Slovenija

Golob o evidentiranju in pokojninski noveli: 'Na upokojence nismo pozabili'

Ljubljana, 18. 12. 2023 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Vlada bo po koncu nadzora izvajanja novele zakona o evidentiranju delovnega časa v praksi šla v izboljšave v tistih delih, kjer se bodo pokazale kot potrebne, je v odgovorih na poslanska vprašanja dejal predsednik vlade Robert Golob. Rešitve za ugotovljene težave bodo po besedah premierja iskali v okviru Ekonomsko-socialnega sveta. Ob tem pa zatrjuje, da tudi na upokojence nikakor niso pozabili. Kot dokaz je omenil nedavno sprejeto pokojninsko novelo, ki izboljšuje položaj najbolj šibkih skupin upokojencev, ki so delovni invalidi in vdove oz. vdovci. Dejal pa je še, da ostaja področje zdravstva ključna prednostna naloga vlade.

Zagotovljena vdovska pokojnina, ki jo vpeljuje novela, o kateri je med odgovarjanjem na poslanska vprašanja govoril predsednik vlade Robert Golob, je namenjena vdovam in vdovcem, ki imajo poleg pravice do vdovske pokojnine tudi pravico do svoje starostne, predčasne ali invalidske pokojnine. Po noveli bo zagotovljena vdovska pokojnina enaka znesku zagotovljene pokojnine, ki trenutno znaša 700 evrov.

Z zagotovljeno vdovsko pokojnino vlada po Golobovih besedah konkretno pomaga vdovam oz. vdovcem. Tej skupini odstotek ali dva višji prejemki ne bi nič pomagali, je opozoril v odgovoru na ustno poslansko vprašanje Zvonka Černača iz SDS. Poslanec je namreč ocenil, da trenutna vlada za razliko od prejšnje ni učinkovita pri naslavljanju nizkih prejemkov upokojencev.

Na novembrski seji Roberta Goloba zaradi zdravstvenih razlogov ni bilo.
Na novembrski seji Roberta Goloba zaradi zdravstvenih razlogov ni bilo. FOTO: Bobo

Druga sprememba, ki jo prinaša pokojninska novela, je pri izračunu pokojninske osnove za delovne invalide, ki ostanejo vključeni v zavarovanje za krajši delovni čas, ker iz zdravstvenih razlogov niso sposobni opravljati dela s polnim delovnim časom in za ta čas prejemajo nadomestilo iz invalidskega zavarovanja. Pred novelo se je zavarovancem pri upokojitvi v pokojninsko osnovo upoštevala plača oz. zavarovalne osnove za krajši delovni čas in nadomestilo, ki je že bilo odmerjeno od pokojninske osnove, zato so bili takšni zavarovanci na slabšem.

Po noveli pa se jim bo pokojnina namesto od dejanskega prejemka, torej plače za polovični delovni čas in nadomestila, odmerjala od plače, ki bi jo prejemali, če bi delali za polni delovni čas. To posledično pomeni višjo osnovo za odmero pokojnine.

Izpostavil tudi redno uskladitev pokojnin v letu 2024

Poleg tega je Golob poudaril, da se bo redna uskladitev pokojnin v letu 2024 v skladu s proračunskimi dokumenti delno opravila že januarja, in sicer za 8,2 odstotka. "To je največji dvig pokojnin kadar koli," je opozoril. Pokojnine se bodo potem februarja redno uskladile po sistemskem pokojninskem zakonu, pri čemer bo izveden poračun za januar.

Vsekakor pa pokojninski sistem po njegovem prepričanju potrebuje reformo, ki je v pripravi. "Tu bo še veliko pogovorov, tekli bodo tudi na Ekonomsko-socialnem svetu," je zatrdil.

Nenazadnje se je strinjal s Černačem, da je čudno, da se po zakonodaji različni prejemki usklajujejo zelo različno, eni denimo z inflacijo, drugi z rastjo plač. Vlada bo konec leta 2024 po njegovi napovedi imela vse podatke za odločitev, kako zastaviti indeksacije v prihodnje, da bodo usklajene med seboj.

Černač je predlagal splošno razpravo o premierjevem odgovoru. O predlogu bo DZ odločal v torek.

Aktiven nadzor izvajanja zakona o evidentiranju delovnega časa v praksi

Golob je dejal, da trenutno poteka aktiven nadzor izvajanja zakona o evidentiranju delovnega časa v praksi in ko bodo znani rezultati nadzora, bo vlada šla tam, kjer bo potrebno, v izboljšave, je predsednik vlade dejal v odgovoru na poslansko vprašanje Suzane Lep Šimenko (SDS).

