Gospodarstvo

Prek sodb NLB na Hrvaškem ni ogrožena le banka, ampak državno premoženje, opozarja ministrica v odhodu

Ljubljana, 21. 03. 2018 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / K.P.
Komentarji
16

Po padcu vlade bo za zaščito državnega premoženja v primeru NLB na Hrvaškem skrbel SDH Holding. Naložili so mu, da mora v NLB zagotoviti spoštovanje sklepa, da izpolnjevanje sodb hrvaških sodišč glede prenesenih deviznih vlog ni zakonito, ter izvedbo ukrepov, da se prepreči oziroma omeji možnost izterjav.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Uprava državnega holdinga še vedno nepopolna
    02:19
    Iz 24UR: Uprava državnega holdinga še vedno nepopolna
  • Iz 24UR: Zaščita premoženja NLB
    01:58
    Iz 24UR: Zaščita premoženja NLB
  • Iz SVETA: Ustavni zakon glede NLB še naprej ostaja v zraku
    02:10
    Iz SVETA: Ustavni zakon glede NLB še naprej ostaja v zraku
  • Iz SVETA: Jernej Vrtovec: Hrvaška pleni slovensko premoženje v NLB
    04:10
    Iz SVETA: Jernej Vrtovec: Hrvaška pleni slovensko premoženje v NLB
Mateja Vraničar Erman
Mateja Vraničar Erman FOTO:

Ministrica za finance, ki opravlja tekoče posle, Mateja Vraničar Erman je sporočila, da se je vlada v ponedeljek seznanila s sklepi komisije DZ za nadzor javnih financ o stališču nasledstva NLB oziroma Ljubljanske banke na Hrvaškem, sprejetem leta 2015 in februarja letos.

Vlada, ki je zdaj brez polnih pooblastil, pa je danes upoštevanje teh zavez naložila SDH Holdingu. Ta mora kot skupščina NLB zagotoviti spoštovanje sklepa vlade, da izpolnjevanje sodb hrvaških sodišč glede prenesenih deviznih vlog nekdanje Ljubljanske banke ni skladno s slovenskim pravnim redom in mednarodnimi pogodbami, ki sta jih sklenili Slovenija in Hrvaška.

Hkrati mora holding po besedah ministrice poslovodstvu NLB naložiti, da "izvede ustrezne ukrepe za upravljanje z njenim premoženjem z namenom, da se prepreči oz. omeji možnost tovrstnih izterjav".

Dejala je, da ne gre za ogroženost premoženja NLB na Hrvaškem, ampak za grožnjo državnemu premoženju v obliki kapitalske naložbe v NLB. "Govorimo o vrednosti vseh tožb, ki so vložene proti NLB in LB na Hrvaškem ... Gre za precejšnje zneske," je opozorila. Vlada je ob lanski ustavitvi prodaje NLB ocenila, da bi lahko učinki sodb znašali tudi okoli 400 milijonov evrov.

"Drugo pa je vprašanje, na katero premoženje je mogoče s tovrstnimi sodbami, ki jih v Sloveniji ne priznavamo, poseči. Tu gre za premoženje NLB na Hrvaškem, lahko tudi v kateri drugi državi," je dejala.

Po njenih informacijah je NLB že zmanjšala obseg premoženja na Hrvaškem, o konkretnih številkah pa ministrica ni mogla govoriti.

V SDH so povedali, da bodo sklep vlade, ko ga bodo prejeli, proučili in ustrezno ukrepali.

Zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Karl Erjavec je po seji vlade povedal, da so SDH kot skupščini NLB poleg prepovedi novih izplačil naložili tudi, naj ugotovi odgovornost za to, da je prišlo do poplačila ene od hrvaških nezakonitih sodb.

Nad primerom nasledstva NLB in LB na Hrvaškem bo bdel SDH.
Nad primerom nasledstva NLB in LB na Hrvaškem bo bdel SDH. FOTO: POP TV

Vlada v odhodu predlog SDS in NSi podpira, a ga bo še strokovno preverila

Glede predloga za spremembo ustavnega zakona, ki sta ga vložili SDS in NSi ter ga je v ponedeljek potrdila komisija DZ za nadzor javnih financ, se je vlada načeloma strinjala, da podpira vse ukrepe, ki pomenijo zaščito slovenskega premoženja, da pa ima glede predloga še nekaj strokovnih vprašanj, ki jih bo naslovila na ustavno komisijo DZ. Za proučitev teh vprašanj potrebuje še dan ali dva, nato jih bo posredovala v DZ, je napovedala Vraničar Ermanova.

