Slovenija

Preiskava šele pet let po razkritju: 'Lotili so se malih rib'

Ljubljana, 12. 10. 2018 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER / Tina Hojnik / V.L.
Komentarji
43

Afera žilne opornice: nas mora skrbeti, da so se hišne preiskave zgodile šele pet let po razkritju? Jelka Godec, nekdanja predsednica preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v zdravstvu, poudarja, da je razočarana, ker največjega dobavitelja kriminalisti niso obiskali. Zdravnik Marko noč pa o ničelni toleranci do korupcije: "To je po domače povedano ena sama megla."

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Preiskava pet let po razkritjih
    03:25
    Iz 24UR ZVEČER: Preiskava pet let po razkritjih
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdo je šibek člen v spopadanju s korupcijo?
    14:55
    Iz 24UR ZVEČER: Kdo je šibek člen v spopadanju s korupcijo?

Zakaj so morala miniti leta po domnevnih koruptivnih milijonskih preplačilih žilnih opornic, da sta policija in tožilstvo končno izvedla preiskave? Nas mora skrbeti? Gre za predstavo za javnost ali resen spopad z zdravstveno elito, ki bogati na račun davkoplačevalcev? Kdo je šibek člen - policija, tožilstvo ali sodstvo, ki daje odločitve za uporabo posebnih metod in sredstev? Je to dosedanja vladajoča politika, ki ni dajala signalov, da želi resnično obračunati s korupcijo v zdravstvu? Na ta vprašanja so odgovarjali gosti v oddaji 24UR ZVEČER, Marko Noč, predstojnik oddelka za intenzivno interno medicino na UKC Ljubljana, Jelka Godec, nekdanja predsednica preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v zdravstvu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic, in Janez Lavre, nekdanji vršilec dolžnosti direktorja kliničnega centra v Mariboru.

Včeraj so izvedli 16 hišnih preiskav.
Včeraj so izvedli 16 hišnih preiskav. FOTO: POP TV

Prve zgodbe o preplačilih že leta 2013

Predkazenski postopek poteka zoper deset fizičnih in dve pravni osebi. Preiskovalci NPU in kriminalisti so se tako oglasili tudi pri Mirku Gašpariću, ki je skupaj s svojo ženo Irmo Košutar Gašparić lastnik podjetij Animus in Vasc Med.

Na drugi strani pa so zdravniki, ki jih sumijo prejemanja daril za posle v vrednosti 100 in več tisoč evrov. Po naših neuradnih informacijah so med preiskovanimi v Mariboru zdravniki Vojko Kanič, Igor Balevski in Dejan Perša, v Celju Dragan Kovačić, v Ljubljani pa Matjaž Bunc in Darko Zorman

Prve zgodbe o milijonskih preplačilih žilnih opornic smo slišali že leta 2013, ko smo mediji prvič zaznali problem, o tem pa je bila vsaj delno pripravljena javno govoriti tudi že stroka. Šele tri leta pozneje je v DZ zaživela preiskovalna komisija s prepričanjem, da se zadeva lahko hitro razišče. A se pravzaprav ni. Ministrstvo se je odzvalo z ustanovitvijo posebne komisije leta 2017, da bi postavila strokovne standarde, po katerih bi lahko transparentno tekle enotne nabave žilnih opornic, v njej pa zanimivo tudi trije od po naših informacijah preiskovanih zdravnikov. 

V zaseženi dokumentaciji pa zdaj leta 2018 policija išče dokaze o domnevno nedovoljeno pridobljenih 100.000 evrih, ki naj bi šli za darila, izobraževanja in tako dalje, osumljeni naj bi jih prejemali v zameno za favoriziranje nakupa točno določenih opornic.

Preiskovani podjetji sta zanimivo vsega skupaj poslovali z obiskanimi bolnišnicami za nekaj več kot štiri milijone evrov, tisti večji dobavitelji, denimo Mark Medical, ki je svoj čas obvladoval 70 % dobave v UKC Ljubljana, pa ni bil na seznamu preiskovalcev. 

