Slovenija

Fides: Vključitev zunanjega neodvisnega mediatorja bi bila dobrodošla

Ljubljana, 29. 02. 2024 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič, U.Z., STA
Komentarji
979

Vlada je z odlokom razširila seznam storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati tudi v času stavke. Med drugim gre za storitve za ranljive skupine, je pojasnila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. V sindikatu Fides opozarjajo, da je to nezakonito. Tudi v Zdravniški zbornici Slovenije ocenjujejo, da za vladni odlok "ni videti pravne podlage". Zveza organizacij pacientov je pripravljena prevzeti vlogo mediatorja. "Odprti smo za vse oblike reševanja stavkovnih zahtev, tudi za vključitev mediatorja, po možnosti iz države EU," pa odgovarjajo v Fidesu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vlada sprejela odlok za storitve zdravnikov
    02:52
    Iz 24UR: Vlada sprejela odlok za storitve zdravnikov
  • Iz SVETA: Kako vlada odgovarja zdravnikom?
    03:52
    Iz SVETA: Kako vlada odgovarja zdravnikom?

Vlada je na današnji seji sprejela odlok, s katerim določa zdravniške storitve, ki jih zdravniki morajo opravljati tudi v času stavke Fidesa. Kot je pojasnila zdravstvena ministrica Valentina Prevolnik Rupel, gre za storitve, na katere so pacienti napoteni s stopnjo nujnosti: zelo hitro, storitve za vse ranljive skupine, na primer invalide, ki so po njenih besedah v tem trenutku diskriminirani, za izdajo zdravniških potrdil in bolniških listov, napotitve pacientov na nadaljnje zdravljenje in zagotavljanje informacij o zdravstvenem stanju oskrbovancev v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih, pa tudi druge storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz socialnih zavarovanj. 

Odlok določa tudi, da bodo morali zdravniki v času stavke opravljati tudi storitve za vse ranljive skupine – invalide, osebe s posebnimi potrebami, paliativne bolnike, vojne veterane, žrtve vojnega nasilja ter psihiatrične bolnike, ki jim je odvzeta ali omejena svoboda gibanja, so v sporočilu za javnost po seji vlade pojasnili na ministrstvu. Zdravniki bodo morali opravljati tudi storitve ugotavljanja zdravstvenega stanja, ki jih pacient uveljavlja zaradi zahtev ali predpisov na drugih področjih ali pri drugih organih - pri zavarovalnicah in sodiščih. Morali bodo izdajati tudi potrdila za voznike motornih vozil ter opravljati storitve v zvezi z varstvom in zdravjem pri delu.

"Cilj vlade je zaščita ljudi in njihovih temeljenjih človekovih pravic, kot jih določa ustava," je povedala ministrica in opomnila, da smo mediji v zadnjih dneh poročali o hudih omejitvah dostopnosti invalidov do zdravniških pregledov za podaljšanje vozniškega dovoljenja. Na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča namreč v ambulanti za voznike med zdravniško stavko doslej niso sprejemali pacientov, starih med 18 in 65 let, posledično pa so nekateri invalidi ostali brez veljavnih vozniških dovoljenj."S takšnimi omejitvami je invalidom onemogočena vsakodnevna mobilnost in vključevanje v delo in na sploh v družbo. S tem se jim poslabša življenjski standard in kakovost življenja. Zato stavka Fides ne more biti nikakor opravičen razlog za neizvajanje teh storitev," je povedala.

Dodala je, da se na ministrstvo za zdravje obračajo tudi svojci oskrbovancev v domovih za starejše, ki zaradi stavke niso prišli do informacij o zdravstvenem stanju svojih staršev. "Kar seveda zanje predstavlja velike duševne stiske," je dodala in pojasnila, da so prav zato tudi te situacije vključili v odlok. 

"Prav tako je v skladu z odlokom potrebno izvajati obravnavo pacientov z napotnico zelo hitro. Glede na dejstvo, da Fidesova stavka traja že sedem tednov in da je čas njenega zaključka težko napovedati, bi odlašanje s temi storitvami pacientom lahko povzročilo resno zdravstveno škodo. Zavedam se pomembnosti pravice do stavke, vendar pa mora biti ta sorazmerna in nikakor ne sme pretehtati nad drugimi ustavno zagotovljenimi pravicami, kot sta pravica do zdravstvenega varstva in pravica do socialne varnosti, še zlasti pa ne pri naših najranljivejših prebivalcih kot so invalidi in starejši," je še povedala.  

