Slovenija

Po sestanku koalicije večjih razhajanj očitno ni

Brdo pri Kranju, 26. 11. 2020 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Mirko Vorkapić
Komentarji
402

Koalicijski partnerji so na srečanju na Brdu pri Kranju prečesali posamezne točke načrta uresničevanja koalicijskega sporazuma in se pogovorili o nadaljnjih korakih. Večjih razhajanj med partnerji očitno ni, menijo pa, da je treba nekatere projekte pospešiti. Zdravstveni minister Tomaž Gantar jih je seznanil z epidemiološkimi razmerami.

Na Brdu pri Kranju so se sprva sestali vodje koalicijskih strank, potem pa še ministrska ekipa in poslanci koalicijskih strank. Izjavo po srečanju sta dala le vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga in vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Sluga je povedala, da so šli "zelo konstruktivno čez posamezne točke načrta uresničevanja koalicijske pogodbe". Po njenih besedah so se zedinili, da je treba dokument še enkrat pregledati in se uskladiti pri posameznih vsebinah. Dogovorili so se, da bodo poslanske skupine poslale pisne pripombe.

Tudi Horvat je poudaril, da so se osredotočili predvsem na pregled realiziranega in časovnico prihodnjih projektov. "Efektivnega časa je dobrega pol leta, zato je treba nekaterim projektom dati pospešek," je poudaril in izpostavil zakona o demografskim skladu in o dolgotrajni oskrbi.

Janez Janša in Zdravko Počivalček
Janez Janša in Zdravko Počivalček FOTO: Bobo

Sluga pa je k temu dodala tudi stanovanjsko problematiko, ureditev področja rabe konoplje in sanacijo degradiranih območji. Na vprašanje, kje je največji problem, pa je Sluga odgovorila, da "v resnici ni nikjer problema". Tudi Horvat se strinja, da večjih razhajanj ni.

Kot je povedala Sluga, so se na vrhu seznanili tudi z epidemiološkimi razmerami. Minister za zdravje Tomaž Gantar je na srečanju prikazal zelo natančne podatke in usmeritve ter pojasnil, zakaj še ni mogoče sprostiti ukrepov za zajezitev epidemije covida-19.

"Smo se pa na koncu vsi z velikim upanjem zazrli v prihodnji teden, da bi bilo morda takrat že kaj bolje," je dejala Sluga. Glavno merilo pri sproščanju ukrepov ostaja zasedenost bolnišničnih kapacitet. Dodala je, da bo ukrepe smiselno sproščati takrat, ko bo tukaj vsaj malo rezerve.

Glede zakona o demografskem skladu je sicer Sluga pojasnila, da je zakon v parlamentarni proceduri. "Doslej ga je blokiral zakon o izvrševanju proračuna. S sprejetjem slednjega se je zadeva sprostila," je povedala. Po njenih besedah se bo sedaj postopek nadaljeval, pri zakonu pa bodo še uskladili podrobnosti.

Na vprašanje, ali je mogoče da bi premier na katerega izmed zakonov, kot je na primer zakon o demografskem skladu, vezal zaupnico, je odgovorila, da o tem niso govorili in da tudi predsednik vlade Janez Janša tega ni omenil.

Na vprašanje, ali so torej v SMC zadovoljni z uresničevanjem koalicijskega sporazuma, pa je odgovorila, da je po njihovem mnenju še nekaj rezerve in da si morajo zagotovo bolj prizadevati za vsebine, ki so pomembne za SMC. "Niso še prišle povsem na tisto točko, kjer bi si mi želeli. Verjamemo pa, da bodo," je povedala.

Vodje strank naj bi spregovorili tudi o spremembah volilne zakonodaje, a vsebine dogovora zaenkrat še niso komentirale.

Drugih aktualnih političnih tem očitno niso odpirali. V zadnjem času je namreč odmevala namera štirih opozicijskih strank, združenih v Koalicijo ustavnega loka (KUL), da zamenjajo Janševo vlado. Za zdaj še nimajo potrebnih 46 glasov za konstruktivno nezaupnico.

