Slovenija

Preiskovalci NPU obiskali predsednika nadzornega sveta STA

Ljubljana, 16. 04. 2021 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik nadzornega sveta STA Mladen Terčelj je potrdil, da so ga v četrtek na njegovem domu obiskali preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada. "Do pogovora še ni prišlo. Poudarjam, da imam veliko zaupanje v delovanje pravne države in s tem tudi neposredno v delovanje NPU," je zapisal Terčelj. Direktor STA Bojan Veselinovič medtem direktorja Ukoma obtožuje, da zlorablja vladne kanale za zavajanje.

Slovenska tiskovna agencija
Slovenska tiskovna agencija FOTO: Bobo

O četrtkovem obisku preiskovalcev NPU pri Terčelju danes poroča časnik Dnevnik, za katerega so aktivnosti NPU potrdili na Generalni policijski upravi. "Na podlagi prejete prijave preiskovalci NPU vodijo predkazenski postopek za sum storitve kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. Več podatkov vam ne moremo posredovati zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka," so za Dnevnik navedli na Policiji.

Kot so zapisali, so jim na generalni policijski upravi zatrdili, da so prejeli tudi konkretno prijavo suma kaznivega dejanja in da preiskava torej ne poteka (le) na podlagi sklepa vlade.

Vlada je namreč marca nadzornemu svetu STA predlagala razrešitev direktorja Bojana Veselinoviča ter sprejela sklep, naj notranje ministrstvo preveri, ali ravnanja direktorja STA Bojana Veselinoviča vsebujejo elemente kaznivih dejanj. Predlagala je tudi nadzor inšpektorata za delo. Predstavniki inšpektorata za delo so nekaj dni kasneje nadzor na STA tudi opravili, pri čemer so pojasnili, da nadzor opravljajo po uradni dolžnosti. 

Veselinovič je sicer v ponedeljek vladi v dopisu in javno sporočil, da ji kot edinemu družbeniku STA omogoča dostop do vseh poslovnih knjig in spisov. Pozival jo je tudi, naj pisno sporoči, komu in na kakšen način naj se omogoči dostop do želene dokumentacije. Kot je zapisal, je v soboto minil 100. dan, odkar STA ni dobila niti evra za opravljeno javno službo v letošnjem letu.

Jourova zaskrbljena zaradi pritiskov na medije

Podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vere Jourova je v intervjuju za Euractiv ponovila, da jo skrbi dogajanje v Sloveniji. "V zadnjih razpravah s slovenskimi ministri sem izrazila zaskrbljenost. Premier Janez Janša mednarodnega ugleda Slovenije očitno ne jemlje dovolj resno. Njegovi osebni napadi na posamezne novinarje presenečajo, saj je tudi sam nekdanji novinar. In ja, videli smo, da je ogroženo trajnostno financiranje medijev. Kako je to vplivalo na Slovensko tiskovno agencijo, pa je po mojem mnenju velik korak v napačno smer. Nisem edina, ki spremlja to dogajanje," je poudarila.  In tega ne gledam samo jaz. Prejmem veliko pisem in veliko prošenj za ukrepanje.

UKOM Veselinoviča obtožuje zlorabe položaja

Vlada oziroma njen urad za komuniciranje (UKOM) medtem vztrajata, da so od STA do danes prejeli le en dokument, in sicer račun za opravljeno javno službo v marcu v višini 169.000,00 evra. 

Spomnili so, da je UKOM že oktobra na STA naslovil zahtevo po posredovanju dokumentacije, ki pa je še niso dobili. Kot so zapisali, gre za mesečni izkaz uspeha za preteklih 24 mesecev in bilanco stanja, konto kartice vseh prihodkov za zadnjih 24 mesecev, izpisek prometa na banki za zadnjih 24 mesecev, kopijo pogodb vseh naročnikov in seznam vseh naročnikov in vse morebitne spremembe cen za vsako leto posebej – za zadnjih pet let. To je sicer le del zahtev, ki so jih naslovili na STA; med drugim so namreč pričakovali tudi pojasnila glede uredniških  odločitev. 

Na UKOM so danes sicer pojasnili, da so dokumentacijo zahtevali zaradi dvomov o poslovanju agencije. "V prvi vrsti se je že maja lani ugotovilo, da direktor STA mesečno prikazuje izgubo v višini 5.000 evrov z naslova javne službe. V nadaljnjih preiskavah se je ugotovilo, da so v preteklih letih ta minus pokrivali s poljubnim številom aneksov k osnovni pogodbi. Na podoben način je poslovanje začrtal tudi v letu 2020," so zapisali. 

UKOM naj bi zaznal tudi sume zlorabe položaja direktorja Veselinoviča v zvezi s t. i. kompenzacijskimi posli z izbranimi podjetji, s čimer naj bi bila STA samo zaradi poslovanja z enim podjetjem oškodovana v višini 250.000 evrov.

