Slovenija

Ponovna regulacija marž in energetski vavčer za ogrožena gospodinjstva?

Ljubljana, 18. 10. 2021 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vlada bo v luči rastočih cen energentov po besedah premierja Janeza Janše sprejela vse tiste ukrepe, ki so oz. bodo v okviru skupnega evropskega trga dovoljeni. Na njih bodo med drugim spregovorili ta teden na vrhu EU. Med možnostmi je omenil ponovno regulacijo marž in energetske vavčerje za ogrožena gospodinjstva.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Rast cen energije
    01:17
    Iz 24UR: Rast cen energije
  • Iz 24UR: Najcenejša je energija, ki je ne porabimo
    02:15
    Iz 24UR: Najcenejša je energija, ki je ne porabimo
  • Iz 24UR: Petrol napovedal podražitev
    02:32
    Iz 24UR: Petrol napovedal podražitev
  • Iz SVET: Cene energentov so poskočile
    02:04
    Iz SVET: Cene energentov so poskočile

 

"Cel svet se ukvarja s posledicami cen energije, še posebej v Evropi imamo pred očmi situacijo, ki je nastopila v letih 2008 in 2009, deloma tudi že prej, a na tiste znake ni nihče resno reagiral, ko so cene energije letele v nebo in so se nato te podražitve prelile tudi na vse tiste izdelke, ki so odvisni od porabe energije v njihovi proizvodnji," je v odgovoru na poslansko vprašanje Bojane Muršič (SD) v DZ pojasnil premier Janez Janša.

Po njegovih besedah domača in evropska znanost zaenkrat zagotavljata, da pred nami ni takšnega vala in da gre za sezonske učinke. "Ali temu verjamemo ali ne, je druga stvar, dejstvo pa je, da je to ena od reakcij na epidemijo, ko se je v Evropi in ZDA natisnilo veliko denarja, ustvarilo neravnovesje med ponudbo in povpraševanjem, kar trg tako ali drugače izravna. In vedno v tem postopku izravnave ceno plačamo potrošniki," je dejal.

Kot je poudaril, se s tem vprašanjem vlada intenzivno ukvarja in bo ukrepala. Prejšnji teden je po njegovih besedah že obravnavala možne ukrepe, ta teden jih bodo tudi na seji evropskega sveta, za naslednji teden pa je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec sklical sejo ministrov, pristojnih za energijo.

Vlada bo v zvezi s podražitvami energentov sprejela vse potrebne ukrepe na ravni EU in tiste, ki bodo v Sloveniji potrebni, je napovedal Janša.
Vlada bo v zvezi s podražitvami energentov sprejela vse potrebne ukrepe na ravni EU in tiste, ki bodo v Sloveniji potrebni, je napovedal Janša. FOTO: Shutterstock

Stanje po državah članicah je, kot je izpostavil, različno. V Sloveniji se nobenemu distributerju velike pogodbe, ki se sklepajo za daljše časovne obdobje, še niso iztekle, je pojasnil. Podražitev elektrike, ki si jo je "privoščil" Petrol, je po Janševih besedah neupravičena.

Poudaril je, da omenjeno podjetje predstavlja 10 odstotkov ponudbe, potrošnikom, ki pri njem nabavljajo elektriko, pa svetoval, naj ponudnika zamenjajo. "To bo tudi lekcija za tiste, ki špekulirajo," je poudaril.

Glede nafte je spomnil, da je bil leta 2014 v Sloveniji liter bencina 1,5 evra, pa je bil trg reguliran. To pomeni, da je vlada določala marže, ki pa predstavljajo zgolj osem odstotkov cene bencina, je dejal. "Torej to lahko reguliraš kolikor hočeš, pa bistvenega učinka ni, glede na to, da cene na črpalkah sledijo cenam surove nafte na trgu," je dejal.

Ponovil je, da bo vlada sprejela vse potrebne ukrepe na ravni EU in tiste, ki bodo v Sloveniji potrebni. "Vključno s tem, da recimo del teh špekulacij zatremo s ponovnim reguliranjem marž," je dejal. Drugi tak ukrep je po Janševih besedah energetski vavčer za gospodinjstva, ki so ogrožena. "To je ena od možnosti, ki jih navaja Evropska komisija in tudi v to smer pripravljamo rešitve. So tudi nekateri drugi, za katere vlada nima pristojnosti, verjetno bomo prišli z njimi v DZ in upamo na vašo podporo," je sklenil.

Janša je odgovarjal tudi na vprašanje poslanke Alenke Bratušek (SAB), ki so jo med drugim zanimale rešitve na področju okolja na ravni EU. "Katere so tiste rešitve, ki jih je Slovenija kot predsedujoča Svetu EU že dala na mizo oz. kaj nam vam bo do konca leta še uspelo narediti na področju okolja?" je vprašala.

