Slovenija

Premier odgovarjal na poslanska vprašanja: Kdaj boste preboleli 24. april?

Ljubljana, 24. 01. 2023 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Plačni sistem danes ne deluje zaradi vseh parcialnih dogovorov, ki so jih v preteklosti sprejemale vse dosedanje vlade, je v odgovoru na poslansko vprašanje v DZ dejal predsednik vlade Robert Golob. Napovedal je, da bo napovedana plačna reforma zajemala tudi povišanje plač voljenih funkcionarjev, a šele s prihodnjim mandatom. Mahničeve očitke o korupcijski aferi na Kosovu pa je zavrnil in ocenil, da v največji opozicijski stranki ne morejo preboleti 24. aprila, ko je stranka Gibanje Svoboda slavila na parlamentarnih volitvah.

Potem ko so v ponedeljek na poslanska vprašanja odgovarjali ministri, je danes na vrsti še predsednik vlade Robert Golob. Zvonko Černač (SDS) je premierja povprašal glede aktivnosti na področju sistema plač v javnem sektorju. S plačami v javnem sektorju pa je bilo povezano tudi vprašanje Janeza Žaklja (NSi), ki je od premierja pričakoval pojasnila glede dosedanjih dvigov plač posameznim skupinam v javnem sektorju ter nadaljnjih korakih in reševanju zahtev ostalih skupin zaposlenih v javnem sektorju.

"Plačni sistem danes ne deluje zaradi vseh različnih parcialnih dogovorov, ki so jih sprejemale različne vlade," je na očitke odvrnil Golob. Za to, da enotni plačni sistem ne deluje, je po njegovih besedah veliko razlogov, med njimi tudi ta, da je bil že na začetku sprejet tak, ki ni mogel delovati. Danes pa smo v situaciji, ko je vsaka od poklicnih skupin z njim bolj ali manj nezadovoljna.

Opozoril je, da so v preteklosti različne vlade pri dogovorih s posameznimi poklicnimi skupinami uporabljale različne vatle. Po njegovih besedah obstajajo poklicne skupine, na vrhu so policisti in vojaki, pri katerih je bil indeks rasti med letoma 2015 in 2022 150-odstoten, čisto na dnu pa so funkcionarji, med njimi sodniki. Ti so bili namreč od leta 2012 ena redkih poklicnih skupin, ki so bili v celoti izpuščeni iz vseh plačnih usklajevanj. Golob je spomnil, da so se od leta 2015 plače javnim uslužbencem realno dvignile za 15 odstotkov, pravosodnim funkcionarjem pa padle za pet odstotkov.

To je bil po njegovih besedah razlog za odločitev o dodatku k sodniškim plačam v višini 600 evrov bruto, torej v višini zaostanka z uskladitvijo plač drugih poklicnih skupin. Ob tem je opozoril, da je materialna neodvisnost sodnikov ključ do tega, da bo sodna veja oblasti dejansko izvajala tisto, kar ji po ustavi gre.

Poleg tega gre le za začasen dodatek do uveljavitve plačne reforme, v katero bodo zajeti tudi sodni funkcionarji, je poudaril Golob in napovedal, da bo vlada predlog zakona o izplačilu začasnega dodatka obravnavala na četrtkovi seji, potrditi pa ga bo moral DZ.

Plačni sistem danes ne deluje zaradi vseh parcialnih dogovorov, ki so jih v preteklosti sprejemale vse dosedanje vlade, je prepričan Golob.
Plačni sistem danes ne deluje zaradi vseh parcialnih dogovorov, ki so jih v preteklosti sprejemale vse dosedanje vlade, je prepričan Golob. FOTO: Vlada RS

Plačna reforma bo zajemala tudi plače voljenih funkcionarjev, a bodo po Golobovih besedah vztrajali, da se bodo te povišale šele s prihodnjim mandatom. "V tem mandatu nihče od voljenih funkcionarjev ne bo dobil povišanja, tudi če bo to v socialnem dialogu sprejeto," je dejal. S tem želijo po njegovih besedah odpreti strop, da se bodo na naslednjih volitvah za vstop v politiko potegovali še bolj kakovostni kandidati, ker da je to edini način, s katerim bodo politiko dvignili na višji nivo.

