Slovenija

Preiskava otroške kardiologije: Kolar Celarčeva in Pfeierjeva z medsebojnimi očitki

Ljubljana, 14. 11. 2019 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je pred preiskovalno komisijo DZ o otroški kardiologiji ocenila, da je bila ustanovitev NIOSB edina možna rešitev, tudi zaradi pasivnosti tedanjega vodstva UKC Ljubljana na čelu z generalnim direktorjem Andražem Kopačem in strokovno direktorico Marijo Pfeifer. Slednja ji je vrnila očitke.

Marija Pfeifer, ki je danes tudi pričala pred komisijo, je namreč nekdanji ministrici Milojki Kolar Celarc očitala, da je kot ministrica pritiskala na vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in nazadnje izsilila tudi njegovo razrešitev. Kritična je bila tudi do načina, kako se je ministrstvo lotilo projekta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB).

'Ustanovitev samostojne organizacijske enote je bila edina možna in dobra rešitev'

Kolar Celarčeva, ki je ministrstvo za zdravje vodila od septembra 2014 do septembra 2018, je pred poslanci poudarila, da se je ministrstvo "vmešalo" v reševanje težav otroške kardiologije, ker vodstvo in stroka UKC v 12 letih nista znala ali nista želela rešiti problematike. "Naš edini cilj je bilo zagotoviti kakovostno in varno oskrbo otrok," je zagotovila.

Trditev Kolar Celarčeve, da je ministrstvo s projektnim svetom pomagalo vodstvu UKC, je Pfeiferjeva označila za "totalno farso".
Trditev Kolar Celarčeve, da je ministrstvo s projektnim svetom pomagalo vodstvu UKC, je Pfeiferjeva označila za "totalno farso". FOTO: POP TV

Po njenih besedah je ministrstvo želelo priskočiti na pomoč vodstvu UKC in je s tem namenom ustanovilo projektni svet. Dejala je, da je ministrstvo od direktorja Andraža Kopača in Pfeiferjeve dobivalo sporočila, da je stanje otroške kardiologije dobro, obenem pa so iz stroke prihajala opozorila, da je program "nestabilen". Vlada je zato decembra 2017 ustanovila NIOSB.

"Ustanovitev samostojne organizacijske enote je bila edina možna in tudi dobra rešitev," je dodala. Zanikala je, da je ministrstvo od vodstva UKC zahtevalo, naj ne razreši tedanjega strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajka Kendo, se je pa po njenih besedah zavzelo za razrešitev Kopača in Pfeiferjeve, saj nista bila sposobna rešiti težav otroške kardiologije.

Pfeiferjeva oporekala besedam Kolar Celarčeve, da ni zahtevala Kendove razrešitve

Funkcijo strokovne direktorice UKC je Pfeiferjeva opravljala od decembra 2015 do januarja 2018, pred tem je bila nekaj časa tudi v. d. strokovne direktorice. Med današnjim pričanjem je zanikala oceno Kolar Celarčeve, da je bil center za obravnavo otrok in odraslih s srčnimi napakami, ki ga je ustanovilo vodstvo UKC, le virtualni center, ki nikoli ni deloval.

Nekdanja ministrica Kolar Celarčeva je dejala, da je bila ustanovitev samostojne organizacijske enote je bila edina možna in dobra rešitev.
Nekdanja ministrica Kolar Celarčeva je dejala, da je bila ustanovitev samostojne organizacijske enote je bila edina možna in dobra rešitev. FOTO: POP TV

Trditev Kolar Celarčeve, da je ministrstvo s projektnim svetom pomagalo vodstvu UKC, pa je označila za "totalno farso". Po njenih besedah je bil svet namenjen zgolj temu, da se ljubljanskemu UKC vzame otroška kardiologija in se ustanovi NIOSB. Ponazorila je, da sta se z generalnim direktorjem UKC Kopačem na sestankih sveta "počutila kot peto kolo", kar se je nato pokazalo z njuno razrešitvijo.

Pfeiferjeva je oporekala tudi zagotovilu Kolar Celarčeve, da ni zahtevala Kendove razrešitve. Po njenih besedah je namreč ministrstvo sklicalo sestanek, ki je služil le triurnemu prepričevanju nje in Kopača, da velja Kendo pustiti na položaju. "Del motiva za ustanovitev NIOSB pa je bilo tudi spoznanje, da je treba nekaj narediti za volivce," je še bila kritična.

