Slovenija

'Tudi če bodo volitve, rezultati ne bodo bistveno drugačni kot danes'

Ljubljana, 01. 04. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
24 UR ZVEČER
Komentarji
1009

Kje je slovenska politika pred novim zaprtjem Slovenije? Smo bližje predčasnim volitvam ali novim poskusom imenovanja novega predsednika državnega zbora? Po poskusu razrešitve Igorja Zorčiča je jasno, da doseg vladajoče koalicije – 45 glasov – zadošča za sprejemanje zakonov, ne pa za ključne odločitve. Lahko Janševo vlado, če parlament, v katerega vlada pošilja zakone, vodi po novem opozicijski Igor Zorčič? Kako hitro bi lahko imeli predčasne volitve, se lahko nova vlada vzpostavi že pred predsedovanjem Evropski uniji, ali jo bo rešil Zdravko Počivalšek in se vrnil v državni zbor ter vladajoči koaliciji zagotovil 46. glas? O tem so spregovorili predsedniki strank in poslanskih skupin.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor predstavnikov poslanskih skupin
    26:48
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor predstavnikov poslanskih skupin
  • Iz 24UR ZVEČER: Predstavniki strank o situaciji v Sloveniji
    07:11
    Iz 24UR ZVEČER: Predstavniki strank o situaciji v Sloveniji

O trenutni politični situaciji so razpravljali predsednik stranke NSi Matej Tonin, Tanja Fajon, predsednica stranke SD, Marjan Šarec, prvak LMŠ, koordinator Levice Luka Mesec, vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec in Gregor Perič, vodja poslancev SMC. 

Tonin je na vprašanje, ali so predčasne volitve postale realnost, še posebej po tem, ko je v torek s 45 glasovi poslancev Igor Zorčič ostal predsednik Državnega zbora, odgovoril, da "smo na poti naprej. Smo na poti, da ta koalicija dokonča svoj mandat, predvsem pa da se v teh trenutkih sooči s težkimi izzivi. Da v prihodnjih tednih učinkovito organiziramo cepljenje, da do poletja precepimo večino Slovencev. Da sprejmemo zakon o debirokratizaciji in s tem omogočimo gospodarstvu, da lažje diha." 

Predstavniki strank o politični situaciji v Sloveniji.
Predstavniki strank o politični situaciji v Sloveniji. FOTO: POP TV

Pozval je k sprejetju novega protikoronskega paketa, s katerim želijo pomagati tistim področjem gospodarstva, "ki so bila zdaj, v tej koronakrizi, najbolj prizadeta in tudi zaprta. Včerajšnji rezultat nam omogoča nadaljnje delo, ker je jasno, da ima ob morebitni vrnitvi Zdravka Počivalška v parlament ta koalicija še vedno ustrezno večino."

Fajonova pa mu je odgovorila, da "smo vedno bližje predčasnih volitvam". Dodala je, da se je v torek po glasovanju o usodi Zorčiča pokazalo, da je vlada vedno bolj manjšinska, saj v DZ ni dobila zadostne podpore za zamenjavo predsednika. Tonin je na to odgovoril, da glasovanje ni bilo "nič dramatičnega", saj je bilo le "eno v seriji glasovanj"

"Če bi opozicija ostala v parlamentarni dvorani, potem bi včeraj izvolili Jožefa Horvata za predsednika DZ, ker je bilo še včeraj popoldne trdno dogovorjeno z dvema opozicijskima poslancema, ki cenita Horvata in želita, da se politika ne ukvarja sama s sabo, ampak da išče ključne odgovore za izzive, ki nas čakajo. Ampak na nek način ste ju stisnili v kot, ko ste obstruirali včerajšnjo sejo," jo Tonin izzval Fajonovo. 

Ta mu je na to odgovorila, da je ravno nasprotno. "Mislim, da se je v torek pokazalo, da tudi v vladinih vrstah ni dovolj glasov, na katere so računali, in da tudi v vladnih vrstah v resnici ni podpore za ravnanje te vlade." 

