Slovenija

Predstavnice nevladnih organizacij izpostavile slabšanje položaja žensk med epidemijo

Ljubljana, 08. 03. 2021 19.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predstavnice nevladnih organizacij so opozorile na slabšanje položaja žensk med epidemijo covida-19. Kot je opozorila Tea Jarc iz Sindikata Mladi plus, so ženske največje žrtve in največje borke epidemije, Anemarija Planšak iz Rezistence pa je dodala, da kot družba ne smemo dovoliti, da se epidemija covida-19 pretvori v epidemijo degradacije žensk.

Tea Jarc je na novinarski konferenci pred DZ ob današnjem mednarodnem dnevu žensk opozorila, da trg dela in ukrepi države v skoraj letu dni od začetka epidemije covida-19 niso ustrezno naslovili težav žensk. "Zato se je v tem času bolj povečala brezposelnost žensk, ženske so bolj podvržene prekarnosti, utrpele so več izgub prihodkov in posledično so se razlike med spoloma le še povečale. Ob tem so ženske nase prevzele še večji del gospodinjskega in skrbstvenega dela, poleg opravljanja svoje službe so postale še vzgojiteljice in učiteljice, skrbele so za zdravje svojih otrok in še starejših družinskih članov," je izpostavila.

Planšakova pa je dodala, da ženske zase zahtevajo varno okolje, da "lahko posežemo po prihodnosti, ko bomo vsi enakovredni". Dotaknila se je tudi spolnega nadlegovanja v univerzitetnem prostoru in opozorila, da so nasilje, nadlegovanje in trpinčenje še vedno nekaj, kar doleti skoraj vsako mlado žensko. V univerzitetnem okolju je zaskrbljujoča odsotnost pravilnikov ali pomanjkljivosti v pravilnikih, saj potem velja, da "brez zakona ni zločina".

Predstavnica društva Iskra Sara Svati Sharan je dodala, da je nasilje nad ženskami skupni problem. "Kot družba smo dolžni zagotavljati pogoje, v katerih bomo vsi in vse nasilje dovolj zgodaj prepoznale, in okoliščine, v katerih se bodo ženske počutile dovolj varne in opolnomočene, da bodo o nasilju zmogle sploh spregovoriti," je poudarila. 

Zato je treba zagotoviti pogoje, da bodo ženske, ko se odločijo za izhod iz nasilja, od Policije, socialnih delavcev, tožilcev in sodišč prejele odziv, ki jih bo v največji možni meri zaščitil pred nadaljnjim nasiljem oz. ga prekinil. "Nujno moramo zagotoviti družbeno stanje, ko ne bodo s strani nikogar več deležne obtožb, da so za nasilje krive same," je izpostavila.

Predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek je dodala, da se novinarji, fotoreporterji in snemalci soočajo z vse več napadi in spodkopavanjem medijske svobode, pri čemer izstopajo blatenja novinark kot žensk – tako v osebnem kot v profesionalnem smislu. 

"Kritične novinarke nismo več le tarče kritik, ampak tarče sistematičnih in načrtnih omejevanj svojega dela, obenem pa organiziranih podcenjevanj, tudi iz vladnih vrst, in nenehnih poskusov, da bi izpodbili našo verodostojnost," je opozorila. Kot je poudarila, hočejo le opravljati svoje delo, odgovornost za to, da ga lahko še naprej opravljajo v ustreznih pogojih, pa ni samo njihova.

"Prihodnost Evrope in Slovenije je ženska, ki se lahko brezplačno šola v javni šoli, ki je dostojno plačana, ima dostop do zdravstva, živi v primernem stanovanju, izbira, ali bo imela otroke, kdaj, koliko in na kakšen način, ter izbira, ali bo živela sama ali s partnerjem oziroma partnerico, izbira svojo vero, spol in prepričanje. Je tudi varna pred nasiljem vseh vrst," pa je prepričana Barbara Rajgelj iz Pravne mreže za varstvo demokracije. In kot je dodala, je prihodnost Slovenije in Evrope ženska, ki vsega tega ne zahteva le zase, ampak tudi za druge, prav tako pa svobodno odloča o tem, zakaj, kje, s kom in proti komu bo protestirala.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zlati70
09. 03. 2021 12.15
-1
Lepa gesta mladih članov SDS. Poklonili rože vsem poslankam! Danes je mednarodni praznik žena. Praznika se praktično spominjajo po vsem svetu. Je pa praznik tudi nekakšna zahvala vsem pridnim in delovnim ženskam.Dan žena, je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah praznujejo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. Praznika so se z lepo gesto spomnili tudi mladi člani Slovenske demokratske stranke. Tako so zapisali na družbenem omrežju twitter: “Člani SDM smo podelili vrtnice vsem poslankam DZ RS z gesto, da naj te vrtnice združujejo in ne delijo v časih, ko je sodelovanje najbolj potrebno. Vsem ženskam iskreno čestitamo in si želimo, da se vloge in pomena žensk ne bi zavedali le 8. marca, temveč vsak dan!”ako gesto zagotovo velja pohvaliti. in medtem ko so mladi Socialni Demokrati pred nedavnim kazali dvignjen sredinec proti parlamentu, so mladi Slovenske demokratske stranke danes za praznik žena obdarili vse poslanke z vrtnicami. Razlika je več, kot očitna.
borjac
09. 03. 2021 09.32
+1
Ženske so dobile izjemno darilo s strani Janševe vlade in ministra Hojsa za 8. marec, dan žena, dovolili so jim da so se zbrale pred Parlamentom in povedale svoje mnenje, sicer pod budnim očesom policistov, tokrat so jih varovali policisti brez desnega režnja možganov, torej privilegij, ki se zadnje leto zelo redek, ampak samo 8. marca, če bodo to poskušale ponoviti 25.marca na materinski dan, jih bodo robokopi zbili na tla jih uklenili in zaprli, brez usmiljenja, eno darilo za ženske je dovolj za letos, če pa niso razumele jim bo že ex minister za šolstvo in trikratni minister v Janševi vladi, izobražen človek gospod Turk, povedal jim bo kaj o rekreaciji, faulih itd.
borjac
09. 03. 2021 09.42
Nekaj sem pa pozabil v prejšnjem komentarju, se opravičujem, na materinski dan 25. marca bosta pred Parlamentom lahko govorili brez posledic le Toninova in Hojsova mama.
Sokril
09. 03. 2021 08.11
+2
Nikoli ni dovolj. Najboljši primer privilegiranke je sorosova štipendistka Teja Jarc. Veze poznanstva, služba brez dodane vrednosti, a vendar polno denarja.
pepikrlinca
08. 03. 2021 21.08
+1
že sedaj so ženske privilegirane v primerjavi z moškimi, kaj bi še rade res ne vem
Killing floor
08. 03. 2021 20.32
+6
Enaka obravnava cesa?!
Tromblon
08. 03. 2021 20.00
+2
Lepe cvetke nimš kj.