Slovenija

Đorđević: Pri reševanju plačne problematike sodstva je zdaj na potezi vlada

Ljubljana, 14. 02. 2024 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki vrhovnega sodišča se ne bodo udeležili sestanka o ureditvi plačnega položaja sodnikov in tožilcev, ki ga je za petek sklicalo ministrstvo za javno upravo. Kot je ob robu odprtja sodnega leta poudaril njegov predsednik Miodrag Đorđević, je zdaj na potezi vlada, od katere pričakujejo rešitev za ureditev plačne problematike v sodstvu.

Po besedah Đorđevića na vrhovnem sodišču ne vidijo smisla po sestankovanju, saj so stališča ministrstva za javno upravo, da nobena plačna skupina ne bo deležna posebne obravnave, znana. Prav tako jih je minister za javno upravo Franc Props minuli teden seznanil s stališčem vlade, da do 1. januarja 2025 ne more prevzeti nobenih dodatnih obveznosti. Na vrhovnem sodišču tudi niso prejeli gradiva za petkov sestanek, je med razlogi za neudeležbo na petkovem sestanku naštel Đorđević, ki poudarja, da je zdaj na potezi vlada.

"Vlada lahko kadar koli do 13. septembra ali do 1. januarja 2025 uzakoni dogovor, ki smo ga predstavniki sodstva in tožilstva podpisali 3. in 4. julija lani. Mi smo se potem pripravljeni pogovarjati o tem zakonskem predlogu in tudi o časovnici, ki je ali takoj ali 13. septembra ali 1. januarja 2025," je poudaril Đorđević. Dokler te konkretne ponudbe ne bo na mizi, na vrhovnem sodišču ne vidijo smisla v sklicevanju sestankov, je ponovil.

Spomnil je, da je danes 41. dan, odkar ostaja odločba ustavnega sodišča glede sodniških plač neuresničena. Na vrhovnem sodišču so se zato pojavile celo ideje, da bi današnje odprtje sodnega leta odpovedali v znak protesta: "Vendar smo se potem odločili, da pokažemo, da je sodstvo tista veja oblasti, ki deluje, ki izpolnjuje svoje zaveze, ki se zaveda odgovornosti do državljanov, predvsem pa današnji dan štejem kot praznik sodstva," je med drugim poudaril Đorđević.

O sodniških plačah je bilo govora tudi na sestanku Đorđevića s predsednikom vlade Robertom Golobom pretekli teden. Đorđević je pogovor s premierjem označil kot konstruktiven in resen. Z dodatnim optimizmom pa Đorđevića navdaja tudi dejstvo, da pridejo konec februarja v Slovenijo predstavniki Evropske komisije, ob čemer bo govora tudi o sestavi poročila o vladavini prava.

Predstavniki sodstva izpostavili pomembnost neodvisnosti sodstva

V nagovoru je poudaril poseben položaj sodstva kot ene od treh vej oblasti, saj mora nadzorovati izvršilno oblast. Zdi pa se, da je ravno sodna oblast najšibkejša, saj črpa svojo moč iz strokovnosti, medtem ko drugi veji temeljita na politični moči, je poudaril. "Če sodstvo ne deluje, je ogroženo delovanje delitve oblasti, s tem pa tudi družbe kot celote," je dejal Đorđević.

Poudaril je, da je ključni element vladavine prava materialna neodvisnost sodne veje oblasti. "Neodvisnost nikakor ni privilegij sodnikov, ampak pravica državljanov," je izpostavil. Vsi nosilci državne oblasti bi jo morali braniti ne le zaradi sodnikov, ampak zaradi legitimnosti njih samih.

Da bi sodna oblast lahko izvajala naloge, ki so ji po ustavi zaupane, zlasti učinkovito, pa ji morata biti zagotovljeni urejena prostorska problematika ter ustavni in zakonski okvir. Dejal je, da so sodišča v Sloveniji po večini v starih stavbah, ki zahtevajo stalno vlaganje, stavbe pa so velikokrat energetsko potratne in zdravju škodljive. Tako so denimo v Ljubljani dvorane prvostopenjskih in pritožbenih sodišč razpršene in oddaljene, kar povzroča logistične in varnostne probleme. "Prostori so večinoma najeti, najemnine pa izjemno visoke, zato gre za neekonomično in neracionalno porabo proračunskih sredstev," je izpostavil.