Ukom je danes navedel, da je po pregledu dokumentacije do danes od STA prejel le en nov dokument, četudi je bilo v ponedeljek iz dopisa direktorja STA Veselinoviča razumeti, da bo dostavil celotno zahtevano dokumentacijo. "Namesto da bi vlada nemudoma sporočila, komu in na kakšen način naj dostavimo želeno dokumentacijo, zdaj direktor Ukoma vladne kanale zlorablja za objavo zavajajočih informacij," odgovarja Veselinovič. 

Veselinovič je zavrnil današnje navedbe Ukoma glede poslovanja agencije. "Namesto da bi vlada nemudoma sporočila, komu in na kakšen način naj dostavimo želeno dokumentacijo, zdaj direktor Ukoma vladne kanale zlorablja za objavo zavajajočih informacij," je navedel v odzivu na današnjo objavo Ukoma.

Poudaril je, da STA "še vedno čaka odgovor edinega družbenika STA - in to ni Ukom - na vprašanje, komu in na kakšen način naj omogoči dostop do vseh poslovnih knjig in spisov".

Obenem zavrača navedbe Ukoma v zvezi s poslovanjem STA. Gre na prvem mestu za trditev, da je STA na Ukom poslala račun za javno službo, ki naj bi bila v marcu "domnevno" opravljena. "Več kot očitno je, da jo STA v skladu z zakonom opravlja vseskozi in nepretrgoma. Ustanovitelj pa javne službe ne plačuje že od začetka tega leta," je poudaril Veselinovič.

S tem Ukom po njegovi oceni "grobo krši" sedmi protikoronski zakon, po katerem je dolžan letos zagotoviti njeno financiranje v skladu s poslovnim načrtom STA za leto 2021 ne glede na to, ali je podpisana pogodba o opravljanju javne službe.

Uroš Urbanija.
Uroš Urbanija. FOTO: Aljoša Kravanja

Trditve Ukoma o pokrivanju tega minusa s poljubnim številom aneksov so zato zlonamerne. "Vsak od teh aneksov namreč temelji na sprejetem rebalansu poslovnega načrta. To velja tudi za navedenih 50.000 evrov, kolikor jih je STA od ustanovitelja dodatno dobila v marcu minulega leta, ko je bilo do konca leta še 10 mesecev. In prav zaradi tega smo ustanovitelju vsak mesec z ustreznimi listinami utemeljili dodatno dobljena sredstva za javno službo - po 5000 evrov na mesec," je zapisal Veselinovič.

To je po Veselinovičevih navedbah vsa matematika, ki jo "pokvarjeno reinterpretira" direktor Ukoma Uroš Urbanija. Na ta način "išče izgovore za finančno izčrpavanje STA in se pri tem sprevrženo sklicuje na skrb za zaposlene".

