Slovenija

Zdravniške organizacije: Stanje je katastrofalno, ukrepati je treba takoj

Ljubljana, 24. 04. 2024 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
213

Slovensko zdravstvo je v zadnjem letu ves čas na tapeti, s ponedeljkom smo vstopili v že 15. teden zdravniške stavke, mediacija med vlado in Fidesom pa je propadla. Številni predstavniki zdravstva so se zdaj odločili, da bodo podali skupno izjavo o stanju v slovenskem zdravstvu. Poudarili so, da je stanje v zdravstvu katastrofalno in da je treba ukrepati takoj, ne čez leto dni, kot obljublja vlada. Dodali so, da v to, da se bodo zadeve uredile čez leto, niti ne verjamejo.

O trenutnem stanju v zdravstvu so spregovorili predstavniki Mladih zdravnikov Slovenije, Zdravniške zbornice Slovenije, Slovenskega zdravniškega društva, Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije in sindikata Fides. Podpisnik skupne izjave je sicer tudi sindikat Praktik.um, ki pa se konference ni mogel udeležiti. 

Kot je uvodoma povedal predstavnik Fidesa Damjan Polh, so se vse omenjene organizacije dobile na sestanku zdravniških koordinacij, na katerem so govorili o tem, kakšno je stanje v slovenskem zdravstvu po več kot 100 dneh stavke. "Obračamo se na javnost, apeliramo na vlado in ohranjamo trdnost, močnost in določenost zdravništva," je povedal in dodal, da vztrajajo pri tem, da bi obstajal ločeni zdravstveni steber. 

Vlada je z mesta vodje vladne pogajalske skupine za pogajanja z glavnim stavkovnim odborom Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides razrešila Mirka Stoparja in za novega vodjo imenovala Denisa Kordeža, dosedanjega namestnika vodje in sicer državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje. 

'Opažamo upad vpisa na študij medicine, naši kolegi odhajajo v tujino'

Predstavnica društva Mladih zdravnikov Slovenije Alenka Bahovec je poudarila, da z grozo opazujejo vedenje vlade in s pesimizmom zrejo v prihodnost, saj da zdravstveni sistem razpada pred njihovimi očmi. Opažajo upad vpisa na študij medicine in veliko nezasedenih mest za specializacije na zadnjem razpisu, kar je, kot pravi, zaskrbljujoče. "Ob neustreznem plačilu za odgovornost, ki jo nosimo in neustreznih pogojih dela razumemo kolege, ki so se odločili zapustiti naš sistem. Skrbi nas, od koga se bomo sploh učili, če visoko izobraženi specialisti zapuščajo terciarne ustanove," je dejala. 

Odločevalce je pozvala k takojšnjim in učinkovitim ukrepom, da ne bo prepozno in da se ne bi zgodilo, da za paciente ne bi bilo dovolj zdravnikov, ki bi zanje skrbeli. 

"Ob plačilu vedno pretehtajo pogoji dela. Trenutno poslušamo samo o tem, kako bodo višje kazni, kako bodo družinskim zdravnikom vodili glavarino in s temi negativnimi spodbudami razumem kolege, ki se odločajo za tujino. Konec konec vsak želi poskrbeti zase in za svoje družine," je še dodala.

Ali slovenski zdravniki bežijo v tujino?

Podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije Boštjan Kersnič je povedal, da je šlo lansko leto v Avstrijo in Nemčijo najmanj 25 slovenskih zdravnikov. "Namreč zdravnik, ko konča fakulteto, lahko naredi kar želi in seveda je tržni del tega kar se dogaja, naredil svoje. Nedavno sem dobil tudi obvestilo, da je šla zdravnica sredi specializacije v Avstrijo, kar pomeni, da se je želela umakniti iz tega sistema in zato so krivi delovni pogoji," je poudaril. 

Povedal je, da so zdravniški kolegi s Ptuja izpostavili, da je agencija iz Makedonije zavrnila sodelovanje pri iskanju zdravnikov za Slovenijo in navedla, da Slovenija ni več zanimiva za zaposlitev zdravnikov iz Makedonije, saj da so njihovi cilji zahodneje.  "Iz tega lahko sklepamo, da Slovenija postaja neto izvoznica zdravnikov in to je zelo slabo. In naslednjič, ko se bo kdorkoli iz Slovenije spraševal, recimo ženske - zakaj nimajo ginekologinje, se spomnite, da smo imeli možnost, ampak so naše zdravnice in zdravnike odpeljali severneje," je zaključil. 