Tanja Fajon: "Smo vedno bližje predčasnim volitvam."
Tanja Fajon: "Smo vedno bližje predčasnim volitvam." FOTO: POP TV

O torkovem glasovanju je Krivec dejal, da "se je opozicija ustrašila tega glasovanja in umaknila svoje poslance". "Pa vsi vemo, da je v normalni demokraciji predsednik državnega zbora vedno v koaliciji, in tukaj mora Zorčič spoštovati neka pravila." 

Ob omembah bojazni opozicije je Šarec odgovoril, da so glasno povedali, da o sejo obstruirali zato, ker so želeli jasno pokazati, "kdo in kaj je koalicija. Kajti če ima koalicija na papirju 38 glasov, smo želeli vedeti, kdo so še tisti zraven, ki jo podpirajo. In temu je bila namenjena obstrukcija, kajti v tem parlamentu bo deklarativno kmalu več opozicije kot koalicije."  K temu je dodal še, da je dejstvo, da se "Janez Janša volitev boji kot hudič križa, saj je ob 38 glasovih napovedal ponovne poskuse odstavitve predsednika DZ." 

"Gledamo razkroj, gledamo somrak demokracije. In to ni več ničemur podobno," je dejal Šarec. Demokracija je namenjena ravno temu, da se na osnovi glasovanj dosega tudi nek rezultat, pa je bil jasen Krivec. "V hramu demokracije veljajo glasovi."  Šarec mu ni ostal dolžan in dejal, da "vemo, kdo je v Sloveniji doktor sprenevedanja. To je najprej Janez Janša, za njim pa njegovi podrejeni ter stranka SDS." 

"Mi danes delamo vse za to, da pridemo do predčasnih volitev. Kolikor pa vas poznamo, se boste oblasti oklepali do konca," je bil jasen Šarec. 

Edini ključ do tega, da vladajoči koaliciji zagotovijo 46 glasov, pa imajo v SMC-ju – to, da se njihov predsednik Počivalšek vrne v parlament. "Sploh ni nujno, da bi se Zdravko Počivalšek moral vrniti v državni zbor. Dovolj bi bilo, da bi samoimenovana demokratična opozicija dovolila svojim poslankam in poslancem glasovati. Kljub temu da danes poslušamo besede o predčasnih volitvah, si tega marsikdo ne želi," je dejal Perič. Nadaljeval je, da predlaga, da vsi umirijo strasti in se zedinijo, kako "lahko stabiliziramo svoje delovanje, stabiliziramo delovanje državnega zbora, vlade kot take in države kot celote". Osredotočiti se moramo na resne izzive in ne na igrice v boju za oblast, je še dodal. 

Gregor Perič je pozval k umirjanju strasti.
Gregor Perič je pozval k umirjanju strasti. FOTO: Miro Majcen

"Destruktvino se v tej državi v tem trenutku obnaša vlada. Če ji ni všeč, kar sklene ustavno sodišče, pač sprejme zakon, kot je ta za nabavo orožja. Z novim zakonom poskuša 'povoziti' ustavno sodišče. Če jim ni všeč, kar meni Bruselj, si predsednik vlade sam dovoli, da predlaga zamenjavo vodilnih v Bruslju. Ta vlada je po enem letu v totalnem kaosu," pa je svoje mnenje izrazil Mesec. 

Slovenija bi v tem trenutku potrebovala enotnost in medsebojno spoštovanje, da bi lahko spodbujali ljudi, da bomo našli izhod iz te epidemije, je bil jasen Tonin. Na način, kot deluje dosedanja vlada, ni možno doseči enotnosti, je zatrdil Mesec in dodal, da je edini način ta, "da se gre na volitve"

Krivec je k temu dodal, da so v SDS na volitve, redne ali predčasne, vedno pripravljeni in da ni res, da se volitev bojijo. "Dejstvo pa je, da ta trenutek v tej državi ni primeren čas za predčasne volitve." Šarec se s tem ni strinjal. Poudaril je, da je država v kaosu in če je čas za vse drugo, je čas tudi za volitve – ob upoštevanju vseh ukrepov. 