Premier je med dosežki izpostavil doseženi dogovor med Svetom EU in Evropskim parlamentom za spremembo aarhuške uredbe, "ki je eden od temeljnih aktov za odgovorno upravljanje z okoljem". Usklajeno je stališče EU do konvencije ZN o vodah, intenzivno potekajo priprave na podnebno konferenco COP26 v Glasgowu, kar bo poseben izziv ravno zaradi prej omenjenega dvigovanja cen energije. Slovenija se trudi tudi za uskladitev uredbe o baterijah in odpadnih baterijah, je naštel.

Med domačimi temami je Janša med drugim odgovoril na vprašanje glede pitne vode. V pripravi je predlog zakona o gospodarskih javnih službah varstva okolja, ki ureja oskrbo prebivalstva s pitno vodo. Zakon bo na poslanskih klopeh pravočasno, da bo lahko sprejet do konca mandata, je napovedal. Pripravlja se dopolnitev uredbe o oskrbi s pitno vodo in uredbe o metodologiji za oblikovanje cen storitev občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja.

Vlada je v javno obravnavo tudi že poslala operativni program oskrbe s pitno vodo za obdobje od 2022 do 2027. Ministrstvo za okolje in prostor pripravlja noveliran načrt upravljanja voda za naslednje petletno obdobje in program ukrepov upravljanja voda, naslednji mesec bo ta posredovan v javno obravnavo. Obenem je okoljsko ministrstvo "izrazito pospešilo investicije s področja vodooskrbe, ki bodo dejansko omogočile izvajanje ustavne pravice občanov v številnih regijah", je poudaril Janša.

Nenazadnje je Bratuškovo zanimalo, ali vlada podpira zakonu o prepovedi dajanja plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg, ki so ga vložili v SAB. Janša je spomnil, da je to problematiko vlada že uredila z uredbo, a ne nasprotuje temu, da se področje uredi z zakonom. "Zdaj, ko je predlog dopolnjen, ima tudi našo podporo," je zagotovil.

Janša: Slovenskemu predsedovanju Svetu EU se ne jemlje dosjejev

Janša odgovarja na poslanska vprašnja.
Janša odgovarja na poslanska vprašnja. FOTO: Bobo

Janša je danes v državnem zboru tudi zavrnil navedbe vodje SD Tanje Fajon, da se slovenskemu predsedovanju Svetu EU jemljejo dosjeji. Spregovoril je tudi o vrhu EU-Zahodni Balkan in o drugi polovici predsedovanja, ki ga bo po Janševih besedah zaznamovala rast cen energije.

"Jaz bi bil vesel, če bi se to zgodilo, ampak se to ne dogaja," je premier povedal glede navedb Fajonove. Ta je v nedeljo v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija dejala, da se Sloveniji jemljejo dosjeji v okviru predsedovanja Svetu EU in da se diplomati veselijo, da bo Francija januarja prevzela predsedovanje.

V odgovoru na vprašanje poslanke Monike Gregorčič (SMC) pa je Janša povedal, da so številne dosjeje preložili iz prejšnjih predsedovanj na slovensko, saj je to prvo predsedovanje po izbruhu pandemije covida-19, ki v celoti poteka operativno.

"Iz prejšnjih predsedovanj je bilo na ta semester preloženih zelo veliko dosjejev. Ukvarjati se moramo s 50 odstotkov več temami, kot bi se sicer," je poudaril Janša.

Glede druge polovice polletnega predsedovanja Svetu EU je povedal, da je na dnevnem redu veliko tem, ampak so vse zasenčene z rastjo cen energije, kar spreminja dnevne rede.

Spregovoril pa je tudi o nedavnem neformalnem vrhu EU-Zahodni Balkan na Brdu pri Kranju. "Lahko rečem, da je, čeprav se bo morda to zdelo komu paradoksalno, največji uspeh, da smo besedo širitev pripeljali nazaj v zaključni dokument, ker prej te besede v dokumentih zadnjih deset let praktično ni bilo več," je dejal premier.

Večina članic EU je naklonjena širitvi na Zahodni Balkan, nekaj pa jih temu nasprotuje. Njihovi voditelji namreč menijo, da so ljudje iz držav kandidatk poceni delovna sila, tako da se jim izplača zadrževanje širitve, je dejal.

Slovenskemu predsedstvu po drugi strani ni uspelo v zaključni dokument vključiti časovnice širitve. "Slovenija je predlagala, da je ta širitev tako ali drugače opravljena v prihodnjih desetih letih, kar je možno. Vse reforme je možno izvesti v tem času," je povedal. "Žal za to ni bilo soglasja, je pa bila velika večina in na tem delamo naprej," je zagotovil ob začetku redne seje DZ.

