Slovenija

Janša in Kurz na vrhu: 'Čudovito vreme, odlična družba in vsebinski pogovori'

Ljubljana, 08. 09. 2020 06.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Vrečar, Urša Zupan, STA
Komentarji
1973

Avstrijski kancler Sebastian Kurz in slovenski premier Janez Janša sta si bila na pogovorih enotna v nasprotovanju, da bi jeseni za obvladovanje okužb z novim koronavirusom ponovno sledilo popolno zaprtje javnega življenja in gospodarstva, kot je to bilo spomladi ob začetku pandemije covida-19. Ob koncu srečanja sta se podala na skupno plezanje v Triglavsko severno steno. "Čudovito vreme na vrhu. Odlična družba izvrstnega gornika in vsebinski pogovori," se je glasilo sporočilo Janše, ko jima je uspelo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Premierja v severno steno Triglava
    02:01
    Iz 24UR: Premierja v severno steno Triglava
  • Iz 24UR: Sodelovanje med državama
    02:27
    Iz 24UR: Sodelovanje med državama

 

Avstrijski kancler Sebastian Kurz se danes mudi na delovnem obisku v Sloveniji. S slovenskim premierjem Janezom Janšo sta se na novinarski konferenci v Ljubljani davi zavzela tako za skupen pristop v boju proti novemu koronavirusu kot nezakonitim migracijam.

V boju proti pandemiji se bo besedah avstrijskega kanclerja že kaže "luč na koncu predora". Dejal je še, da sedaj živimo v neobičajnih časih, ki so za vse izziv, cilj pa je, da bodo šole v Avstriji ostale odprte in ne bo zaprtja, kot je bilo potrebno v prvi polovici letošnjega leta. Na vseh področjih moramo poskušati ohraniti normalno življenje, kot je le mogoče, vendar ob določenih pravilih in prilagoditvah, je še dejal. 

Slovenski premier pa je opozoril, da nevarnosti epidemije še vedno ni konec, saj se celotna Evropa spopada s povečanim številom okužb, za razliko od spomladi pa je zdaj manj obolelih in umrlih, kar je verjetno rezultat tega, "da smo se nekaj naučili", in ukrepov pristojnih v posameznih evropskih državah.

Predsednik slovenske vlade, ki je uvodoma izrazil veselje ob današnjem obisku avstrijskega kanclerja, je pojasnil, da tudi zaradi tega, ker sta državi tesno sodelovali ob začetku pandemije in ker je bila v prvih, najhujših tednih boja proti novemu koronavirusu prav Avstrija nekakšen vzgled za Slovenijo. Ocenil je še, da je bila naša severna soseda takrat ena od redkih evropskih držav, ki je bila med najbolje pripravljenimi na to pandemijo. Pri številnih ukrepih se je tako slovenska vlada ob začetku svojega mandata zgledovala prav po Avstriji, je še dejal Janša in se zahvalil Avstriji za pripravljenost deliti tovrstno znanje. Tovrstno sodelovanje še naprej sicer podpirata predsednika obeh vlad.

V boju proti nezakonitim migracijam je po besedah slovenskega premierja ključno vprašanje zavarovanja evropskih zunanjih meja in krepitev tega zavarovanja. Zavzel se je tudi za poenoten evropski pristop in pomoč tistim državam, ki bi lahko bile znova na udaru in poimensko pri tem omenil Grčijo, "da se ne bomo znova srečali s čim podobnim, kar je pretreslo Evropo leta 2015". Zavzel se je tudi za pomoč tistim državam, ki imajo zunanje meje Evropske unije. Tako je po besedah Kurza in Janše zavarovanje zunanjih meja pomembno tudi kot pogoj, da se ohrani odprava nadzora na notranjih mejah EU.

Avstrijski kancler je izpostavil še, da potrebujemo močnejšo, konkurenčnejšo Evropo v globaliziranem svetu. Svoj današnji obisk v Sloveniji je Kurz ocenil kot znamenje posebne povezanosti med državama.

Obisk Kurza v Sloveniji je njegov prvi dvostranski obisk v tujini po začetku pandemije februarja letos.