Vodilni pobudnik KUL Jože P. Damijan je pred nekaj dnevi dejal, da je treba počakati na kongres DeSUS, ki se bo končal 5. decembra. Na kongresu za predsednika stranke ponovno kandidira tudi Karl Erjavec, ki pa že tipa politično ozračje. Danes se je sestal s predsednikom SMC Zdravkom Počivalškom. Vsebine pogovora ne razkrivajo, Počivalšek naj bi predstavil delo v aktualni vladni koaliciji.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (402)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SamoDaSemTrol
30. 11. 2020 21.12
-2
DESUS in SMC sta politična zgodovina, zato se morata držati Jajčku za hlačnico.
mr.poper
29. 11. 2020 20.04
-2
Vaški posebnež pogojuje ostanek v koaliciji z nakupom nekih hotelov pa tega je že zdavnaj polizal pes
SLObunkeljn
27. 11. 2020 14.05
+0
Koalicijski partnerji složno vse podpirajo, a se od vsega tudi distancirajo, saj ne moreš verjet! 😂😂😂
sinhron
27. 11. 2020 11.23
+1
Je imel kdo od koalicijskih partnerjev SDS toliko poguma , da je povedal Janši , da nas vodi v napačno smer in da bodo posledice njegove nepremišljene politike katastrofalne za Slovenijo in Slovence , NE , ker ste ritolizniki in reve !
Ost1234
27. 11. 2020 10.08
+2
Vžigalna vrvica je pa kratka... In gori ... Še malo in v tej koaliciji bo počilo ...
JApajaDAja
27. 11. 2020 09.39
+3
največje razočaranje msm...pri vladajočih vse štima, ni trenj, nihče (še) ne grozi z izstopom :-)
Walter Pravicek
27. 11. 2020 09.33
+1
Mene je brisanje mojih zapiskov tako razveselilo,da mi gre na smeh,grem raje v trgovino.Zato bom mraje čital butaste izjave o levakjih,pa druge štorije.
Dbist
27. 11. 2020 09.53
+0
Dbist
27. 11. 2020 09.26
+4
In koalicija še naprej: JaVol, tavariš janša.
jodr
27. 11. 2020 09.20
+2
Burek koalicija, do kam ste se že naučili šteti? Bojim se, da niti do 39 več ne pridete.
bonkintos
27. 11. 2020 09.13
+2
Lokostrelska burek opozicija nima za burek ne da bi sestavila vlado...Ko jih je voditeljica vprašala če že imajo 46 glasov so enotno odgovorili ...To pa naj Damjan uredii...JA BUREKI SAJ BO TAKO KOT J SI E UREDIL SVOJ PUF.
zoran pušenjak
27. 11. 2020 09.06
+0
Zdaj pa ste že obsedeni z nesposobnim P.Damijanom res groza
riss
27. 11. 2020 08.34
-1
Levičarji&prokomunisti pa na drevo in v jok. Še supermen Korl jih ne reši, čeprav je deklariran rdečkar. Bo treba pripravljene kuverte potalat, ampak vsi nemoralni poslanci so že prestopili h komunistom ali levičarjem, ker je pri nas to isto, saj ni bilo lustracije in vse leve stranke najmanj simpatizirajo z zavržnim sistemom in zagovarjajo pravice herojev, ki so v največjem junaštvu v zgodovini Slovenije pomorili več kot 100.000 nedolžnih sodržavljanov. Živeli in uživali pa na naših skupnih plečih, privilegije pa prenesli na njihove otroke, pa na vnuke, pravnuke, itd. Ne verjamete, potem ste naivni in podpirajte levico!
kamu
27. 11. 2020 09.15
+2
Vsi nemoralni poslanci stranke smc so prestopili k janšizmu, s čimer so prelomili dano besedo.Sicer ne vem kaj ma veze s člankom, ampak med temi 100 000 med in povojnimi žrtvami jih je daleč največ med partizani in komunisti.
jodr
27. 11. 2020 08.34
-3
A mora biti v vsakem članku omenjen Jože P Damjan? On je svojih "5 min slave" že dočakal in zavozil. "Burek koalicija" pa niti sama ne ve, kar bi rada; danes bi vladala, jutri bo tipala teren, nekaj dni bo v opoziciji, pa bo spet vstala iz pepela in vladala, ... Zresnite se. "Vsak ne more biti muzikant".
Volga Malek
27. 11. 2020 08.25
-1