Kot je spomnil Golob, je bil zakon vložen v mandatu prejšnje vlade, vložen je bil tudi na Ekonomsko-socialni Svet (ESS). Rešitve, ki so danes v tem zakonu, pa so v okviru ESS dobile soglasje. To je bil eden redkih primerov, ko so se delojemalci in delodajalci strinjali o nečem. "Strinjali so se, da je treba zaradi zlorab, ki so se dogajale pri slabih delodajalcih, delavce zaščititi pred zlorabami in da je treba nad kršitelji uvesti dodatni nadzor. In to je bil namen novele tega zakona," je dejal premier.

Evidentiranje delovnega časa
Evidentiranje delovnega časa FOTO: Shutterstock

Po potrditvi zakona v DZ je nastopilo šestmesečno prehodno obdobje do uveljavitve tega zakona, kot je izpostavil premier, pa so prve kritike začele prihajati šele tik pred uveljavitvijo zakona. "Niso bile kritike lani, ko so bili vsi na enem mestu in kjer je bil čas za usklajevanje, niso bile kritike pred uveljavitvijo v DZ, niso bile kritike v petih mesecih potem prehodnega obdobja, ampak tik pred uveljavitvijo," je poudaril.

Te kritike so po Golobovih besedah obenem temeljile na podlagi primerov, ki so bili obravnavani po prejšnjem zakonu. Teh kritik se tako po prepričanju premierja ne more obravnavati kot dobre osnove za ocenjevanje tega zakona. "Tisto, kar lahko smatramo kot dobro osnovo, je delo, ki poteka zdaj, v katerem inšpekcije ne izdajajo nobenih kazni ali glob, ampak nadzirajo in svetujejo delodajalcem, kako pristopiti in kako uveljaviti ta zakon. In poudarjam, čisto možno je, da se bo izkazalo, da se na nekaterih področjih tega zakona na tak način ne da izvajati, temveč potrebuje prilagoditve," je dejal predsednik vlade.

Z izsledki nadzora se bo seznanilo javnost in ESS, rešitve za morebitne izzive pri izvajanju zakona pa se bo iskalo skozi socialni dialog, je zagotovil Golob. Delojemalci in delodajalci bodo lahko o svoje izkušnje z uveljavitvijo tega zakona vladi predstavili na srečanju ESS, ki bo predvidoma januarja ali februarja.

"Vlada nima nobenega namena, da takrat, ko se najdejo rešitve, ki so v skupnem interesu, kakorkoli to zavira. Ravno obratno, pospeševali bomo ta dialog med njimi z enim samim namenom, da najdemo rešitev, ki bo najboljša za oboje," je poudaril. To usklajeno rešitev bodo nato po Golobovih posredovali v DZ.

V NSi so vladi očitali, da z zakonom o evidentiranju delovnega časa zavira produktivnost

Poslanec Janez Cigler Kralj (NSi) je v okviru poslanskega vprašanja premierju opozoril na poročilo Urada RS za makroekonomske analize in razvoj, ki ugotavlja, da Slovenija ne izkorišča dovolj svojih potencialov za razvoj in višanje produktivnosti. V NSi so vladi očitali, da tudi z zakonom o evidentiranju delovnega časa zavira produktivnost, zato je poslanca zanimalo, ali nameravajo zakon odpraviti.

"Upam, da vsi razumemo, da med zakonom o evidentiranju, ki je stopil v veljavo pred enim tednom, in med poročilom o produktivnosti preteklih mesecev in let ne more biti kaj dosti povezave," je dejal premier. Ob tem je spomnil, da so na vladi takoj, ko so zaznali, da obstaja dvom, ali se da zakon izvajati na način, ki ustreza cilju, napovedali trimesečno spremljanje izvajanja zakona.

Na pozive Cigler Kralja, da naj vlada zakon odpravi in ne čaka več mesecev, je Golob vztrajal pri čakanju na konec nadzora. "Zato, ker želimo poskrbeti za oba cilja: na eni strani, da evidentiranje tam, kjer ni potrebno in kjer je škodljivo, ustrezno prilagodimo, in na drugi strani, da se tam, kjer se pojavljajo kršitve, te preprečijo," je pojasnil.

Glede aktivnosti vlade za zviševanje produktivnosti pa je Golob izpostavil vlaganja v znanost, raziskave, razvoj in inovacije. "Produktivnosti se ne dviguje z besedami, ampak s konkretnimi finančnimi vložki v znanje in to je to, kar počnemo," je dejal.

