Slovenija

Predstavnika istospolno usmerjenih pri Pahorju

Ljubljana, 09. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tatjana Greif iz ŠKUC-LL in Miha Lobnik iz Legebitre sta predsedniku DZ Borutu Pahorju izročila rezultate raziskave o diskriminaciji istospolno usmerjenih v Sloveniji in dosje o homofobiji pri nas v zadnjih enajstih letih.

Tatjana Greif:  Pričakujemo čimprejšnjo javno razpravo v parlamentu o položaju in diskriminaciji istospolno usmerjenih
Tatjana Greif: Pričakujemo čimprejšnjo javno razpravo v parlamentu o položaju in diskriminaciji istospolno usmerjenih FOTO: POP TV

O homofobičnosti Slovencev se je največ govorilo po zmagi Sester na letošnji Emi. Po 16. letih gibanja za enakopravnost so tudi predstavniki istospolno usmerjenih v Sloveniji dočakali prvi sprejem na visoki državni ravni. Predsedniku DZ Borutu Pahorju so predali pobude in zahteve lezbičnih in gejevskih nevladnih organizacij.

Predstavnica skupine Škuc- LL Tatjana Greif je ob tej priložnosti poudarila: "Današnje srečanje vidim kot gesto prijaznosti in kot začetek bolj odprtih pogovorov in odnosov med nevladnimi organizacijami, ki delujejo na področju istospolne usmerjenosti in boja za človekove pravice gejev in lezbijk na eni strani ter med političnimi institucijami v državi na drugi." Greifova je dodala, da od najvišjih predstavnikov države pričakujejo in zahtevajo jasno in odločno obsodbo homofobije, ter čimprejšnjo javno razpravo v parlamentu o položaju in diskriminaciji istospolno usmerjenih.

Predsednik DZ je izrazil stališče, da je pravice istospolno usmerjenih potrebno spoštovat, saj gre za temeljne človekove pravice, kar pa prav gotov terja ustvarjanje neke tolerantne klime, razpoloženja, odprtosti in odprtega duha v državi.

Miha Lobnik: Legebitra se zavzema za čimprejšnje sprejetje Zakona o registraciji istospolnih skupnosti
Miha Lobnik: Legebitra se zavzema za čimprejšnje sprejetje Zakona o registraciji istospolnih skupnosti FOTO: POP TV

Miha Lobnik iz skupine Legebitra je ob današnji priložnosti spregovoril tudi o zavzemanju njegovega društva za čimprejšnje sprejetje Zakona o registraciji istospolnih skupnosti, ki bi parom istega spola omogočile enakopravnost.

Predstavnika nevladnih organizacij sta tudi predlagala, naj se v šolske programe uvedejo vsebine s področja spoštovanja človekovih pravic in enakopravnosti istospolno usmerjenih. Svoje poglede na diskriminacijo istospolno usmerjenih mladih bodo predstavniki gejevskih in lezbičnih nevladnih organizacij predstavili tudi na pristojnem parlamentarnem odboru, vendar po vsej verjetnosti šele po parlamentarnih počitnicah.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA