Slovenija

Šarec napovedal okrepitev policistov in vojakov na južni meji

Ilirska Bistrica/Kostel/Črnomelj, 08. 07. 2019 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z./L.Š./STA
Komentarji
947

Premier Šarec, notranji minister Poklukar in generalna direktorica policije Bobnarjeva so si ogledali razmere na južni meji. Z županom Ilirske Bistrice Emilom Rojcem so se dogovorili, da bodo okrepili prisotnost policistov in vojakov, poteka pa tudi nakup tehnične opreme. "Ljudje tukaj si zaslužijo, da se jih jemlje resno," je dejal Šarec.

Več videovsebin
  • Šarec o razmerah na južni meji
    04:54
    Šarec o razmerah na južni meji
  • Minister Poklukar o ilegalnih migracijah
    04:53
    Minister Poklukar o ilegalnih migracijah
  • Iz SVETA: Marjan Šarec na južni meji
    03:09
    Iz SVETA: Marjan Šarec na južni meji

Predsednik vlade Marjan Šarec, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalna direktorica policije Tatjana Bobnar so si ogledali razmere na južni meji. V Ilirski Bistrici so se srečali s tamkajšnjim županom Emilom Rojcem in civilno iniciativo. Šarec si je v nadaljevanju dneva ogledal tudi razmere na meji še v občinah Kostel in Črnomelj.

"Tega nismo želeli storiti pred evropskimi volitvami, pač pa danes, ko so razmere nekoliko bolj umirjene. Razumemo, da imajo ljudje pomisleke, nikoli nismo rekli, da migrantskega problema ni. Seveda je problem, gre tudi za tihotapske združbe, za organiziran kriminal," je dejal Šarec in nadaljeval: "Pogovorili smo se in ugotovili, da je treba še okrepiti policijsko prisotnost in določene druge ukrepe – policija je že nakupila ali pa še bo tehnično opremo, tako da varovanje meje poteka v skladu s pričakovanji. Še naprej ostajamo v stiku, ne moremo pa pristajati na strašenja, ki so včasih motivirana tudi politično, pa tukaj ne mislim na župana in njegovo ekipo z občine, ampak na koga drugega." 

Pogovor je bil po njegovih besedah odkrit. "In verjamem, da bomo tudi v bodoče sodelovali pri teh vprašanjih. Ljudje tukaj si zaslužijo, da se jih jemlje resno."

Mislim, da je policija uspešna pri pridržanju nezakonitih migrantov, je pa res, da gre za organiziran kriminal in je treba predvsem sprovajalce izločiti iz prometa, pravi Šarec.
Mislim, da je policija uspešna pri pridržanju nezakonitih migrantov, je pa res, da gre za organiziran kriminal in je treba predvsem sprovajalce izločiti iz prometa, pravi Šarec. FOTO: Aljoša Kravanja

Povedali smo naša stališča in izpostavili težave, ki so podobne kot v preteklosti, pa je povedal Rojc. "Predsedniku vlade sem povedal, da je minister Poklukar danes že četrtič pri nas. V tem času so se zgodili določeni ukrepi na meji, žal pa se je v tem času število nezakonitih prehodov državne meje podvojilo, kar za nas ni sprejemljivo. Dobili smo zagotovilo predsednika vlade, da se bodo sprožili dodatni ukrepi, da bi se to stanje spremenilo, in upam, da bo to tudi res."

Na vprašanje, za kakšne dodatne ukrepe gre, je Šarec odvrnil, da gre za večjo prisotnost policistov. "Še večja, čeprav se je povečala. O številkah seveda ne moremo govoriti, ker kakšna policija bi to bila, če bi razkrivala vse svoje taktike in število ljudi? Tudi dodatni vojaki bodo prišli na mejo, nakupuje se tehnična oprema – droni za nadzor, tehnične ovire oz. panelna ograja, kjer bo to še potrebna, tako da se dela na tem. Je pa res, da se podatki, ki jih včasih slišimo in tisti, ki jih imamo, razlikujejo. Mislim, da je policija uspešna pri pridržanju nezakonitih migrantov, je pa res, da gre za organiziran kriminal in je treba predvsem sprovajalce izločiti iz prometa. Oni so namreč tisti, ki izvajajo ta kriminal in jih je treba aretirati, zato, da bo tega manj."

