Slovenija

Prvi zaključki: globa za poslanca SDS, pritiski na zaposlene v Telekomu

Ljubljana, 18. 04. 2023 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, je predstavila prve ugotovitve in ukrepe, ki jih je sprejela. Poslanca SDS Zorana Mojškerca so, ker ni želel odgovarjati na njihova vprašanja, kaznovali z denarno kaznijo, zaradi suma kršitve zakona o integriteti pa so ga prijavili KPK. Na podlagi preliminarnih ugotovitev je komisija podala prijave tudi na Furs, in sicer zoper dve gospodarski družbi ter večje število fizičnih oseb. Preučili so tudi dogajanje v Telekomu v času tretje Janševe vlade.

Predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek je pojasnila, da so pregledali financiranje tednika Demokracija in podjetja Nova Obzorja s strani občin. Povedala je, da je 40 občin, v katerih so župani člani ali pa blizu stranki SDS, in občinskih podjetij za oglaševanje v omenjenih medijih namenilo skoraj 83.000 evrov. Po njihovih ocenah gre v primeru Demokracije za izigravanje in zlorabo medijske zakonodaje, zato so zadevo predali medijskemu inšpektoratu. 

Šetinc Paškova je poudarila, da na podlagi zaslišanj, ki so jih opravili, dobivajo klice, da priče na zaslišanju niso govorile po resnici, zato preučujejo možnost kazenske ovadbe zoper posameznike, in sicer zaradi krivih izpovedi. 

Na 11. seji je komisija zaslišala poslanca Zorana Mojškerca, ki pa na njihova vprašanja ni želel odgovarjati, zato so ga kaznovali z denarno kaznijo v višini 278 evrov. Iz zaslišanja poslanca je razvidno, da je Mojškerc med drugim posloval z Boštjanom Averjem in to v času, ko je bil poslanec nadzornik komunale Logatec, Aver pa njen direktor, je povedala Šetinc Paškova. Dodala je, da je to v nasprotju z zakonom o integriteti, zato je komisija oba prijavila KPK. 

Komisija je Mojškrca zaslišala konec marca, vprašanja pa so se vrtela predvsem okoli njegovega nekdanjega podjetja Geopolar Zaščite, ki izdaja tudi medijska portala Utrip-Ljubljana in Notranjska.si ter o sodelovanju z Boštjanom Averjem, enem od kandidatov SDS za položaje v gospodarstvu. Aver je namreč do julija 2021 vodil Komunalno podjetje Logatec, kjer je bil Mojškerc do nastopa poslanske funkcije nadzornik, poroča STA. 

Zaradi ugotovitev, ki izhajajo iz brane in pregledane dokumentacije ter zaslišanja prič, je komisija primorana vsem drugim pristojnim organom odstopiti vso dokumentacijo in gradivo, ki jo hrani v zvezi s posli poslanca in osebami, ki so z njim povezane. Poleg KPK gre še za Policijo, Furs in tožilstvo. V sklopu preliminarnih ugotovitev je komisija prav tako sprejela sklep, da zoper dve gospodarski družbi in večje število fizičnih oseb poda prijave na Finančni urad RS (Furs). 

Šetinc Paškova je poudarila, da je bila odločitev o ustanovitvi komisije utemeljena, saj so se potrdili vsi sumi, ki so se pojavili. Priče se zaslišanjem izogibajo, neupravičeno manjkajo, na vprašanja pa ne želijo odgovarjati, je še dodala. 

Kot tretjo večjo zadevo so preučili tudi primer Inštituta za avtorsko pravico. Po besedah Šetinc Paškove gre za zasebni inštitut v lasti Blaža Ranta, ki je aprila 2020 s Telekomom sklenil "zelo lukrativno pogodbo". "Ta pogodba je bila za Telekom zelo škodljiva. Na to temo smo zaslišali več kot 10 prič, ki so nam pojasnjevale ozadja sklepanja te pogodbe in njenega izvajanja, pa tudi širše, splošno dogajanje na Telekomu od februarja 2020, ko je že bilo jasno, da bo naslednjo vlado začel voditi Janez Janša."

Priče so komisiji v zvezi s tem obdobjem izpovedale "šokantne" zgodbe o pritiskih, ki so jih začele doživljati, še preden je Janševa vlada zaprisegla. "Šlo je za pritiske tako na vodilne kadre kot nižje vodstvene zaposlene zaradi spremenjenih političnih okoliščin." Tik pred nastopom Janševe vlade so po besedah predsednice komisije v vrhu Telekoma prejeli dopis Blaža Ranta in njegovega inštituta, "ki jim je med vrsticami grozil s prijavami in tožbami, če z njim ne podpišejo pogodbe". Gre za plačilo nadomestila za distribucijo Nova24TV in več drugih programov.

