Slovenija

Kolar Celarčeva ogorčena nad zaključnim poročilom parlamentarne komisije o žilnih opornicah

Ljubljana, 16. 03. 2018 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Preiskovalna komisija DZ zdravstvenim ministrom v letih 2003 do 2016 očita objektivno, aktualni ministrici Milojki Kolar Celarc pa subjektivno odgovornost, ker "niso sprejeli zakonodaje, ki bi omogočala sistemske rešitve in zajezili korupcije v zdravstvu". Komisija pristojnim organom tudi predlaga, naj pod drobnogled vzame Harija Furlana, Boruta Miklavčiča in Petra Weissensteinerja.

Zdravstvena preiskovalna komisija DZ v končnem poročilu vsem ministrom za zdravje od leta 2003 do leta 2016 očita objektivno odgovornost, zdajšnji ministrici Milojki Kolar Celarc pa subjektivno odgovornost. Za Harija Furlana, Boruta Miklavčiča in Petra Weissensteinerja pa komisija pristojnim organom predlaga, naj raziščejo sume kaznivih dejanj.

Predsednica zdravstvene preiskovalne komisije Jelka Godec (SDS) je v današnji izjavi za medije pojasnila, da je komisija na seji v sredo potrdila končno poročilo s štirimi glasovi. Poleg Godčeve so glas za oddali še poslanci iz DeSUS, SD in NSi, medtem ko Vesna Vervega iz SMC ni glasovala. Razlog naj bi bil okrnjen ugled komisije v javnosti.

V končnem poročilu je tako komisija po besedah Godčeve ugotovila, da naj bi bili vsi ministri za zdravje od leta 2003 do leta 2016 "objektivno odgovorni, ker niso sprejeli zakonodaje, ki bi omogočala sistemske rešitve in zajezitev koruptivnih dejanj v zdravstvu".

Kolar Celarčeva pa naj bi bila subjektivno odgovorna "za opustitev ukrepov, ki bi jih morala sprejeti v smeri odstranitve posameznikov, za katere je komisija podala naznanitve sumov kaznivih dejanj, s položajev, ki omogočajo poslovne odločitve ali odločitve na javnih razpisih," je dodala Godčeva.

Prav tako je komisija ugotovila, da naj Agencija za varstvo konkurence (AVK) ne bi delovala v skladu z zakonom o preprečevanju omejevanja konkurence in po besedah Godčeve "naj v preteklosti ne bi naredila dovolj za ugotavljanje omejevanja konkurence in prevlade s strani nekaterih slovenskih dobaviteljev žilnih opornic in multinacionalk".

Milojka Kolar Celarc je po mnenju komisije subjektivno odgovorna za razmere v zdravstvu.
Milojka Kolar Celarc je po mnenju komisije subjektivno odgovorna za razmere v zdravstvu. FOTO: POP TV

Komisija predlaga, naj organi pod drobnogled vzamejo Furlana, Miklavčiča in Weissensteinerja

Sicer komisija pristojnim organom predlaga, naj raziščejo sume kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in kaznivega dejanja jemanja podkupnine za vodjo Specializiranega državnega tožilstva Furlana ter sume kaznivega dejanja jemanja podkupnine za nekdanjega zdravstvenega ministra Miklavčiča.

Poleg tega komisija pristojnim organom predlaga, naj raziščejo sume kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev in kaznivega dejanja nevestnega dela v službi za nekdanjega vodjo nabave v mariborskem kliničnem centru Petra Weissensteinerja, je pojasnila Godčeva.

Obenem komisija predlaga AVK, naj znova razišče primer iz leta 2013, "ko naj bi šlo za omejevanje konkurence s strani multinacionalke Abbott pri prodaji in nabavi žilnih opornic s strani poljskega dobavitelja". Po besedah Godčeve je komisija tudi ugotovila, da naj bi direktor AVK Andrej Matvoz "vedel za položaj dobavitelja Mark Medicala v Sloveniji, vendar ni reagiral".

Komisija je ugotovila tudi sum, da so odgovorni v obeh UKC za izvedbo javnih naročil v obdobju 2007-2014 pripravili in izvedli javna naročila, ki niso sledila temeljnim načelom javnega naročanja ter so delovali nezakonito in večkrat kršili zakon o javnem naročanju.

Godčeva je opozorila, da so v končnem poročilu tudi ugotovitve iz vmesnega poročila. Tako po oceni komisije obstaja sum, da so odgovorni v UKC Ljubljana in Maribor v letih od 2007 do 2016 oškodovali javna sredstva ter delovali negospodarno in nezakonito.