Dvostranske odnose med država sta premierja ocenila kot dobre. Avstrija je na tretjem mestu med gospodarskimi partnericami Slovenije in na prvem mestu po vlaganjih v Slovenijo. Ob tem je Janša napovedal, da vlada pripravlja debirokratske ukrepe, s katerimi bo slovensko okolje še ugodnejše za tuja vlaganja, kar je naletelo na pozitiven odziv Dunaja. Po besedah slovenskega premierja je krepitev avstrijskih vlaganj v Sloveniji zelo dobrodošla.

Avstrijski kancler je dejal še, da je Slovenija pomemben gospodarski partner za Avstrijo in omenil, da več tisoč avstrijskih podjetij deluje v Sloveniji. Dotaknil se je tudi vprašanja priznanja nemško govoreče skupnosti v Sloveniji, za kar bi bil Dunaj po besedah Kurza "hvaležen". Različni stališči imata državi tudi glede nuklearke v Krškem, a v odnosih med državama je po besedah avstrijskega kanclerja več tistega, kar združuje.

Skupaj sta preplezala severno steno Triglava

Janša in Kurz sta se po pogovorih v Ljubljani skupaj podala v severno steno Triglava. Na vprašanje, kako se počuti pred skupnim plezanjem, je avstrijski kancler odgovoril, da je slovenski premier izkušen plezalec in je brez skrbi pred plezanjem.

Vlada je na Twitterju objavila tri fotografije obeh voditeljev, ki sta opravljena pohodniško. Dve sta videti z začetka vzpona proti slovenskemu očaku, tretja pa je posneta od spodaj, ko sta Kurz in Janša že višje v steni. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zatem je več fotografij na Twitterju objavil tudi Janša. "Slovenska smer v severni triglavski steni preplezana. Čudovito vreme na vrhu. Odlična družba izvrstnega gornika Sebastiana Kurza in vsebinski pogovori," je zapisal ob tem.

Na eni od njegovih fotografij je videti Kurza v steni, na še dveh pa sta že "nad oblaki", tik pod vrhom, vesela in nasmejana. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fotografijo je na svojem Twitter profilu delil tudi Kurz, ki je zapisal, da ga zelo veseli, da se je s tako izkušenim planincem, kot je Janša, lahko odpravil na gorsko turo s čudovitim ozadjem Triglavskega narodnega parka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pahor in Kurz o 100. obletnici koroškega plebiscita 

Kurza je sicer danes sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor. Osrednja tema pogovora je bila prihajajoča 100. obletnica koroškega plebiscita. Slovesnosti 10. oktobra se bosta letos prvič udeležila predsednika obeh držav, Pahor in Alexander Van der Bellen. Pahor je dejal, da si želi, da bi tudi v Celovcu pripravili dogodek, ki bi bil enako navdihujoč za odnose med državama in ljudmi, kot je bila nedavna obeležitev stoletnice požiga Narodnega doma v Trstu, so zapisali na spletni strani Urada predsednika. 

Avstrijskega kanclerja je sprejel tudi predsednik Pahor.
Avstrijskega kanclerja je sprejel tudi predsednik Pahor. FOTO: Aljoša Kravanja