Spomnil je, da so spremembe sodniške zakonodaje in ustave še vedno neuresničene. Pomembnejša odziva, ki so ju pripravili na vrhovnem sodišču, sta bila odziva na predloga zakona o sodiščih in zakona o sodniški službi. Đorđević je zakonodajalca tudi pozval, naj prispeva k bolj učinkovitemu zagotavljanju sodnega varstva.

Po njegovih besedah bi morali biti delitev oblasti in neodvisnost sodstva neizpodbiten del politične kulture vsake države. "Nedomišljeni zakonodajni posegi ali neodzivnost zakonodajalca na opozorila glede neustrezne materialne neodvisnosti in prostorskih težav lahko vplivajo na učinkovitost in kakovost sojenja," je poudaril.

Izrazil je tudi obžalovanje, da se mora na otvoritvi sodnega leta posvečati zagotavljanju materialne neodvisnosti sodnikov in osnovnim pogojem delovanja sodstva, saj bi moralo biti oboje samoumevno, da bi lahko sodstvo nemoteno skrbelo za svoj razvoj in za dobrobit družbe. Veseli pa ga, da sodstvo svojo vlogo opravlja še naprej odločno, odgovorno in neomajno.

Predsednik Odvetniške zbornice Slovenije Janez Starman je v nagovoru izrazil razočaranje, da je sodnike in državne tožilce doletela krivica in nepošten odnos sistema, ki se brez sramu zaveda pomena spoštovanja sodišč, vendar za to ne naredi ničesar. Meni, da je odločitev ustavnega sodišča o sodniških plačah iz junija lani pomembno priznanje pomenu neodvisnosti sodstva. "Daje pa tudi konkretno in jasno navodilo, ki je v luči drugega aktualnega dogajanja ostalo prezrto oziroma se je spoštovanje premaknilo v nedefinirano prihodnost. To pa je v delujoči pravni državi nevzdržno," je poudaril.

Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto je v nagovoru opomnil na vlogo in odgovornost sodstva. "Če želimo, da pravo ni izraz upajočega prizadevanja, ampak da ureja razmere v družbi, je treba njegove odločitve spoštovati. To velja tudi za odločbe ustavnega sodišča," je izpostavil Accetto.

Ustavno sodišče je junija namreč odločilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti. Zakonodajalcu je naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar pa se ni zgodilo.

