Slovenija

Predsednika Kučan in Sampaio največ pozornosti namenila Kosovu

Ljubljana, 08. 04. 1999 19.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Portugalski predsednik Jorge Sampaio in predsednik Milan Kučan sta osrednjo pozornost na današnjih pogovorih namenila predvsem zaskrbljujočemu položaju na Balkanu, zlasti na Kosovu, prizadevanjem Slovenije za vstop v Evropsko unijo in zvezo NATO, položaju v Vzhodnem Timorju ter odnosom med Slovenijo in Portugalsko, ki so po oceni obeh predsednikov zelo dobri.

Največji del pogovorov je bil namenjen dogajanju na Kosovu, kjer se je pokazala velika istovetnost stališč. Obe državi menita, da je akcija zveze NATO nujna za ustavitev nasilja. Predsednik Kučan je portugalskega kolego seznanil s tem, da bo po njegovem prepričanju v kratkem potrebna evropska konferenca o politični prihodnosti Balkana. Ideja o omenjeni konferenci ni namenjena umiritvi akutne krize, temveč odpravi razlogov, ki že desetletja destabilizirajo Balkan in Evropo, je povedal predsednik Kučan. Portugalska, ki bo čez leto dni predsedovala EU, meni, da je treba odločno nadaljevati proces širitve unije, je dejal portugalski predsednik in izrazil prepričanje, da bo Slovenija kmalu končala pot reform, ki so potrebne za vključitev v unijo. Portugalska podpira Slovenijo pri včlanjevanju v EU in je pripravljena s Slovenijo deliti izkušnje in znanje s tega področja. Predsednik Sampaio je podprl tudi članstvo Slovenije v zvezi NATO v smislu krepitve varnosti v Evropi.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.