Slovenija

Predsedniška rešitev?

Zagreb, 03. 08. 2006 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik je kritiziral slovensko vlado, ker še ni našla rešitve za Piranski zaliv. Rešitev poznam jaz, je zagotovil.

Drnovšek in Mesić imata pripravljene rešitve za Piranski zaliv.
Drnovšek in Mesić imata pripravljene rešitve za Piranski zaliv. FOTO: POP TV

Slovenski predsednik Janez Drnovšek je v zadnji številki hrvaškega tednika Globus povedal, da imata s hrvaškim kolegom Stipetom Mesićem rešitve za Piranski zaliv, ki jih bosta predstavila javnosti, če vladi v kratkem ne bosta storili ničesar. Kot je dejal, sta z nekdanjim kolegom Ivico Račanom, ko je bil še premier, iskreno skušala najti rešitev, zdajšnji premierji pa sploh ničesar ne poskušajo.

Prav tako je menil, da ne od slovenske Bele knjige o reševanju mejnih vprašanj s Hrvaško ne od Modre knjige, ki jo je kot odgovor napovedala hrvaška vlada, ni nobenih koristi. "S tem se ne bo rešilo nič. Eni napišejo eno knjigo, drugi odgovorijo z drugo in spet smo vsi na začetku. V javnosti pa se vzbuja vtis, da se nekaj rešuje, v resnici pa se nič konkretnega ne dogaja," je menil Drnovšek.