Tudi trditev o oškodovanju STA za 250.000 evrov s pogodbo o izmenjavi storitev z enim od naročnikov je po navedbah direktorja STA popolna laž. Kot je zatrdil, ne gre za nikakršno oškodovanje, ampak za povsem običajno poslovno obliko sodelovanja v obojestranskem interesu.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rudolf Maister
17. 04. 2021 19.09
+2
Moj nasvet za vse resnicoljubne ljudi. Zapustite ta portal , enostavno ga ignorirajte. Naj si sami talajo pluse. Pika
riss
17. 04. 2021 13.46
+0
Samodržec in samoupravljalec s temelji VeselinoviĆa, ki ga podpira Terčelj. Me prav zanima koliko je star ta predsednik NS, ker so mu svete metode iz bivšega sistema, da sčiti privrženca, ki ne odgovarja z ničemer in ne bi polagal računov lastniku. Za levičarje je pa to napad na njim odvisni medij. Ja, plačujte vi STA in socialističnemu direktorju 100.000,00 € letne plače. Večina Slovencev pa rinta za med 15.-20.000 € letno.
ska1
17. 04. 2021 08.41
-1
naj ga malo o zlatu pobarajo
AtleticoSLO
17. 04. 2021 08.11
+3
Tega Veselinovića se res ne razume Če nimaš kaj skrivati, podatke izročiš..torej tukaj močno smrdi...se pa STA igra se samim seboj saj Vlada, kot njen "nadrejeni" lahko STA enostavno zapre, in dopusti da se odpre privat STA ...nobenega problema...potem tukaj najbolj nastradal Veselinović...
aghr
16. 04. 2021 17.19
+4
Priporočam, da se STA odcepi od vlade in začne delovati samostojno od nje. Če toliko prošenj, naj vendar plačajo, ni pomagalo, potem je jasno, da je vlada huje kot gluha in slepa hkrati.
aghr
16. 04. 2021 17.08
+0
Najbolje, da se zgodi ulica in ta vlada klecne. Preveč ustanov so si že podredili in jih spremenili v nekaj povsem drugega. Vladni aparat enoumja bi po možnosti še kadroval zunaj Slovenije, utišal vse kritike. Totalni odvisniki od čistk in kleptomanije.
sinhron
16. 04. 2021 16.58
+4
Janša se požvižga na mnenje tujih medijev in politikov , moč mu daje ta vladna koalicija ( SMC , NSI , DESUS in SNS), ki mu slepo sledi in omogoča da uničuje MEDIJE IN SI JIH POREJA , PODREDIL SI JE VSE DRŽAVNE INSTITUCIJE RAZEN UPORNE STA , ZATO JIM JE UKINIL FINANČNE VIRE , DA BODO BANKRITIRALI IN TAKO POLEKNILI INBO LAHKO IZVAJAL ENOUMJE V SLOVENIJI !
aghr
16. 04. 2021 16.50
+2
Lopovi upravljajo s Slovenijo. Zadolžili so državo, ugrabili policijo, rovarijo po medijih. Še nima zadosti mafija? Za v zapor!
puspan
16. 04. 2021 16.46
-1
Bolj, kot vse drugo, sem jaz bolj zaskrbljen za Jurjevo.
borjac
16. 04. 2021 16.34
+4
Politična Hojsova policija obiskala STA, kaj pa Marina, Tropicana, in še desetine "klubov" ki izkoriščajo mladoletna dekleta za prostituiranje in se ukvarjajo z prodajo belega blaga, ampak sedaj to ni pomembno, predvsem za to ker so udeleženi člani SDS-a, in STA je politično pomembnejša zadeva.
Uporabnik1536341
16. 04. 2021 14.23
+6
Prišel bo čas,ko bo potekalo sojenje Lazarjevi, Urbaniji in ostalim, ki so vpleteni v te umazanije in lumparije.
Levcekk
16. 04. 2021 13.46
+5
SDS-ov NPU in na celu njihova Petra Lazar za obracunavanje z drugace mislecimi in neubogljivimi politiki.
SLObunkeljn
16. 04. 2021 13.40
+3
Poštena in sposobna ter neodvisna Petra 😉😂 🤣
aghr
16. 04. 2021 13.38
+5
NPU ima za pogledati Trstenjakovo in njihovo Novo24 tv. Tam je nepravilnosti toliko, da se jih še našteti ne more.
mirko666
16. 04. 2021 13.37
+2
Otroški vrtec tale vlada. Eno konkretno vzgojiteljico tja poslat in naredit kar je staršem pred leti spodletelo.
sinhron
16. 04. 2021 13.27
+2
Janša se požvižga na mnenje tujih medijev in politikov , moč mu daje ta vladna koalicija ( SMC , NSI , DESUS in SNS), ki mu slepo sledi in omogoča da uničuje MEDIJE IN SI JIH POREJA , PODREDIL SI JE VSE DRŽAVNE INSTITUCIJE RAZEN UPORNE STA , ZATO JIM JE UKINIL FINANČNE VIRE , DA BODO BANKRITIRALI IN TAKO POLEKNILI INBO LAHKO IZVAJAL ENOUMJE V SLOVENIJI !
brabusednet
16. 04. 2021 13.20
+0
Verjetno na STA močno smrdi po nepravilnostih.V nasprotnem bi te dukomente že zdavnaj dali na pogled.Res ne razumem,da lastnik nima pravice do dokumentov.
travc
16. 04. 2021 13.15
-1
Veselinoviča bi blo za šutnit iz Sta pa bi blo tudi za zaposlene v redu.
Belabreza
16. 04. 2021 13.04
+3
Kako pritlehno ravnanje NPU in celotne vlade nasploh. Kaj si bodo še omislili, da uničijo STA? Sram naj bo celotno vlado, pa vse podpornike, ki omogočate kriminal, ki se izvaja pod vodstvom maršala twita. Sram me je, da živim v takšni državi. Gnus od gnusa.
Aijn Prenn
16. 04. 2021 13.08
+4
V primeru STA bi jaz izjemoma v kakšnem pogledu dal celo deloma prav JJ. Več kot očitno je, da tale direktor ni ravno za zgled.
aghr
16. 04. 2021 16.57
+2
Policiji se več ne more reči policija, pravega NPU-ja več nimamo, ministri so nasprotje tistega, kar bi morali biti. Ta vlada je zdaleč slabša od katerih koli prejšnjih vlad. Slovenijo je pahnila v kaos. Dve tretjini nezadovoljstva s smerjo Slovenije veliko pove.
JernejKopitar
16. 04. 2021 12.27
+0
Le kje so se tako obirali.... 😉. So končno odprli pošto, ki so jo dobili s strani Vlade? - slabi zgledi vlečejo🤔