Slovenija

Predstavljena pokojninska reforma 'lapsus'

Ljubljana, 04. 06. 2007 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./S.L./T.S.
Komentarji
17

Predlog pokojninske reforme ni bil predlog ministrstva za delo, je dejala ministrica Cotmanova.

Predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj in pomočnik generalnega sekretarja Obrtne zbornice Slovenije (OZS) Dušan Krajnik sta pozdravila umik predloga novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju z dnevnega reda današnje seje ESS. Rebolj je odločitev ministrice za delo označil kot edino logično, kajti takšne rešitve po njegovem mnenju pomenijo "radikalno poslabšanje položaja upokojencev".

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman je s seje ekonomsko socialnega sveta (ESS) umaknila umaknila predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je v petek javnosti predstavil državni sekretar z ministrstva za delo Marko Štrovs.

Predlog sprememb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je predstavil Štrovs, bi uvedel odbitke pri pokojnini tudi za ženske, ki so sicer delale polno delovno dobo, a so se upokojile pred polno starostjo. Po obstoječi ureditvi to za moške že velja, za ženske pa bo veljalo šele leta 2023, po novem pa naj bi za ženske to veljalo že prihodnje leto. Odbitek naj bi znašal 0,3 odstotka za vsak mesec manjkajoče starosti do polne starosti.

Cotmanova: Ne želimo zmanjševati pravic delavcev

Ministrica je pojansila, da zaradi preobremenjenosti ni utegnila preveriti, kakšen predlog pokojninske reforme je pripravila strokovna komisija preden ga je javnosti predstavil Štrovs
Ministrica je pojansila, da zaradi preobremenjenosti ni utegnila preveriti, kakšen predlog pokojninske reforme je pripravila strokovna komisija preden ga je javnosti predstavil Štrovs FOTO: POP TV

Ministrica danes socialnim partnerjem, ni želela pojasniti, zakaj je predlog umaknila. Novinarjem je dejala, da se sama ne strinja s predlogom, ki ga je predstavil njen sekretar in da to niso niti stališča vlade.

„Nikomur ne želimo zmanjševati njegovih pravic,“ je dejala Cotmanova in poudarila, da se ji zdi nepravično, da bi delavcu, ki je delal 40 let delovne dobe in je izmučen nato uvedli maluse oziroma odbitke, ker ni dosegel starostne meje. „To ni bil moj predlog,“ je še izpostavila.

Državni sekretar Štrovs je sicer pojasnil, da so bile spremembe zakonodaje pripravljene že aprila. „Zakon je dalo naprej ministrstvo, ne jaz. In ministrstvo ga je poslalo naprej v medresorsko usklajevanje in ministrstvo, ga je poslalo na socialno ekonomski svet,“ pojasnjuje Štrovs in dodaja, da je kot sekretar na ministrstvu dolžan zagovarjati strokovne predloge, ki jih ministrstvo daje v javnost.

Na novinarsko vprašanje, ali ministrica s spornimi spremembami ni bila seznanjena, državni sekretar ni želel odgovarjati, poudaril pa je, da zakon strokovno stoji. Ob tem je opozoril, da če je ministrica vedela, da zakon ne bo imel zadostne politične podpore, ne bi bilo treba tega zakona pošiljati v usklajevanje.

Štrovs je pojansil, da kot sekretar mora zagovarjati stališča ministrstva in strokovne predloge, ki jih ministrstvo predstavi
Štrovs je pojansil, da kot sekretar mora zagovarjati stališča ministrstva in strokovne predloge, ki jih ministrstvo predstavi FOTO: POP TV

Šlo je le za lapsus

Ministrica Cotmanova je za oddajo 24UR povedala, da je šlo za predlog strokovne skupine in da vlada ali ona sama takšnega predloga ni podpirala. V zagovor zakaj je predlog pokojninske reforme v petek predstavil njen sekretar ona pa ga je danes umaknila s seje ESS, je ministrica pojasnila, da je bila minuli teden zakopana v delo. „Prejšnji teden se je pač zgodilo, da sem bila 16 ur zaposlena z zakonom o delovnih razmerjih, imela sem zagovor na računskem sodišču in šele ko je bil predstavljen ta predlog, sem videla, da je bil predlog, ki ga je obravnavala strokovna komisija, neusklajen z vladnimi stališči oziroma mojimi stališči,“ je pojasnila Cotmanova.

Krivdo za predstavitev zakona javnosti ni zvalila na svojega sekretarja. Dejala je, da je šlo za lapsus. Na vprašanje, ali bo ukrepala proti Štrovsu, pa je odvrnila, da se s Štrovsom dobro razumeta in da sekretar zelo dobro opravlja svoje delo.