Kot je še povedala Šetinc Paškova, je bila pogodba nato sklenjena v rekordnem času, manj kot mesecu dni. "Celotno vodstvo se je zavedalo, da gre za škodljivo pogodbo, skušali so v pogodbo vrniti čim več varovalk, da bi se jo lahko hitro razdrlo in zaščitilo podjetje Telekom. Toda naslednja uprava pod vodstvom novega SDS človeka seveda tega ni storila." 

"Slišali smo šokantne izpovedi, živeli so pod pritiski, v psihozi, bili so deležni fizičnih groženj, kaj se jim bo zgodilo, če ne bodo delovali tako, kot zapoveduje nova politična klima," je še povedala Šetinc Paškova. 

Komisija zdaj začenja s pregledovanjem novega sklopa, 19. maja bodo zaslišali novo pričo, in sicer nekdanjega direktorja Ukoma Uroša Urbanijo. Do poletja nameravajo pripraviti prvo vmesno poročilo, v katerem bodo ugotovitve predstavljene tudi širše. 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (448)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VoxP
20. 04. 2023 11.49
+5
a ma zato telekom ima tako drage pakete - ker financira stranke
jodr
19. 04. 2023 08.17
-9
Nekje sem prebral, da Mojca zaslišuje kot gestapo!
ap100
18. 04. 2023 21.04
+11
če nadrejeni kaj naroči podrejenemu so to nedopustni pritiski - bravo
FineFine
18. 04. 2023 20.25
-3
Sem videl par teh "zaslišanj". Kot da bi nekdo iz Gestapa prišel in zasliševal Žide, kje so skriti. Mislim, Šetincova je uporabila ilegalna sredstva, da je pridobila nekatere dokumente. Potem je želela, da zaslišanci kršijo pravila poslovnih skrivnosti, grozila z denarnimi kaznimi. Priče je obravnavala kot sovražnike države. Enako tudi Žavbi in Sukičeva, da ne bom koga izpustil. No kaj sem želel povedati: Tole je bilo nekje na ravni necenzuriranega, če ne še huje. In to se ni dogajalo kar nekje, pač pa v DZ. Sramota za demokracijo. Mislim, da bi tukaj Šetincova morala izgubiti tako status poslanke, kot status nekdanje novinarke - ker je običajna aktivistka, ki je delovala kot inkvizicija. Groteskno.
FineFine
18. 04. 2023 20.27
-1
Niso pa upali povabiti Borisa Tomašiča, direktorja Nove24. Ker bi jih tako osramotil, da bi vsi 3 zgoraj našteti dejansko bili prisiljeni odstopit.
Paskakvali
18. 04. 2023 19.57
+10
Največji poštenjaki se zbirajo v SDS......kleni Slovenci s poudarjenim čutom za moralo in poštenje.
FineFine
18. 04. 2023 20.25
-4
Tole je komentar na ravni manj umnega tipa iz 6. razreda osnovne šole.
Mi Slovenci 111
18. 04. 2023 19.55
-5
Levaki, že 30 let lažete in kradete ljudem! Čas je, da se pogledate v ogledalo in prevzamete krivdo, ne pa da stalno iščete krivce drugje!
jodr
18. 04. 2023 19.44
-1
Mojca, kdaj bo kakšen zaključek o Necenzuriranim, pa financiranje Mladine bi bilo tudi dobro malo pregledati.
son?ek11
18. 04. 2023 20.08
+10
FineFine
18. 04. 2023 20.26
-4
Nova Slovenija noče ustanoviti preiskovalne komisije. Še vedno upajo, kot cucki, da jih bo Golob vzel v koalicijo.
WD40
18. 04. 2023 19.17
-4
Fravc setonc in milka planinc
WD40
18. 04. 2023 19.18
-1
Castrum
18. 04. 2023 18.52
+6
Vsako nepravilnost je potrebno strogo kaznovat. Pika......Ni mi pa jasno, po kakšnem kriteriju se pregleduje samo dva časnika, ne pa vseh časnikov oz. medijev....
MucaNeGrize
18. 04. 2023 18.47
+7
janšizem in vse kar je povezano z bivšim komunistom lažnivim janšo je izredno družbeno škodljiv v vseh pogledih...Morali bi jih z zakonom prepovedati....kot janši delovanje v družbenem prostoru ...ker on ni d od demokrata ...retvital je , da bi morala DEMOKRATIČNO IZVOLJENA POSLANKA - ŽENSKA ...dobiti dve tri okol kepe....kar eksplicitno pomeni fizično obračunavanje.
Tami69
18. 04. 2023 19.36
-4
MucaNeGrize
18. 04. 2023 18.44
+5