Na dodatno novinarsko vprašanje, ali odlok vendarle ne posega v pravico zdravnikov do stavke, je ministrica odgovorila, da ga je pregledala služba vlade za zakonodajo in da je zakonska podlaga trdna. Poudarila je, da je treba spoštovati sorazmernost vseh pravic, ki so zapisane v ustavi. "Ustavni sodniki bodo zagotovo prepoznali našo skrb za invalide in druge najranljivejše skupine," je dejala.

Fides: To je nezakonito

Na povedano se je odzval sindikat Fides in poudaril, da je to nezakonito. "Z določanjem obsega storitev se posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke. V sindikatu Fides namreč ne vidimo pravne podlage, na kateri bi lahko vlada z odlokom določala obseg zdravniških storitev, ki sodijo v minimum delovnega procesa in s tem širila zakonsko določen obseg minimuma delovnega procesa," so zapisali. 

Povzeli so drugi odstavek sedmega člena Zakona o stavki: "Z zakonom ali na zakonu temelječem odloku skupščine družbenopolitične skupnosti, ki določa dejavnosti in dela posebnega družbenega pomena, se predpiše način zagotavljanja pogojev iz prvega odstavka tega člena" in zapisali, da ta odločba sicer predvideva možnost, da se način zagotavljanja minimuma delovnega procesa lahko določa tudi z odlokom, a da mora ta odlok temeljiti na zakonu, kar pomeni, da mora biti za takšen odlok oziroma določanje načina zagotavljanja pogojev z odlokom podlaga (pooblastilo) v zakonu.

"Takšnega pooblastila pa ni ne v Zakonu o zdravstveni dejavnosti in tudi ne v določbah Zakona o zdravniški službi, ki oba konkretno določata skladno s pooblastilom iz 2. odst. 7. člena Zakona o stavki nabor zdravniških storitev, ki sodijo v minimum delovnega procesa tekom stavke. Vlada se sedaj zelo očitno poslužuje nezakonitih postopanj in prisile za zaustavitev oziroma omejitev stavke," pravijo v Fidesu.

Zdravniki, ki so se odločili, da bodo umaknili svoja soglasja za nadurno delo, bodo odslej delali največ 48 ur tedensko in ne več kot 16 ur neprekinjeno. 

Zdravniška zbornica: Nikakršen odlok ne more nadomestiti 1200 zdravnikov

V Zdravniški zbornici Slovenije ocenjujejo, da za vladni odlok, s katerim je ta določila dodatne zdravniške storitve, ki jih je treba opravljati v času stavke, "ni videti pravne podlage". Ob tem so opozorili, da nikakršen odlok ne more nadomestiti 1200 zdravnikov, kolikor jih v Sloveniji manjka, da bi dosegli njihovo povprečno število v EU.

Izvajanje zdravniške službe po navedbah zbornice v času stavke določata zakon o zdravniški službi in zakon o zdravstveni dejavnosti, ki pa ne vsebujeta pooblastila vladi, da bi ta lahko z odlokom spreminjala oziroma širila nabor storitev, ki se morajo izvajati. Bolj podrobno stališče bo zbornica podala, ko se bo lahko seznanila s sprejetim odlokom vlade, so sporočili iz zbornice.

Zveza organizacij pacientov pripravljena prevzeti vlogo mediatorja med Fidesom in vlado

V Zvezi organizacij pacientov Slovenije so pripravljeni prevzeti vlogo mediatorja med Fidesom in vlado. Predlog za mediacijo, pod katerega je podpisana predsednica zveze organizacij pacientov Štefanija Lukič Zlobec, so pripravili na pobudo Zdravniške zbornice Slovenije in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Posredovali so ga predsedniku vlade Robertu Golobu in predsedniku Fidesa Damjanu Polhu.

Za tak korak so se odločili po tistem, ko sta tako vladna kot sindikalna stran javno izrazili pripravljenost na mediacijo. Tako ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel kot Polh sta v pogovoru za Val 202 v sredo namreč izpostavila to možnost. 