Sicer je del pričanja Pfeiferjeve pred preiskovano komisijo potekal za zaprtimi vrati. Na odprtem delu seje je namreč nakazala, da je do pritiskov na vodstvo UKC prihajalo tudi pri načrtovanju investicij v medicinsko opremo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
15. 11. 2019 13.12
+1
Dovolj mi je vseh teh očitkov, praznih nakladanj, kdo je kriv in kdo ni kriv, kdo je odgovoren in kdo ni - priznajte končno, vsi tisti na vrhu, da živimo v mafijski, korupcijski državi. Ko boste zbrali pogum, to javno povedali, pa začeli delati tiste resnične, prave reforme, kjer bodo izginili ti pridevniki, potem bomo začeli verjeti v to samostojno, sedaj ničvredno Slovenijo. Kje so tisti junaki, ki bi delali za domovino, za državo - jih ni, kajti vsi dosedanji so skrbeli samo za svojo rit.
Timy15
15. 11. 2019 16.54
Ja Transformerji,od kar smo samostojni je tako.Glavne so velike ribe,lahko delajo,kar želijo pa za to nič ne odgovarjajo.
Domendo
15. 11. 2019 09.56
+1
Obe dve sta kot, da bi od mrtvih vstale
mallonge
15. 11. 2019 08.48
Kriminalka na položaju namesto v penziji ali zaporu!
Timy15
15. 11. 2019 08.04
+3
Totalna farsa,za katero se skrivata obe.
resslovenka
14. 11. 2019 20.39
+1
Komu sedaj to sploh še koristi? Ne bom razmišljala, koliko otrok je plačalo to s svojim nedolžnim, komaj začetnim življenjem. Je, preveč boleče. Če imata ti dve gospe in vsi ostali v procesu otroške kardioligije vsaj malo vesti, ne ega, se morajo počutiti krive. Če... 😎
Brabus
14. 11. 2019 18.53
+7
Obe bi steral u 3pm, pa pobral denar.
0OO7
14. 11. 2019 18.39
+1
Pfeiferjevo sem v preteklosti večkrat opazoval, ko so imeli kaki sestanek. Že po njenem pogledu in očeh se je videlo, da psihično ni čisto na vaservagi...
fafajonka
14. 11. 2019 18.31
+6
Kaj preiskovalna komisija nima nobenega dela, da se ukvarja s to nesposobno žensko, ki se zdaj dela pametno.
anakondabox
14. 11. 2019 18.10
+8
Obe skupaj nista naredili nič, razen tega, da se znata odlično kregati. In ta razprti balon srda in besa, se je razpočil nad medicinskimi ustanovami in pustil neslutene posledice: 1.projekt čakalne vrste, kamor so bili namenjeni pusti denarci, a je vse odnesel veter (da ne bi slučajno kdo spraševal kje so končali) 2. kregarija na otroško srčni kirurgiji, kjer je vsled slabe komunikacije, prišlo do šlamparije na naših najmlajših. Mnogi srčki so utihnili. Krivdo pa so si podajali kot žogice: enkrat, meni drugič tebi! Sramota do obisti! Nekaj krivde nosijo tudi zdravstvene zavarovalnice, ki so si odrezale (pre)velik kos pogače ter nepravično in nepravilno razdeljeno delo med diplomirane medicinske sestre in višje oziroma navadne medicinske sestre. In potem se vsi čudijo kako to, da odhajajo v tujino. Prenehajte se čudite in raje razmislite kako boste razreševali klobke prekucniške neumnosti. Plačo bi pa radi do nebes in še naprej, zato jih imenujejo bogovi v belem. Nekateri opravijo zgolj vizito, potem pa v svojih kabinetih pripravljajo kakšen članek za kongres v tujini, študijske 'eksperimente' za novo specializacijo ali si količijo pot do primarija. No niso vsi isti, okli 3% je odličnih. Njim se imam zahvaliti, da še živim. #etika na psu
Domendo
14. 11. 2019 17.34
+3
murinar
14. 11. 2019 16.21
+21
Tolpa VELELOPOVOV !