Minister Poklukar pa je povedal, da je Ilirska Bistrica ena od občin, kjer je prehod ilegalnih migrantov nekoliko povečan, povečujejo pa se tudi ilegalni prehodi v Slovenijo, samo letos jih je bilo več kot 5300. "Policija jih intenzivno preprečuje in jih intenzivno vrača, več kot polovico jih vrnemo na Hrvaško. Z različnimi ukrepi povečujemo število policistov, ki so v vidnem in nevidnem polju delovanja, krepimo tudi sodelovanje slovenske vojske. Policija je pri prijetju ilegalnih migrantov uspešna in jih tudi vrača na Hrvaško. Velik problem so tihotapske združbe in posamezniki – letos je policija prijela že več kot 130 tihotapcev in jih uspešno sprocesirala. To je glavni problem ilegalnih prihodov in velik zaslužek posameznikov in združb. To želimo preprečevati tudi v prihodnje." Večina tihotapcev po njegovih besedah prihaja iz tujine, je pa tudi nekaj slovenskih državljanov. Policija razpolaga z oceno, da pot ilegalca iz Grčije v Italijo stane med 5.000 do 7.000 evrov, prehod slovensko-hrvaške meje pa med 100 in 300 evri.

Šarec, Poklukar in Bobnarjeva si bodo popoldne v Občini Kostel ogledali viseči most Slavski Laz, kjer delujejo mešane patrulje policije in vojske. Na mejnem prehodu Žuniči v občini Črnomelj se bodo z mešano patruljo policije in vojske tudi srečali.

O mešanih patruljah na meji z Italijo je povedal, da so bile vzpostavljene 1. julija. "Gre za sodelovanje policij dveh držav, vzpostavljene so za preprečevanje tihotapljenja migrantov in nadzor sekundarnih migracij, ni pa to edina oblika sodelovanja policij med Slovenijo in Italijo." Z italijanskim notranjim ministrom Matteom Salvinijem sta se v poglobljenem pogovoru po telefonu dogovorila, da se srečata naslednji četretek v Helsinkih ob robu sveta ministrov za notranje zadeve. "Verjamem, da bova tudi v teh pogovorih uspešna," je še dejal Poklukar.

Predsednik vlade si je ogledal tudi razmere v občinah Kostel in Črnomelj

Predsednik vlade Šarec, ki si je ogledal tudi razmere v občinah Kostel in Črnomelj, je ob tem zagotovil, da Slovenija ne bo postala žep za migrante. Ocenil je tudi, da operativno delajo v pravo smer. 

Šarec se je ob obisku mejnega prehoda Žuniči pri Adlešičih v Beli krajini s tem odzval tudi na izjavo predsednika republike Boruta Pahorja, da je treba okrepiti preprečevanje nezakonitih migracij na južni meji, da Slovenija ne bo postala žep. Da mora to storiti s sprejemljivimi ukrepi in da z odločitvami ne sme odlašati.

Glede omenjene izjave je dodal, da gre za bojazen, ki je nastala ob uvedbi skupnih slovensko-italijanskih patrulj ob meji z Italijo. Hkrati je opozoril, da ima Italija skupne patrulje z vsemi sosedami, tako kot ima Slovenija skupne patrulje s Hrvaško.

Minister za obrambo Karl Erjavec je po današnji napovedi premierja Marjana Šarca o večji prisotnosti policistov in tudi vojakov na južni meji dejal, da je dobro, da naredijo "vse, kar je treba, da se bodo ljudje na meji počutili varne". "Če bo takšna ocena, bomo okrepili svojo prisotnost," je zagotovil. Erjavec pritrdil Šarcu

Da Slovenija ne bo žep za migrante, govori tudi to, da se je število migrantov, ki so prešli italijansko mejo, celo nekoliko zmanjšalo, je pojasnil. Po Šarčevih besedah bodo morali za uspešno rešitev težav z nelegalnimi migranti na zunanji meji EU oz. na hrvaško-srbski in hrvaško-bosanski meji uporabiti enote Frontex. "Dokler EU tega ne bo izvedla, bomo imeli na naši meji tudi migracije," je izpostavil Šarec.

Dodal je še, da tudi madžarska meja ni "neprodušna" in da tudi tja kljub ograji na meji dnevno pride približno 50 migrantov. Kot je poudaril, vse skupaj ocenjuje bolj kot politične potrebe.

Stanje na meji ob Kolpi in število tamkajšnjih policistov je sicer ocenil za zadovoljivo. Podobno kot pred tem v kostelski občini pa se je dotaknil vprašanja poškodovanih cest in druge infrastrukture ter dejal, da bodo morali najti pravno podlago za pomoč občinam ob meji, katerih infrastruktura je poškodovana zaradi pogostega patruljiranja policije.

V Občini Kostel je Šarec sicer po podatkih njegovega spremstva s tamkajšnjim občinskim vodstvom govoril tudi o škodi za turizem in o območnemu gospodarstvu.