Ob tem so v zvezi spomnili na zatrjevanja obeh strani, da so jim pri iskanju izhoda v ospredju interesi pacientov. "Prosimo, da našo pobudo sprejmete kot znak naše zaskrbljenosti za razmere v zdravstvu in posledično položaj pacientov. Hkrati izražamo prepričanje, da smo sposobni prispevati k razrešitvi tega spora," je zveza zapisala v predlogu.

Vlogo mediatorja je zveza organizacij pacientov pripravljena prevzeti na način, "ki je opredeljen v kolektivni pogodbi zdravstva".

Fides za vključitev mediatorja, po možnosti iz države EU

Iz Fidesa so sporočili, da ostajajo odprti za vse oblike reševanja stavkovnih zahtev. "Tudi za vključitev mediatorja, po možnosti iz države EU, ki bo slovensko vlado vrnil na pogajanja o stavkovnih zahtevah, ki so pravno edina prava pot za iskanje rešitev za prenehanje stavke. Glede na podpisana sporazuma z Vlado RS tokrat pri mediaciji ne bi šlo več za vprašanje že dogovorjenih vsebin, temveč zgolj glede njihove čimprejšnje realizacije. In v tem pogledu bi bila vključitev zunanjega neodvisnega mediatorja,  torej nekoga, ki se do sedaj še ni postavil na nikogaršnjo stran, vsekakor dobrodošla," so zapisali.

 