'Vladi manjka uvid v resnost situacije, vlada se ne more kregati z nami'

Predstavnik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dovnik je povedal, da si ves čas prizadevajo za boljše pogoje dela za zdravnike. "Mladi imajo vse možnosti tega sveta in lahko odidejo," je povedal. Pojasnil je, da pri njem krožijo študenti 5. letnika medicine in da se z njimi pogosto šali glede tega, kaj bodo, "ko bodo veliki". Poleg tega pa jih vedno vpraša tudi, ali se učijo nemško. "Če je pred desetimi leti ja rekel eden ali pa dva, jih zdaj to reče šest. Tudi jezike se učijo in jih že znajo. Mladi bodo spremenili naš zdravstveni sistem ne glede na to ali bo vlada pomagala ali ne," je poudaril. 

Pojasnil je, da so težave povsod po Evropi, a da je pri nas najhujše. Poudarja, da že leta nismo nič naredili, kot osnovno težavo pa vidi vlado. "Ne le ta vlada, tudi prejšnja, jaz sem živel pod mnogimi. Vendar je ta sedanja novo dno mojega življenja. Povezuje jih neznanje, ignoranca, s tem povezana nekritičnost in pomanjkanje uvida v resnost situacije, v kateri živimo. Vlada se dela norca iz pacientov. Dela pa se tudi norca iz nas zdravnikov in zobozdravnikov, ki leta in leta delamo prek zmožnosti, da oskrbimo paciente, ki naše storitve potrebujejo. Posledica nedelujoče vlade je, da pacienti še bolj čakajo, ne le na storitve, ampak tudi na določitev vlade, ki bo morala sprejeti odgovornost za razpad javnega zdravstva," je pripomnil. 

Pojasnil je, da vladanje s prisilo ne gre in opisal primer gradnje hiše. "Za gradnjo potrebujete gradbenika, keramičarja, električarja ali pa mizarja. Ali se lahko z njimi kregate?  Jim lahko postavljate pogoje. Ne, na kolenih jih prosite, da čim prej naredijo in jim plačate, kolikor hočejo. Ker jih je premalo. Seveda, če se želite v nov dom vseliti še tekom letošnjega leta, če imate šest let časa, potem ni problem. Enako se naša vlada ne more kregati z nami zdravniki. Tudi nas ni dovolj že če bi vse delovalo super, kaj šele, ko nas manjka na vseh nivojih. Vlada tu ne more zmagati, vsak dan pa izgubljajo pacienti, ki čakajo še bolj, kot bi bilo treba. In to naj imajo vladajoči v mislih, ko ležejo v posteljo in skušajo zaspati v miru," je razložil. 

'Vsak kompromis je na nek način gnil, vsak bo moral pri nečem popustiti'

Tudi Slovensko zdravniško društvo z veliko zaskrbljenostjo spremlja dogajanja. Predstavnik društva je spomnil, da so bili mediator edine uspešne mediacije med vlado in Fidesom, ki je, kot pravi, veliko obetala. "Mislili smo, da se bo sistem umiril in imel jasno perspektivo. Izgovori na razne ujme, da se ne realizira tega, kar je podpisano, je nesmiselno," poudarja.  

"Očitno so preveč arogantni, da bi sploh pomislili na to, da se je treba pogovarjati.  Vsaka vojna se konča s pogovorom in pogajanji. Ocenjujemo, da je to neznosno pogajanje okoli stavke katastrofalno ne samo za bolnike, ampak tudi za nas," poudaril je, da se soočajo z izjemno hudimi obremenitvami in da jih jezi, da se bolnikom ne morejo ustrezno posvetiti. "To, kar se zdaj dogaja, je zabijanje klina med zdravništvom in bolniki, kar bo imelo posledice pri samem zdravljenju," dodaja. 

"Mi mislimo in se tudi z vsem srcem pridružujemo pozivom, da je treba najti kompromis, ki bo sprejemljiv za obe strani. Vsak kompromis je na nek način gnil, vsak bo moral pri nečem popustiti. Ampak to se mora zgoditi zdaj, ne čez eno leto, ker temu nihče več ne verjame. Nekaj bo treba narediti, če nočemo, da se bo naš sistem še bolj sesul, kolikor se je že," je poudaril. 

Čeprav premier Robert Golob ves čas poudarja, da zdravstvo ostaja prioriteta te vlade, smo vstopili v že 15. teden zdravniške stavke, mediacija med vlado in Fidesom je propadla, mladi odhajajo v tujino, obljubljene zdravstvene reforme pa ni na vidiku. To je v parlamentu poudarila tudi vodja poslancev SDS Jelka Godec. Golob sicer pojasnjuje, da bodo za obljubljene reforme potrebovali dva mandata. 

Zdravniki
Zdravniki FOTO: Shutterstock

Minuli teden je DZ sprejel tudi vladno novelo Zakona o zdravniški službi, ki širi nabor storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke. Ta med drugim določa, da mora biti zdravnik v času stavke na svojem delovnem mestu in izvajati zdravniško službo tako, da ni ogroženo zdravje ljudi ali premoženje oz. da ne nastajajo nepopravljive posledice.

