Slovenija

Predvidena sprememba predstavlja tveganje za poslabšanje kakovosti pitne vode

Ljubljana, 19. 03. 2021 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
10

V ponedeljek obeležujemo svetovni dan voda in prav prihodnji teden bodo poslanci DZ glasovali o predlaganih spremembah Zakona o vodah. Ker predlogi med drugim predvidevajo tudi spremembe, ki predstavljajo tveganje za morebitno poslabšanje in onesnaženje virov pitne vode z nevarnimi snovi, kar izrecno nasprotuje določbam evropske direktive o pitni vodi, ki je bila sprejeta konec lanskega leta, je Zbornica komunalnega gospodarstva poslance pozvala k zavrnitvi predlaganega amandmaja.

Kot so pojasnili v Zbornici komunalnega gospodarstva, zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah med drugim predvideva odpravo absolutne prepovedi gradnje proizvodnih objektov in naprav, v katere so vključene nevarne snovi in za katere je treba pridobiti okoljevarstveno soglasje, ter objektov in naprav za odlaganje odpadkov. "Sprememba je bila predlagana z amandmajem in ni bila predmet javne obravnave. Tako o njej ni bila izvedena strokovna razprava in doseženo širše družbeno soglasje, kar bi bilo za tako pomembno vprašanje, kot je pitna voda, neobhodno potrebno," pravijo v Zbornici. Prepričani so, da bi izvajalci javne službe oskrbe s pitno vodo, ki so večinsko združeni v Zbornici komunalnega gospodarstva, vsekakor morali biti pomemben sogovornik pri sprejemanju takih ključnih sprememb. "Predvidena sprememba Zakona o vodah predstavlja dodatno tveganje za morebitno poslabšanje kakovosti pitne vode, saj je nemogoče popolnoma izključiti možna onesnaženja z nevarnimi snovmi iz takih objektov in naprav," pojasnjujejo. 

Naravna pitna voda
Naravna pitna voda FOTO: iStockphoto

Ob koncu lanskega leta je bila sprejeta nova evropska direktiva o pitni vodi, ki državam članicam EU nalaga, da ukrepi, sprejeti za njeno izvajanje, temeljijo na previdnostnem načelu in v nobenem primeru nimajo za posledico neposredno ali posredno poslabšanje sedanje kakovosti vode, namenjene za prehrano ljudi, ali povečanje onesnaženosti voda, ki se uporabljajo za proizvodnjo vode, namenjene za prehrano ljudi. Države članice EU, torej tudi Slovenija, morajo direktivo prenesti v svoj pravni red v roku dveh let od njene uveljavitve.

Poslanstvo in odgovornost izvajalcev javne službe oskrbe s pitno vodo je, da svoje uporabnike, torej večino prebivalcev Slovenije, varno oskrbujejo z zdravstveno ustrezno pitno vodo. Zaradi navedenega je Zbornica komunalnega gospodarstva ob svetovnem dnevu voda poslance pozvala in nanje tudi javno apelira, da ob glasovanju upoštevajo vse strokovne argumente, ki so bili izpostavljeni v zvezi s predlaganimi spremembami Zakona o vodah, in ob tako pomembnem vprašanju, kot je kakovost pitne vode, pokažejo državljanom pomen in pomembnost previdnostnega načela, so še sporočili iz Zbornice komunalnega gospodarstva.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojer
19. 03. 2021 20.52
V osnovi imamo vodo zaščiteno z ustavo. Izhajajoč iz tega me prav zanima kateri in koliko poslancev si bo drznilo glasovati za spremembo na račun zdravja njihovih volivcev oziroma državljanov. In kaj poreče na to SAB?
wolfterier
19. 03. 2021 16.05
-1
Ko smo ravno pri čisti vodi,v izviru Kamniške Bistrice se neki norci kopajo.Še prej telovadijo,da so dobro prešvicani,ko grejo v vodo.So pa odstranili tablo: KOPANJE PREPOVEDANO. Kje ste,okoljevarstveniki,občinski redarji in policaji,kaj.
sinhron
19. 03. 2021 13.32
+2
Žal je usoda pitnih voda v Sloveniji odvisna od vladne koalicije ( SDS , SMC , NSI , DESUS in padalca SNS ), za katere pa vemo , da jim ni mar za Slovenijo ampak izključno za lastne plače in privilegije in bodo ta predlog podprli , ker ga je predlagal Vizjak ( SDS ) , ker ne smejo oportunirati idejam vodilne vladne stranke !
mali.mato
19. 03. 2021 12.51
+1
Ko je Janković začel gradit kanalizacijo čez vodonosnike ni bilo nobenega zaskrbljenega članka....
wolfterier
19. 03. 2021 16.07
+1
Jankovićev drekovod bo rešil vse probleme.Lublanćani bodo dobili drisko ,nje.
yanay
19. 03. 2021 17.01
Bilo je kar nekaj člankov in določeni strokovnjaki so se oglasili v pismih bralcev v določenih časnikih! Gospod ing. Franc Maleiner, je na to temo napisal kar nekaj strokovnih mnenj, ki pa so jih odločevalci gladko prezrli!
yanay
19. 03. 2021 12.48
+3
Janša in Vizjak, vidva sodita v zapor. Tako lomastenje po vodovarstvenih območjih, ki so blago nacionalnega pomena, je navaden kriminal. Tu si preberita 70.a člen (pravica do pitne vode). Vsakdo ima pravico do pitne vode. Vodni viri so javno dobro v upravljanju države. Vodni viri služijo prednostno in trajnostno oskrbi prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev in v tem delu niso tržno blago. Oskrbo prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev zagotavlja država preko samoupravnih lokalnih skupnosti neposredno in neprofitno. Ali vama je jasno, kaj pomeni neprofitno. Vse novogradnje, v katerih bo potekala dejavnost s škodljivimi posledicami za okolje, sodijo samo na degradirana območja, kjer ni neposredne nevarnosti za onesnaženje pitnih voda. Žal pa se moramo sprijazniti s tovarnami, ki že stojijo na vodovarstvenih območjih. Tu je zelo pomembna zavest zaposlenih, da delajo točno po predpisih in da s tem neposredno ščitijo pitno vodo. Še enkrat v opomin: vodovarstvena območja niso in ne smejo biti tržno blago. So območja nacionalnega pomena in kot taka, nedotakljiva!
VelikoVedro
19. 03. 2021 12.33
+2
Se vam ne zdi, da bi tole bilo za na naslovnico?
VelikoVedro
19. 03. 2021 12.33
+2
Se vam ne zdi, 24ur, da bi tole bilo za na naslovnico?
wolfterier
19. 03. 2021 16.07
+1
NE,Jankovićev drekovod je za na naslovnico !!!