Dodala je, da mora biti privatizacija NLB, če oziroma ko se bo zgodila. izpeljana po tržnih pogojih. "Vprašanje prenesenih deviznih vlog pa ni vprašanje trga, ampak vprašanje nasledstva, ki na neutemeljen način znižuje ekonomsko vrednost," je poudarila. Da se to prepreči, je potreben sklop številih ukrepov; ustavni zakon je lahko eden pomembnih elementov te zaščite, ne more pa biti edini, je menila.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

acco98
23. 03. 2018 15.09
Evo,eni bi pa sejo za Palestino./Luna
KladivoSi
22. 03. 2018 11.28
Ko je lastna ustava manj vredna kot hrvaške plagiatorske katesterke knjige, potem ti je vse jasno koliko se politika razume v zakone.
Timy15
22. 03. 2018 09.37
+6
Naši politikom je še vedno malo mar za slovensko premoženje,še vedno zapravljajo,kar se le da,Hrvati pa to pridom koristijo.
kam_to_pelje
22. 03. 2018 08.58
+2
Res zelo sposobno vlado imamo. Na čeklu nek kvazi priznani pravnik. katerega sprehajajo vsi ki e vsaj malo spoznajo na pravo. On pa z doktorskim nazivom iz neke teorije. V ministrstvih imamo zaposlene pravnike, sekretarje in ne vem koga vse še, ki se imajo za strokovnjake na svojih področjih. Potem pa se izve da država za svetovalne pogodbe zapravlja miljone in miljone evrov. Naj nam e enkrat nekdo pove zakaj potem potrebujemo toliko ministrstev in v zaledju celi bataljon predobro plačanih agenci in nekih zavodov. Saj od vseh teh ni niti mao učinka. No je izguba doberšnega odstotka plčne mase, katere bi bili v vidnem delu JU zelo veseli. Prav tako pa se zaradi teh povprečje plače tudi krepko dviguje. saj na zavodih in agencijah ne poznajo plač pod 2000 €. Zgolj politična odgovornost ne bo dovolj. Saj če marsikdo odgovarja zaradi svojega dela disciplinsko, odškodninsko in kazensko. Bi morali tudi ti vrli strokovnjaki enako. Saj naj bi bil zakon za vse enak!!!
Bojan-F
21. 03. 2018 20.54
+0
In kaksen pravni ucinek ima sklep komisije DZ za javne finance na Hrvaskem in drugot v tujini?
Bojan-F
21. 03. 2018 20.55
+3
Kako to, da ne moremo internacionalizirati diskriminacije NLB na hrvaskem trgu?
olimpija35
21. 03. 2018 19.07
+3
levi vladajo 4 leta in niso bili sposobni preprečit plenjenje nlb iz strani hrvaške :) JJ enkrat prebere dokument..skliče novinarsko konferenco in stvari stečejo....4 leta napram 15minut branja hahahahah
Bojan-F
21. 03. 2018 20.52
+7
Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ... g. Jansa dr. Janez je svojo sposobnost pokazal na sprejemu pri g. Sanader Ivotu na Bledu avgusta 2007.
ROMELS
21. 03. 2018 18.27
+5
Cerarjev glavni kiks. Zaradi tega je tudi odstopil.
tellerkit
21. 03. 2018 17.43
+10
Žabarski experti nas bodo pahnili nazaj v srednji vek...
olimpija35
21. 03. 2018 18.04
+1
Kollerik
21. 03. 2018 22.55
+4
natančneje v prištino, oziroma v rojstni kraj diplome velikega vodje...
KladivoSi
27. 03. 2018 13.52
Ker se gredo diplomacijo z nasmskom,.. torej ko jim v zep pade, se nasmejejo in pokazejo se drug zep...
ServerAUTOMATIC
21. 03. 2018 16.38
+3
Mirko se je umaknil namesto, da bi prevzel odgovornost. Očitno ni kos situaciji.
olimpija35
21. 03. 2018 16.37
+0
če nebi bilo SDS..bi nas še tukaj pustili nage in bose....