Slovenija

Predstavnikov ZLSD ne bo

Ljubljana, 17. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZLSD ne bo sprejela Janševe ponudbe, ki jim je dal možnost predlaganja svojih predstavnikov v nadzorne svete podjetij.

Če bi pristali na tak način kadriranja, bi se formalizirala partitokracija, torej sistem, v katerem politične stranke izkoriščajo svojo moč za imenovanje svojih predstavnikov v nadzorne organe, je odločitev ZLSD pojasnil predsednik stranke Borut Pahor. Predsednik združene liste je sicer premiera Janeza Janšo o svoji odločitvi uradno obvestil že v petek.

Premier Janez Janša in predsednik ZLSD Borut Pahor (Foto: Dare Čekeliš)
Premier Janez Janša in predsednik ZLSD Borut Pahor (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

O vprašanju kadriranja v nadzorne svete se je govorilo ves tranzicijski čas, ko se je pojavljalo mnogo očitkov o strankarskem kadriranju in konfliktov interesov, s članstvom političnih funkcionarjev v teh organih pa se je povezovalo tudi mnogo afer. Ena izmed možnih rešitev je bil tudi predlog tedanjega vodje opozicije Janeza Janše, ki je predlagal, naj tretjino mest v nadzornih svetih zasedejo opozicijske stranke. Predsednik ZLSD je tako pred časom od sedanjega premiera prvič dobil povabilo, naj stranka predlaga svojega predstavnika, njegovo imenovanja pa bi opravila vlada.

Na Janšev predlog ni mogoče gledati črnogledo, saj ima tudi dobre strani, pravi Pahor. Janševa odločitev ni popolnoma zgrešena, a tudi ni optimalna, saj ne rešuje problema, da ima država še vedno velik delež v gospodarstvu ter da stranke še vedno preveč razpolagajo s svojo močjo pri kadrovanju v nadzorne svete. Stranke na ta način s svojo močjo, ne da bi bile pred komer koli odgovorne, posegajo v področje, za katero je pristojna vlada. Ta je dolžna s polno odgovornostjo poskrbeti, da v nadzorne svete imenuje kompetentne ljudi, za katere je prepričana, da bodo kot predstavniki lastnika verodostojno opravljali svojo nalogo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou