Slovenija

Premiera drame Liliom Ferenca Molnarja v SNG Maribor

Maribor, 08. 04. 1999 19.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V mariborski Drami bodo v petek, 9. aprila, ob 19.30 premierno uprizorili delo Liliom madžarskega dramatika Ferenca Molnarja v režiji Branka Kraljeviča.

Besedilo je bilo napisano leta 1909. V Mariboru so ga igrali že leta 1924, v letošnji sezoni pa ga igrajo tudi v novogoriškem gledališču. Liliom je vedno pritegoval odrske ustvarjalce, saj naj bi bila v njem na žlahten, poetičen in dramatičen način izražena resnica univerzalnega človeškega izkustva. Sam Molnar (1878-1952) je dramo označil kot legendo. Njeno bistvo je čudež o ljubezni, ki se splete med Liliomom in njegovo ljubico Juli. Njuna ljubezen je razpeta med nebom in zemljo, tostranstvom in onostranstvom, globokimi željami in omejitvami, ki si jih dramski junaki postavljajo sami ali pa jim jih vsiljuje družba.

V naslovnih vlogah bosta zaigrala Peter Trnovšek kot Liliom in Maša Židanik kot Juli. Besedilo je prevedel Jože Hradil, dramaturg predstave je Vili Ravnjak, sceno in kostume je ustvarila Mirjana Koren, koreografijo Valentina Turcu, glasbo pa Aldo Kumar.