Preostale dogovore z nekaterimi poklicnimi skupinami pa so uresničili zaradi dogovorov preteklih vlad, ki so bili podpisani, a nikoli uresničeni, je še pojasnil. Poudaril je, da je vlada pod njegovim vodstvom obudila socialni dialog, in spomnil na oktobrski dogovor na Ekonomsko-socialnem svetu o uskladitvi plač z inflacijo za 4,5 odstotka. Od teh 611 milijonov evrov pa jih je šlo približno 20 odstotkov za uresničitev dogovorov, ki so jih sprejele prejšnje vlade, je še dejal.

Ponovil je še, da so vsi ti ukrepi upoštevani v proračunu za 2023, s čimer je odgovoril na očitke, da sprejeti dogovori nimajo finančne podlage. Kar pa se tiče proračunskega primanjkljaja, pa je trenutno predvsem energetska kriza tista, ki ga poglablja, je dejal. Pomoči gospodarstvu in tudi gospodinjstvom je namreč vlada v letošnjem proračunu namenila 1,2 milijarde evrov od 3,3 milijarde evrov primanjkljaja.

Ne Černač ne Žakelj z odgovori predsednika vlade nista bila zadovoljna in sta predlagala, da DZ o njih na eni od prihodnjih sej opravi razpravo.

Golob je Mahničeve očitke zavrnil in ocenil, da v največji opozicijski stranki ne morejo preboleti 24. aprila, ko je stranka Gibanje Svoboda slavila na parlamentarnih volitvah.
Golob je Mahničeve očitke zavrnil in ocenil, da v največji opozicijski stranki ne morejo preboleti 24. aprila, ko je stranka Gibanje Svoboda slavila na parlamentarnih volitvah. FOTO: Bobo

O domnevni korupcijski aferi na Kosovu: Očitno ne morete preboleti 24. aprila 

"Tuji mediji o Sloveniji pišejo kot o državi klientelizma in korupcije, ki naj bi segal v sam vrh slovenske politike. Kot glavnega akterja v spirali kriminalnih dejanj pa omenjajo prav vas, predsednika vlade," je svoje poslansko vprašanje začel poslanec SDS Žan Mahnič. Predsednik vlade se je po njegovih besedah znašel v mednarodni finančni preiskavi zaradi nakazil podjetja Gen-I v tujino. 

"Na podlagi takrat objavljenih dokumentov je bilo vidno, da je podjetje Gen-I v letih 2019 in 2020 zasebnemu podjetju MB Consulting, ki je bilo ustanovljeno nekaj dni pred prvo transakcijo, nakazalo okoli 600.000 evrov, lastnik Martin Berišaj pa je denar sproti dvigoval," je dejal Mahnič. Berišaj je bil po besedah opozicijskega poslanca prepoznan kot finančna mula, ki naj bi denar nosila nazaj h Golobu. "V zadnjih tednih številni mediji razkrivajo nove zgodbe in objavljajo nove transakcije. V državah Zahodnega Balkana se ustanavljajo parlamentarne preiskovalne komisije, pri tem pa vse s prstom kažejo na vas," je dejal in Goloba med drugim vprašal, če Berišaja pozna oz. če mu je ta nosil denar.

Golob je Mahničeve očitke zavrnil in ocenil, da v največji opozicijski stranki ne morejo preboleti 24. aprila, ko je stranka Gibanje Svoboda slavila na parlamentarnih volitvah. "Vse to, kar govorite, ste v predvolilni kampanji lansirali vi, vaše strukture pod vašim neposrednim vodstvom," je dejal. "April je že mimo, mogoče bi bilo dobro pogledati na koledar," je dodal.

Golob je spomnil, da je bil glede domnevne afere soočen tudi v eni od oddaj na Televiziji Slovenija. "V tej oddaji se je ponavljalo ime Martin Berišaj, za katerega sem pozneje izvedel, da gre za kosovskega veleposlanika v Zagrebu. Naj bi pa denar pral in nosil ne vem, kam," je nadaljeval.