Ministrica je odločno zanikala govorice, da naj bi jo čez vikend poklicali iz premierjevega kabineta in zahtevali, da sporni predlog pokojninske reforme umakne.


SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hinko.murovec@siol.net
06. 06. 2007 18.17
Hinko MUROVEC, Spoštovani " EXIM 05.06.2007 / 08:14 " žal je Vaše cenjeno upanje zaman, imam otroka in to z dvema dplomama na fakulteti , imam tudi to srečo , da sem naletel na še enega očitno dr. , ki podobno kot g. Victoriosus zelo galantno gleda na nižje kastirane člane te družbe. Najbrž res niste imel nikoli potrebe razmišljati o potrebi po tako mizernih osebkih kot so navadni delavci. Že Vaša cenjena izjava o plačanem delu kopanja jarkov je znak, da niti približno niste nikoli slišal o tem, da je bilo veliko teh jarkov izkopanih udarniško, zgrajenih večina zadružnih domov, cesta od dževdželije do našega morja je bila grajena z rokami takratne mladine brez plačila, in še ogromno stvari so nekoč ljudje zgradili z dobro voljo za dobro vseh. Zato ste vi lahko v boljših razmerah študiral in očitno zrasel v malega Boga v belem, ki si niti ne zna predstavljati dela iz dobre volje brez plačila. Dejstvo je, da bi morala sedanja vlada upoštevati prvič to, da se je po " osvoboditvi " - osamosvojitvi, vse nadalje gradilo na podlagi žuljev teh odvečnih kulijev, da se je z certifikati ljudi dobesedno legalno ogoljufalo in so ves dobiček in kapital v vseh oblikah pobrali vitezi okroglega korita. Zato je podaljševanje delovne dobe in ostalo možno uveljavljati, če so pošteni šele pri ljudeh , ki začnejo z delom pri 25-27 letu , čeprav ni ravno pošteno saj je študij tudi delo in bi ga ob uspešnem zaključku morali upoštevati če se zaposli v tej državi. Če je bil morda kdo od Vaših staršev samo na plačilni listi, kar je zelo verjetno, potem mi ni teško razumeti Vašega razmišljanja. Pa brez zamere , razmišljam pač kot butast bajtar in ne kot dr. LP
exim@t-2.net
05. 06. 2007 14.57
politik70: pojdiva lepo po vrsti: - fizicnega dela nikoli ne preziram, saj je ravno tako potrebno, kot umsko - smeti pobiram za seboj sam, ker sem tako naučen od doma - jarke in kable so kopali in polagali tisti ljudje, ki to znajo in so za to tudi plačani - sobo in ostale prostore, v katerih živim, je sezidalo gradbeno podjetje, za to pa sem plačal sam, s poštenim delom - seveda si ti ljudje zaslužijo penzijo, saj verjamem, da jo bom tudi jaz kdaj dobil Vendar pa se razhajamo v dejstvu, da je treba vsak denar pošteno zaslužiti. Moja trditev je bila in bo, da samo DELO daje človeku pravico do boljšega in kvalitetnejšega življenja. V komunizmu, ki smo k s sreči preživeli, pa je bilo dovolj, da so bili ljudje na plačilnih listah in dobivali plačo vsak mesec, pa če so kaj naredili ali pa nič. Poanta je v tem, da trdim, da je sedanja vlada na dobri poti. da je čakalo in še čaka Janšo trdo delo tudi v bodoče pa dokazuješ ti in ostali negativci, ki bi najraje videli, da bi se vrnili v čas brezdelja in lenuharjenja. Tudi tvoj "kao" glede šol, ki jih imam, pa samo tole. ne želi si, da prideš k meni, ker boš takrat verjetno zelo bolan.
politik70
05. 06. 2007 12.46
exim po tvojih komentarjih sodeč ti fizičnega dela ne ceniš oziroma ga preziraš.Samo par vprašanj? -Kdo pa zatabo pobira smeti? -kdo je skopal jarke za kable da lahko zdaj po internetu težiš? -Kdo je sezidal sobo v kateri sediš? Ti ljudje si po tvoje ne zaslužijo penzije.Matr si kratkoviden in nepismen kljub vsem šolah ki jih kao imaš.
karol290@siol.net
05. 06. 2007 12.26
Veš kaj dragi svobodnjak ti si v veliki zmoti, če misliš, da ti plačuješ, ampak podjetje za tebe odvaja, ti pa še vedno vlečeš veliko plačo. Vsaka čast Cotmanovi, da razume kaj je delati 40 let in da so tudi za nas odvajali za penzije, ti pa misliš, da nas upokojence vi preživljate. Hvala za razumevanje.