Govorila sta tudi o položaju slovenske avtohtone narodne skupnosti v Avstriji, Pahor pa je ob tem izrazil upanje, da bo program avstrijske vlade z ukrepi za izboljšanje položaja narodnostnih manjšin kmalu dobil tudi zakonsko podobo. Kurz je v pogovoru izrazil iskreno pripravljenost za to.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1973)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hej Slovani
09. 09. 2020 12.54
-1
A res ne more spodrsnit temu fašistu? Pa ne mislim Kurza!
franceprešeren8
10. 09. 2020 08.26
+3
Rde?a pesa in hren
09. 09. 2020 12.40
+1
Temu se reče politična prostitucija. Ko sta si nasproti dve enkovredni stranki je politični pogovor ali dogovor, ko pa ne, potem pa to žal ni to. Taisto se je zgodilo v razmerju do g plenkoviča na Otočcu. Stranki si nista bili enakovredni (kot ne sedaj).
solarcek1234
09. 09. 2020 12.38
+2
Placa za sportni dan
BundyCrocodile
09. 09. 2020 12.34
+11
V gorah si dajeta komolčke, v pisarni pa brez maske in roka pa če to ni bolano...
RedRooster
09. 09. 2020 12.28
+25
Pravi voditelji države so nevidni, ne čivkajo po forumih ali zbirajo fotke po instant galerijah! Pravi voditelji delajo v dobro vsega ljudstava, ne glede na vero, raso, narodnost, materialno stanje ali politično prepričanost! Ali smo v Sloveniji imeli kdaj prave voditelje lahko vidimo iz številk, ki so za ljudstvo najpomembnejše, koliko je cena kvad. metra stanovanja za mlade družine in koliko je zgrajenih, koliko ljudi nima službe za primerno plačilo, odmerni odstotek pokojnine stalno pada, iz 80% je padel na 58% , kar je lahko tudi kazalec vseh voditeljev do sedaj, nihče ni ustavl padca, čeprav govorimo o boljšem življenju! Ali kateri voditelj, ki se populistično smehlja po medijih nima stanovanja, ali ima slabo plačo, ali bo njegova pokojnina 500EU, ali skrbi za dobrobi ljudstva ali skrb samo za sebe. Nimamo pravih voditeljev, niti jih ni na obzorju, imamo v večini nekultivirane prevarante in razvajene politikante brez osnovne etike in sočutja!
pravisprehajalec
09. 09. 2020 12.31
+5
Kot Broz nekoč ki je bil povsem neviden, imel je pa vse naštete atribute, če si to mislil.
batom@pinkponk.com
09. 09. 2020 13.53
+6
Sajuz
09. 09. 2020 12.23
+12
Ko da sam SDSovci v hirbe hodjo... Po Mhniču sodeč....
pravisprehajalec
09. 09. 2020 12.32
-8
Škrbolina, geslo "zdrav duh v zdravem telesu" so levičarji vedno prezirali. Njih je zanimal razredni boj.
ivan res grozni
09. 09. 2020 12.50
+10
SDS pa zdrav duh je isto kot, da bi inkvizicija pomagala bolnim.
ariane68
09. 09. 2020 12.23
-12
To je dokaz za rdeče fašističnekomuniste, da stopamo po pravi poti, naprednih držav, bravo JANEZ JANŠA!!
ivan res grozni
09. 09. 2020 12.52
+10
Lepo ste opisali Janšo. Vsa Evropa ga ima za koruptivnega politika, potem, ko je tudi avstrijsko sodišče dokazalo podkupovanje za Patrije. Pri njih dva posrednika pri poslu že dve leti sedita, pri nas US rešuje Janšo z zastaranji.
Let it be ...
09. 09. 2020 12.05
+3
Oba bi naredila nekaj najboljšega za obe državi ... če bi na vrhu skočila v prepad, brez vsega.
Kollerik
09. 09. 2020 12.06
+12
srebrnibreg
09. 09. 2020 12.07
+10
Sebastijan ne, ker je simpatizer Putina kar pomeni, da je normalen.
ivan res grozni
09. 09. 2020 12.54
+9
Ni normalen ampak desničar. Putin izdatno finančno podpira vso evropsko skrajno desnico, celo neonacistično AfD. Preko Orbana padejo drobtine tudi Janši.
Grunf TNT
09. 09. 2020 15.46
+6
babicagrenajug
09. 09. 2020 12.01
-3
Temu se reče odlična naveza, alpinistično in politično.
babicagrenajug
09. 09. 2020 12.01
-10
Lajnaa
09. 09. 2020 12.28
-8
Popravek. Delovni, produktivni del Slovenije.
ivan res grozni
09. 09. 2020 12.56
+6
Desničarje torej izključujete? Vedno živijo na račun drugih; bančna luknja v letih 2004-2008, plenjenje med pandemijo 2020.
batom@pinkponk.com
