Slovenija

Končno znano, kdaj bomo volili

Ljubljana, 14. 04. 2018 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
115

Predčasne parlamentarne volitve bodo 3. junija, je določil predsednik republike Borut Pahor, ki je hkrati tudi podpisal odlok o razpustu parlamenta in razpisu predčasnih državnozborskih volitev. Rok za izvedbo volilnih opravil bo začel teči v ponedeljek, odlok pa bo v uradnem listu objavljen danes.

Več videovsebin
  • Predsednik republike Borut Pahor odločil, kdaj bodo predčasne volitve
    00:49
    Predsednik republike Borut Pahor odločil, kdaj bodo predčasne volitve
  • Pahor: Do izvolitve nove vlade bomo priča manjši politični operativnosti
    00:59
    Pahor: Do izvolitve nove vlade bomo priča manjši politični operativnosti
  • Iz 24UR: Volitve bodo 3. junija
    02:06
    Iz 24UR: Volitve bodo 3. junija

Predsednik republike je ob tem spomnil na zakon, ki določa, da se predčasne volitve opravijo najprej v 40 dneh in najkasneje dva meseca od dneva razpisa. Tako je imel predsednik republike na voljo tri možne datume za datum glasovanja - 27. maj, 3. ali 10. junij.

Ne Pahor ne poslanci DZ niso predlagali kandidata za novega mandatarja.

Po posvetu s poslanskimi skupinami in pravnimi strokovnjaki se je Pahor odločil za nedeljo, 3. junija. Nedelja po tem, torej 10. junij, bi bil že tako datum rednih volitev, kar se mu ni zdelo prav. Sprva se mu je zdela utemeljena možnost 27. maj, a je po posvetovanju, zlasti s pravnimi strokovnjaki, to možnost opustil, saj bi skoraj ves prvi teden kampanje potekal v času prvomajskih praznikov in dela prostih dni.

"Možnost izpodbijanja volitev zaradi tega razloga obstaja," je dejal in spomnil, da se je to zgodilo pred štirimi leti. Ustavno sodišče mu je sicer takrat dalo prav, zdaj pa je presodil, da je že tako čas povečane politične negotovosti, zato je prav, da se odloči tako, da odločitev "ne bo vzbujala dodatnih dvomov" o datumu volitev.

Predsednik republike Borut Pahor je določil: novo sestavo državnega zbora bodo volivci izbirali 3. junija.
Predsednik republike Borut Pahor je določil: novo sestavo državnega zbora bodo volivci izbirali 3. junija. FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik republike upa tudi, da bo rezultat volitev čim bolj jasen

Dejal je še, da upa, da bo kampanja potekala v strpnem vzdušju ter da vanjo ne bo posegal, saj svoj položaj razume kot strankarsko nevtralen. Oglasil se bo le tedaj, ko bo menil, da je to "neizogibno zaradi interesov države", to pa bo storil tako, da ne bo vzbujal vtisa, da kot predsednik republike podpira katero od strank. Kot je spomnil, je tako ravnal tudi v prejšnjem mandatu, ko je bil v enakem položaju.

Predsednik republike je volivce pozval, da izkoristijo pravico, da z udeležbo na volitvah aktivno sodelujejo pri odločanju o naši prihodnosti. "Seveda je razumljivo, da vsi, ki smo demokrati, težimo k temu, da bi bila volilna udeležba največja, vendar pa hkrati kot demokrati vemo, da imajo ljudje pravico izpričati neko svojo politično voljo tudi s tem, da ostanejo doma," je dodal.

Udeležba na volitvah bo po njegovem mnenju v veliki meri odvisna od tega, kako zanimiva, prepričljiva in tudi strpna bo debata pred volitvami ter koliko bodo v njej prevladovali argumenti.

Po njegovih ocenah lahko vlada in državni zbor domače in zunanjepolitične zadeve kljub omejenim pooblastilom opravita brez njegovih posredovanj. "Samo v primeru, da bi prišlo do resnejših varnostnih razmer, ki bi terjale strateške ukrepe, bi si dovolil na posvet poklicati predsednike parlamentarnih strank. Zelo upam, da se kaj takega ne bo zgodilo in da to ne bo potrebno," je dejal. Ob tem je sicer spomnil na nočni napad na tarče v Siriji.

Pahor si tudi želi, da bi bil volilni rezultat "čim bolj jasen in bi omogočal hitro in prepričljivo sestavo nove vlade". Sam se bo, kot je napovedal, po volitvah potrudil, da bi prišlo čim prej do oblikovanja nove vlade in novega zagona, ki ga država zelo potrebuje.

Po Pahorjevih navedbah bomo do izvolitve nove vlade priče "manjši politični operativnosti in večji politični nestabilnosti", sam pa bo tudi v tem času normalno in s polnimi pooblastili opravljal svoje delo in naloge, tako v domači kot zunanji politiki.