V zdravniškem sindikatu Fides so zaradi sprejetja novele zakona razočarani. Menijo, da takšno ravnanje predstavlja nevaren precedens, ki ne bo vplival le na pravico do stavke zdravnikov. Pomeni poseg v ustavne pravice, zato bodo na Ustavno sodišče po uveljavitvi zakona vložili pobudo za presojo ustavnosti novele, so sporočili.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (213)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
25. 04. 2024 10.42
+3
Če delavci Leka štrajkajo in ni zdravil niso krivi delavci. Kriv je direktor, ki ne uspe rešiti problema. Če štrajkajo zdravniki, uradniki niso krivi oni da delo ni opravljeno. Kriva je vlada, ki to stanje dopušča in ne ukrepa. Amen
smuuki
25. 04. 2024 10.49
+3
Dvoživke, troživke,kava,sendvič,wc ni naša domena. Delodajalec v tem primeru ministrstvo za zdravje pod okriljem predsednika vlade je odgovorno za dogovor ki vsebuje tudi te podrobnosti. Širša javnost s tem nima nič. Dejstvo je da ta stavka toliko časa. Dejstvo je je predsednuk vlade ni naredil nič, da bi jo preprečil. Sledi edina možna poteza. Predsednik vlade mora nemudoma odstopiti. Opušča dolžno ravnanje to pa je dogovor s zdravniki. On se niti ne pogovarja z njimi. Če tega ne bo storil sam se ga bo v to prisililo. Tako preprosto ne gre več. Škoda ki jo s tem povzroča je prevelika, da bi mu to dopustili
Mclaren
24. 04. 2024 20.57
-1
Zelo malo dohtarjev stavka, ne vem od kod sploh potreba po pozornosti
Grma53
24. 04. 2024 20.15
+3
Vlada že vidi rešitev. Mankajoče kirurge bodo nadomestili migranti, ki obvladajo delo z mačeto, anasteziologe pa tisti ki jim macola ni tuja.
Mclaren
24. 04. 2024 20.56
-2
primorec2
24. 04. 2024 19.32
-2
Delati 40+8 ur brez popoldanskega s.p. ali dvoživk, postaviti normative in v par mesecih se stanje normalizira. Samo to najvlada takoj določi ne kot mevza neodlocena. Fides itak nabija populizem in SDS politiko puklastega komisarja.
kolerik
24. 04. 2024 19.23
-1
To v zdravstvu se je začelo dogajati z samostojno Slovenijo. Ko smo bil še mulc pod bivšo državo sta v kraju bila dva splošna zdravnika- nič družinskih- in sta vse opravila in še po hišah sta hodila na obiske. Danes jih je štirikrat več in ne morejo dihati. Ljudi pa ni nič več . Zdravniki so sami omenili vpis na medicinsko fakulteto, zato tudi manjkajo. Naj se odločijo ali bodo privatniki ali bodo delali v javnem sektorju, nobenih dvoživk. Kdor hoče v tujino, naj izvoli, mora pa vrniti prej denar, koga je družba dala za njegovo šolanj. To velja tudi za druge .
RevenKapitalist
24. 04. 2024 19.05
-4
Dalec smo prisli s Svobodo, ki zagovarja drogiranje otrok, da se bodo oni lahko zadevali. Namesto brezplacnih malic bo za zajtrk konoplja. Slovenke in Slovence oropat da si nebodo mogli privosciti otrok in uvazat ilegalce...
Mclaren
24. 04. 2024 20.56
-1
smuuki
25. 04. 2024 10.39
+1
Na oodročju zblojenosti ste levaki nepremagljivi, brez konkurence. Res veste en list več kot v knjigi piše. Izumili ste 63 spolov. Izumili ste permesivno vzgojo. Svet postavljate na glavo in upate na preživetje. Res ste ubogi na duhu. Zdaj pistajate še ubogi na telesu. Cona udobja ali lenobe po kmečko vas je izmaličila. Že po otrocih v prvem razredu vidiš od kje prihaja. Sami prenošenčki ki niso uspeli razviti hoje. Otroci pod vašimi idejami niti hoditi ne znajo več. Bolj ko je kaj narobe bolj vas vleče tja. Pika na i je pa: uničili ste svoje povdarjam svoje otroke. Vsi ki smo za vas konzervativni smo otrokom vsaj dopustili razvoj telesa s plazenjem, po vaše z umazanijo. Ampak so vsaj razviti do te mere da normalno hodijo in tečejo. Za vašo vzgojo je tek misija nemogoče.
jank
24. 04. 2024 15.40
+1