Jelka Godec
Jelka Godec FOTO: POP TV

Jelka Godec: Lotili so se majhnih rib

In to – poleg dejstva, da so potrebovali kar pet let do izvedbe preiskav – je zmotilo tudi Jelko Godec, ki poudarja, da so tam odkrili največje nepravilnosti. Mark Medical je imel velik tržni delež v Sloveniji pri prodaji žilnih opornic, čez 90 odstotkov v določenih trenutkih. Največja netransparentnost se je dogajala ravno s tem podjetjem v UKC Ljubljana. "In še enkrat poudarjam, da so očitno nekateri zaščiteni." Animus in Vasc Med sta manjša dobavitelja proti vsem ostalim, ki so tudi omenjeni v poročilu. "To je veliko presenečenje in razočaranje in jaz pričakujem od NPU, da bodo nadaljevali preiskavo Mark Medicala." In še dodaja: "Lahko rečem, da so se lotili malih rib."

Na vprašanje, ali je šlo pri včerajšnjih kriminalističnih preiskavah bolj za predstavo za javnost in preusmeritve pozornosti, Lavre opiše svoj primer v UKC Maribor. "Ko sem zaznal nepravilnosti v UKC Maribor in ko sem zaradi posla z žilnimi opornicami odpustil pomočnika za nabavo in ga tudi ovadil, se ni zgodilo praktično nič. Na delovnem sodišču bo verjetno postopek padel. Kriminalisti pa niso zaznali elementov kaznivega dejanja." Zanimivo pa je, da je Lavre pri državni revizijski komisiji zaradi istega posla, zaradi katerega je podal ovadbo in odpustil pomočnika šefa nabave, zdaj v prekrškovnem postopku. Na to odgovarja: "To je smešno in nerazumno, a skrb vzbujajoče."

Godčeva poudarja, da ne sme biti vsa pozornost usmerjena samo v zdravnike, temveč tudi v dobavitelje. "Večji dobavitelji so redno obiskovali zdravnike, tudi pričanja so potrdila, da so se lahko dobavitelji prosto sprehajali po bolnišnici in ponujali različne usluge." Pa ne samo dobavitelje, tudi direktorje, ki so podpisovali takšne pogodbe in nabavnike, ki so vedeli za to. "Treba je pogledati tistega, ki daje podkupnino, in tistega, ki sprejema." Ob tem pa še enkrat poudarja, da je očitno nekdo zaščiten in se ga ne preiskuje.

Marko Noč
Marko Noč FOTO: POP TV

Ničelna toleranca do korupcije?