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki, sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani, niso prinesla napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (979)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trex
01. 03. 2024 14.22
+3
Normalno da je dobrodosla, ker drugace je Fides zafural komplet zdravstvo. Zda iscejo izhod iz zagate,ker ce sedaj izgubijo, so za naslednjih 20 let izgubljeni Igrali na vse ali nic in izgubljajo
Kostorog
01. 03. 2024 14.17
-1
12 apostol alias 13 nedonošeni krškopoljc.
Alfaa
01. 03. 2024 11.02
-3
Dokler bo jenul modroval o zdravnikih nam ni pomoči, Dohtarji so pa le nekaj kar ni za podcenjevat, seveda ni vse ok tudi okoli njihovih rabot ampak brez njih tudi ne bo šlo spoštovano ljudstvo, ker potrebno jih bo pošteno plačat, tudi dobremu mehaniku z veseljem primakneš par eurčkov za kavico, da je avto v dobrem stanju kaj šele naše zdravje!!
visoki
01. 03. 2024 09.52
+7
ne vem kako lahko normalno delaš,ko ti gredo po glavi samo evrčki
apodgra
01. 03. 2024 08.51
+7
Južna Koreja ima enake probleme z zdravniki ,kot Slovenija 70% mladih zdravnikov je začelo stavkat in zapustilo svoja delovna mesta. Vzrok prevelika obremenjenost in nizke plač. Vlada je odločno ultimativno ukrepala , zahtevala takojšno vrnitev na svoja delovna mesta takojšno vrnitev na teh zdravnikov na delovna mesta , v kolikor ne bo odziva, se bo tem zdravnikom odvzela licenca . Tudi pri nas bi morala vlada postaviti ultimat in tem belim ovratnikom "bogovom" stopiti na prste. Brez razvoja tehnologije , ne bi bilo tudi razvoja medicine . Samo temu razvoju se lahko zahvalijo ,da lahko danes sploh opravljajo zdravniško delo na takem nivoju. Isti vzroki , preobremenjenost in nizke plače in pomanjkanje strokovnega kadra . Video posnetek Jenula lepo kaže , kako deluje naše zdravstvo in kako iznajdljivi so naši preobremenjeni zdravniki . En sam pohlep po denarju , nikdar ga nimajo dovolj.
jozefStefan
01. 03. 2024 08.32
+7
Fides, plačajte si ga sami!
proofreader
29. 02. 2024 21.59
-4
Nataša Pirc Musar obsoja vladanje z odloki.
apodgra
01. 03. 2024 08.56
-1
Nataša Pirc Musar ,pa na veliko potuje in nekoristno zapravlja denar davkoplačevalcev, Malo manj se naj vtika stroko , bolje da bi imela zaprta usta - Z Fidesom se ne da pogovarjati , kaj šeke kaj dogovoriti. Kaj še potem preostane vladi , če jo tudi predsednik države napada in čaka na kost kot lačni pes.
mucki
01. 03. 2024 09.15
+5
Pod vlado komun ajzarja je bila pa tiho, čeprav bi od "elite " pričakovali več oglašanja, ja ja ojri ojri so bili v igri!
Sonček.
29. 02. 2024 21.59
-7
Podpora zdravnikom .
proofreader
29. 02. 2024 21.59
+5
Kaj Fides ponuja v zameno za višje plače? Konec čakalnih vrst in sprejem takoj, kot na Češkem?
Antoniozmaj
29. 02. 2024 21.59
+6
anabanana
29. 02. 2024 21.58
+3
Polha skinit pa bo vse drugače
Arguss
29. 02. 2024 21.58
-2
Podpora Zdravnikom.
12apostol
29. 02. 2024 21.58
+0
Zdaj ,ko nas bo nagovorila Svetlana bo tudi v zdravstvu bolje.
testosteron
29. 02. 2024 21.54
+6
Kdor ne dela v zdravstvu nima pojma kaj se dogaja !...sramota na kubik za določene dohtarje...
ZIPPO
29. 02. 2024 21.54
+7
Pri vsej tej SRAMOTNI STAVKI ZDRAVNIKOV POD OKRILJEM FIDESA pa ne smemo pozabiti, da dve tretjini zdravnikov nemoteno dela! Ta ena tretjina zdravnikov, NEMORALNA, POGOLTNA, NEETIČNA pa naj se vpraša malo po zdravju!!! Vaši stanovski kolegi, ki delajo bi vas morali.....
ZIPPO
29. 02. 2024 21.59
+5
In ko vidiš danes na Tarči VZVIŠENO, OŠABNO obnašanje zdravnice v beli srajci, ti gre pa na bruhanje!!! FUJ
apodgra
01. 03. 2024 08.58
Tudi voditeljica Erika ni bila nič kaj boljša od Bergantove.
12apostol
29. 02. 2024 21.53
-3
Ne pozabimo, da imamo še vedno Galeta in Zlatana ,ki se borita za boljšo Slovenijo.
slovenicu
29. 02. 2024 21.53
+5
Dvoživke so nenasitne
OrodniK
29. 02. 2024 21.51
+0
Emm, zadnih par mescev smo ugotovil, da je baje Golob sam Janševa lutka. Janša baje dejansko vodi vse, ima pod seboj dohtarje, kmete, 112, šolnike, upokojence,... 🤣 Vse je bolj mogoče kakor to, da je Robi nesposobni kleptomanski narcisek... 🤣
Antoniozmaj
29. 02. 2024 21.56
+1
pa kmete ima albanski potomec tudi pod sabo
12apostol
29. 02. 2024 21.47
+0
Zdaj je že jasno ,da bo mediatorja dva Nika in naš vodja Jenul.
kala 09
29. 02. 2024 21.45
+11
A še ni konec,dajte odpovedi pa pojdite na trg dela,
asdfghjklč
29. 02. 2024 21.37
+10
Kaj pa nezakonite nadure in nezakonite previsoke plače, ki segajo vse tja čez 10.000 eur?
Antoniozmaj
29. 02. 2024 21.43
+2
pogrešajo janšizem. V janšizmu so bili močno preplačani, v janšizmu je bila sama korupcija in na to so se bele pijavke navadile
OrodniK
29. 02. 2024 21.52
-4
Vsi ga pogrešamo, razen kradljivih 15% slovencev, golobjadi... SMRT GOLOBIZMU, SVOBODA SLOVENCEM!
Antoniozmaj
29. 02. 2024 21.57
+3
orodniK, tvoj janša ni slovenec, če imaš njega v mislih. sramota, da da si proti slovencem
asdfghjklč
29. 02. 2024 21.59
-1
Daj ne serji s tem janševcem in ostalimi, ker so vsi isti ... tako janša kot ostali. Ni tu razlike med levimi in desnimi, ker so vsi isti!
Samo12
01. 03. 2024 08.15