"Preprost pogled na Google, ko vtipkate njegovo ime, pokaže, da ne obstaja nobena njegova slika z mano. Jaz ga ne poznam, nikoli ga nisem srečal, kar je za medije potrdil tudi sam," je izpostavil v odgovoru na Mahničevo vprašanje. "Se pa zelo dobro pozna s kom? S spoštovanim poslancem Janezom Janšo. Njemu je obljubljal na prejšnjih parlamentarnih volitvah zvestobo in podporo kosovskih državljanov, ki živijo v Sloveniji," je sklenil Golob.

O lesu kot o strateški dobrini 

Lesnopredelovalna industrija v Sloveniji je po besedah premierja že dlje časa v precejšnji krizi. "Predelovanje v izdelke z višjo dodano vrednostjo bi moral biti osnovni cilj, kamor želimo plasirati slovenski les kot strateško dobrino," je menil v odgovoru na poslansko vprašanje.

Družba Slovenski državni gozdovi (SiDG) letno razpolaga z okoli 700.000 kubičnih metrov gozdno-lesnih sortimentov, ki jih dobavlja podjetjem v lesni predelavi. Kot je v poslanskem vprašanju izpostavil poslanec SD Predrag Baković, so te pogodbe konec lanskega leta potekle, ven pa so šle nove odločbe, s katerimi večina podjetij po poslančevih besedah ni zadovoljna. Od SiDG bodo namreč prejela manj kot v preteklih letih. "Zgodilo pa se je še nekaj. Na razpise so se lahko tokrat prijavila tudi nekatera podjetja s Hrvaške, ki do sedaj niso konkurirala," je dejal in pojasnil, da gre za posledico spremenjenih pravil prejšnje vlade. Slovenska podjetja na drugi strani ne morejo konkurirati na Hrvaškem, če tam nimajo sedeža podjetja. 

Bakovića je zanimalo, ali bo vlada spremenila oziroma preklicala pravila prodaje gozdno-lesnih sortimentov, ki jih je postavila prejšnja vlada in ki se nanašajo na prodajo lesa hrvaškim podjetjem ter seveda ravnala v skladu z reciprociteto.

"Uveljavljanje reciprocitete se lepo sliši. Če bo to možno, lahko to pogledamo, je pa težko reči vnaprej," je odgovoril Golob. Tudi če bi se vsi tuji kupci izločili iz razpisa, po premierjevih pojasnilih to ne bo spremenilo dejstva, da so nekatera slovenska podjetja izpadla iz razpisa, ker niso izpolnjevala pogojev. "In ta del je bolj pomemben od zgolj ugotavljanja, kdo je kupec," je poudaril.