Kot je navedel, se bo v času do oblikovanja nove vlade na notranjepolitičnem področju z glasovanjem v DZ zaključil postopek izvolitve treh članov sodnega sveta, objavil pa bo tudi poziv za zbiranje predlogov kandidatur za novega guvernerja Banke Slovenije. Po njegovih navedbah so z vodji poslanskih skupin "dosegli enotno stališče, da bo pri tem roke za odločanje o novem guvernerju prilagodil tako, da bo o njem odločal nov sklic DZ", kar mu zakon tudi dopušča. V začetku poletja pa lahko pričakuje tudi obvestilo o poteku še enega mandata na ustavnem sodišču, je še dodal.

Ne Pahor ne poslanci DZ niso predlagali kandidata za novega mandatarja.
Ne Pahor ne poslanci DZ niso predlagali kandidata za novega mandatarja. FOTO: Aljoša Kravanja

Med svojimi zunanjepolitičnimi dejavnostmi v tem času je navedel predsedovanje letošnjemu srečanju pobude Brdo Brijuni v Skopju skupaj s hrvaško kolegico Kolindo Grabar Kitarović. Z njo se, kot je pojasnil, pogovarjata tudi o možnosti, da bi se pred tem neformalno srečala, in sicer v naslednjih dveh tednih, da bi se pogovorila o pripravah na to zasedanje in aktualnih dvostranskih vprašanjih.

Konec meseca se bo Pahor srečal tudi z vsemi tremi člani predsedstva Bosne in Hercegovine, čez teden dni bo gostil slovaškega predsednika Andreja Kisko, prihodnji mesec bo uradno obiskal Ukrajino in odkril tudi spomenik padlim vojakom v 1. svetovni vojni v mestu Gorlice na Poljskem, v Vatikanu bo skupaj s knezom Albertom II. Monaškim priredil humanitarni dogodek za zbiranje sredstev za delo misijonarja Pedra Opeke, konec junija pa bo gostil trilateralno srečanje Slovenija-Avstrija-Hrvaška.

Pahor si tudi želi, da bi bil volilni rezultat "čim bolj jasen in bi omogočal hitro in prepričljivo sestavo nove vlade".
Pahor si tudi želi, da bi bil volilni rezultat "čim bolj jasen in bi omogočal hitro in prepričljivo sestavo nove vlade". FOTO: Tamino Petelinšek

Pahor je predčasne volitve razpisal po tistem, ko je predsednik vlade Miro Cerar sredi marca odstopil s položaja.

V petek so nato potekli tudi vsi roki, v katerih bi lahko predsednik republike in nato še poslanci predlagali kandidata za novega mandatarja.

Tej možnosti so se vsi odpovedali zaradi bližine rednih volitev in zaključka mandata aktualnega sklica DZ. Tako so bili izpolnjeni vsi pogoji za razpust parlamenta in razpis predčasnih volitev.

Tretje predčasne volitve v zgodovini samostojne države

Roki za volilna opravila bodo začeli teči v ponedeljek, 16. aprila, kar pomeni, da bo od tedaj že mogoče zbirati podpise podpore za kandidatne liste in vlagati kandidature.