janšizem je simbol in samo skrajšana oblika poimenovanja za nedemkoracijo , avtokratstvo , korupcijo , kriminal , krajo družbenega premoženja , davčne utaje , nepotizem , tajkunstvo , profašizem in neonacizem s primesjo desnih skrajnežev tipa blood & honour. - po domače rumenih , ki jih janšev minister hojs imenuje - biseri....sprenevedanje , laganje, cinizem, aroganco, egoizem...prirejanja zakonov za prikritje lastnih kriminalnih rabot...ponarejanje dokumentacije in razne zlepljenke ....javne grožnje ostalim ...in laganje o grožnjah njim ...ovajanja in kaznovanja po členu 133 exyu / verbalni delikt / ....podpiranje iranskih muđahedinov MEK ...izpostavljanje slovenije in ljudi , kot tarčo velesil zaradi hobcanja tam kjer sploh ni potrebno ...spolno nadlegovanje po občinskih upravah ....kraja vseh mogočih tujih zaslug...mega laganje na mega plakatih na račun davkoplačevalcev ..mega laganje po eu in sramotenje prebivalcev in volilnih upravičencev republike Slovenije ...ponarjenja kovid potrdil ...protiustavno vladanje - torej nezakonito z več kot 2700 neustavnimi - protizakonitimi odloki....pijanska vožnja poslanca breznika in norenje s službenim avtomobilom , ter povzročanje prometne nesreče....laganje o patronih za katere je bivši komunist lažnivi janša krulil , da jih je prejel na dom... ....se še dopolonjuje ... .
MucaNeGrize
18. 04. 2023 18.43
+7
ker je toliko kruljenja o očetu in sorodnikih Mojce Šetinc Pašek....bi bilo pričakovati , da bodo janševiki z veseljem pojasnili tudi vse o "očetu" bivšega komunista lažnivega janše...o tatvinah volov ...in vsem kar paše poleg.... Samo kaj ko ne upajo niti pisniti o tem.
iskriv
18. 04. 2023 18.28
+5
Že te začasne ugotovitve kažejo , kako škodljiva je za Slovenijo in Slovence sekta SDS ! Ne samo da deluje po sistemu ustrahovanja , diskreditacij in diskvalifikacij , deluje tudi koruptivno . Ta preiskava še enkrat več dokazuje , zakaj so tako imenovane pomladne stranke z SDS na čelu ( NSi, SLS ) ustanovile za Slovenijo imaginarno število občin in se na vse načine trudijo , da zasedejo županska mesta njihovi ljudje , da lahko po nelegalnih vodih financirajo stranko in njene predvolilne kampanje . Časopisi in ostala občila v lasti SDS SLUŽIJO KOT PRALEC DENARJA in izmaličenja resnic ! Že mnokrat sem se vprašal , ali so res pripadniki ta dekte vsi tako pokvarjeni , brez morale in svojega jaza , da podpirajo taka dejanja ali jih preprosto morajo , kaj pa izstop iz te falange ?
niktalop
18. 04. 2023 18.05
+14
278 € kazni. Jaz bi dodal vsaj še dve ničli.
jodr
18. 04. 2023 19.45
-4
Špinača
18. 04. 2023 17.55
+16
dajte se že enkrat umirit jansisti, noben vas ne jemlje več resno!
WD40
18. 04. 2023 17.54
-12
Dober stari setinc ima naslednico
mamma mia
18. 04. 2023 18.26
+12
WD40
18. 04. 2023 19.19
-4
sosed5
18. 04. 2023 17.33
+21
Nic ne pomaga, ce se na veliko pise, kako so pritiskali, grozili, lobirali, si izmisljevali, delali kazniva dejanja in prekrske. ČE ne bo nobeden sankcioniran. Po drugi strani pa to daje nam, navadnim drzavljanom PRAVICO, da delamo nezakonito, ker zakon VELJA za VSE, aki pac ne?
Čriček mali
18. 04. 2023 17.28
+18
Jap sds naj propade sploh IJJ ce gre v zemlo. Ne dam niti 1 solze!
jodr
18. 04. 2023 19.46
-7
majmun11223344
18. 04. 2023 17.22
+14
Kakorkoli že, ampak, glede na to, kar sds zagovarja, bi vse, ki jo podpirajo vprašal, sem mar spodobi to počet? Ste mar res tako brez čustev da pregledate ta dejanja in ste dalje vdani tej stranki? Ste resnično tako na dnu z osnovnimi normami? Vam je res tako hudo vseno?
?ebula
18. 04. 2023 17.16
+17
Kdor bo za vedno onemogočil stranko SDS, mu ne uide naziv narodni heroj.
WD40
18. 04. 2023 17.53
-8
jodr
18. 04. 2023 19.47
-2