09. 09. 2020 11.55
+6
a sta sklenla krvno zavezo o prjatelstvu?
Šintar
09. 09. 2020 11.50
+16
celi dan včeraj sem čakal na novico o zdrsu v severni steni
ivan res grozni
09. 09. 2020 12.56
+7
ivan res grozni
09. 09. 2020 12.58
+6
Malo možnosti, saj gre za najlažjo pot, kamor rinejo sicer množice turistov. Poleg tega sta imela za varstvo čuda varnostnikov in planincev.
dule100
09. 09. 2020 11.49
-19
Joj, kako tole boli, kaj pravite levaki!?🥊🆘🚑
batom@pinkponk.com
09. 09. 2020 11.54
+16
Roadkill
09. 09. 2020 12.16
+14
bolelo bo tebe po naslednjih voltvah ki bodo dokaj kmalu
dule100
09. 09. 2020 11.47
-1
Končno postajamo normalna držaba EU!💪👏🍾🎆
batom@pinkponk.com
09. 09. 2020 11.50
+14
žaba pa res. dr. žeba je tale prishtine doktori.
srebrnibreg
09. 09. 2020 12.11
+11
Hahaha...ponavljajoči posti pod nešteto nicki. Srbija, Hrvaška, Madžarska, Poljska in Baltske države so pa neke razvite in napredne Evropske države ja. Edino Kurz kot prijatelj Soroša in Putina bekaj velja od teh ostalih zgub. No pa Vučič on je pa Srb katerih janšisti ne marajo.
ivan res grozni
09. 09. 2020 13.01
+6
Po Orbanu in drugih Višegrajcih ter Vučiću en normalen tega ne spremeni. Merklova je omenila, da so desni skrajneži največja nevarnost za evropsko demokracijo. Normalni bomo, ko nas ne bodo vodili kriminalci.
muci007
09. 09. 2020 17.14
+4
Merklova je nevarnost za Evropo. Posledice njene politike so vidne in nepopravljive.
Bott
09. 09. 2020 11.45
-3
Ga ni carja kot je Janez Janša!!
drago štubljar
09. 09. 2020 12.22
+6
ivan res grozni
09. 09. 2020 13.01
+3
dule100
09. 09. 2020 11.42
+7
Si predstavljate Serpentinška v navezi, v severni steni Triglava!?😜😀🙉🙈
Roadkill
09. 09. 2020 11.45
+17
batom@pinkponk.com
09. 09. 2020 11.52
+11
ne rabmo premjeja v severni steni, dule. u parlamentu nej bo pa med ljdmi. do bo kej haska. od teha ma korist sam on, kr se jajn meu.
Scorpionnn
09. 09. 2020 12.23
-10
o ta vlada dela veliko in dobro..samo tako naprej.
ivan res grozni
09. 09. 2020 13.02
+9
Ni bila naveza. Gre za Slovensko smer najlažjo v severni steni, ki ne zahteva naveze.
ivan res grozni
09. 09. 2020 13.04
+6
Samo krade dobro in na veliko. Ljudje umirajo, oni pa plenijo pri zdravsteni opremi. "Podn od podna".
Sajuz
09. 09. 2020 11.35
+16
Zdej rabmo samo še enga kamnoseka.... Ki bo vsekal avstriski grb... In napisal... Da je bil avstriski premie Kurz... Gor na triglavu...
BepaJoseph
09. 09. 2020 11.35
+27
To ni nič takega... Kim Džong-un lahko tja prijaha na belem konju obut v špičake.... Putin pa na medvedu....Namen take propagande je pa vedno isti....
pravi?nik2
09. 09. 2020 11.32
+4
Bravo Janša tako se dela.To bo pustilo vtis na kanclerju in dobro se bo spomnil o čem sta razpravljala.Po gorah,narodno zabavni glasbi,nošah,kmetijstvu in načinu življenja smo si podobni.Bodimo še v politiki.
batom@pinkponk.com
09. 09. 2020 11.46
+10
ja, pa po sodstvu. avstrici so riedla obsodl in zaprl. naši pač jansharija niso. boš zahteval obnovo postopka, če smo si tolk podobn?
ivan res grozni
09. 09. 2020 13.05
+5
Če res tako mislite, zakaj ob petkih ne kolesarite? Gre za demokracijo kot jo ima Avstrija.
Banion
09. 09. 2020 11.31
+11
A je janez peljal avstrijca da mu pokaže lepote nekoč njihove gorenjske,
Bott
09. 09. 2020 11.47
+9
Zaradi avstrjicev imamo ceste, železnico.....in še in še. Zaradi jugoslovanov nimamo Trsta, Gorice, Vidma....
ivan res grozni
09. 09. 2020 13.09
+4
Zaradi desničarjev nimamo Trsta, Gorice, Vidma. Z okupatorjem so sodelovali v načrtu za izbris slovenskega naroda.
Grunf TNT
09. 09. 2020 15.50
+2
Preberi malo Zgodovino. Kaj je imela Slovenija do 1918 in kaj 1991.
batom@pinkponk.com
09. 09. 2020 11.23
+23
to je k uno smučanje v italiji. je blo lepo vreme, sam ni bil tam. odvisno kdo vpraša. odvisno zakaj. ni nujno.
Aijn Prenn
09. 09. 2020 11.29
+7