Njegovega obiska v Žuničih se je udeležil tudi črnomaljski župan Andrej Kavšek, ki je sodelovanje s policijo, ministrstvom za notranje zadeve in vlado ocenil za konstruktivno. Črnomaljski župan je predsednika vlade opozoril tudi na poškodovano infrastrukturo in smetenje migrantov, ki nedovoljeno prestopajo mejo s Hrvaško.

Kaj pravijo številke?

Policija, ki pri številu nezakonitih prehodov meje še naprej zaznava trend strmega naraščanja, je v prvi polovici letošnjega leta obravnavala 5345 nezakonitih prehodov meje, kar je za 47,1 odstotka ali 1712 več kot v enakem obdobju lani. Najpogosteje so bili obravnavani državljani Pakistana, Alžirije in Maroka.

Policisti so v notranjosti države oziroma pri izstopu na zunanji meji v prvem polletju letos ugotovili 355 kršitev, ko so tujci na notranjih mejah v Slovenijo vstopili brez ustreznih potnih listin ali brez potrebnih dovoljenj. To je 13,2 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (947)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maxspeed
10. 07. 2019 07.06
+0
uuuu ta šarec, z njim ni heca🥴
rob3rt
09. 07. 2019 21.47
+4
Ti modeli na slikah so verjetno že naslednjo sekundo po fotošutingu zaprosili za azil, pa po vsej verjetnosti so tudi vsi po vrsti mladoletni, rojeni 1. januarja in brez dokumentov.
Ajgor mb 1
09. 07. 2019 20.20
+4
vojsla placana s strani drzave, pol procenta jih je na misijah, ostali pa bluzijo po kasarnah na drzavni (torej nas) proracun... naj bodo koristni in gredo na mejo... se vedno jih bo ostalo dovolj da bluzijo po kasarnah...
maršal Broz
09. 07. 2019 11.52
-2
Svečkarji, ajde počasi slinčke navezat okoli vratu, bliža se čas kosila....
Milan Hišan
09. 07. 2019 11.40
+11
To so sedaj migranti? Še nedolgo tega so takoj brisali, če si napisal migranti in ne ubogi begunec.
wolfterier
09. 07. 2019 10.52
+8
Kasno Marko na KOsovo in Šarko na južno mejo !!!
srebrnibreg
09. 07. 2019 10.24
-9
Sedaj je pa spet že čas, da prilepim dokaz kako je idol svečkarjev hotel s svojimi sedmimi predlogi reševati begunsko krizo. Seveda čisto drugače kot sedajtu bluzijo njegovi podaniki z namenom pljuvanja po Šarcu in vladi.
srebrnibreg
09. 07. 2019 10.25
-6
1. predlog:Reševanje življenj beguncev, še posebej tistih, ki so že na begu kot cele družine, mora ostati prioriteta. Tu je evropska solidarnost potrebna. Obenem je nujno tesno sodelovanje vseh članic EU pri preprečevanju prikritih vstopov pripadnikov ISIS.
srebrnibreg
09. 07. 2019 10.25
-8
2. predlog: Kvote, ki jih je za posamezne države EU določila Evropska komisija, so korak v pravo smer. Breme mora biti pravično razdeljeno. Hkrati pa seštevek kvot predstavlja končno število beguncev, ki ga je EU še sposobna sprejeti na svojem ozemlju. To bi moralo biti zelo jasno poudarjeno in znano tudi v okoljih, kjer nastajajo vzroki problema.
tornadotex
09. 07. 2019 09.41
+12
Res je,smo kot v času Turških upadov....vendar nekateri še kar tiščijo glavo v pesek.V Bosni čaka okrog 50 tisoč migrantov in njihovo delo je samo načrtovanje in kako se prebiti vsaj v Slovenijo....
srebrnibreg
09. 07. 2019 10.20
-7
To ti je sigurno Grims povedal. Teh 50 tisoččakamo že od časa volitev pa jih ni. Celo poniknili so nekam. Ni jih v Bosni in ne na srečo v Sloveniji kjer jih ne rabimo in nočemo imeti.
RUGIEVIT
09. 07. 2019 09.22
+17
Ukinitev besede AZIL!!!!
korintos23
09. 07. 2019 09.16
-8
Je kdo svečo prižgal, neka se kadi in po parafinu zaudarja?
emilzapata
09. 07. 2019 09.39
+9
