Slovenija

Knovs bo naznanil sum izdajanja tajnih podatkov, Policija očitke zavrača

Ljubljana, 25. 04. 2024 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) bo na eni izmed prihodnjih sej ponovno obravnavala zapisnik nadzora na policiji po aferi Dars. Knovs bo naznanil tudi sum nepooblaščenega izdajanja tajnih podatkov, saj so se ti znašli v medijih, je v izjavi za medije povedal predsednik Knovsa Janez Žakelj (NSi). Na očitke so se zvečer odzvali tudi s Policije, kjer trdijo, da podatkov o nadzoru komisije medijem ali političnim strankam niso posredovali.

Kot je v sredo poročal portal Necenzurirano, naj bi pooblaščena skupina Knovsa novembra lani, torej takoj po t. i. aferi Dars, ki je izbruhnila konec lanskega oktobra, opravila izredni in nenapovedan nadzor na Generalni policijski upravi (GPU) ter od policije zahtevala vpogled v izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov. Zahtevala naj bi tudi informacije, ali se ti ukrepi izvajajo v obliki prisluškovanja nad konkretnimi telefonskimi številkami vpletenih v to afero, med katerimi so tudi vidni člani NSi. Nadzor pooblaščene skupine pa naj bi bil izveden v času, ko je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) že vodil predkazenski postopek v tej zadevi.

Žakelj je v izjavi za medije povedal, da je bilo ravnanje Knovsa v omenjenem primeru zakonito in v skladu z uveljavljenim načinom ravnanja. 

"V preteklih mesecih se je na člane komisije obrnilo več posameznikov, ki so trdili, da jim neupravičeno in nezakonito prisluškujejo," je povedal Žakelj in dodal, da lahko vsak posameznik ali organizacija v skladu z zakonom komisijo obvesti o domnevno nezakonitem prisluškovanju in komisiji poda pobudo za izvedbo nadzora.  

Za izvedbo nadzora je bila na seji Knovsa soglasno izvoljena pooblaščena komisija, ki so jo sestavljali predstavniki koalicije in opozicije, trdi Žakelj. "Pri nadzorih upravičenosti in zakonitosti prisluškovanja ima Policija v skladu s členom 27. Zakona o parlamentarnem nadzoru možnost, da tovrsten nadzor zavrne, če bi se izkazalo, da bi to vplivalo na predkazenski postopek, nacionalno varnost, izvajanje tajnih operacij ali razkritje zaščitenega vira," je še dejal Žakelj.

Daljši seznam telefonskih številk je bil oblikovan v daljšem časovnem obdobju lani, tako trdi Žakelj. "Seznam je predlagal eden od članov Knovs, na katerega so se obrnili državljani." Po besedah Žaklja je bil nenapovedan nadzor opravljen ustrezno, Policija pa da je bila pripravljena sodelovati in nadzora ni zavrnila. "Vsebine in načina nadzora ni problematiziral nihče od članov Knovsa, ki je sodeloval v nadzoru."

Žakelj trdi, da bi Policija, če bi ocenila, da bi razkritje posameznih podatkov vplivalo na potek predkazenskega postopka, nadzor lahko odložila. 

Kot je še dejal Žakelj, je Knovs v preteklosti izvedel že več tovrstnih nadzorov, vendar da Knovs še nikoli do zdaj ni presojal o primernosti pobud o domnevno nezakonitem prisluškovanju. "Ni naloga Knovsa, da ocenjuje, ali je pobuda nekega državljana upravičena ali ne. Naloga Knovsa je, da preveri, ali se prikriti preiskovalni ukrepi uporabljajo zakonito," je še povedal Žakelj in dodal, da bi bili pobudniki nadzora obveščeni le v primeru kršitev. 

"Kot predsednika Knovsa me skrbi in žalosti, da so podatki o nenapovedanem nadzoru prišli v javnost, in sicer v medij Necenzurirano, ki je močno povezan z vladajočo stranko Gibanja Svoboda," danes pravi Žakelj, ki trdi, da to dokazuje, da je podatke v medij posredovala Policija. "S tem se vzpostavlja resen sum o povezavi med Gibanjem Svoboda in vrhom slovenske policije,"  je še povedal Žakelj, ki je napovedal, da bo Knovs na eni izmed prihodnjih sej obravnaval zapisnik nadzora in naznanil sum nepooblaščenega izdajanja tajnih podatkov. 

Odziv Policije

"V Policiji varujemo varovane podatke v skladu s predpisi in jih ne posredujemo nepooblaščenim osebam, zato odločno zavračamo navedbe z današnje izjave predsednika Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb," so zvečer sporočili iz Policije, kjer trdijo, da podatkov  o nadzoru komisije medijem ali političnim strankam niso posredovali. "Prav tako Policija ni povezana z nobenim medijem, prav tako ne s katero koli politično stranko. Edino vodilo delovanja Policije je veljavna zakonodaja."

