Slovenija

Pregled posledic uvedbe DDV

Ljubljana, 14. 07. 1999 19.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ministrstvu za finance so po dveh tednih uveljavljanja davka na dodano vrednost (DDV) pripravili prvi podrobnejši pregled posledic in postopkov pri obračunavanja novega davka.

Kljub nekaterim zapletom ocenjujejo, da vse poteka v skladu s pričakovanji. Znani so že prvi podatki o gibanju cen. Najpomebnejša skupina blaga: hrana in brezalkoholne pijače so se podražila za 2, 63 odstotka, kar kaže na to, da je večina predvsem manjših trgovcev povečanje obdavčitve za 3 odstotne točke enostavno prevalila na kupce. Zanimivo je, da ni prišlo do znatnih podražitev na področju gostinstva, kjer je bilo zaradi bistvenega skoka obdavčitve pričakovati večje premike. Ostra konkurenca je tu naredila svoje.

Poleg nekaterih očitnih podražitev pa so davčni inšpektorji opazili, da prihaja tudi do, lahko bi rekli, prikritih podražitev. Večjih težav ni tudi pri pobiranju trošarin in DDV-ja pri uvozu, za kar sedaj skrbi carina. Iz te razmeroma lepe slike izstopa zaplet z nekaterimi tudi državnimi monopolisti, ki so pokazali preveč navdušenja za dvigovanje cen in pa seveda igrice okoli vprašanja kdo bo plačal dražja zdravila. Ta zaplet naj bi rešili v kratkem, denar pa bo pritekel iz proračuna. Davčni in tržni inšpektorji so od 1. do 9. julija opravili skoraj osemsto pregledov, nepravilnosti pa so odkrili predvsem v povezavi s popisom zalog in nepravilno izdanimi računi.

Jasne so tudi podrobnosti nagradne igre vzemite račum. Prvo žrebanje bo septembra. Zadenete lahko avto ali pa eno od 84 denarnih nagrad. Če hočete sodelovati morate zbrati 10 pravilnih računov in jih s svojimi podatki poslati na Ministrstvo za finance.