Po njegovih besedah si je v preteklosti na področju lesa marsikdo prizadeval za dve stvari – najprej, da bi več lesa ostalo v Sloveniji in drugič, da bi se predelal v izdelke z višjo dodano vrednostjo. "Jaz mislim, da je ta druga zadeva še bolj pomembna, prav predelovanje v izdelke z višjo dodano vrednostjo bi moralo biti osnovni cilj, kamor želimo plasirati slovenski les kot strateško dobrino," je izpostavil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (547)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Robert1111
30. 01. 2023 14.09
Po mojem: golob mora pojasniti Sloveniji in Balkanu 100Miljonska plačila na privatne firme.
Perivnik
25. 01. 2023 18.48
+0
"Golob je Mahničeve očitke zavrnil in ocenil, da v največji opozicijski stranki ne morejo preboleti 24. aprila, ko je stranka Gibanje Svoboda slavila na parlamentarnih volitvah." Golob je zelo "pameten" pri svojih ocenah. Naj raje pove o svojih nakazilih iz Gen-ija. To nas davkoplačevalce in volivce bolj zanima. Zanima nas, kako je s ceno elektrike, kako jo je on poceni prodal in kako jo sedaj Slovenija drago plačuje in dela ogromno luknjo v slovenskih financah. To nas volivce zanima. Ne izgovori kdo koga ali kaj ne more preboleti. Mogoč pa celo, da nas zanima, če je Golob uspešno prebolel korono, ki je je menda imel ravno 24.4.?
Sil Ka 1
25. 01. 2023 15.28
+1
Ni problem kako bo kdo kaj prebolel 24. april. Problem je mešetarjenje GNI in ali je pri tem Golobu kaj po nerodnosti preko ukradene identitete kaj padlo v žep.
frenk707
25. 01. 2023 13.43
-2
janševci prebolevajo abstinenčno krizo in odtegnitveni sindrom od oblasti in vladanja, občasno pa tudi že halucinirajo.
morituri
25. 01. 2023 14.08
+2
Golob ne bo nikoli prebolel, da ga je Janša potegnil iz nebes in ga poslal v pekel kjer Golob ne zna nič pametnega storiti razen vse bomo zamenjali, vse bomo zamenjali-to je edino kjer je Golob uspešen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Perivnik
25. 01. 2023 18.52
+1
To, da "bomo vse zamenjali" je bila edina konkretna stvar, ki jo je Golob obljubil. Obljubil je tudi lepše življenje. To pa je že abstraktna zadeva, prepričanje vsakega posameznika v kakšnih okoliščinah se počuti, da ima "lepše življenje". Lastniki nepremičnin bodo plačevali višje davke in ne bodo imeli potreb, pardon možnosti po zapravljanju za nezdravo hrano in bodo lepše živeli. Upokojenci ne bodo imeli niti za ogrevanje kaj šele za hrano in bodo lepše "živeli" višje gori, nad golobi.
Stane Adami?
25. 01. 2023 10.11
+3
Torej ni povedal NIČ-. Levičarji so smrna rana nas pridnih Slovencev.
Absolutist 1
25. 01. 2023 08.40
-3
Ja kateremu lepotcu pa je všečen ta tipček s golobjo frizuro !?
ROMELS
25. 01. 2023 08.38
+5
Levaki so najbolj sovražno nastrojeni proti upokojencem.
zoran pušenjak
25. 01. 2023 08.37
+2
Vedno bolj ubogo izgleda,
sektor1
25. 01. 2023 08.35
+1
Po 8ih mesecih vladanja se šele zdaj organizirate ?
zoran pušenjak
25. 01. 2023 08.34
+2
Sedaj se je pokazalo da je popolnoma nesposoben, aroganten, poln norčevanja iz ljudi
?rnogled
25. 01. 2023 08.25
+2
Kdaj boste preboleli 24. april? In to je odgovor na vsa opozicijska poslanska vprašanja.? Seveda, saj o čem pametnem nima veliko povedati.
Stane Adami?
25. 01. 2023 08.24
+2
Pa ta človek ima v vsakem drugem stavku LAŽ-
Xdata1
24. 01. 2023 21.33
+8
PV spet meša meglo. Tudi sedaj se plačni sistem ureja parcialno. 🤔
periot22
24. 01. 2023 21.18
-7
Mahnič ta bi moral sedeti v zaporu!
Stane Adami?
25. 01. 2023 08.25
+3
Robert1111
30. 01. 2023 14.21
V zaporu prvi, ki moral sedeti je Jankovic
niktalop
24. 01. 2023 21.14
-6
Kdaj boste preboleli 24. april? Janšisti nikoli, saj niso tega sposobni. Da priznajo poraz in da se zavedo da so jim volilci odrekli podporo rabijo vsaj malo pameti.