Dodal je, da je svoje predloge za rešitev problemov že pred meseci posredoval slovenski vladi, ki pa je bila po Drnovškovih besedah užaljena, ker naj se z njo ne bi uskladil. Kot je zagotovil, bo zato s predlogi, ki jih je minuli konec tedna na neformalnem srečanju na hrvaških Brionih posredoval tudi kolegu Mesiču, še malo počakal, vendar jih bosta predlagala javnosti, če vladi obeh držav v kratkem ne bosta storili ničesar. Sicer pa je Drnovšek v pogovoru za Globus komentiral tudi idejo, da bi bil arbiter med državama lahko papež Benedikt XVI. Kot je ocenil, se mu to ne zdi niti najmanj realno.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bosuti@yahoo.com
04. 08. 2006 14.26
vegos: takrat bo že prepozno. Saj tudi jaz nisem za vnaprejšnje kritiziranje, ampak v tem primeru je pa že čas, da vidimo tudi dejstva.
Vegos
04. 08. 2006 13.10
Ne, bosuti, ne gre za to, da bi bil naiven in na lepe oči verjel. Gre za to, da za razliko od tebe, bom kritiziral šele takrat ko bo jasno da je ostalo le pri govorjenju, ne pa že a priori. To je vse.
bosuti@yahoo.com
04. 08. 2006 11.02
Vegos:ste pa res naiven. Že toliko let nas imajo za norca, kako bodo pošteno (da ne rečem v interesu Slovenije) uredili mejo, sedaj pa še kritizirati ne bi smeli, ko spet rožice sadijo. Naj nekaj konkretno naredi (ali naredijo), potem bomo pa ploskali. Samo govorjenja pa sem se vsaj jaz že naveličal, zato je kritika upravičena.
zoran.artnak@hotmail.com
04. 08. 2006 08.02
Najbolj zanimivo o zgodbi v Piranskem zalivu je to, da kadar se na Brionih nekaj dogovarjajo, potem obvezno pride do pretepa Hrvaške policije in Slovenskih politikov v stilu petelinjih bojev. S Podobnikom čistijo ograje in asfaltne povšine, Jorasa učijo bungi jumping brez vrvi in akrobatskih vragolij, pa tudi na vodne radosti s Hrvaško policijo ne pozabijo. Torej če človek malo bolj razmisli bi lahko v obmejnem pasu Piranskega zaliva postavili športno-kulturni center. Eni bi se rekreirali drugi pa učili kulture. Pa še tole. Naš predsednik očitno pozablja, da je cerkev ločena od države in ne razumem zakaj se vpleta v delo Ministrstva za zunanje zadeve ter blati Slovensko vlado. Z doktoratom bi mu moralo biti jasno, da ko si znotraj parlamenta si lahko mečeš polena pod noge, ko nastopaš navzven sploh proti drugi državi, pa je potrebno pokazati enotnost in funkcionirati kot zdrav tim, v stilu vsi za enega eden za vse. Naj se ne ponovi TRST, GORICA in ŠTAJERSKA, ko so za takratno Jugoslavijo žrtvovali slovenska tla, čeprav so bili med vodilnimi partijskimi funkcionarji premnogi Slovenci z močnim vplivom na takratno dogajanje.
Vegos
04. 08. 2006 01.14
Ne razumem vas. Če človek 20 le tnič ne naredi, ga kritizirate. OK to razumem. Ko pa bi rad kaj naredil, ga pa SPET kritizirate? Pa od kod ste padli? Izgleda da res drži tista o zdravi kmečki pameti, ki vodi v zdravo kmečko zaplankanost...
zamejec
04. 08. 2006 01.11
zakaj se govori sploh o piranskem zalivu kot meji,kdaj bomo lovili ribe na reki Mirni,na desni strani,na levi lahko lovijo hrvati,a le hrvaske "ribe sa putovnicom" kot to oni pravijo da nasi ribici lovijo njihovo ribo,o tem bi se bilo zanimivo pogovarjati.Drnovsek pa bi zdaj nekaj naredil,20 let pa nic.
jaka37
04. 08. 2006 00.27
Težko je verjeti, kako so nekateri blesavi in nasedajo Drniju. Pravzaprav je že čas, da se ga kdstavi kot predsednika ker je očitno izgubil zdrav razum. Če se ne motim, je na vodilnih položajih vsaj 20 let, v bivši Jugi in sedaj. Do danes ni naredil NIČ, sedaj pa pravi, imam rešitev. Očitno misli na svoj odstop.
gadni@email.si
04. 08. 2006 00.21
Zakaj imamo zunanjega ministra, ki je že dovolj dolgo na položaju pa ni z odnosi z Hrvaško nobenega napredka. Rupel čaka le na to, da bo Slovenija predsedovala EU. To bo njegov višek kariere, treba bo kupiti nekaj klobukov in to je to.
doki007@email.si
03. 08. 2006 16.51
ne morem verjet da se naše dosedanje vlade niso ugotovile kje je meja med državama, slovensko vlado očitno ne briga nič, hrvati si pa postavljajo vse žive objekte in s tem prisvajajo naš teritorij,,.... vsak pameten človek bo prvo poskrbel, da bo imel svojo parcelo označeno z mejniki, vlada pa se sploh ne zanima nič...BOLANO!!!!!
bosuti@yahoo.com
03. 08. 2006 15.52
Če bi naši politiki pokazali malo več poguma in manj ponižnosti, potem bi že dosedaj več dosegli. Klečeplazenje in tolikšno povdarjanje prijateljstva obeh držav nas je pripeljalo do tega, da bomo lahko izgubili, kar smo imeli. Pri tem ima veliko zaslug tudi Drnovšek. Hrvaška na arbitraži nima kaj izgubiti, saj bi prišli na tisto stanje v Piranskem zalivu, kot je bilo leta 1991, zato pa jo toliko ponujajo. Lahko samo pridobijo. Tu nas imajo v šahu, ker so naši politiki državniško nesposobni, prejšnji in sedanji.
s_slovenec@hotmail.com
03. 08. 2006 13.44
Trava nimaš pojma. Če bi bil malo obveščen, so tisti sporazum minirali Hrvati oziroma HDZ. Po tej logiki, za nas ni mogel biti slab. Je pač tako, da so tam še vedno in tudi bojo ustaši, ki bodo vedno imeli ozemeljske apetite in veliko mero požrešnosti. Kako naj to drugače človek razume, če pri toliko km obale hlepijo po vsaki dodatni kaplji morja.
trava@pinkponk.com
03. 08. 2006 13.42
Ej mogoče ga res poham.Vendar sem še vedno mnenja da ne naredi nič.Kar pa je pisano Drnovšek Račan pa ne vem.Za nas sigurno nič dobrega.Sploh pa bi bilo to vprašanje že zdavnaj lahko rešeno če bi bili naši ministri malo bolj resni in ne tako prestrašeni.Nobene odločnosti ni v njih samo eno jokanje in stokanje.
albertinum@excite.com
03. 08. 2006 13.25
trava, po mojem ga mal preveč pohaš. če bi vedel, kaj je pisalo v sporazumu drnovšek-račan, potem bi vedel, da se je drnovšek glede piranskega zaliva zelo dobro izpogajal.
trava@pinkponk.com
03. 08. 2006 12.59
G.Drnovšek ima rešitev tako da bo ves piranski zaliv šenkal hrvatom.Saj od njega tako ali tako nimamo kaj drugega pričakovati.
123@123.com
03. 08. 2006 12.58
ja, Drnovšek bo naš rešitelj in nam bo spaso km obale....to "je bistvenega pomena"....najboljše je da kar tam uveljavijo mednarodni teritorij...ipd. Mislim pa, da je bilo že preveč porabljenega časa za ta piranski zalivček oz. za mejo in naj raje ta problem reši mednarodna arbitraža, predsednik pa naj se k čemu drugemu posveti.
pomi@auspuh.com
03. 08. 2006 12.54
O, je že prebral Harija Poterja.
mrbeanmladen@yahoo.co.uk
03. 08. 2006 12.31
Papež bo spet s Hrvatijo potegnu, vse kar Hravaška ima, ima zaradi Vatikana in papeža, ker so na meji z drugo vero in jih Vatikan podkuplja
usavko
03. 08. 2006 12.24
Pa je spet prišel na pomoč Zadne cajte je pravi rešitelj