Po ugotovitvah komisije prav tako obstaja sum, da naj bi prihajalo med dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji do kartelnih dogovarjanj in da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor v letih od 2007 do 2016 omogočali določenim dobaviteljem prevladujoč položaj na trgu pri prodaji žilnih opornic.

Obstajal pa naj bi po besedah Godčeve tudi sum, da so določene osebe v bolnišnicah zahtevale od dobaviteljev plačilo v zameno za nabavo določenih žilnih opornic in s tem ravnale nezakonito.

Kot je še dejala Godčeva, je pridobila dodatno gradivo o tem, da naj bi nekdanji politik Janez Zemljarič, ki je ljubljanski UKC vodil od leta 1968 do leta 1973, pred komisijo krivo pričal. Zato je predlagala, da bi komisija pristojne organe pozvala, naj zanj raziščejo sume kaznivega dejanja krive izpovedbe, a komisija predloga ni potrdila. Godčeva bo zato kot predsednica komisije podala ločeno mnenje in predlog naslovila na DZ.

Glede na vmesno poročilo končno poročilo zdravstvene preiskovalne komisije ne prinaša novih naznanitev sumov kaznivih dejanj. Sicer pa bo komisija po besedah Godčeve DZ predlagala sklep, naj vso dokumentacija, s katero razpolaga komisija, po sprejetju končnega poročila preda Nacionalnemu preiskovalnemu uradu.

Kolar Celarčeva ogorčena nad zaključnim poročilom parlamentarne komisije o žilnih opornicah

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ogorčena nad ugotovitvami preiskovalne komisije DZ in nad "obtožbo", da je sama subjektivno odgovorna za nepreprečevanje korupcije pri poslih z žilnimi opornicami. Po njenem mnenju je poročilo prešlo na osebni nivo oziroma maščevanje.

"Vsi ostali ministri, ki praktično na skupnih javnih naročilih v tem obdobju niso naredili nič, so objektivno odgovorni. Meni pa so pripisali subjektivno odgovornost, čeprav sem prva ministrica, ki sem pripravila strokovno-tehnične standarde za žilne opornice in izvedla skupno javno naročilo," je dejala Kolar Celarčeva.

Odzvala se je tudi na očitke, ki sledijo odstopu premierja Mira Cerarja, češ da je vlada zamočila pri zdravstveni reformi. "Tukaj gre za bitko konceptov, kakšen naj bo naš zdravstveni sistem v prihodnje. Tisti, ki to pravijo, naj si pogledajo prejšnje programe, saj zdaj zagovarjajo drugačno zdravje," je dejala.

Ob tem je poudarila, da skupaj s SMC zagovarja ohranitev in nadgraditev javnega zdravstva, saj je to zagotovilo, da "bomo Slovenke in Slovenci imeli tudi v prihodnosti dostop do kakovostnih in varnih zdravstvenih storitev".

Po njenem mnenju je v osrčju kritik bitka za to, kdo in v kakšnem obsegu bo imel dostop do sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. "To je ključni problem, ki se seveda sedaj stopnjuje, ker smo praktično v volilni kampanji. Tu je bitka za delitev zdravstvenega denarja, kako si bo vsak na novo odrezal kos pogače. Vrti se okoli več kot treh milijard evrov. Zavarovalnice so tukaj zelo velik igralec. Imajo denar od naših premij, ki ga porabljajo zato, da delajo volilno kampanjo in da preprečujejo vse dobre rešitve, ki gredo v korist ljudi in nas v prihodnosti," je dodala.

Kolar Celarčeva je dodala, da so v času njenega ministrovanja sprejeli štiri pomembne zdravstvene zakone oz. projekte. "Res je, da je peti, to je zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, pripravljen. To je trdo delo treh let," je povedala in dodala, da bo čas pokazal, "kdo je veliko naredil in kaj je bilo narejeno".