Na tokratni seji, ki bo trajala do torka, 26. oktobra, bo sicer DZ med drugim opravil prvo branje predlogov zakonov o debirokratizaciji in dolgotrajni oskrbi. Pred poslanci bo tudi predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti, prav tako jih čaka predlog novele zakona o organiziranosti in delu v policiji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (403)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dugi159
19. 10. 2021 14.36
Zmer bl se mi zdi , da je bila Juga mila majka proti temu samodrzcu
dugi159
19. 10. 2021 14.34
Pa kdo bo vse te pufe povrnu ?
bronco60
19. 10. 2021 13.37
+2
Ma, spet socijalce futrat, delavcu pa prst, ne, tri prste v rit. Ma, tuki so vsi enaki za nabiranje glasov, levi ,srednji, desni, rjavi, črni itd.
dugi159
19. 10. 2021 14.34
martin celin
19. 10. 2021 13.17
+2
Super samo bi se dopolnil socialno 150€v denarju drugo v materialu dobava hrane oblek plačilo položnic pa se večini ne bo več splačalo biti na socialni.
MUNGATUMBA
19. 10. 2021 14.41
Victoria13
19. 10. 2021 08.18
+6
Itak ljudem iz socialno ogroženih družin poračun elektike že sedaj plača država torej mi vsi, bomo pa sedaj samo še malo več dodali....lepo je v naši domovini biti prejemnik socialnih pomoči. Le zakaj bi sploh še delali???
sambalatino
18. 10. 2021 20.42
+4
Za ogrožena romska gospodinjstva! Kje vse si Jajo ne nabira volilnega telesa. Jao, kaj vse moramo mi živet in doživet.
Tomvojo
18. 10. 2021 20.14
+2
Sužnji tiho, nimate šans, tako bo kot mi hočemo.
dajno
18. 10. 2021 20.11
+1
Sledi še par nepar, pa smo back to future, aka ex yu
turojen
18. 10. 2021 20.04
+3
Tiskarji denarja in vlade so vedeli, torej
flojdi
18. 10. 2021 19.21
+4
. kdo in kateri so maržam dopustili polet s 30 na(d) 300
Jožajoža
18. 10. 2021 19.18
+3
Za županjo v Gradcu je zmagala komunistka, ki ima kot mestna političarka plačo 10.000 evrov, zase jih obdrži manj kot 2000, preostalo da revežem. Kdo od naših politikov je zmožen česa takega?na mizi ima pa sliko največjega mirovnika,pravilnika in očeta jugoslovanskih narodov,TITA.Druže Tito,mi ti se kunemo,da sa tvoga puta ne skrenemo.....
Spužva
18. 10. 2021 19.22
+8
Milan ima približno enako penzijo kot njegova soborka iz Gradca. Lahko kej donira! Recimo plača učencem malico, ali jim kupi knjige... recimo 😁
Škrat na kvadrat
18. 10. 2021 19.08
-1
In še druga tema, ki se je mogoče ne zavedate. Bruseljska politika gre v smer zelene energije oz. v zmanjšanje co2 izpustov.
damijan37
18. 10. 2021 19.01
+7
Sod je 82do 83dolarjev ni razloga za taksne podrazitve
damijan37
18. 10. 2021 19.00
+5
damijan37
18. 10. 2021 19.00
+4
8 %=marz jansa pocivalsek 6do 7%=marz pa kaj govorijo na pamet
hobotnica1
18. 10. 2021 18.51
+5
Naj znižajo ceno svojega dela v kalkulaciji cene goriv in elektrike in bo za vse enako, npr. Trošarine. S tem bodo tudi drugi ponudniki storitev in blaga lahko obdržali cene na isti oz. nižji ravni.
Škrat na kvadrat
18. 10. 2021 18.47
+2
In vsak, ki se je v mladosti naučil, če rabiš denar....greš delat. Če se greš višji nivo z minimalno plačo, pač moraš več delat oz. vlagat v znanje. Enostavna znanost.
Škrat na kvadrat
18. 10. 2021 18.48
+3
Ali pa spiješ kakšno pivo ali kavo manj.
osancta simplicitas
18. 10. 2021 18.46
+5
ha,ha do aprila še dovoljeno bremzanje cen bencina, potem pa sprostitev cen benzina, da se obogati tvoj minister za okolje! pa komu vi to lažete JAJO! rekordna cena bencina v vsej zgodovini!
Jun2
18. 10. 2021 18.38
+8
Vse je en nateg kaj se pa v ozadju pripravlja bomo pa se videli. Energenti so samo predstava.
Škrat na kvadrat
18. 10. 2021 18.43
+7
Energenti in hrana. Čeprav ni realnega vzroka za višanje cen.
tali?ni tom
18. 10. 2021 18.22
+7
evo,socialci ,taleni da ne bo pomote,pustimo tiste ki to raBIJO,SPET ZMAGUJEJO PROTI DELAVCU!