Na obtožbe, da opozicija nasprotuje ukrepom, pa je odgovoril: "Nihče nima nič proti ukrepom. Tudi proti strokovni skupini ni nihče od nas ničesar rekel. Problem v Sloveniji je to, da se vlada ne ukvarja samo s covidno krizo, ampak se gre zraven revolucijo." Opozoril je na najnovejše zamenjave v Telekomu, ki to potrjujejo, ter na zamenjave v Policiji, saj, kot je dejal, izkušene kriminaliste postavljajo na avtocesto. 

"Tudi če bodo volitve, rezultati ne bodo bistveno drugačni kot danes in tudi vsi problemi ne bodo izpuhteli," je dejal Tonin. Opoziciji je ob tem očital, da namenoma ustvarja negativno krizo. Ob tem je omenil očitke glede cepljenja. "Problem je, da ni dobave cepiv. Slovenija ima naročenih sedem milijonov doz. Lahko bi jih imela osem ali deset, pa danes, v tem trenutku, še vedno ne bi imeli ustrezne količine doz. In za to ni kriva Slovenija."

Fajonova je na to odgovorila, da je po letu dni ukvarjanja z epidemijo največji problem nezaupanje v ravnanje vlade, ki da izrazito narašča. "Kaj se bo zgodilo jutri? Jutri bodo otroci ostali doma, starši bodo šli nazaj v službe, stari starši, ki so ranljiva skupina, pa bodo skrbeli za otroke. Vodite nas v situacijo, ki je kaotična." Vprašala je, zakaj še vedno ni 100-odstotnega nadomestila za tiste, ki morajo ostati v izolaciji, saj bi jih tako spodbudili, da ne gredo na delo.  

"Naj povem, da so se protesti in nasprotovanja vladi začeli, še preden je vlada sploh nastala, in potem se je to stopnjevalo, tako da tu vidim veliko političnega momenta, ki je bil motiviran iz različnih centrov moči, ti pa so bili naslovljeni z različnimi reformami, z različnimi spremembami, in to so odzivi, da do določenih reform in sprememb ne bi prišlo," je dejal Perič.  "Imam občutek, da si nekateri v Sloveniji predstavljajo, da je oblast dedna."  Dodal je, da sam v vladi vidi še veliko potenciala, marsikdo pa tudi tveganje, ker so s tem povezane spremembe, ki marsikomu ne ustrezajo. "Zato tudi tako burni odzivi. V SMC bomo še naprej konstruktivni in bomo dali v ospredje tisto, kar je pomembno za državo."

Krivec je na vprašanji, ali obstaja možnost, da predsednik vlade Janša pride po zaprtju države v parlament po zaupnico, in na kaj bi jo vezal, odgovoril, da bo nanju odgovoril premier sam. "Gotovo pa je pred nami nekaj zakonov, ki bi lahko tudi zahtevali vezanje zaupnice, vendar o tem odloča predsednik."

 Mesec je dejal, da bi rad zavrnil obtožbe, da je opozicija doslej v zvezi z ukrepi ravnala destruktivno. "Načeloma smo vedno podpirali mnenje stroke, podpiramo cepljenje in vsi smo se držali predpisanih ukrepov, nismo jih spodkopavali. A vlada na drugi val ni pripravila ne zdravstva, ne šolstva, ne gospodarstva in posledica je najdaljše zaprtje v regiji. Zdaj, ko bi morali imeti strategijo cepljenja in cepiva, pa je spet spodletelo in spet je odgovor represija." To je nestrokovno, neorganizirano vodenje epidemije, ki vodi v nezaupanje in v dvom, da bo tega sploh kdaj konec, je dodal Mesec. 

Koordinator levice Luka Mesec je dejal, da so v opoziciji vedno podpirali cepljenje in se držali ukrepov.

"Mislim, da je virusu čisto vseeno, ali je vlada leva ali desna," je dejal Perič. "Mislim, da se moramo držati ukrepov, razumeti resnost situacije, zakopati bojno sekiro in razumeti, kaj lahko skupaj naredimo. Ampak zaradi tako povišanih tonov tudi ljudje dobijo slab zgled in je nezadovoljstvo še večje. Osredotočiti se moramo na okrevanje gospodarstva. Vsi mi smo odgovorni za to, kakšne signale pošiljamo." Tonin je še dodal, da je uspešen konec tega mandata odvisen od opozicije in od tega, ali bo sodelovala z vlado in ji pomagala s predlogi, "saj bomo tako iz krize izšli kot zmagovalci. Odločitev je njihova."

