Slovenija

Prehranska dopolnila pod drobnogledom, prvi na vrsti vitamin D

Ljubljana, 09. 11. 2020 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
12

Strokovnjaki v boju proti hudi obliki covida-19 velike upe polagajo v vitamin D, povpraševanje po njem se je zato, pričakovano, povečalo. Hkrati se vse pogosteje pojavlja vprašanje, kako kakovostna prehranska dopolnila ločiti od slabih. Vonj, okus in videz nam ne povedo nič, potrošnik mora hočeš nočeš zaupati proizvajalcu. Na Inštitutu za nutricionistiko so se zato odločili vzpostaviti program preverjanja kakovosti prehranskih dopolnil, najprej pa se bodo osredotočili prav na vitamin D.

Hrana, ki vsebuje vitamin D
Hrana, ki vsebuje vitamin D FOTO: Shutterstock

Vitamin D je nujno potreben za normalno delovanje človeškega telesa, nanj pa polagajo velike upe tudi pri preprečevanju hujšega poteka covida-19. 

Poleti potrebe po vitaminu D pokrijemo že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu, npr. s 15-minutnim sprehodom, če so soncu izpostavljene vsaj roke in obraz. Nasprotno pa v jesensko-zimskem obdobju zaradi nizke intenzitete sončnih žarkov tvorbe vitamina D v koži skorajda ni, zato je potreben ustrezen prehranski vnos. Strokovnjaki v tem času svetujejo uporabo prehranskih dopolnil. 

Osveščanje javnosti je, kot kaže, padlo na plodna tla, povpraševanje po vitaminu D se je povečalo, s terena poročajo celo o začasnih težavah z dobavljivostjo. Hkrati pa na Inštitutu za nutricionistiko dobivajo tudi vrsto vprašanj glede kakovosti posameznih prehranskih. Medtem ko nam pri živilih veliko povedo vonj, okus in izgled, nam pri prehranskih dopolnilih ne preostane drugega, kot da zaupamo proizvajalcu. "Kot odziv na izjemno pereče vprašanje smo se odločili nemudoma vzpostaviti program preverjanja kakovosti prehranskih dopolnil, pri čemer se bomo v tej fazi osredotočili na dodatke z vitaminom D," so sporočili.  

Zaradi posebnega javno-zdravstvenega interesa, se bomo najprej osredotočili na prehranska dopolnila z vitaminom D. prof. dr. Igor Pravst

Objaviti nameravajo seznama preverjenih prehranskih dopolnil, ki ga bodo redno dopolnjevali. Če se bo za katerega od izdelkov na njem naknadno izkazalo, da ni ustrezen, ga bodo umaknili. "Sistematično bomo vrednotili kakovost prehranskih dopolnil, ki jih bomo kupili v prosti prodaji, jih analizirali, in javnost obvestili o izdelkih, ki po svoji sestavi ustrezajo označeni vsebnosti aktivnih snovi. Takšni izdelki bodo objavljeni na seznamu preverjenih prehranskih dopolnil, ki ga bo vzdrževal Inštitut za nutricionistiko," je napovedal prof. dr. Igor Pravst z omenjenega inštituta. 

Pobude za preverjanje kakovosti lahko posredujejo tudi prebivalci, in sicer z izpolnitvijo ankete o uporabi dodatkov z vitaminom D, ki je dostopna na spletni strani Inštituta za nutricionistiko - http://preverim.nutris.org. Anketa je anonimna.

Kaj so prehranska dopolnila? 

Vitamin D
Vitamin D FOTO: Shutterstock

Prehranska dopolnila so živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. Gre za koncentrirane vire posameznih ali kombiniranih hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, ki so običajno v prometu v obliki kapsul, tablet in drugih podobnih oblikah, da se jih lahko uživa v odmerjenih majhnih količinskih enotah, pojasnjujejo na Inštitutu za nutricionistiko. 

"Prehranska dopolnila so v osnovi izdelki, namenjeni dopolnjevanju običajne prehrane. Vendar je za določene skupine prebivalcev dodajanje posameznih hranil pomembno za njihovo zdravje. Za mnoge je tako na primer jeseni in pozimi priporočljivo dodajanje vitamina D, vegani in nekateri starejši odrasli dodajajo vitamin B12, ženske, ki načrtujejo nosečnost in nosečnice, pa prehrani dodajajo folno kislino. V takšnih primerih je zelo pomembno, da zaužita prehranska dopolnila v resnici vsebujejo deklarirane snovi v pričakovani količini," je izpostavil Pravst. 

Varnost in kakovost prehranskih dopolnil je odgovornost proizvajalca oz. nosilca dejavnosti, kar pa ne pomeni, da se na trgu ne znajdejo tudi povsem neustrezni izdelki. "Skrb potrošnikov je razumljiva, saj podatki kažejo na to, da so na trgu že bili najdeni izdelki, ki sploh niso vsebovali aktivne sestavine, in takšni, kjer je bila vsebnost sestavin precej višja, od deklarirane," je povedala doc. dr. Anita Kušar z Inštituta za nutricionistiko.  

Področja kakovosti prehranskih dopolnil sistematično ne spremlja nihče, zlorabe so zato možne in se dogajajo, vseeno pa slabih lastnosti ne gre posploševati na vsa prehranska dopolnila.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rekapaka
09. 11. 2020 18.33
+2
Sonce je treba prepovedat, ker ga farmacevtski loby ne more zaračunat
TistoPravo
09. 11. 2020 17.47
+1
D ej d ej...je to ;)
Dado57
09. 11. 2020 17.12
+1
Ljudi se da nategniti na miljon načinov in potem se čudite ,da so bogataši še bogatejši. V večini primerov so prehranska dopolnila zato , da je naše scanje vredno veliko več kot bi pričakovali .
ni_mi_vse_eno
09. 11. 2020 18.29
+0
Denkooo
09. 11. 2020 16.46
+1
hahah ...zaj bodo pa več kot polovico odstranili iz polic...da ja nebo ljudje mogli do njih
batom@pinkponk.com
09. 11. 2020 16.36
+1
"Objaviti nameravajo" ??? Na vrhuncu drugega vala? Pa pismo tile so sokrivi marsikatere žrtve in komplikacij...
VAREN
09. 11. 2020 16.25
+0
Samo neumni padajo na kemijo.
Bratomil
09. 11. 2020 16.48
+6
Kristina1266
09. 11. 2020 16.19
-1
In kaj je v tem prispevku pod drobnogledom? Vas iQ
Sosed Sosedov
09. 11. 2020 16.03
+1
Lekarna Ljubljana ma taboljšiga. Zoki in njegova neljubica štancata pozno u noč.
bananos
09. 11. 2020 15.41
+6
no, ta inštitut je čisto profitabilne narave...da ne bo kdo mislil, da spada pod državo in njene inštitucije
gogi_
09. 11. 2020 15.40
+14
A ni ze dost zavajanja? Ista zgodba z paradiznikom ali jajci in kavo. Enkrat povzroca drugic pisete da preprecuje razne bolezni. Nedolgo nazaj clanek da so prehranski dodatki Neucinkoviti,zdej da so oh in splohVse je en nateg,manjka sam se startaj lizika z vitaminom d in kosmici za hujsanje z okusom smarne gore in vitaminom d . Pocas smo se navelical teh lazi.