Sicer pa ministrica kljub odstopu Cerarja obljublja, da bo delala do zadnjega dneva svojega mandata. "Če drugega ne, bom lahko zapustila en dober, moderen, sistemski zakon, ki ga nihče v 25 letih ni uspel narediti, niti uskladiti do te mere, da je praktično več kot 90-odstotno usklajen s sindikati, pa tudi v velikem delu z delodajalci ter drugimi," je še povedala.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
17. 03. 2018 12.37
+2
Jasno, da je Milojka ogorčena, jaz bi bil tudi - kar poglejte, koliko neskončnih let se vleče korupcija v zdravstvu, od katere imajo korist tudi tisti, direktno vpleteni. Pa menda ne mislite, da bo Milojka pljuvala v svoj lonec - svoje delovno mesto. Verjemite, da je o povezavi zdravstvene korupcije, kjer se gre za zelo težke milijone, ni vedel Cerar? Jasno, da je, tako kot vsi dosedanji predsedniki vlad. Zato še nimamo zdravstvene reforme, zato je vsaka investicija preplačana, zato imamo leglo parazitov v državnih službah......
staridida
17. 03. 2018 11.44
+3
Umaknite to strašilo-prosim....
JE-BI-GA
17. 03. 2018 09.52
+2
O joj, z njo takoj v dom ostarelih in dementnih
staridida
16. 03. 2018 20.29
+6
Enkrat je javno rekla Kolarka, da ji grozijo-zakaj se pa potem ni umaknila če se jih boji-jo vprašam...
tantadruj1
16. 03. 2018 18.36
+8
zakaj ne odstopi, če narod hoče da odstopi?
tantadruj1
16. 03. 2018 18.37
+2
ezzy5
16. 03. 2018 18.17
+13
Ne nas flancat s temi opornicami. Takega materjala je zdravstvu vsaj 5000 kosov. Od kod pa mislite da imajo dobavitelji jahte in vile.
šavrin
16. 03. 2018 17.53
+17
ena najbolj neučikovita ministrica v zgodovini države
est
16. 03. 2018 17.52
+8
Predlagam, da si za vzgled vzame predsednika vlade.
Franci Bohinec
16. 03. 2018 17.45
+9
halo pa kaj ta ženska še ni za v penzijo
skorumpiranpolitik
16. 03. 2018 17.44
+5
zakaj je zbrisan komentar, a zaradi korupcije teh gospodov!
mginko
16. 03. 2018 16.49
+9
Tako so slovenski državljani izvolili po kučanovem predlogu podpore, komunistično-socilastično vlado. Ne vem kaj danes ti volilci jamrajo. Tovarišica Milojka jim je zrihtala socialistično zdravstvo in s pomočjo pogrebca države Mirota, do sedaj zaščitila udbaško mafijske "dementne" tovariše. Državljani - v zdravniških vrstah ste vsi enaki drugorazredneži, tovariši komunisti - prvorazredni, ne čakajo z vami v vrstah, ampak z mafijskimi zaslužki plačujejo privatne zdravnike in zdravnike v tujini. Še naprej poslušajte "starega" komunista pred volitvami, saj vam že ponuja afnoguncarja, ki vas bo zopet poslal v še daljše socialistične vrste v zdravstvu.
Uporabnik1385495
16. 03. 2018 16.42
+26
Evo...tole je nas javni sektor!!!!Ženska ne vidi svojega nedela.Absolutno je subjektivno kriva,ker dejansko ni naredila nič,da bi to preprečila
Vrhovni
16. 03. 2018 16.24
+22
Kje je pa ovadba zoper njo, @policija po uradni dolžnosti, migajte če hočete plačo.
misterbin
16. 03. 2018 15.46
+36
Kaj tale mumija še ne misli odstopit ?Cerar jo je nastavil kot kukavca jajce a stara nima pojma kaj in kako samo menca in menca isto kot Cerar ,ki je kaj vse obljubljal a od obljubljenega ni uresničil 5 % .Marš banda
neosnaplanetu
16. 03. 2018 15.01
+40
Spet odgovornost brez odgovornosti. Glavno, da je placa vsak mesec. In dodatki.
wolfterier
16. 03. 2018 15.54
+25
Nihče ni kriv,ko se krade.Hvalijo se s tem,da je 10 000 Slovencev dobilo zaposlitev v Avstriji,Nemčiji in Avstraliji,a ne...
Verbena
16. 03. 2018 14.35
+34
Že vseh 28 let posamezniki, ki imajo krinko politike bajno živijo na račun zdravja Slovencev!!!....tako žalostno, da se krade še na področju, ki lahko pomeni življenje ali smrt!!!
razocarani
16. 03. 2018 14.32
+26
ves trud te komisije ja zastonj ko pa nimamo vec pravne dzave ,tu so imana barab ki so s eokoristile a organi pregona ne bodo storili prav nic ke r so te organe nastavile ravne te barabe ,,da ne recem kako sodisca pri na s ne delujejo ,,
Mladen sir
16. 03. 2018 14.23
+14
Ministrica kot državljan RS vas sprašujem,kdaj boste te ljudi v moji okolici dali v aretacijo,ker me hočejo pohabit prek zdravstva???To je nedovoljeno mučenje ljudi so pa med njimi hčerke ki so sedaj na položaju odvetnice,odvetniki da se skrivajo pod poklici in varujejo svoje starše z lažnimi podatki odvetništva.
dragan krstic
16. 03. 2018 13.38
-3
Tale ministrica Kolar-Celarčeva je pa ziher iz SDS.
misterbin
16. 03. 2018 15.48
+17
wolfterier
16. 03. 2018 15.55
+12