Večjih razhajanj v koaliciji zgleda ni; le zakaj ta levi spinajo laži da je koalicija tik pred razpadom...Pufek pa se le ni izšlo s podkupovanjem poslancev SMC z 10 milijoni evrov, pa tudi če so DESUSovci pametni naj Erjavca odrežejo od korita in dajo priložnost nekomu drugemu, Karl je ima Porscheja in vilo in dela za lastne interese simbolizira politiko DESUSa saj je bil v vsaki vladi....medtem pa je več kot polovica upokojencev na mizernih pokojninah in v revščini v Sloveniji.
puspan
27. 11. 2020 08.21
+0
Naj mi nekdo argumentirano pokaže državo, v kateri je levica ustvarila blagostanje in zadovoljne državljane. Samo ena zadostuje, ne več. Mislim, da je popolnoma jasno, da je ni na tem svetu. Seveda s tem mislim na Levico, ne socialne demokrate. Obljube Levice niso drugega, kot populizem in predvsem stremenje, da gre njim dobro, za narod pa se jim fučka. Narod pa naiven in doslej vedno nasede, potem pa v jok, ko je prepozno. Bi pa za državo najboljša rešitev bila trdna koalicija med SD in SDS, kot je to primer Nemčija.
sinhron
27. 11. 2020 09.18
+0
Se strinjam s tvojo tezo o trdni koaliciji med SD in SDS , ampak , če SDS nebi imela Janše za liderja in še nekaj njegovih somišljenikov , ki vodijo razdiralno , proti državno in proti demokratično politiko na osnovi laži , potvarjanj , diskreditacij , podtikanj in kjer sta korupcija in kriminal dobrodošla vstopnica za stranko in koalicijo !
zajebant2
27. 11. 2020 08.16
+2
levi hlapci korel bo za vas božiček
zajebant2
27. 11. 2020 08.12
+2
spet slabe vesti za pokvarjene levake pred 3 tedni so že imeli 46 glasov je rekel mesec in zapufani damjan
muci007
27. 11. 2020 08.31
-1
A so zgubili glasove, ko so šli iz Martiovega plesa, kot ..... iz plesa?
supergigi
27. 11. 2020 08.04
+3
Kaj? Počakajte malo! Večjih razhajanj da ni? Pa saj levičad non stop pravi, da je koalicija malodane pred razpadom!
avioo
27. 11. 2020 10.27
+0
jenulo🤡🐏🐷🕷 je rekel,da v ponedeljek mora past vlada,pozabil je povedat kateri ponedeljek katerega leta🤣😂😛👍
anakondabox
27. 11. 2020 08.04
+5
Sedaj, ko ste pridobili, na sestankovanju na Brdu, veliko izkušenj, predlagam, da zmanjšujete razhajanja tudi do nasprotnega pola. #hvala
srebrnibreg
26. 11. 2020 21.58
-1
Kriminalci vse Slovenije združeni na Brdu. Uničujejo državo, ekonomijo, državljane. Zadolžujejo državo za 7 milijar in kupujejo v kriznih časih orožje. Nabavili zaščitno opremo preko 59 posrednikov zato, da z več strani pade provizija. Zaščitna oprema leži neuporabna in neustrezna v kleteh bolnišnice pa kupujejo opremo za svoj oziroma naš davkoplačevalski denar. Vlada združena iz obsojencevm koruptivcev in lažnivcev ter manipulantom uvaja represivne zakone, da bi vladala državljanom, ker jih kot lopove in lažnivce nihče normalen ne upošteva. Vladajoča stranka in njen lider edini kateri uporablja vodni top zoper svoje državljane. Vlada ima več mrtvih kot je prejšnja imela okuženih. In temu nekdo pravi vlada in jo še hvali. Normalen in pošten je ne bo nikoli.
Gornik
27. 11. 2020 08.02
+1
avioo
27. 11. 2020 08.10
-1
zajebant2
27. 11. 2020 08.15
-1
rojen, on bi v času korone naredil povojne čase ne bi bilo hrane ljudje bi umirali, ke ne bi bilo zdravstva bilo bi vse odprto in kovid bi pobil pol slovenije
muci007
27. 11. 2020 08.34
-4
srebrni, čas jurišanja in veselic je zate minil. Pamet in razum v glavo ti želim.
jodr
27. 11. 2020 08.45
-7
Kolk ti plačajo,da vsak dan trosiš neumnosti?
Dbist
27. 11. 2020 09.48
+1
JODL, Če želiš komentirati o neumnosti, se obrni na klet na Trstenjakovi. Oni so specialisti za te reči.