Marko Noč, ki je zaslužen za razkritje preplačil opornic, poudarja, da je bil njegov namen zelo transparenten. "Moj namen ni bil škodovati komur koli. Moj namen je bil dobiti kvaliteten material po čim nižji ceni." Pravi, da se ogromno govori o ničelni toleranci do korupcije, "a je to po domače povedano ena sama megla". Verjel bo tisti vladi, ki bo pridobila referenčne cene, sam predlaga povprečje skandinavskih cen. "To bi moralo biti izhodišče za vsa javna naročila v Sloveniji. Če slovenski distributer ni pripravljen prodati materiala po taki ceni, in to se bo seveda zgodilo, mora imeti menedžer oziroma direktor bolnišnice priložnost, da brez večjih administrativnih ovir isti material kupi na enotnem evropskem trgu. In če isti slovenski distributer preko proizvajalca multinacionalke to zablokira, je na potezi slovenska vlada, in takrat bom verjel vladi, ko bo podala prijavo na Evropsko komisijo o eklatantnem kršenju enotnega evropskega trga," sklene. 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Levcekk
13. 10. 2018 08.02
+4
Se en dokaz kako drzava podpira in sciti lopove, to je samo pesek v oci.V taksni drzavi je lepo samo lopovom,drugace mislece in postene male ljudi se pa ustrahuje in unicuje.Po komunizmu komunizem oz.diktatura!
glava2
12. 10. 2018 17.02
+15
Normalno za našo etično državo....Si predstavljate, da bi v Nemčiji vodja glavne tožilske skupine za pregon organiziranega kriminala postal nekdo, nad katerim visi senca dvoma? Nekdo, čigar brat bi bil lastnik podjetja, ki je (bilo) ekskluzivni dobavitelj neke bolnišnice, pri čemer je izkoriščalo svoj monopolni položaj? In še, si lahko zamišljate, da bi nemško skupino tožilcev za posebne primere vodil nekdanji pripravnik pri Stasi?
INAZ
12. 10. 2018 16.32
+15
Če bodo razsuli MarcMedical, kdo bo pa potem financiral Mladino, najbolj radikalno levaško trobilo s Marcelom na čelu.
komarec
12. 10. 2018 17.33
+1
Kdo financira Noro Tv 24 desno trobilo laži?
INAZ
12. 10. 2018 18.15
-5
Važno je, da davkoplačevalce ne stanejo popolnoma nič.
INAZ
12. 10. 2018 18.16
+5
Mislim tako kot leva trobila, ki jih plačujemo vsi.
ivan.z Doba
12. 10. 2018 14.55
+10
Čim bolj zaščitimo bogate! Tudi s pomočjo državnih organov. No money, no funny.
dunc46
12. 10. 2018 14.43
+16
tu v slo ne bo prej miru ,dokler narod ne bo vzel lravice v svoje roke..ali vsaj st.varda
murinar
12. 10. 2018 14.56
+3
Transformerji
12. 10. 2018 14.25
+13
Veste, kaj je pa najbolj žalostno ali smešno? Šele po petih letih so to ugotovili - resnica je taka, da se je vse začelo že z izgradnjo UKC Ljubljana, kjer so imeli bratje iz Srbije in Hrvaške prednost pred našimi državljani! Govorim o bogatih južnih bratih!
murinar
12. 10. 2018 14.24
+18
Kje so pa ; Zemljarič ,Miklavčič ,Dimnik itd...
martinov
12. 10. 2018 14.13
+23
V Sloveniji je za pregon kaznivih dejanj pristojno in odgovorno Državno tožiltvo na vseh ravneh. Policija je le izvajalec odkrivanja sumov, pridobivanja dokazov, izd. !! Po Zakonu o kazenskem postopku, bi prvo moralo torej ukrepati neko tožilstvo, ker je za kaznivo dejanje izvedelo iz medijev enako, kot policija !! Od le te pa zahtevati poročila in ukrepe !! Le kdaj je Državno tožilstvo v Sloveniji samo začelo nek pregon uradno pregonjlivega kaznovega dejanja ?? Kolikor pomnim, nikoli !!! Tokrat branim policiste, kateri delajo z 3 x manjše plače, kot birokratski tožilci, vedno na suhem in toplem !!!
murinar
12. 10. 2018 14.26
+22
Sami sebe ne bojo preiskovali ! To so naveze !
Transformerji
12. 10. 2018 13.48
+24
