Slovenija

Tonin: NSi ne želi biti ovira Šarčevi koaliciji pri pogajanjih z Levico

Ljubljana, 24. 07. 2018 06.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / U.Z.
Komentarji
1832

Peterica strank, ki se pogaja pod okriljem Marjana Šarca, v nasprotju s pričakovanji še ne bo k sodelovanju povabila Levice. Najprej bodo dali priložnost NSi, ki ima do ponedeljka čas, da se odloči, ali se bo vrnila na pogajanja. Tonin pa sporoča, da NSi ne želi biti ovira Šarčevi koaliciji pri pogajanjih z Levico.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Šarec postavil ultimat
    02:43
    Iz 24UR: Šarec postavil ultimat
  • Iz 24UR: Po ultimatu košarica
    01:18
    Iz 24UR: Po ultimatu košarica
  • Iz 24UR: Kaj vse načrtuje Levica
    02:11
    Iz 24UR: Kaj vse načrtuje Levica
  • Iz SVETA: NSi še teden dni časa
    02:47
    Iz SVETA: NSi še teden dni časa

Potem ko se je NSi minuli teden umaknil iz koalicijskih pogajanj s strankami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, pretendent za mandatarski položaj Marjan Šarec v DZ nima zadostne podpore za izvolitev za mandatarja za sestavo vlade.

Znova se je tako sestala peterica strank, ki skuša oblikovati novo vladno koalicijo. Po pogovorih pa so v nasprotju s pričakovanji sporočili, da k sodelovanju še ne bodo povabili Levice, temveč dajejo NSi so ponedeljka do 12. ure čas, da se odloči, ali se bo vrnila h koalicijskim pogajanjem. 

Predsednik NSi, Matej Tonin, pa se je odzval na družbenem omrežju Twitter z besedami, da NSi ne želi biti ovira koaliciji Marjana Šarca pri pogajanjih z Levico, ter da se pogajanja lahko začnejo takoj. NSi se k pogajanjem očitno (še) ne namerava vrniti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V NSi so sicer pred tem zatrdili, da bodo peterici strank pod Šarcem odgovorili po tem, ko bo Tonin govoril s Šarcem, šele nato se bodo odločili o nadaljnih korakih, je dejal glavni tajnik NSi Robert Ilc

Na vprašanje, ali je NSi današnji sklep predsednikov peterice strank, ki si pod okriljem Šarca prizadevajo za oblikovanje koalicije, presenetil, je Ilc odgovoril: "V politiki te ne sme nič presenetiti in tudi to nas ni presenetilo."

Šarec zavrača namigovanja, da imajo Levico za rezervno stranko

Za sklep, da bo petorček dal še eno priložnost NSi, naj bi se po Šarčevih besedah odločili zaradi napredka, ki so ga dosegli v vsebinskih pogajanjih z NSi. Ker so pogajanja s to stranko dala rezultate, se Šarcu zdi korektno, da NSi pove, ali sodelovanje s sredinskim peterčkom zanjo ostaja opcija. "Če to ni, bomo iskali drugo opcijo," je dejal Šarec.

Če pa bo odgovor NSi negativen, potem bodo začeli pogovore  z drugim potencialnim partnerjem, torej Levico, pravi Šarec in dodaja: "Če bomo šli z njimi v pogovore, bodo to resni pogovori". Prav tako zavrača špekulacije, da imajo Levico za rezervno stranko. 

Glede možnosti manjšinske vlade je Šarec odgovoril le, da želijo v drugem krogu priti do vlade. Govoriti o tehničnem mandatarju pa se mu zdi trenutno deplasirano. "Bili smo na volitvah, vsak je dobil svojo količino glasov in odgovornosti," je poudaril Šarec in dodal, da ne ve, kaj bi tehnični mandatar rešil.

Marjan Šarec naj bi predstavnike Levice na pogovore povabil v ponedeljek.
Marjan Šarec naj bi predstavnike Levice na pogovore povabil v ponedeljek. FOTO: Miro Majcen

Mesec: NSi se je ves čas pogajal s figo v žepu

Levica je sicer že napovedala, da se je pripravljena pogajati, pri čemer pričakuje, da bodo pogajanja tekla pod enakimi pogoji, kot so veljali za NSi. Sklep peterice, da dajo NSi čas še do ponedeljka, pa je Luka Mesec označil kot neresen in neodgovoren do državljanov, ki so "nenazadnje teh pet strank volili zato, kar so želeli levosredinsko vlado". "Ta petorček pa državljane postavlja pred dejstvo, da ostaja samo še desna vlada z ali brez Janeza Janše," je dodal.

Ali so se v Levici kljub temu še pripravljeni pogovarjati o sodelovanju v Šarčevi koaliciji pa Mesec ni želel razkriti. 