Uporabnik1884443
25. 01. 2023 08.16
+6
Desnica se redno menjujejo na oblasti. Se ne spomnim, da bi bil kdaj problem problem pri zamenjavi. Problem ste leve stranke, ki ne dojemati, da so vam volilci dali glasove in sedaj ne veste kaj bi počeli z njo. Je pa prav, da kontrolirajo levake, da ne naredijo preveč škode.
?rnogled
25. 01. 2023 08.28
-1
Janšist te je naredo. V 32 letih samostojnosti komiji vladajo 25 let in kadar zmaga desnica, vas pograbi panika,ker brez tujega denarja ne znate živeti. Če smo mi janšisti, ste vi pa res čisto pravi fašisti.
morituri
25. 01. 2023 14.14
-1
Volivci, ki so volili Golobnjak se ne zavedajo, da so volili neuspešno in lažnivo vlado. Golob se jim smeji, ker so bili tako neumni. Reveži so volili Goloba on pa jim da batine s tem, da je vzel v vlado vse sovražnike Janše!!!!!!!!!!!!!! To pa je tudi vsa umetnost znanja te vlade.
Betuul
24. 01. 2023 21.08
+5
Poslansko vprašanje!? Zakaj boste👵🏿👳🏿‍♂️upokojencem, za januar vzeli tiste4,5%draginjskega dodatka!? Medtem ko se je vse podražilo👵🏿👳🏿‍♂️! Upokojenci 🥸januarski osmoljenci!? 👵🏿👳🏿‍♂️
niktalop
24. 01. 2023 21.16
-5
Za januar bodo dobili poračun pri februarski pokojnini. Preden kaj napišeš vklopi možgane in ne prepisuj z listka ki so ti ga dali na Trstenjakovi.
Betuul
24. 01. 2023 21.35
+0
A ja ! Pri februarski pokojnini! No recimo da ni letos prestopno leto! Pa je to še vedno 28. Februar z redno uskladitvijo! 4,5%👵🏿👳🏿‍♂️Draginjskega dodatka pa v januarju ne🌥bo!? Ker bo redna uskladitev za januar izplačana 28.februar? 🙏🏻ker bo🥸ne🌥bo!
?rnogled
25. 01. 2023 08.33
+0
Ti ne govori na pamet.Oktoberski dvig pokojnin bi moral biti izredni stalni dvig,oziroma uskladitev,ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji za izredno uskladitev. V februarju pa je REDNA uskladitev. Poslušaj moj nasvet in TI ne beri z listka, ki ti ga pišejo Mesec in njemu podobni.
Betuul
25. 01. 2023 17.56
Z odgovori👵🏿👳🏿‍♂️: niktalop in ?rnogled?! NIsmo zadovoljni🥸
Oknaj 4
24. 01. 2023 20.01
+3
Golob tudi še ni dojel da je pv že več kot pol leta in vlado še vedno le ustanavlja. Na vseh področjih je kriza oni pa lepo počasi sprejemajo datume do katerih se bodo dogovorili da se bodo takrat dogovorili kako naprej
Harpuna
24. 01. 2023 20.07
+1
Oknaj ; Danes je devet mesecev,od začetka kupčkanja s stolčki in ministrstvi.
Brakedirt
24. 01. 2023 20.09
-1
obsojencev najvecji uspeh je menjava direktorja poste, ostali cas ste iskali kamion.
optimist11
24. 01. 2023 20.26
-1
Zamrznil je določene cene, znižal določene dajatve, Ne dovoli zvišanja cen domov za ostarele, znižal cene ogrevanja v več mestih, uredil ambulante...Men se pa dopade njegov analitičen pristop. Nemogoče obljube pred volitvami sta dajali predvsem Levica in SD- od koalicije. SDS pa je tako mislil da je kupil upokojence in volitve.
mackon08
24. 01. 2023 19.44
+0
Ko vidim Mahniča se vedno spomnim na pujsa ne vem kako to.
St. Gallen
24. 01. 2023 19.57
-3
piljan
24. 01. 2023 19.58
+0
?rnogled
25. 01. 2023 08.34
-2
Mene pa pernati spominja na toplega,tebe tudi?
Uporabnik1884443
24. 01. 2023 19.37
+3
Boli, boli, vedno bolj boli. Take nesposobne vlade še nismo imeli. Kot da so prespali zadnjih 30 let, ampak dobesedno prespali. Poleg tega pa se delajo kot da so "boga za ja-jca prijeli. Nekdo je dejal, da se obnašajo, kot da so prešli iz srednje šole na fakulteto, jaz pa pravim iz vrtca v osnovno šolo.
piljan
24. 01. 2023 19.49
-3
Boli boli vas leno svecarijo boli,pa še vas bo in prav je tako.
alkimistos
24. 01. 2023 20.00
+0
Slava b
24. 01. 2023 20.42
+0
Uporabnik jamrajo tisti ki so nesposobni in čakajo da jim država postreže vse na krožniku.
periot22
24. 01. 2023 21.19
-1
Mi16
24. 01. 2023 19.36
+7
Živela ptičja kuga