
22. 02. 2024 17.40
+4
Tudi, če slišijo kritiko hrvaškega poslanca Kolakušića, v parlamentu, se požvižgajo na njegove besede. Važno je kaj in kam usmerja politiko vsiljevanja cepiv farmacija. Vse se dogovorijo v Davosu. Države članice imajo nastavljene politike, ki poslušno ubogajo in maltretirajo po navodilih lasten narod.
25petelinov
22. 02. 2024 17.35
+1
Evropa umira takozvani desni bodo zabili zadnji žbelj v krsto. No to je za tiste s črnimi mislimi, ker strašenje volivcev je modus operandi populistov.
Senzor
22. 02. 2024 17.33
+6
EU komisija si je vse poslance iz vseh držav članic podredila. Lizbonska pogodba jim omogoča, da dirigira vsem poslancem, kako morajo pokorno glasovati po njihovih direktivah. Migracije in dodaten kri.minal povzroča kaos in nezadovoljstvo podrejenih evropejcev, bruseljski diktaturi.
Anion6anion
22. 02. 2024 16.28
+3
Romana Tomc bo rešila Evropo. Po njeni zaslugi , trdi, da v Sloveniji noben otrok ni lačen. Očitno živi daleč od realnosti..
Pravica je
22. 02. 2024 15.54
+20
Višek arogance in pokvarjenosti je že to ,da se narcisoidna in nesposobna von uršula sploh drzne ponovno kandidirati. Ob razkritju rezultatov njene vladavine v EU , ki so pogubni za evropski narod je zrela samo še za v sodno dvorano !
H2OH
22. 02. 2024 15.51
+8
Demokratične volitve, na položajih pa tisti, ki niso na volilnem lističu. Paradoks brez primere. Mislim, da je čas za nov sistem, demokracija ne deluje.
H2OH
22. 02. 2024 15.48
+10
Hja, Ruse bo treba spet v Berlin poslat, da nas reši zjedalcev, pa bo spet mir za par let. Zgodovina se ponavlja.
Banion
22. 02. 2024 15.34
+3
in kakšno uniformo? meni se zdi da eno retro malo zelenkasto
mmickica
22. 02. 2024 15.33
+8
Upam, da se tehtnica na volitvah tokrat nagne precej bolj desno, kot je bila do sedaj, ker ce ne, bomo v roku 10 let ali se prej v EU naglavna ruta nacionalni simbol.
mmickica
22. 02. 2024 15.33
+4
štrekeljc
22. 02. 2024 20.19
Že zdaj so vse stare mamke v cerkvah z rutami na glavah!
SREBRNIBREG.
22. 02. 2024 15.21
+11
Če bodo normalni in pošteni glasovali ta škodljivka in uničevalka Evropskega gospodarstva in življa več ne bo na tem mestu v naslednjem mandatu.
štrekeljc
22. 02. 2024 15.19
+5
V vojaški industriji se obračajo OGROMNI denarji. Zdaj, ko smo v NATU, kre velika večina tega denarja Amerikancem. Za koji kopulacijski organ? rešitev je enostavna, vse evropske države morajo nemudoma, takoj in prec iz NATA izstopiti, ustanoviti EVROPSKO vojsko in jo oborožiti z EVROPSKO opremo! Denar bi ostal doma, odprla bi se nova delovna mesta in kar je najvažnejše, varnost Evrope ne bi bila odvisna od Amerikancev! Ampak za kaj takega von der Laydra ne sme biti na čelu EU!
brabusednet
22. 02. 2024 14.58
+0
Vse bi naredili za visoke plače in privilegije vsi po vrsti.Koloko režimskih novinarjev bo tokrat kandidiralo.Pa sami luzerji so ispadli.
Jermen
22. 02. 2024 14.47
+1
Zreba je pocas bezat iz eua
Voluhar7
22. 02. 2024 14.22
+2