pomi@auspuh.com
05. 06. 2007 11.52
Ta vlada je polna lapsusov.
neti
05. 06. 2007 10.51
exim, tvoja skrb, glede šolanja in dosežene stopne izobrabe je popolnoma odveč. Če pa po prebiranju nebuloze prepišeš reklamo iz screen_a, nova akcija Življene na kmetiji, je pa huda žalitev??? No ja sorry izobraženec, ko na 19 inches ne najdš EPP, tisti, ki po tvoje kopljejo jarke, da ti lahko končaš prehrmbeni produkt tvojega telesa nimaj teh težav!
exim@t-2.net
05. 06. 2007 08.14
Kako žaljivo pisanje: yanker007, neti, secerko, hinko.murovec- res se vam vidi, da ste kopali jarke in ste zato večni nezadovoljneži. Imeli ste možnost učiti se, in kaj ste delali? Upam samo, da nimate svojih otrok, luzerji!
Branko Lavren?i?
05. 06. 2007 07.08
"lapsus"!!? Ministrici bi priporočil vsaj malo poštenja. Če jo je njen sekretar izigral, ga mora odstaviti. Če pa je za predlog vedela, v kar trdno verjemem, potem pa naj nam ne laže. Res me jezi, da me nekdo javno dela za bedaka.
neti
05. 06. 2007 00.19
Pravi Svobodnjak, nekaj za Vas: Imaš pamet (jajca), Delo za Vas, prijavite se!
yanker007@gmail.com
04. 06. 2007 23.52
Ja nekateri so se res potili ob študiju v Argentini, tam so precej višje temperature!
PraviSvobodnjak
04. 06. 2007 22.13
Hinko, Seveda se nisem potil ob študiju, sem se pa potil pred izpiti. Študij je bolj stresen kot kopanje jarkov, zato ni nobenega razloga, da bi se tisti, ki se jim ne da študirati, upokojili prvi. Ti secerko, pa nehaj nakladati. Če si ti luzer, še ne pomeni, da to lahko posplošiš na ostale.
endimion@email.si
04. 06. 2007 22.11
lepa poteza ministrice, namreč sporočilo za javnost v katerem zanika govorice, ki jih prej ni blo :D ni kej, prefrigana gospa... mrbit bo pa tale še v kaki vladi :D
El Kapitano
04. 06. 2007 19.57
ker kretenske izjave...tile wanna be pametni so se potili kvecjem v savni...sami presrani pusiji bogatih starsev....znajt se sam haha take pojem za vecerjo k ostanejo brez gat ..eh moji mentalni klosarji
hinko.murovec@siol.net
04. 06. 2007 17.42
Hinko MUROVEC , Spoštovani " PraviSvobodnjak, glede na Vaše cenjene komentarje se mi dozdeva, da se niste ravno pogosto potil ob študiju. Če toliko razumejo študirani ( ne mislim pametni ) potem je škoda tudi za to denarja in časa. LP
PraviSvobodnjak
04. 06. 2007 15.14
Cotmanova je ena velika neosocialistka in največji sindikalist. Če je človek sposoben za delo, ni nobene potrebe, da ga država vzdržuje, pa čeprav je bil v službi že ne vem koliko let. Za to naj poskrbi sam. Le zakaj bi morali biti tisti z nižjo izobrazbo priviligirani. Saj tudi mi nismo nič manj garali, ko smo študirali - le, da namesto fizično, umsko. Že tako plačujem oderuške prispevke za penzijo, ki je nikoli ne bom videl.
hinko.murovec@siol.net
04. 06. 2007 14.23
Hinko MUROVEC, to pa ni nič čudno, g. Cotmanova je ob Virantu očitno druga pametna v tej vladi. Sedaj v že itak pregreti atmosferi in ob samih zdrahah bi bil sprejem in uveljavitev še tega JJ darila približno tako dobrodošel kot sol na rano. Ženska ve da ljudem ni dobro nikoli zmanjševati pravic in jih nekako žejne vozit preko vode še takrat ne , ko so v splošnem zadovoljni , sedaj pa jih je zelo malo navdušenih nad tem kar počnejo ( menadžeri in novodobni kapitalisti so izuzeti ) . JJ se ji lahko samo zahvali, da je še pravi čas zadevo vsaj malo zadržala ima se mi zdi že dovolj drugih skrbi. LP
gvinko@email.si
04. 06. 2007 12.30
Kakšna predčasna upokojitev? Do upokojitve mi manjka še slabi dve leti, starostna leta so prava, pa vendar je bila predčasna upokojitev odbita in to kljub hudi bolezni!!! Pesek v oči, komu....?!?!