Torkove hiše preiskave 

Žakelj je v ostrem odzivu že zavrnil obtožbe o zlorabi komisije, omenjenega obiska na Policiji pa sprva ni niti potrdil niti zanikal. Poslanec Svobode in član Knovsa Teodor Uranič pa je na Žaklja naslovil zahtevo za pojasnila glede suma zlorabe komisije. A kot je Žakelj odgovoril, je bil povod za nadzor na GPU obvestilo posameznika o domnevno nezakoniti uporabi nadzorovanih ukrepov.

Kriminalisti NPU so zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega dajanja ter sprejemanja daril v torek izvedli 23 hišnih preiskav v zvezi z Darsom. Kaznivih dejanj je osumljenih šest oseb, tri so ostala pri poskusu, z enim naj bi osumljeni omogočil drugi družbi pridobiti posel v višini 16 milijonov evrov. Na Darsu so potrdili, da so obiskali njih, med drugim so se zglasili še pri nekdanjem predsedniku Darsove uprave Valentinu Hajdinjaku in pri Roku Snežiču. Na hišnih preiskavah so preiskovalci zasegli listinsko dokumentacijo, elektronske podatke in elektronske naprave, tako da NPU nadaljuje kriminalistično preiskavo s pregledom zaseženih podatkov, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Janez Žakelj
Janez Žakelj FOTO: Bobo

Po poročanju portala Necenzurirano pa naj bi nekateri člani NSi že novembra lani, ko je preiskava še potekala, preverjali, ali kriminalisti prisluškujejo nekaterim osumljencem v preiskavi poslov Darsa. Kot poroča portal, so trije člani parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Knovs, poslanec NSi Janez Žakelj in predsednik stranke Matej Tonin, z njima pa naj bi bil tudi poslanec SD Predrag Bakovič, z namenom izvedbe izrednega nadzora obiskali Generalno policijsko upravo.

Žakelj je navedbe o zlorabi Knovsa označil za navadno laž in zlonamerno podtikanje, poziv poslanca Svobode in člana Knovsa Teodorja Uraniča, naj skliče nujno sejo Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, pa je označil za nepotreben. 

V NSi menijo, da gre za orkestriran napad Gibanja Svoboda na NSi zaradi vztrajanja, da pred preiskovalno komisijo o domnevni politizaciji zaslišijo premierja Roberta Goloba.