Fajonova mu je na to odgovorila, da je sodelovanje nemogoče, saj so vedno za vse krivi oni. "V ozadju se nam za povrh dogajajo še politični prevzemi v gospodarstvu, menjave v Telekomu in še kje. Rušenje pravne države, demokracije in medijev. Smo tri mesece pred predsedovanjem, država pa drvi v zid in strah me je časa, ko bo Slovenija s predsednikom vlade vodila Svet Evropske unije. Še danes nimamo nacionalnega dialoga o načrtu za okrevanje in odpornost, pa bi lahko črpali milijarde sredstev. A se o tem ne pogovarjamo, konsenza ni, vlada ne dela v korist ljudi." 

Krivec je za zaključek na vprašanje, ali bo predsednik vlade vodil Svet EU, odgovoril: "Seveda jo bo vodil, saj je edini primeren za to nalogo. Edini je, ki se resno postavlja za interese Slovenije in ki je Slovenijo postavil kot neko prepoznavno državo."  Dodal je še, da smo prej samo kimali EU, dejstvo pa je, da ta vlada dobro koordinira tudi covidno krizo in da sledi strokovnjakom. "Se je pa treba vprašati, ali poslanci s tem, ko dvomimo o nekih ukrepih, ki so nujni, s temi dvomi ne povzročamo samih težav. Kot predstavniki ljudstva bi morali biti previdnejši. Je pa res, da se opozicija ne udeležuje srečanj s stroko. Več sodelovanja na tem področju ne bi škodovalo."

