Slovenija

Preiskavo bodo zaključili 8. julija, še prej pogovori z uslužbenci Sove

Ljubljana, 28. 06. 2019 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
34

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je v povezavi s preiskavo arbitražne afere opravila pogovore z nekdanjima zunanjima ministroma Karlom Erjavcem in Samuelom Žbogarjem. Kot je po seji povedal predsednik komisije Matej Tonin, se bodo 8. julija pogovorili še z uslužbenci Sove, nato pa zaključili preiskavo afere.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Knovs o prisluhih
    02:26
    Iz 24UR: Knovs o prisluhih
  • Iz SVETA: Afera prisluhi
    02:50
    Iz SVETA: Afera prisluhi

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je danes ob obeh bivših zunanjih ministrih zaslišala še nekdanjega generalnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Tomaža Kunstlja in kot je povedal Tonin, so vsi trije potrdili, da je bila arbitraža vseskozi prioriteta MZZ, "tako v kadrovskem kot finančnem smislu".

"MZZ je projektni skupini nudilo vse gmotne in kadrovske vire, ki jih je projektna skupina potrebovala za svoje delo," je zagotovil Tonin.

Na ta način so po Toninovih besedah zanikali besede slovenske agentke v arbitraži Simone Drenik pred Knovsom, da je bila podpora MZZ pomanjkljiva.

Kot je po današnji seji Knovs povedal predsednik komisije Matej Tonin, se bodo 8. julija pogovorili še z uslužbenci Sove, nato pa zaključili preiskavo afere.
Kot je po današnji seji Knovs povedal predsednik komisije Matej Tonin, se bodo 8. julija pogovorili še z uslužbenci Sove, nato pa zaključili preiskavo afere. FOTO: Bobo

Tonin je pojasnil še, da so danes na seji ugotovili še eno neskladje, in sicer v povezavi z izobraževanjem pomembnih predstavnikov vlade in članov projektne skupine, ki so ga izvajali uslužbenci Sove. Drenikova in Erjavec sta po njegovih besedah dejala, da naj bi jim Sova zagotovila, da naj bila komunikacija po stacionarnih telefonih dovolj varna.

"To so v predhodnih pričanjih zanikali vsi direktorji Sove, zato bomo te stvari še dodatno preverili, ker gre za zelo pomembno stvar tudi z vidika delovanja v prihodnje," je dejal Tonin. Napovedal je, da bo komisija zato 8. julija opravila pogovore z uslužbenci Sove, ki so to usposabljanje izvajali.

Ugotoviti želijo, kaj so dejansko govorili ljudem, ki so jih usposabljali. Gre za manjšo skupino, ki jo sestavlja do deset agentov Sove, je še povedal Tonin.

S tem bo Knovs svojo preiskavo v zvezi z arbitražo končal, je še napovedal Tonin. Nato bodo čez poletne počitnice pripravili poročilo, prvi osnutek pa naj bi obravnavali septembra. Nosilo bo oznako zaupno, je še povedal Tonin.

Na novinarsko vprašanje je pojasnil še, da Knovs ni parlamentarna preiskovalna komisija, ki bi ugotavljala politično odgovornost. "V zvezi s politično odgovornostjo sem sam dejal, da v takem primeru, ko se je kompromitiral takšen projekt, bi minister za zunanje zadeve moral sprejeti objektivno odgovornost, a to je bila stvar tedanje vladne koalicije," je dejal prvak NSi.

"S politično odgovornostjo se tako ne mislimo ukvarjati. Bistveno je zgolj to, da bomo ugotovili, kaj je šlo v tehničnem smislu narobe, da se je ta kompromitacija sploh lahko zgodila. To je naša osnovna poanta poročila," je dejal Tonin. A v tem poročilu bo "tudi zelo jasno zapisano, kdo je vedel, koga vse je Simona Drenik obveščala", je še dodal Tonin.

Erjavec: Preiskava Knovsa škodi interesom Slovenije

Nekdanji zunanji minister Erjavec je, kot je povedal novinarjem po koncu seje, ponovno zanikal tako vedenje o pogovorih med arbitrom Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik kot tudi odgovornost za to.

"Celo presenetilo me je, da sta se lahko arbiter in agentka pogovarjala," je dejal sedanji obrambni minister. Izrazil je zadovoljstvo, da je pred komisijo pričal tudi arbiter Sekolec in da je povedal, "da je sam zakuhal to afero".

Erjavec je danes vnovič poudaril, da prisluškovalna afera ni njegova odgovornost.
Erjavec je danes vnovič poudaril, da prisluškovalna afera ni njegova odgovornost. FOTO: Bobo

Erjavec je spomnil, da je bil sam deležen tudi interpelacije, da naj bi on zakuhal to afero, celo pod pritiskom hrvaških obveščevalnih služb. "To se je izkazalo, da ni res. Izkazalo se je tudi, da ni res, da naj bi naročil Drenikovi, naj se pogovarja z arbitrom. To je zanikal sam Sekolec," je dejal Erjavec.