KOMENTARJI (198)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sickk 2
26. 04. 2024 18.55
+2
Tole je pocas ratal ze tragikomedija. Kot zivila, k ni dneva, da ne bi bil nek odpoklic zarad bakterij. Tle pa isto. Ni dneva, da ne bi blo afere!
Grma53
26. 04. 2024 10.26
+8
V mafijski državi vsi lažejo, vsi kradejo, vsi vohunijo en za drugim in nihče za nič ne odgovarja. Nič novega....
Timijanus
26. 04. 2024 10.34
+6
Zanimivo, da se je Hitri Joužek tokrat zdržal pljuvanja in klevetanja. Da ni slučajno bolan?🤔
snupy1
26. 04. 2024 10.25
+9
Janez Žakelj alias lažnjivi kljukec
Timijanus
26. 04. 2024 10.38
+5
#snupy, Tunček in Vreča tekmujeta, kdo bo boljši.🤣🤣🤣😉
brezvode
26. 04. 2024 10.11
+7
Vsi so pokvarjeni v nulo in taki si dovolijo kritizirat druge podn od podna, in to za naš denar, ni čudno da se držijo stolčkov kot ceki
Svetec 2021
26. 04. 2024 09.58
+8
NSI da vas ni sram!!!! Zdaj pa bi se še radi policijo spravili ker vas je izdala pri nečednih poslih.......🤦‍♂️
zavetnik
26. 04. 2024 09.28
+10
Kako ti krščanski demokrati lažejo ne moreš verjeti sicer oni lahko ker bodo v nedeljo šli k spovedi in potem si še plen razdelijo in nam kažejo srednji prst ta vreča je pravi fakin
apodgra
26. 04. 2024 08.59
+7
Ne morem razumeti ,kakšno trdo oziroma debelo koži imajo ti naši politiki , predvsem poslanci skupine NSI in SDS. V kamere lažejo , vsaki dan odgovori na isto temo drugačni , izgleda, do s precej dementni in laži izrečene en dan prej pozabljene , drugi dan se večja laži in povsem nasprotne . Morda so pozabil ,da so bili vzgojen v krščanskem duhu . Po obnašanju so zavili s drugo smer. Deset božjih zavedi je za njih tabu , edina zapoved, ki jo izkazujejo vsaki dan v parlamentu je žal , laž , laž in še enkrat sama laž. Kdor zna pač zna .
metuljka
26. 04. 2024 08.56
+8
Kako NSi-ja ni sram v dno duše ! Od svojih lopovščin odvračajo fokus stran z bedastimi obtozbami! Stranko je zanimalo samo to, če jih preiskujejo zaradi lopovščin da se ustrezno pripravijo in to je verjetno njihova faza 1, ki so jo snovali od novembra 2023. Samo farški so sposobni nekaj takega ! Hajdinjak in Jaklin sta bila sigurno samo kurirja, zaradi njiju dveh stranka v tak hazard ne bi šla ...
simc167
26. 04. 2024 08.38
+11
tale Žakelj je poln laži. tipična krščanska hinavščina in pokvarjenost
Uporabnik1908615
26. 04. 2024 08.13
-6
sedaj bo pa RES NUJNO POTREBNO DEPOLITIZIRATI TAKO POLICIJO KOT VSE SDRUGE DRŽAVNE INSTITUCIJE, KOT SO NPR. JAVNI MEDIJI IN US, saj jih levičaeji monopolno obvladujejo in jih zlorabljajo kot svoje pomožne strankarske organe pri svojem pokvarjenem vladanju, ki ubija demokracijo in resnično svobodo
Diabloss
25. 04. 2024 21.59
+9
in kaj je tonin pocel tam ce ni clan komisije
Julijann
26. 04. 2024 08.13
-7
Menda veš, da Svoboda ne mara janšistov. Zato je Golob oz.koalicija šla v sodelovanje z NSi in predsedniški mesti dveh parlamentarnih komisij, ki po moči poslancev pripadata opoziciji namenila NSi. Je pa od nekdaj tako, da KNOVSu in KNJFu predseduje, ali vsaj eni, največja opozicijska stranka. Golob je pozabil, da je 27 pa le več kot 8. Ampak, z NSi je naredil kupčijo z mislijo, da bi kdaj rabil njihove glasove pri spremembah, ki zahtevajo 60 plus poslancev. SDS oz.janšisti so se odločili, da potem svojih članov ne prispevajo in je to lar prav, čeprav mi tudi za SDS dol visi. Zato je Tonin še kako član KNOVS. Predsednik je Žakelj, člani pa Horvat, Tonin, Vrtovec in Bakovič iz SD, Sukič iz Levice, Uranič iz GS. NSi je v zahvalo obdržala tudi vodstveno strukturo v DARSU, ker pa bi si še tega radi pokorili, jim je bil Hajdinjak odveč. Kljub " ljubezni" med Svobodo in NSi je zadnje čase ta le želela malo zaslišati Goloba in to je prepovedan sadež, zato sedaj pogrom nad NSi. A kar so si skuhali z Robijem, to naj pojejo kot vedo in znajo.
Maxx365
25. 04. 2024 21.57
+13
S seznamom telefonskih številk priti na policijo in vprašati, če se zoper njihove prijatelje izvaja prikrita preiskava je komično, če ne bi bilo tragično. Amaterji, ki so izpadli bebčki.
kiropraktik
26. 04. 2024 08.36
-3
Bebčki so tisti, ki ne vedo, da to glede na zakonodajo zahtevajo!
Maxx365
25. 04. 2024 21.51
+12
Temu lažnivemu Žaklju se pa malce zapleta. Od anonimne prijave je le po nekaj dneh priznal, da je informacija/pritožba prišla od znanih oseb. Vemo za koga sta prišla vohljat tunin in žakelj.
Marcus Aureliuss
25. 04. 2024 21.51
+11
Sorry, sam Žakelj je izpadel neverodostojen. Groza, kaj imamo mi na položajih. Tip odkrito zavaja, laže, prireja ...
primorec2
25. 04. 2024 21.46
+9
Od kje je "curilo"? Iz knovsa, kar ni orvic, saj so šli preverjati za svoje člane. "Kozjanski bik" je tudi bil obveščen pred hišno preiskavo. Kako? Ni potrebno ugibati.
Diabloss
25. 04. 2024 21.37
+7
kriva bo cistilka
Slava b
25. 04. 2024 21.36
+12
Tale Žakelj je pa res ena vreča laži.Včeraj tako, danes drugače,jutri pa sam ne bo vedel kaj je res.
jank
25. 04. 2024 21.33
+14
Vrtovec je dejal, da ni nič nenavadnega, da se pomočjo KNOVS-a preverja s pomočjo telefonskih številk njegovih Hajdinjaka in Jaklina, ali sta pod nadzorom policije in da za kaj takega lahko vsak zaprosi. A res? Ne prav zanima, če bi kaj takega naredili za navadne smrtnike. Dajmo poskusit!
Maxx365
25. 04. 2024 21.54
+9
V času aktivne in tekoče preiskave nima nihče kaj preverjat, koga policija prisluškuje in zoper koga izvajajo prikrita sredstva. To se naredi po zaključeni preiskavi. Tako pa se lepo vidi, da jih je skrbelo, očitno imajo ogromno masla na glavi.
Nightingale
25. 04. 2024 21.32
+5
Temu se je v jugi reklo "skretanje pažnje"...
SlobodaNE
25. 04. 2024 21.07
+6
Policija je Janševa brez dvoma
4556
25. 04. 2024 21.16
+0
zakon za konopljo še ni sprejet SLOBO ti pa že zadet
biggbrader
25. 04. 2024 21.54
+0