Novico ste spet zakomuflirali - še te spletne strani si ne upate obvladati, kaj šele, da bi vaši novinarji posegli v raziskavo - res , bojijo se, imajo premajhno plačo, da bi ogrozili svoje življenje. Dajte to novico v naslovnico Slovenija? Si ne upate???
Transformerji
12. 10. 2018 13.33
+6
Sedaj pa organiziram med komentatorji natečaj; kako se naj imenuje ta akcija zaradi dajanja in sprejemanja podkupnin? Zidarjeva se je imenovala zaradi dajanja in sprejemanja podkupnin Čista lopata. Kakšen vzdevek naj ima ta akcija? Pišite....... nagrada je kot na lotu, če ste kupili srečko........
prinašalec2
12. 10. 2018 13.37
+7
direstraits
12. 10. 2018 13.37
-1
Naj ima naslov.....Še dober, da imamo SDS.... toliko.. 😉
direstraits
12. 10. 2018 13.17
+17
Čudno, da Fakin nič ne reče??
Transformerji
12. 10. 2018 13.50
+22
Kaj pa bi rekel - saj je vendar del zdravstvenega sistema - pa menda ne bo pljuval v svoj lonec?????
direstraits
12. 10. 2018 13.13
+30
Al lahko kdo pove, kje niso zraven pri kraji, korupciji, klientelizmu, lopovščini.. SD in njihov SDV F21....
RedCell
12. 10. 2018 13.10
+17
...mogoče bi malo povprašali še bivšega direktorja AVK, ki sicer rad nastopa v javnosti.
ooResnicA
12. 10. 2018 12.59
+26
...mark medical že krade 40let milicija pa vedno stran gleda......ma.veliko kamaratof tam?
prinašalec2
12. 10. 2018 12.48
+24
Kot je bilo v Ljubljani, lobisti in, ki so res imeli koristi, bodo ostali neimenovani in nekaznovani. Zato ta velika medijska pozornost temu dogodku v MB je brez veze... Pesek v oči folku.
sandi101
12. 10. 2018 12.46
+54
Hehe ne nam bučke prodajat, da so se okoristili z zgolj 100.000 eur... Kdo še to verjame???????
Transformerji
12. 10. 2018 12.35
+39
No, vidite, pa so očitno prebrali komentarje pod prejšnjo novico! Kaj ni sramota te pravne, demokratične države, da še tisti, ki komentirajo, več vejo kot organi, ki bi morali preganjati mafijska in korupcijska dela??? Še enkrat - z našo Ustavo si še zadnjice ne moreš obrisati!
Frane Šajn
12. 10. 2018 12.28
+21
To bi lahko razrešila samo "NEODVISNA TEHNIČNA VLADA"! Ki bi morala imeti proste roke vsaj 10 let. Vse drugo kar se nam predstavlja kot vlada in vse vlade za nazaj imajo toliko masla po glavah, da če jih ustavimo se mi zdi , da se tudi Slovenija ustavi!
murinar
12. 10. 2018 12.28
+23
sagesse
12. 10. 2018 12.18
+45
Podjetje mark medical, glavni igralec pri dobavi in korupciji v zdravstvu ga pa ni... Kar nam jasno pokaže da zemljarič z svojo ekipo obvljaduje policijo, tožilstvo in sodišče. V 10 letih je po podatkih erearja je Mark medical prodal slovenskim bolnica za 240,693.527 EU.. Dvesto enainštirideset milijonov EU, tudi prejšnji mesec za več kot milijon EU.. In gospod zemljarič ni niti omenjen.. Zanimivo.. Tudi brat harija Furlana vodje npu, ga ni v tej preiskavi.... Aha že vem v čem je problem... Preiskujejo samo tiste, kateri so ukradli Do 100.000 EU,, Jah omenjeni so pokradli par milijonov in ne spadajo v to kategorijo... Folk.. Ali sedaj razumete zakaj se tako bojijo Janše...
jg57
12. 10. 2018 12.21
+15
murinar
12. 10. 2018 12.26
+26
Point ; Slovenijo obvladujejo mafijske sile !
sagesse
12. 10. 2018 12.30
+33
P. S... Aleš Furlan lastnik podjetja primsell je bil glavni dobavitelj Šempeter ski bolnišnici in je žilne opornice katere stanejo na Finskem 152 EU prodajal po 1800 EU,, Njegov brat Hari Furlan vodja Npu ga je izpustil v preiskavi, le zakaj... A ja sem pozabil preiskujejo samo tiste Do 100.000 EU...
Frane Šajn
12. 10. 2018 12.31
-4
Oh joj omela omelastega na kupu , le čemu bi se lopovi lopovov bali to pojasni raje! Si pa zapeljan kot blondinkin "piki " na parkirišču!
leond1
12. 10. 2018 13.24
+9