Namignil je, da je celotna preiskava arbitražne afere uperjena proti njemu osebno. "Glede tega, da naj bi vedel za te pogovore, je šlo za predpostavko, ker je bilo to zadevo nekako zaključiti. Cilji so bili povsem drugačni – kako diskreditirati Karla Erjavca," je prepričan.

Danes je pred komisijo pričala tudi dolgoletna vodja Erjavčevega kabineta, Vlasta Vivod, vendar je Erjavec zagotovil, da v kabinetu niso vedeli, da se Drenikova in Sekolec pogovarjata. "Zlasti zato, ker je to prepovedano," je poudaril.

"Sem pa zadovoljen, da sem uspel potem na drugi ustni obravnavi prepričati arbitražno sodišče, da ne gre za takšno kršitev, da bi postopek ustavili, ampak da je bila potem izdana delna odločba, da se postopek nadaljuje," je še dodal Erjavec.

Spomnil je, da je tedaj tedanjemu premierju Miru Cerarju ponudil odstop, ki pa ni bil sprejet. "Tako da mislim, da sem storil vse, kar je bilo nujno, da arbitraža ni propadla. Ni pa moja odgovornost za prisluškovalno afero," je še zatrdil prvak DeSUS.

Erjavec pričakuje, da bo Knovs zdaj končal svojo delo in da bodo člani komisije povedali, "kako so ravnale obveščevalno-varnostne službe, kakšno je bilo ravnanje agentke, arbitra in tudi glede zunanjega ministra".

Zavrnil je tudi namige, da projektna skupina za arbitražo ni imela na voljo dovolj sredstev za delo. "Moram reči, da je bila arbitraža stalno prva prioriteta ministrstva za zunanje zadeve in da denar ni bil problem, ker je bilo to strateškega, nacionalnega pomena," je še zatrdil Erjavec.

Menil je še, da preiskava Knovsa škodi interesom Slovenije, "ker pogrevamo neke stare zgodbe". "Mislim, da je zdaj, ko je bila izdana končna razsodba, naša naloga, da dosežemo, da jo bo hrvaška stran začela spoštovati," je dejal.