Napovedal je, da bodo v Levici ostali pri svojih jasnih zavezah in storili vse, da do uničevanja javnega zdravstva, privatizacije in protisocialnih politik ne pride. "Sporočamo pa, da nam je Šarec danes vzel še en teden, da bi se sploh lahko uskladili. Časa zmanjkuje," je opozoril Mesec.

Mesec je na tiskovni konferenci povedal, da je izvršni odbor Levice na zasedanju med drugim govoril tudi o tem, kako se v ponedeljek odzvati na Šarčevo ponudbo.

"Izkazalo se je, da se je NSi ves čas pogajal s figo v žepu in na koncu vseeno s pogajanj odšel. Glede na to pričakujemo, da se bo koalicija zdaj prvič resno začela pogovarjati z Levico, saj smo do zdaj imeli le dva bolj ali manj vljudnostna sestanka," je dejal.

Rezultat dogovarjanja z NSi je po njegovih besedah dejstvo, da je več kot šest tednov po volitvah pripravljen le en osnutek koalicijske pogodbe, ki "vsebuje zelo škodljive politike za to državo – od nižanja davkov za najbogatejše, do podpiranja privatizacije zdravstva in zdravstvenih zavarovanj, 100-odstotnega financiranja zasebnih šol ...", ki niso v skladu s tem, kar zagovarjajo v Levici.

Levica vztraja pri svojih predvolilnih ciljih in pričakuje, da jim bo koalicijska pogodba vsaj delno sledila. "Pričakujemo, da bo plod naših pogovorov drugačna koalicijska pogodba, ki bo na prvo mesto postavila blaginjo za vse ljudi v tej državi in ne le za peščico," je še dejal.

Na novinarsko vprašanje o verjetnosti vstopa v vlado je Mesec odgovoril, da so se o tem pripravljeni pogovarjati. "S pogajanji nismo še niti začeli, počakajmo najprej na klic, nato na pogovore in potem bodo organi stranke odločili o tem, kakšno vrsto sodelovanja smo pripravljeni skleniti, če bodo za to izpolnjeni ustrezni pogoji."

Mesec pravi, da so pripravljeni na pogovore.
Mesec pravi, da so pripravljeni na pogovore. FOTO: Aljoša Kravanja

Poleg Šarca pretendent za mandatarski položaj ostaja tudi predsednik SDS Janez Janša, ki sicer ni sprejel kandidature, je pa predsednika republike Boruta Pahorja obvestil, da bi večino za stabilno vlado lahko oblikoval v naslednjih tednih. Tudi ob začetku tradicionalnega poletnega tabora SDS v Bovcu je Janša izpostavil, da si želijo oblikovanja stabilne in učinkovite vlade, v nasprotnem primeru se mu zdi boljša možnost predčasne volitve.