Tako Lep Šimenko kot Cigler Kralj sta se strinjala, da naj DZ na naslednji seji opravi razpravo o odgovorih premierja na to temo.

'Zdravstvena reforma se izvaja'

Na mizi pa je bilo tudi zdravstvo za katerega Golob pravi, da ostaja ključna prednostna naloga vlade. Zdravstvena reforma se po njegovih besedah izvaja, nedavno sprejeti zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva pa je prvi korak v mandatu nove ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel v smeri zdravstvene reforme, je dejal.

Interventni zakon bo po njegovem pojasnilu podlaga, da bo lahko Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pripravil svoj finančni načrt, ki bo moral bolj upoštevati prizadevanja za skrajševanje čakalnih vrst. "Če ne bomo prilagodili programov financiranja javnega zdravstva temu, da se bodo te vrste začele skrajševati, se ne bodo same od sebe nikoli," je dejal v odgovoru na ustno poslansko vprašanje Vide Čadonič Špelič (NSi). Zanimalo jo je, kdaj se bo vlada končno lotila celovite zdravstvene reforme, ki bo izboljšala dostopnost do zdravstvenih storitev.

Ko bo program zdravstvene zavarovalnice pripravljen, bo vlada po Golobovi napovedi sprejela uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Z njo bodo začeli dejansko odpravljati vzroke za nedopustne čakalne vrste, je zagotovil.

Po njegovih besedah so zasebni interesi v zdravstvu razlog, da je odlično javno zdravstvo prišlo na rob prepada. Tisti trenutek, ko se je v zdravstvenem sistemu pojavil dodatni denar za skrajševanje čakalnih vrst, so se začeli ljudje iz javnega zdravstvenega sistema prezaposlovati v zasebnega, denar pa je šel v korist zasebnikov, je kritičen.

Reforma bo šla po njegovem opozorilu v smer krepitve javnega zdravstvenega sistema. Le tako bo po njegovem prepričanju mogoče zagotoviti zdravstvo, ki bo dostopno vsem na dolgi rok.