Koronavirus pasica nova

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1009)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
05. 04. 2021 09.34
+1
Če velja za živali, da menjajo dlako , ne menjajo pa soje nravi . To ne velja za ljudi. Človek ne menja dlake , lahko pa zamenja svojo nrav in to nazorno kažejo naši politiki. Danes ne sprejema tiste kritike , ki jo je sam včeraj kritiziral. Včeraj je porival voz po hribu resice navzgor , ko pa je spoznal , da ne bo uspešen , voz spustil , da drvi po hribi navzdol. Tipičen NSI-jov politik ,, ki so ga hoteli postaviti za predsednika državnega zbora je "modrec " g. Horvat. Ko je še bil v opoziciji sem ga rad poslušal , danes pa mi gre na bruhanje , ko govori in dela tisto , kar je prej kritiziral. Obrat za 180 ° . Čez noč si je pokvaril svoj ugled samo zato, ker gleda sam na svoje koristi -
drago štubljar
02. 04. 2021 16.52
saj je reko da imajo trdih 46 glasov vlada hiihihihihihhi
Odkritež
02. 04. 2021 14.34
+2
Prav imaš Tonin. Rezultat ne o bistveno drugačen, drugačna pa bo koalicija.
apodgra
05. 04. 2021 09.41
+1
Tonin , sam sebe prepričuje , da je politik, ki ga potrebujemo. Takega pokvarjenega krščansko demokratskega politika Slovenije na potrebuje . Njegovo filozofijo naj prodaja svoji stranki ali svoji ženi oziroma tistim ,ki mu še verjamejo. Volitve bodo pokazale , koliko je še takih , ki mu še sledijo .
šlogar
02. 04. 2021 09.58
+1
Tonin, če rezultat ne bo bistveno drugačen, zakaj pa se jih potem tako bojite. Preverite! Vladali boste bistveno lažje, če je to res!
VP87
02. 04. 2021 09.58
+1
Tonin prebujanje za tebe bo bolj mučno kod za Tandeja ,ki je padel na velikanki v Planici!
VP87
02. 04. 2021 09.55
+2
Matejček za mene ne zate pa 100%.
cool1
02. 04. 2021 09.07
+3
Tonin bo na volitvah zelo presenečen, to se že vidi. Če bi njegovo stranko vodila Novakova, bi dobili sigurno 8 %, tako pa se bo moral zadovoljiti z veliko manj....tudi glede ostalih vladnih strank bo doživel veliko presenečenje, samo da on tega še ne ve....nima niti malo videnja....
AlexReal
02. 04. 2021 09.02
+1
Kakršnekoli bodo že volitve, Slovenec je obsojen, da voli tiste, za katere upa, da bo naredil najmanj škode. Prebrali in prečesali smo že vse od levih do desnih , svetlih , rdečih, črnih , zelenih.... you name it. Vsakič se izkaže isto , na oblast se pojavijo politikantje, ki najprej poskrbijo za svoje žepe in prijatelje, potem se vlada zamenja, zgodba ponovi. We are doomed !
pepi bolcev
02. 04. 2021 08.51
+4
Ce vtipkas v gugl: program sdsa, te prvi link, ki ti ga gugl ponudi, pelje na spletno stran psihiatricne ordinacije. Nakljucij ni.
Roglič šampion
02. 04. 2021 08.36
+1
Vita Peternelj
02. 04. 2021 08.30
+1
Pol pa naj bodo volitve in to čimprej česa se bojijo če ne bo nič drugače??? Dajmo probat pa da vidimo. 🤔🙃Slabše ne more bit
Jaka Jack
01. 04. 2021 21.21
-3
Po volitvah bo drugače. Razočaral me je Šarec, Janša, Fajonova, Levica, Ljudmila. Težka odločitev bo na volitvah. Sem pa za volitve. Če drugega ne, da se razpusti strokovno komisijo in Kreka. Pod to vlado živim veliko slabše. Dobil sem bon, ki ga nisem koristil in ga tudi ne bom. Kar ta vlada postavi z rokami pa Janša v istem trenutku tudi podre. Pač ne zna komunicirati tako kot tudi vsi ostali našteti.
ervinja
01. 04. 2021 20.45
-3
Kaj vam bodo volitve će nimamo človeka ki bo za državljane ker vsak gleda za svoj mošnićek in krade po svoje
poper00
01. 04. 2021 20.38
-2
Tonček ti boš tako grdo pristal ,da bo hudo za videt.Mama bi ti morala povedat ,da se je šlo samo za denar in da te ljudje v resnici sovražijo.
Killing floor
01. 04. 2021 20.36
+3
Sej ocitno res ne bojo...
simeoni
01. 04. 2021 20.20
+2
O Toninček, precej drugače bo po volitvah, ker tebe ne bo več na vladi in ne boš imel vritlezitisa imel.
riss
01. 04. 2021 19.41
-1
A je FAjon TAnja že sestavila vsaj eno besedo 2. točke programa? Ali je še vedno edina točka: samo, da ni Janša!
poper00
01. 04. 2021 20.37
+3
Ja Janša ima res program.Vse kar ni kot jaz povem je narobe.
Maki3322
01. 04. 2021 19.26
+1
Če bodo volitve ne boš več minister in tudi v vladi re boš saj si preveč pokvarjen.
Kviki
01. 04. 2021 19.10
+6
Tonček pa sanja o kukuruz :)
Prinašalec
01. 04. 2021 19.09
-2
A KUL bi lahko vladal, bi,pa nimajo mandatarja.
muci007
01. 04. 2021 21.19
+3
Joža P. Damijan je v intervjuju za Delo dejal, da je večina članstva v KULu, razen redkih izjem, intelektualno podhranjenih.
apodgra
05. 04. 2021 09.52
Muci007 Tu Daminjan ni ne vem kako kakovosten ekonomist. Takih in boljših j še veliko. Iz njega pa res izžareva intelektualna veličina ? Eno so številke in teorija drugo , so pa izkušnje pridobljene s prakso . Če si profesor in predavaš na fakulteti , še ne omeni , da imaš izkušnje in dovolj prakse za delo v realne sektorju. Poznal sem elektro inženirja projektanta , ki je znal narisati neko komplicirano elektro vezje, ni pa točno vedel ,kako izgleda posamezni element v naravi.