Mandatar za sestavo nove vlade sicer v prvem krogu zagotovo ne bo izvoljen, saj je Pahor v ponedeljek DZ obvestil, da ne bo predlagal kandidata. S Pahorjevo odločitvijo se bo DZ seznanil na seji predvidoma v petek, s tem pa bo začel teči drugi krog iskanja kandidata za predsednika vlade.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1832)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdrava.pamet
31. 07. 2018 09.26
Kučan bi rad spet enega pajaca nastavil, ki bi delal vse kar on hoče...katastrofa za slovenijo...v bistvu nas bodo vrgli sto let nazaj....EU se nas je itak že odpovedala zaradi teh pajacev, mi pa bomo imeli 300 evr penzije, ker bodo taki izropali slovenijo. Kdaj se bo narod zbudil in jim jasno pokazal, da nočemo več socializma, ker je dokazano propadla zadeva?
peresni
30. 07. 2018 08.35
"Katoliška akcija" želi predvsem popoln razdor in v kaosu zopet prevzeti vso kontrolo in ropanje Slovencev. Mini državljansko vojno. Kot da se še niso dovolj opekli pri Slovencih!
zdrava.pamet
31. 07. 2018 09.26
zdrava.pamet
31. 07. 2018 09.28
Slovence so ropali samo komunisti, socialisti in podobno govno....poglej butalec.si zemljevid revščine...kjer je bil komunizem, tam je zdaj revščina
JanezNovakJohn
25. 07. 2018 16.11
+1
Razlika med levico in desnico je v tem, da je na desni gonilo razvoja kapital. Mali človek je vzvod, ki dviguje lastnika kapitala. Na levi pa je središče človek, kapital je le vzvod, ki dviguje splošen nivo kvalitete življenja. Opredelitev na bolj delavne manj delavne, bolj ali manj sposobne, narava nam je dala ali ne.... DILEMA, srčna kultura... Kar nekaj papeževih izjav v vezi kapitala govori da si papež želi KRŠČANSKO LEVICO. A bo Tonin in NSI zagovarjali kapital in se odaljevala od krščanskih vrednot. Ne pozabite vi na desni: " Prava oblast je služenje ljudem in ne kapitalu".
JanezNovakJohn
25. 07. 2018 16.13
+1
Ne levo ne desno nima nobene veze z cerkvijo. Če se motim, prosim za pametno razlago. Pa ne z zgodovino. Jaz živim tu in zdaj.
zdrava.pamet
31. 07. 2018 09.29
ahahahahahhhhhaaaaa....Slovence so ropali samo komunisti, socialisti in podobno govno....poglej butalec.si zemljevid revščine...kjer je bil komunizem, tam je zdaj revščina
JanezNovakJohn
25. 07. 2018 16.08
-2
Tonin je bil trojanski konj poklonjen kamničanu. Tudi sicer se Tonin brez sramu rokuje z orožarjemin poštenim Plemenitim. Tonin je čisti neoliberalist. Popeljal je svoje daleč proč od cerkve in papeža. Svojim ovcam pošilja le sem pa tam kako cvetko, kot je romanje v Brezje. Verniki:"Danes ne ukazuje človek ampak denar. Denar vlada. Bog, naš oče, je dal nalogo varovati zemljo ne denarju, ampak nam. Mi imamo to nalogo!! Toda možje in žene so žrtvovani malikom dobička in potrošnje:to je kultura škarta." Papež, Splošna evdienca 3. Junija 2013
Ahil0
25. 07. 2018 13.29
-2
Desničarske stranke na oblasti so po evropi skozi zgodovino začenjale vojne, bojim se da se iz zgodovine nismo nič naučili in da smo kmalu lahko tam kjer si nihče ne želi.
staridida
25. 07. 2018 12.59
+0
Šarc ima že dve košari-lahko gre po gobe....
srebrnibreg
25. 07. 2018 15.34
-1
No no na tistega kateri jih je pa dobil 6 si pa enostavno pozabil. Kam pa naj gre tisti? Bi sam napisal pa ne smem.
politik70
25. 07. 2018 12.20
+0
Ja čudna so pota gospodova... Kajne gospod Ivan Janez Janša in njegove oprode... Uporabljate že gverilske prijeme da bi se dokopali do oblasti. Ja res je Ivan Janez Janša z afero JBTZ ti je prvič uspelo da si spravil Slovence na ulico.Pri drugi slovenski vstaji pa so bile granitne kocke namenjen že tvoji pleši. Ne želite si da gre ljudstvo tretjič na ulice zaradi gospoda Janeza Ivana Janše.....
zdrava.pamet
31. 07. 2018 09.32
ahahahahahhhhhaaaaa....Slovence so ropali samo komunisti, socialisti in podobno govno....poglej butalec.si zemljevid revščine...kjer je bil komunizem, tam je zdaj revščina....tisti ki pa so bili proti pa so bili pobiti...
krtofl
25. 07. 2018 12.10
-1
Po Urški Bačovnik še Nika Janša.......Na Kitajsko je z vladno-gospodarsko delegacijo odpotovala tudi premierova hči
krtofl
25. 07. 2018 12.10
+0
Predsednika vlade sta torej na uradnem obisku v tujini tokrat spremljali kar dve družinski članici, poleg partnerke Urške Bačovnik, ki se je doslej z Janšo udeležila že nekaj uradnih obiskov, tudi hčerka Nika. S to razliko, da je bila Bačovnikova v uradni delegaciji Republike Slovenije, Nika Janša pa v spremstvu uradne delegacije. Takšen status je pripadel tudi denimo vodjem kabinetov ministrov, ki so spremljali Janšo