DZ bo o predlogu Čadonič Špelič, da se opravi splošna razprava o Golobovem odgovoru, odločal v torek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (263)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
19. 12. 2023 16.49
+0
Pekoči je postal največji fen jj. Ne pozabi ga omeniti nikdar. Ga ni človeka na tem svetu, ki bi ga vsak dan, vsak dan več kot stokrat na dan omenil. Ta je že bolestni fen to že meji na blaznost. Tako gorečega oboževalca jj niti v članskih vrstah nima. Težko razumem kako se ti en lider s karizmo tako prikupi. Res je naredil na pekočega močan vtis. Bravo pekoči jj te ma rad.😀😀😀😀
smuuki
19. 12. 2023 16.52
+1
Njegova največkrat izgovorjena beseda je janšizem, druga janša. Pravi oboževalec tega imena. Svoje življenje je posvetil janšizmu. Globok poklon
smuuki
19. 12. 2023 16.53
+0
Nihče ga ni bolj globoko študiral kot pekoči. 😀😀😀
Kobansko
19. 12. 2023 10.18
-1
Taubi pravi, da je motiviran? Jaz bi tudi bil, če nič ne delam in nimam rezultatov - plačo pa dobim. Hvala bogu bom motiviran na volitvah in si bim privoščil neko drugo opcijo, kot Zvabodo. Ali pa tudi ne , če bo direkten udar na demokracijo, kot je na primer afera Bratušek in Šarec. Nobenega od medijev ne moti, da sta po nedemokratični poti prišla v parlament. Če Janše ne bo na listku, tudi Taubija ne bo več v parlamentu
pekoči paradižnik
19. 12. 2023 13.08
+0
lažnivi janševec: Bratušek in Šarec nista v parlamentu, vsaj to bi pa lahko vedel, če se že spraviš komentirati,.... bolje bi bilo pa, da svoje mnenje zadržiš zase in ne onesnažuješ medijske krajine.
plejadanka
19. 12. 2023 09.40
-2
A se ta norca dela? Lahko dobi še tri mandate, pa nobene reforme ne bo uresničil. On ne, jih imajo pa fon lažniva, zgaga švaba in harari še mnogo na lagerju.
RevenKapitalist
18. 12. 2023 21.48
-1
samo brisite narod komaj caka da se bodo zaceli protesti. Bezal boste vsi. Ljubljana bo gorela.
RevenKapitalist
18. 12. 2023 21.06
+2
HAHAHA ljudje vse novice ki jih berete so zlagane. Narod bi vas moral nagnati iz drzave. Lopovi lopovski.
ŠKIS
18. 12. 2023 20.04
-3
a res nisi pozabil vzemi računalnik pa računaj kaj nam pripada po zakonu od 1.1 23
iskriv
18. 12. 2023 19.46
+1
To , da populist SDS atipični Grims brez osnove obsodi PREDSEDNIKA VLADE VELEIZDAJE je najmanj neodgovorno in kaznivo dejanje ! Zakaj pa se njihov SDS predsednik stranke ne označi za veleizdajalca države ( preprodaja orožja za svoj žep , ko je bil minister za obrambo , poizkus državnega udara v času vladavine Drnovška , zaustavljen z afero Depala vas in odstavljen s položaja , afera Patrija , zbiranje in vpogledi v račune političnih nasprotnikov tudi tujih , tudi financiranje stranke je politični triler ) To so znaki za človeka , ki deluje zoper državo in državljane v lastno korist , tega bi lahko Grims poimenoval brez slabe vesti !
Harpuna
18. 12. 2023 21.19
+0
iskriv Kaj ti živiš v kakšni votlini,da ne veš kaj se dogaja v državi s temi ilegalci,da jih je letos bilo obravnavanih že 60.000 in vse to je bilo treba vzdrževati v postopku,eni so šli naprej,večina pa je še na naših ramenih in ker se sploh ne ve kdo so,kaj so,od kod so,med njimi so veliki kriminalci ni zato se ogroža državljane varnostno,ker so večina islamisti pa tudi kulturno in finančno pa sploh.Če tega pristojni nočejo zaustaviti,je to čista izdaja ljudi,ki so večinoma proti tem ilegalcem.
marker1
22. 12. 2023 17.13
Ne bluzi. Zadevi sta bili na sodišču in krivde mu niso dokazali.
pekoči paradižnik
18. 12. 2023 19.18
-1
Diareja, latrina in prepoznavna vsebina latrine so besede, ki najbolj slikovito opišejo janšizem in kletne komentatorje.
pekoči paradižnik
18. 12. 2023 19.17
+2
Janševci, kletni komentatorji,... vsak dan znova dokazujete, da ste navadna latrina, polna janšistične diareje, ki s svojimi izpusti obremenjuje slovensko družbo in ji vsiljuje manire janšizma. Kmalu boste končali na gnojišču zgodovine.
komarec
18. 12. 2023 18.52
+2
Halob nisi ti pozabil ampak spomniš se ne. Najraje bi videl da se upokojenci odselijo na pokopališče.
ap100
18. 12. 2023 17.41
+4
pekoči lepo potrjuje da je laž in korupcija nesmrtna duša starih komunistov - popolna resnica- - tisti ki spregledajo odidejo nekateri prej nekateri kasneje - le trdovratni vztrejajo (škrat in podobni) - vemo komu je to intimna opcija so se že večkrat izdali
andraa
18. 12. 2023 17.37
+5
Če imam oktobra penzije 687,75e in dobim zraven dodatek 1,8% imam 700e penzije da se lahko golob hvali.Zakaj pa imam januarja spet 687,75e?Zato da lahko imajo vdove in vdovci več,pa nimajo 40 let delovne dobe.