Temu kar so tile natvezili za propagandne namene ne verjame večina zdravnikov, to je tistih, ki so kljub politični stavki Fidesa neumorno delali in izkazalo se je, da se je število obravnav v času stavke celo povečalo.
avgust.
24. 04. 2024 15.40
+4
Očitno je cilj te vlade dokončno streti javno zdravstvo in odpreti pot popolni privatizaciji. Bogati bodo lažje prišli do zdravnika , saj ne bo nobenih čakalnih dob, revni bomo pa pomrli. Dve muhi na en mah.
Yoka Nono
24. 04. 2024 15.34
+2
Še malo pa bodo dohtarji na svojih jahtah odpluli, preostali pa bodo šli v svoje hiše po Istri,Dalmaciji...
Mclaren
24. 04. 2024 20.58
jank
24. 04. 2024 15.28
+1
To kar so te organizacije izustile kaže, koliko nadutosti premorejo. Po njihovem so vse krivi drugi, točneje ta vlada, očitno zato, ker je ne vodi Janša. Govorijo, točneje, se lažejo, da je upad kandidatov za študij medicine. Ali res, zakaj pa imata obe fakulteti sprejemne, ki izločijo višek kandidatov. Koliko jih gre v tujino? Sorazmerno malo, nič kaj več kot pred desetletji. Pa kdo bo šel kar tako v tujino, kjer ne bo mogel biti dvo ali večživkar in ki bo za tako malo dela dobil tako veliko denarja.
Roulette13
24. 04. 2024 15.09
+6
Kazenske ovadbe zoper zdravnike, ki ne sledijo Hipokratovi zaprisegi in so za talce izsiljevanja vzeli nas, paciente, ki polnimo zdr. blagajno
zdravkob
24. 04. 2024 15.08
+7
Vi kar reklamirajte tujino in širite depresijo med mladimi, ni problema za vas. Vas zanimajo samo pogajalska izhodišča za večje plače, sistem, ki menda razpada pa vas ne zanima. Zdavniki morate izhajati iz tega, da skrbite za zdravje naroda. Glavarina ne sme biti problem, pa če vas samo deset ostane v Sloveniji. Od tu naprej je treba zdravstvo organizirati in plačati po zmožnostih gospodarstva. Omogočiti privatne ordinacije družinskim zdravnikom. Zdravstvo imamo še vedno takšno kot ga je Kardelj zapustil. Tu rabimo prenovo organizacije. In tu ni videti nobenega imena, ki bi vedel kaj narest. Samo za kolač se pulite, kako bi ga rezali že na začetku leta za vse leto naprej. Slovenci smo prav totalno nesposobni, ko gre za vprašanja države.
rogla
24. 04. 2024 15.02
+7
Fides je glavni krivec za stanje v slovenskem zdravstvu. Polh je iz dneva v dan bolj zopern!
jank
24. 04. 2024 15.02
+6
Tej vladi in ministrici je potrebno dati priznanje, ker so prvi, ki se niso pokakali pred pohlepneži v Fidesu. Ministrica pa jih umirjeno in vztrajno pika v ogromne bule lenobe, neorganiziranosti in pohlepa. Samo tako dalje in bularji naj kar cvilijo.
palinko74
24. 04. 2024 14.59
+3
kaj se strajkajo
Mclaren
24. 04. 2024 20.58
-1
Banion
24. 04. 2024 14.59
+5
Zdravniki so za stanje največ krivi sami, stavkajo čeprav neupravičeno, navajeni da se jim vsi klanjajo, v službi delajo malo da so spočiti za popldansko službo, nikogar ki bi hotel kaj spremeniti ne poslušajo a obtožujejo vse druge le sebe ne vidijo
mali.mato
24. 04. 2024 14.56
+2
V zadnjih dveh letih smo dočakali zdravstveni brodolom. Golob odstopi!
jank
24. 04. 2024 14.54
+6
Zdravniške organizacije opisujejo sranje, pardon stanje v zdravstvu. Ne povedo pa, da so za to stanje najbolj krivi ravno izvajalci, točneje zdravniki. Ali te organizacije predlagajo kakšne rešitve, razen večanja plač samo zdravnikom? Ne gre za nič drugega kot za ceneni piar, s katerim se želijo javnosti prikazati kot nič kriva žrtev.
Jožajoža
24. 04. 2024 14.46
+1
Janša je zaradi nesposobnosti v coroni pridelal najmanj 7000 smrti nedolžnih zdravih slovencev,mislim pa,da s to plačano stavko fidesa ki odklanja zdravljanhe slovencev, financirani iz kleti ZLA bo smrti verjetno 3x več
Luka40
24. 04. 2024 14.42
+6
Fides je največja lopovska banda, zdravniki ki pa štrajkajo so pa večino koncesionarji zato pa je katastrofa v SLO! Prepovejte koncesije in javno zdravstvo bo spet kot nekoč...
mali.mato
24. 04. 2024 14.56
-2