Izrazil je tudi prepričanje v pozitivno odločitev Sodišča EU glede slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja evropskega prava, kar je povezano z mejo, ki je bila določena z arbitražo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ahim1225
09. 11. 2019 10.39
+1
Kakšna SOVA, poznam to organizacijo, to je navadna brezzvezna organizacija, najbolj pridna je Penko Marija.
ahim1225
09. 11. 2019 10.40
+1
vinogradnik33
29. 06. 2019 17.37
+2
Desnakom se sesuva svet , nobena diskvalifikacija ali kompromitiranje ne obrodi želenega učinka , da bi bil z njihovo pomočjo zrušen kakšen minister ali da bi celo padla vlada !
komarec
30. 06. 2019 11.02
+1
To jim res ne uspeva. Prav za prav na takšen način kot delajo si pri ljudeh ne morejo pridobiti simpatij. Star pregovor pravi, da lepa beseda lepo mesto najde in to drži kot pribito. Pri njih je samo šinfanje čez vlado in nasprotnike. To izzove pri ljudeh nasproten učinek. Žal jim še veliko manjka, da pridejo do tega, če sploh kdaj pridejo. Ko se pogovarjaš med ljudmi o politiki jih večina ne prenaša zaradi arogance, pljuvanja če nasprotnike in metanja polen pod noge.
Nabru3
29. 06. 2019 14.10
+1
Skrbi me za Tonina. Kaj bo delal po 8.7.?
Hasan
29. 06. 2019 15.27
+1
Prodajal bo meglo kot to dela že vsa leta.
Balki30
29. 06. 2019 13.57
+1
Sekec pa drenikova sta delo opravla dobro....sj smo dobil izhod.....ampak niso pa bli dost prewidni pr komunikaciji.....kar se pa tice erjavca in hvale o rezultatu se preden je bil znan....je pa zlo huda zadeva....ampak mu ne bo nc....kr ga rabjo.....pa to
Nabru3
29. 06. 2019 14.11
+3
Balki, Slo bo prišla ven kot absolutna zmagovalka arbitraže. Je pa res, da v času postopka ne moraš lajat z rajo in ji razlagat kaj delaš. Sploh pa ne SDS intelektualcem.
01xxy
29. 06. 2019 13.48
+3
Ogabna združba s Toninom na čelu bi v škodo državi po štirih letih rada delala kariere!
Apostol1
29. 06. 2019 09.53
+1
Kot že naprej vemo te komisije lahko ugotovijo 100% krivdo nekoga , pa vseeno sankcij potem ni vse in skupaj gre v pozabo , zato se tej Toninčkovi komisiji lahko reče samo mešanje zraka na račun pokojnin , ki so najbolj nadležen strošek v državni blagajni. Vsi ostali , Tonin ,Glavina in še malo morje zajedalcev bi pa pokojnine najraje ukinili.
Klotilda H
29. 06. 2019 07.24
+2
HRVAŠKA OBVEŠČEVALNA SLUŽBA pa še vedno prisluškuje toninu, komisiji, sovi, erjavcu, drenikovi, sekolcu,...
staridida
29. 06. 2019 07.15
+0
Korle bo vse prenesu-je bolj trpežen, kot istrijanski osel....
komarec
30. 06. 2019 11.07
Pa a je tebi jasno, da SDS ne zna drugega kot vlagat interpelacije, za katere že vnaprej ve, da ne bodo uspele. Pa saj moraš bit res zabit, da rukaš z glavo v zid, za to, da narediš okno. Od vseh interpelacij ni imela niti ena vsaj minimalne šanse, kdo je tu butast.
kajpavzdevek
28. 06. 2019 20.09
+12
No fajn. Da dajo te odgovorne za to v dolgoletni zapor. Odgovornost je problem ! Ko bo država začela hapsat ljudi za odgovornost pol bo vsak 3 X pretuhtal kaj bo nardil in če bo kaj ukral ! Pa da bomo pol videli direktorčke
Nabru3
28. 06. 2019 20.04
+12
Ta komisija me spominja na tisto v Us, ko nikakor niso spacali skupaj poročila o Trumpu in vmešavanja Rusije v volitve. Kekci.
Gregor Hvastja
28. 06. 2019 20.01
+7
A se tle sploh kdo zaveda, da je eden od teh v bistvu narodni izdajalec najvišjega formata. Preiskava bo pokazala kdo. Ne bodimo naivni . V arbitražo niso poslali modele iz pomožnih šol ampak visoko izobražene izbrance in čisto vsak od njih je točno vedel kaj počne. Tisti, ki je zamočil je zamočil namerno.
krmeki
28. 06. 2019 20.17
+5
Daj nehaj no, iz pogovora je jasno slisati da sta se trudila cim bolje zagovarjati stalisca slovenije. Ce jima lahko kaj ocitamo je, da sta se "prevec" trudila.
krmeki
28. 06. 2019 20.19
+9
Nedvomno pa tu dela skodo drzavi Tonin, saj trenutno pred Sodiscem EU poteka tozba in HR zagotovo caka na vsako besedo ki jo Tonin nekriticno sporoca javnosti
tron3
28. 06. 2019 19.56
+12
O toninček, kva hostje tala na teh zaslišanjih, da so vsi zaslišani prav dobre volje, ko gredo iz zaslišanja, skrite substance d.o.o.,
Hasan
28. 06. 2019 19.56
+12
Krave se nam že smejijo.Da o Hrvatih niti ne govorim.Kolaboracija se nadaljuje.Verjetno bo Tonin predlagal referendum za ukinitev arbitražne odločitve.
najvsivedo
28. 06. 2019 19.54
-7
Da ni čisto nič je ena velika laž.....nekdo je za..ebal ..samo rdeči se ne dajo to je njihov standard.
tron3
28. 06. 2019 19.53
+4
No ta bel pa ta rdeč, vikend je pred vami, dons ste dobil honorarje, centri moči so Vam plačal jasno pošteno, jasno ker so Vaš lubljeni pač pošteni, torej vikend bo lep mal sive celice dat na pašo, samo pri Vas jih ne morte dat na pašo, ker jih pač nimate, zato mal se drenat na morje al pa v zdravilišča, da bo mal pred vami mir na intelektualni strani tej.
Nabru3
28. 06. 2019 20.05
+3
krmeki
28. 06. 2019 19.50
+5
Torej gre zgolj za brezpredmetno pogrevanje stare zadeve, brez iskanja odgovornosti. Ta Tonin res dela samo skodo sloveniji, se posebno odkar so mu vzeli kladivce
ina5785
28. 06. 2019 19.42
+7
Nima zastonj ta To NI NIČ dolgega nosu!!!
lukeeeeeec
28. 06. 2019 19.54
-3
Vrah je pri LEVA NIČ. Posledično lepljivi prsti, prazne banke in dolg na nas državljanih. Veš, taki kot ste iz kvote Boštjana Videmška, pač izbirate nove obraze. Ti prižgem svečko.
Diegol14
28. 06. 2019 19.33
+11
Kaj pa je ta model prispeval za skupno dobro? Sama gofla ga je.....
resslovenka
28. 06. 2019 19.28
+6
Nimam besed. Ampak res ne. Ko človek napiše kar misli, ni dovoljeno. Res.... Zguba časa.
proofreader
28. 06. 2019 19.25
+8
To je tisto, ko se politiki igrajo odvetnike in sodnike. Naj bi šli študirat pravo, če jih to res zanima.