Na parlamentarnih volitvah bodo volivci izbirali novo sestavo DZ za prihodnji štiriletni mandat. Na splošnih volitvah bodo izvolili 88 poslancev, po enega poslanca pa bodo izvolili pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Tokratne državnozborske volitve bodo osme v zgodovini samostojne države in tretje predčasne. Prve volitve v DZ so potekale leta 1992, medtem ko so bile prve večstrankarske volitve v takrat še skupščino SRS že dve leti prej. Na zadnje dvoje volitve - leta 2011 in 2014 - pa so se volivci odpravili predčasno.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lahunin
16. 04. 2018 13.36
+3
PAHOR KAJ NISI ODSTOPIL ZARADI TES 6
Transformerji
15. 04. 2018 15.31
+5
G. Pahor , kdo vam je pa svetoval ta datum????
johanca123
15. 04. 2018 16.20
+3
Rabijo dodaten teden, da naredijo Šarca ali pa rečejo, da tale Cmera le ni bil tako slab!
Transformerji
15. 04. 2018 17.48
+4
Zaradi te težke odločitve je Pahor dobil še dve novi gubi na obrazu.
SKRIPT
15. 04. 2018 18.40
+5
Transformerji
15. 04. 2018 15.24
+3
Dragi volivci - imam samo eno prošnjo; najdite mi kandidate na volilni listi, ki izhajajo iz gospodarstva, proizvodnje, to je tistih, ki polnijo državni proračun - ko mi boste sporočili ime tega kandidata ali vodje stranke, ki ni zadovoljen s stanjem v državi, potem bom šel pa na volitve. Saj ni potrebno, da me poznate osebno ali moj e-naslov, samo povejte mi stranko , ki jo vodi nekdo iz gospodarstva!
Karlo
15. 04. 2018 11.35
+2
Ne vem kaj je narobe če se kampanija začne med prazniki? Kot da en dan v času kampanije lahko spremeni potek glasovanja. Res bede izgovor gospod Predsednik. Saj nam volivcem ukradejo Nedeljo, ki je gospodov dan in imamo radi mir. Pa še volišča zaprejo prezgodaj tako da se težko vrnemo pravo čas domov. Ne vem zakaj ne bi volilo ob Četrtkih, kakor Angleži?
flojdi
15. 04. 2018 14.58
NePo
15. 04. 2018 11.34
+1
Aktivne v ustvarjanju tragikomedije Slovenija bo postala druga Švica bi rad v času njihovega predvolilnega prebijanja in drenjanja v ospredje opomnil na misel Alberta Einsteina: »Blaznost je vedno znova in znova ponavljati isto stvar in pričakovati drugačne rezultate.«. Sam dodajam znano misel, da volk dlako menja narave pa nikoli in vprašanje, kaj simbolizira prašiče pri drenjanju h koritu.
nnanna
15. 04. 2018 08.58
+7
joj, koliko dela kar naenkrat! da ne bo zmanjkalo časa za peko piškotov?
Boris Kavčič
15. 04. 2018 08.35
+2
Pahor nimaš nobene pravice odločanja,pralec SDejev pokvarjeni
Sisoje
15. 04. 2018 08.17
+0
Raje volim Murkota kot ta vsa goveda, teleta skupaj !
ferencz 1
15. 04. 2018 07.47
+4
To ne moreš verjeti, zdej se boo ti poslanci svalkali skoraj do tistega roka, ko bi bile prave volitve. E pohar je šel Janši na roke in svojim strankarskim kolegom. Pa najg čimprje zaprejo za TEŠ 6. Upam, da ga bodo naslednji poslanci obtožili in začeli preiskavo v skladu s Ustavo!
SKRIPT
15. 04. 2018 07.49
+5
SKRIPT
15. 04. 2018 07.43
+13
Pahor je fosil,ki ze 30 let zivi na racun nas davkoplacevalcev,tisti petric pa je zakrknjen kameleon od ultra komunista do pravega desnicarja
PIKAPOLONICA1994
15. 04. 2018 08.06
+5
.. v bistvu tip ni naredil nič kar bi bilo njegovo delo....no razen tega, da je zavrl razvoj države za 4 leta min imum....sedaj pa je res figura, ki si jo lahko ogledamo samo v risanih filmih...
ONniON
14. 04. 2018 22.55
+0
na srečo čehi,slovaki,poljaki, madžari nimajo takšnega predsednika, nimajo jankovića in ostalih ićć, ki želijo že svoj urad za manjšino , prilagodili se pa nebi , slovaška je dosti manj zadolžena od slovenije izvedli so privatizacijo,ima enega nižjih deležev revščine, bratislava je med najbogatejšimi mesti v eu, češka ima najmanj revnih med evropskimi državami, kupna moč dosega že skoraj 90 % povprečja eu, zelo so konkurenčni in ekonomsko svobodni na svetovnih lestvicah
Ata_Smrk
14. 04. 2018 22.49
+0
kaj bi mi brez borata...
SKRIPT
15. 04. 2018 08.22
+2
kolbek460
14. 04. 2018 22.20
+7
Sončni kralj je z desnico v zraku pozdravil avione ki so šli v Sirijo morit otroke ,in z to isto desnico bo podpisal svoj odstop ,,težka bremena ga čakajo iz preteklosti sedanjost pa namenja za spodbujanje vojne in sovraštva ,,fej fuj ,,
+8
Vojni zločinec odstopi☠👽🤢😡
ginem
14. 04. 2018 21.29
+7
kaj naj volim šit ali drek
Teofil
14. 04. 2018 21.15
+3
Lovilec vlakov razpisal predčasne volitve bruh...bruh
flojdi
14. 04. 2018 21.10
+0
.? volili da Bomo . Boste
kolbek460
14. 04. 2018 22.21
+3
Salamandros
14. 04. 2018 20.58
+3
Od teh židovskih prisklednikov ne bom volil nobenega!
Mungos2
14. 04. 2018 19.54
-1
Volil bi edino Orbana !!
PIKAPOLONICA1994
14. 04. 2018 19.54
+9
..ful pomembna novica na soboten sončen da, tale Borči pa kot iz konzerve skoči, ko jo odpreš.....odločitev je pa bila res hudo pomembna....bljak