korintos, me zelo zanima, če bodo tvoji komentarji še tako brezvezni, če ne že kar otročje neumni, ko se bo v Sloveniji nabralo toliko migrantov kot v Bosni, tebi bodo pa penzijo zmanjšali za 50%?!!
krtofl
09. 07. 2019 10.07
-4
penzijo je uzmanjšal že vaš klopotec....veš emil...
najvsivedo
09. 07. 2019 10.10
-6
zaudarja po zemlji..verjetno ti mehkocurnik
najvsivedo
09. 07. 2019 10.11
+4
previligirane penzije vsem oduzet pa porabiti za stroške migrantov
srebrnibreg
09. 07. 2019 10.21
-3
Šentiljka spet v vsem svojem primitivnem elementu in razkošju. Bravo.
maršal Broz
09. 07. 2019 09.01
-11
Uhhh....svečkarji so čist okupirali tale portal. Danes so se še bolj okrepili kot včeraj.....šef jih priganja maksimalno.
RUGIEVIT
09. 07. 2019 09.21
+8
Svečkarji so okupirali Slovenijo!???!! Več kot 70% Slovencev je proti migrantom,10%je neopredeljenih,10% je delno za migrante, Samo 10% pa vas dozivlja orgazem ob besedi migrant! Sepravi vas je samo 10% NE SVEČKARJEV!!! VPRAŠAM ALI SMO RES VSI ,KI BI RADI VARNO PRIHODNOST ZA NAŠE POTOMCE,BREZ PRIZOROV KOT (BATACLAN,Nica,Berlin,Manchester,Borough,La Rambla)za tebe in tebe podobne SVEČKARJI ??? POTEM STE NIČ DRUGA KOT PODPORNIKI TEH KI TO POČNO !!!! UPAM DA VAS IMAJO PRISTOJNE SLUŽBE POD DROBNOGLEDOM
RUGIEVIT
09. 07. 2019 09.38
+8
Maršal,Kori. Imata otroke ,vnuke? Kako se bosta počutila ,če se bodo šli malo poveselit in pride do napr.. ponovitve Bataclana!? Bosta vzela ,eh pač postranska škoda? Vama je res tako vseeno za prihodnost vajinih potomcev! Nam za naše ,ni vseeno!!! Odgovorita !!!
emilzapata
09. 07. 2019 08.27
+21
koliko bo , oziroma nebo Slovenija uspešna pri preprečevanju nezakonitih migracij na južni meji s hrvaško, pove samo odgovor turškega Erdogana, da Turčija gosti skoraj 4 milijone vojnih in ekonomskih migrantov, in ne jamrajo kot on. Torej uspeha ne bo, dokler ne bodo to migriranje ustavili na Evropski ravni. Pred dnevi sem govoril s novim sosedom bosancem, ki je dejal, da v Bosni trenutno bivakira več kot 50 tisoč invazivnih, čeprav mediji navajajo 25 tisoč, kajti ne moreš narediti koraka v Bosni, da ne bi naletel na njih. Evropa pa kar tiho in se spreneveda, kot za časa turških vpadov in ropanja.
maršal Broz
09. 07. 2019 07.57
-17
Dobro jutro svečke. Ste že na delovnem mestu v medijskem središču v kletnih prostorih na Terstenjakovi ???
dule100
09. 07. 2019 07.49
+9
Pa ta tip je neverjetno sposoben! Kljub dvoletnemu opozarjanju opozicije!
Da se mene pita..
09. 07. 2019 07.27
+20
Tiste naše vojake na brezveznih misjah, povlečt nazaj v matično državo, doma imamo dovolj veliko misijo za vse in okrepiti varovanje meje.
RUGIEVIT
09. 07. 2019 07.23
+27
Uvesti nazaj graničarje in njihova pooblastila iz 80ih Pa bo mir aja pa besedo Azil črtat!!!
Balki30
09. 07. 2019 07.21
+3
Beje bojo ograje lesene....le kdo jih bo delu....pa to
BožjiSvetovalecPolde
08. 07. 2019 21.46
+27
Če bi hoteli zavarovano mejo potem bi potrebovali notranjega ministra kot je Matteo Salvini ali Branko Grims.
Brakedirt
08. 07. 2019 21.49
-14
BožjiSvetovalecPolde
08. 07. 2019 21.49
+14
Kako je Salvini ponižal Bavarskega švelarja sehoferja hehehehe.
RupniK
08. 07. 2019 21.55
-1
Brakedirt
08. 07. 2019 21.58
-1
Christi Miles
08. 07. 2019 21.44
+35
Šarec je malo po hosti hodil tudi danes. Erjavca ni poleg, pa bi lahko bil. Nič, oklepnike na mejo in 2 metrško ograjo, po vzoru Madžarske postaviti
felix58
08. 07. 2019 21.44
+3
Blo je fajn, ko je bila YU...na meji s sosedi hrvati ni blo nobenih problemov