prašek
18. 12. 2023 18.56
+1
Januarja boš dobil 8,2% dodatka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ap100
18. 12. 2023 17.32
+3
tip je poden pa še 14 dni se je imel časa pripravljati pa taki odgovori
Teofil
18. 12. 2023 17.29
+2
Odgovarja na vnaprej zastavljena vprašanja in to oseba z doktoratom,zanimivo
ap100
18. 12. 2023 17.21
+5
a se bodo morali tudi upokojenci evidentirat
smuuki
18. 12. 2023 17.35
+4
A seveda. Klik kdaj vstaneš, kdaj greš od doma, kdaj se vrneš, kdaj ješ, kdaj delaš..... in kdaj greš spat. Po tem se bo ugotavljalo kdo ima preveliko penzijo. Kdor ne bo cele zapravil se mu bo znižala. Razlika direktno k nvo jem. 😀😀😀😀😀
pekoči paradižnik
18. 12. 2023 16.36
-4
Dokler je alternativa samo janšizem, je Golobova vlada varna do konca drugega mandata in naprej
Darko32
18. 12. 2023 16.59
+2
Nevem kaj ti nimaš druge teme kot samo kako JANŠIZEM uničuje vseživo. Pozabil pa si povedati, da so rdeči pokradli ogromno in po osamosvojitvi je veliko RDEČIH si nepremičnine kar pripisalo na sovje ime ali pa sorodnikov. To si pozabil povedati. POzabil si povedati, da je glavni proizvajalec sistemske korupcije v SLoveniji prav LEVIČARJI in komunisti, kateri posiljujjeo z svojo ideologijo še naprej narod, čeprav vidijo, da jim je narava dokazal, da so udarili mimo na vseh frontah. Ti pa tukaj misliš, d asi bos, če prodajaš meglo.
pekoči paradižnik
18. 12. 2023 17.03
+0
Laž in korupcija sta nesmrtni duši starih komunistov, ki sedaj pri maši sedijo v prvi vrsti in v svoji zamaknjenosti že belo gledajo, tako da se ne ve ali jim prihaja ali odhajajo.
pekoči paradižnik
18. 12. 2023 17.04
-3
Če bi se slovenska družba in politika pravočasno osamosvojila od osamosvojiteljev, bi lahko hitreje napredovala in danes se ne bi ukvarjali z odpravljanjem škodljivih posledic janšizma.
smuuki
18. 12. 2023 17.36
+3
Vaše bevskanje bo možno samo še fo volitev. Če vam holob počepne vas ni. 😀😀😀😀😀
smuuki
18. 12. 2023 18.55
+0
Hitite z uživanjem. Rok trajanja tej ekstazi se izteka. Še si lahko date duška.
pekoči paradižnik
18. 12. 2023 19.14
+2
Rok trajanja se bo aprila 2026 podaljšal za štiri leta.
pekoči paradižnik
18. 12. 2023 15.28
-1
Laž in korupcija sta nesmrtni duši starih komunistov, ki sedaj pri maši sedijo v prvi vrsti in v svoji zamaknjenosti že belo gledajo, tako da se ne ve ali jim prihaja ali odhajajo.
Darko32
18. 12. 2023 17.00
+4
pekoči paradižnik Zanimivo je tvoje pisanje. SOčasno pa nisi za ostro lustracijo vseh starih komunistov.
pekoči paradižnik
18. 12. 2023 17.05
+1
Dokler ne bodo vsi nekdanji člani partije, zveze komunistov in sodelavci UDBE izločeni iz javnega, družbenega in poslovnega življenja ali v zaporu, toliko časa v tej državi ne bo miru, normalnih razmer za življenje, napredka in objektivnega vrednotenja zgodovinskih dejstev. pri tem imam v mislih predvsem sodelavca udbe z imenom Sava.
pekoči paradižnik
18. 12. 2023 17.07
+0
dare,... sedaj ti že drugič odgovarjam na isto temo, kot pred dnevi tako de ne vem ali si dementen, si tako star da že pozabljaš če si letnik 32 ali pa si preprosto janševec,... ne posebno bister, kot je pri vas v navadi.
smuuki
18. 12. 2023 17.40
+2
Ne posebno bister je vsaj 32 kratnik bistrosti levega navoja. 😀😀😀😀😀. Kako se to pravilno izrazi. Podpovprečno nebister kot levak. Levaki lahko uporabijo le pol besede bister. Torej bislevak. Izraz za najnižji izmerjeni iq. 😀😀😀😀
smuuki
18. 12. 2023 19.04
+1
Spet izjeme. Vsi brez izjem in potomci so tudi všteti zraven. Podpiram. Tudi potomci pobitih po vojni smo še zaznamovani onemogočeni vnaprej. Podpiram
smuuki
18. 12. 2023 19.05
+1
pekoči paradižnik
18. 12. 2023 15.27
+1
Janšizem je najnižja intelektualna oblika političnega nasilja nad normalnimi državljani.
pekoči paradižnik
18. 12. 2023 15.27
-3
Anti janša sentiment bo deloval še nekaj mandatov po tem, ko pacient ne bo več v politiki, ampak se bodo ljudje spomnili vseh slabosti in grozot, ki jih je povzročil,..... janševci bodo pa še dolgo časa ostali margina na političnem področju.
pekoči paradižnik
18. 12. 2023 15.26
-2
janšistični pridigarji ne morejo prikriti svojega pedigreja, da izhajajo iz kleti, kot prepoznavna vsebina kletne latrine,....
smuuki
18. 12. 2023 19.01
+0
Ja na metelkovi imate take računalnike, da tudi vonj čutite. 😀😀😀. Ups tam se bolj poredko umivate. Ta vonj ni iz kleti ta je tam stalno prisoten. 😀😀😀😀