Govorec na prireditvi je bil tudi predsednik vrhovnega sodišča Avstrije Georg Kodek.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
15. 02. 2024 10.09
+3
Glede ureditve plačnega sistema tožilcev in sodnikov sem mnenja, da je ZASTARALO !!!!
Smuuki
15. 02. 2024 12.59
+2
Ha ha. Ta je pa huda. Nasmejal sem se do solz. Izjava meseca. 😀😀😀
Smuuki
14. 02. 2024 19.21
+5
Prav bi bilo da se trenutne plače potrojijo. Ampak! Za vsako zastaranje,za vsake prste v marmeladi, za vsako naklepno napako izguba vsega premičnega in nepremičnega premoženja. Osebni stečaj in trajna prepoved dela v sodstvu,advokaturi,notarstvu. Se upajo to sodniki podpisati?
Smuuki
14. 02. 2024 19.30
+3
Pijan sodnik na cesti enako,sodnik z rdečo zvezdo osebni stečaj. Po pregovoru naših prednikov. Futraj ga ko ptiča, gon ga kot hudiča. 😀😀😀😃
Darko32
14. 02. 2024 19.01
+5
Sodniki in tožilci si ne zaslužijo višjih plač in niso upravičeni do trajnega mandata. To pa zato, ker zlorabljajo. Vidimo, da sojenje na podlagi domnev je dobila pri nas kar stalnico. Posledično gradijo obtožbe na podlagi diskreditacij in potem sodijo na podlagi domnev. V dručem članku smo videli sliko tega počejta. Zato ne smejo dobiti višjih plač ampak jim je potrebno še odvzeti 35%. Če pa gledamo generalno so sodniki in tožilci krivi za povzročeno škodo narodu v višini več kot 30 miljard€. To pa je psoledica koruptivnega delaovanja in dogovarjanja o nekih rabotah, kar je nedopustno. To je najbolj tragikomično, da se odvetnik isedaj zraven mešajo in dajejo neke ocene. PA po defoltu naj bi bili na različnih bregovih. Zato vlada ne sme popustiti in jim ne sme povečati plač ampak je potrebno, da ljudstvu začne psotopke o odvzemu trajnih mandatov in to sodnikom in vsem zaposlenim v sodstvo in tožilstvu. Sodnik kateri gre med odvetnike pa odvzeti praovsodni izpit in prepovedati, da zastopa stranke, ker je več kot jasno, da bo z slabo prakso nadaljeval-a. Na področju, kjer sodniki morajo odločati o dokazih pa zaostriti razmere in uvesti ostre kazenske sankcije v priemrih, če stranke poskušajo z ponarejenimi dokazi preslepiti sodnika. Če recimo POLICAJi malomarno opravljajo svoje delo pa je potrebno kazensko preganjati tudi POLICAJA, saj na tej točki vidimo ko beremo, da je večina primerov glavni krivec prav POLICAJI, da se zadeve ne razjasnijo in so največkrat na meji kriminala tudi sami POLICAJI. Vidim, da vsak dan več ljudi podpira PIPANOVO in to zato, ker kaže kako kriminalno delajo po sodnijah in tudi uradniki. To, da izvedenec piše od oka pa je višek lopovščine. Kako bomo potem se šli neko neodvisno sodstvo. Neodvisno sodtvo je žargon za publiko, katera je naivna.
kranjski janezz
14. 02. 2024 17.10
+6
Lo.ovi skorumpirani...rak rana slovenije
Andrej Lon?ar3
14. 02. 2024 17.05
+7
Miki-pištola,argumet je na tvoji mizi...
kranjski janezz
14. 02. 2024 17.00
+5
skorumpirana mafija
kiropraktik
14. 02. 2024 16.16
+2
Kaj čakate? Tožite državo! Tožba dobljena!
peresni
14. 02. 2024 15.14
+6
Koliko je bilo v 30 letih zaprtih zakrknjenih koruptivnežev in lopovov "gospodov" v oblekah zaradi kraje davkoplačevalskega denarja...koliko naknadnih izničenj sodb? V državi, ki je padla po korupciji med najhujše na svetu....pa obsod še za vzorec ne?Plače sodnikov verjetno niso bile razlog za to?
peresni
14. 02. 2024 15.09
-1
Kaj ti pomaga vse to...potem pa imaš npr. večino ustavnih sodnikov zacopanih"neodvisnih" kristjanov in smo hitro tam kjer ni muh.
zdravkob
14. 02. 2024 15.00
+3
Slovesna otvoritev sodnega leta!!! Madonca, jaz več ne razumem nič.
bob0802
14. 02. 2024 14.48
+1
Janez Starman je v nagovoru izrazil razočaranje, da je sodnike in državne tožilce doletela krivica in nepošten odnos sistema, ki se brez sramu zaveda pomena spoštovanja sodišč, vendar za to ne naredi ničesar. Meni, da je odločitev ustavnega sodišča o sodniških plačah iz junija lani pomembno priznanje pomenu neodvisnosti sodstva. "Daje pa tudi konkretno in jasno navodilo, ki je v luči drugega aktualnega dogajanja ostalo prezrto oziroma se je spoštovanje premaknilo v nedefinirano prihodnost. To pa je v delujoči pravni državi nevzdržno," je poudaril. Nepravna država, korupcija v sodstvu..
Verus Clavis
14. 02. 2024 14.41
+2
Toliko neodvisni, kot je kopija BMW iz kitajske original. Pri čemer je potrebno poudariti, da gospoda v črnih togah ni "ne-neodvisna" po tuji krivdi, temveč po lastni izbiri.