krtofl
25. 07. 2018 12.10
-2
Zakaj je skupaj z diplomatsko-gospodarsko delegacijo na Kitajsko odpotovala tudi premierova hči? V kabinetu predsednika vlade na vprašanje niso odgovorili, prav tako nam ni uspelo izvedeti, ali ima Nika Janša kakšne obveznosti v delegaciji. Zanimalo nas je tudi, kdo bo kril stroške njenega potovanja in nastanitve na Kitajskem. Jih bo kril oče? Ali pa jih bomo krili davkoplačevalci? V kabinetu predsednika vlade nam tudi na to vprašanje niso odgovorili
WAUKA
29. 07. 2018 18.11
zdrava.pamet
31. 07. 2018 09.33
edini, ki še ga svet posluša, je Janša...ostalim se vsi samo smejijo....
zdrava.pamet
31. 07. 2018 09.34
edini, ki še ga svet posluša, je Janša...ostalim se vsi samo smejijo....butalci pač
ArkaMast
25. 07. 2018 10.47
+0
Kdo je lahko še bolj cudaski, da v svojo desno vlado vabi levičarje, za katere nima enega dobrega mnenja. A levičarji naj desnici delno koalicijo. Kdo je sedaj nesposoben?
Boško1980
25. 07. 2018 10.17
+2
Če pride mesec v vlado bo kot merklova, dobrodošli migranti slovenci pa ven iz države!
krtofl
25. 07. 2018 11.17
+0
jaz sem slovenec...kaj pa si ti več slovenc kod jaz ki plačujem davke pa ne vem...
staridida
25. 07. 2018 11.37
+3
Če pride Mesec v vlado mora bit finsnc-minister-on točno ve, kje vzet milijarde in kam jih dat....
ArkaMast
25. 07. 2018 10.04
-1
Tonin je en teden nazaj ugotovil da je med SD in SMC trenje, z njima pa je v parlamentu nekaj let. In tri tedne je kradel bogu cajt. In sedaj prijavlja da noče ovirati Levice. Ni ravno dober vzgled kristjana, ki laže se na Brezjah. Tonin bi moral iti za lutkarja. Otrokom bi bil všeč.
SenecaLucius
25. 07. 2018 10.14
+5
In zakaj si levičarji tako želite desne stranke v vladi?
vstajnik1941
25. 07. 2018 10.21
+4
Zato da bi imeli zraven dežurne krivce za vse bedarije ki jih bodo počeli!
Ahil0
25. 07. 2018 09.59
-1
Janez ali Ivan, ne vem kateri, morda pa Majer . Eden od teh treh je stisnil Tonina v kot, le s čim ga je tako prestrašil!!!
SenecaLucius
25. 07. 2018 10.01
+1
Naj ti zaupam veliko skrivnost, ki jo ne ve še nihče: Tonin je v NSi in oni niso leva stranka! Pa ne naprej govort...
Ahil0
25. 07. 2018 10.08
+3
Nihče ni rekel da so leva stranka, sem pa mislil da je stranka s hrbtenico ne pa marioneta stranke, ki jih je že enkrat uničila in spravila iz parlamenta, ... pa ne naprej govort ;-)
SenecaLucius
25. 07. 2018 10.11
+3
Po tvoji logiki program stranke sploh ni važen?
Ahil0
25. 07. 2018 10.20
+0
Je povedal da so programsko usklajeni, da je problem drugje ...
staridida
25. 07. 2018 12.15
+2
Problem je, oziroma bo, ker so usklajeni samo na papirju...
Ahil0
25. 07. 2018 09.55
+4
Je že isti kot JJ in Trumpl ;-). Vse rešujejo s čivkanjem na netu, ker se ne upajo sogovorniku pogledati v oči. Za take ljudi je Twiter idealno orodje :-D
janezdollar
25. 07. 2018 09.55
-1
Ma kakše Tonin, kakšna desnica...čim hitreje stran od te kuge...
prašek
25. 07. 2018 09.47
-5
A bo Šarec povabil tudi Jovana v koalicijo ???? sam prašam ☺☺☺
SenecaLucius
25. 07. 2018 09.59
+5
Zakaj sprašuješ? Saj večina pri levih ni bila nikoli vprašljiva? Imaš slučajno drugačne podatke?
SenecaLucius
25. 07. 2018 09.45
-3
Bo Šarec sprejel, da bo v koalicijski pogodbi določena finančna pomoč Venezueli?
ArkaMast
25. 07. 2018 09.44
+2
Na naslednjih volitvah bo Levica prehitela LMS. In po tem bo Luka poklical Marjana.
vstajnik1941
25. 07. 2018 10.23
+4
Imaš prav, levica bo dobila 4,1 %, LMŠ pa 0%
rose29
25. 07. 2018 09.40
+2
Pravilna odločitev Tonina
Cisto na hitro
25. 07. 2018 09.37
-1
Je Mesecnik ze vstopil v vlado? Volilci smo izbrali levo vlado, kaj čaka? Smo ga zato izvolili, da nam krade denar ali da ustvaril blaginjo za vse!!!! Kaj mu ni jasno? Alo levaki blaginja za vse.
ArkaMast
25. 07. 2018 09.30
+1
Kako se pocutite desnicarji ob dejstvu, da je vecina levicarjev podpornikov NOB in so tudi kristjani?... Med tem ko je vecina desnicarjev sovrazi NOB imajo pa se za kristjane. V resnici so slabi kristjani. Tako meni sam papez in nekaj uglednih duhovnikov. Da so nezavedni Slovenci pa zgodovinska dejstva. Na dolgi rok bo desnica pogorela, žal. In to po lastni krivdi. Ne moreš se delati nekoga, ki to nisi.
Kugakaj
25. 07. 2018 09.35
+3
Desnica vsaj ne pobija svojega narode in mece v luknje. Baš ste dobri kristjani
vstajnik1941
25. 07. 2018 09.46
+4
Raje ne komentiraj kaj je krščanskega v tvoji teoriji, da ne boš moral polagati diferencialnih izpitov iz veronauka!