Slovenija

Premik na evropski vzhod: Slovenija z ZDA pripravlja izjavo o varnosti 5G

Ljubljana/Washington, 11. 06. 2020 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
222

Skupna izjava ZDA in Slovenije o varnosti omrežij 5G bi na prvi pogled predstavila skupne poglede na varnostne elemente pri vzpostavljanju omrežij 5G, po drugi strani pa je pomenljivo, da so to izjavo podpisale večinoma države iz vzhodne Evrope – Poljska, Češka, Estonija, Latvija. Največji "osmoljenec" spremembe politike Slovenije pa bi bilo kitajsko podjetje Huawei.

Slovenija in ZDA
Slovenija in ZDA FOTO: Shutterstock

Kot smo že pisali na začetku maja, je bil sklic seje Sveta za nacionalno varnost glede vzpostavitve infrastrukture 5G pozen, a vsekakor potreben ukrep. Slovenija leta ni imela enotnega in celovitega pogleda na kibernetsko varnost, vsaj ne v takšnem okviru, kot so ga poznale druge države članice zveze Nato in tudi EU, zmogljivosti aktivne obrambe pred kibernetskimi napadi pa so bile odvisne od civilne sfere. Vojaške zmogljivosti obrambe so bile šibke, varčevanje je naredilo svoje. 

A na svetu za nacionalno varnost so, kot kaže, očitno predstavljali tudi drugačne poglede in zasuk naše politike do 5G. Očitno gre za podaljšek geopolitične igre, ki jo igrajo ZDA in Kitajska glede uvajanja tehnologij 5G, predvsem pa onemogočanje pristopa kitajskega telekomunikacijskega giganta Huawei. Slovenija v zasuku zdaj skupaj z ZDA pripravlja skupno izjavo o varnosti 5G, ki so ga do zdaj podpisale države iz vzhodne Evrope, sicer zaveznice ZDA – Poljska, Češka, Estonija, Latvija. Ta pisma, izjave, so sicer spisana tako, da opredeljujejo maksimalne varnostne elemente, ki jih države potrebujejo za zavarovanje omrežja, a v praksi pomenijo, da bo država kitajskim podjetjem omejila pristop na tržišča. 

Kitajska in ZDA namreč v svoji ekonomsko-politični vojni na vsak način poskušajo pridobiti članice posameznih zavezništev na svojo stran. Odnos ZDA – EU je bil namreč zadnja leta na preizkušnji, vrata pa so se Kitajcem bolj odprla, zato je v času trgovinske vojne prišlo na plan tudi ameriško "preprečevanje evropske odvisnosti" od kitajske tehnologije. Evropske države so bile namreč zaradi ugodne cene kitajske tehnologije pripravljene na več sodelovanja glede iskanja rešitev potencialnih varnostno-obveščevalnih težav, ki bi Kitajcem dostop do kritične infrastrukture evropskih držav prinesel. A ta cenejša tehnologija bi prišla na račun ameriških podjetij, ki bi na razpisih in izborih po vsej verjetnosti izpadla. ZDA so tako začele pripravljati večno zgodbo "varnosti," ki je bila pogosto dober izgovor za pridobivanje časa, ko bi ameriška podjetja lahko dohitela trenutno kitajsko premoč v patentih za 5G.  

Skupna izjava ZDA in Slovenije
Skupna izjava ZDA in Slovenije FOTO: 24ur.com

Varnostno vprašanje je legitimno, saj je preveč nejasnosti pri  odnosu podjetja Huawei s politiki na Kitajskem. Čeprav v Huaweiu trdijo, da razlogov za skrb ni, je večina obveščevalnih služb v zahodni Evropi opozarjala, da nevarnost kljub temu obstaja. Huawei je povezan z vodilnimi na Kitajskem, to pa je postal tudi izgovor za ameriško politiko omejevanja širjenja Kitajske. Prav tako so v podjetju kritične infrastrukturne projekte začeli večinoma implementirati v državah, kjer se demokratični standardi niso ravno izkazali, a Huawei še vedno trdi – samo želimo enake pogoje kot ostala podjetja.  

Geopolitika: Skupne izjave z ZDA

Skupne izjave z ZDA so tako lahko tudi sprememba zunanje politike Slovenije, ki se je tradicionalno naslanjala na države zahodne in severne Evrope: Nemčije, Francije, Nizozemske … in tudi Velike Britanije. Vse države so iskale rešitve za minimizacijo varnostih zagat, kjer bi lahko kitajsko ministrstvo za državno varnost dostopalo do informacij iz kritične infrastrukture. Evropejci so bili za omejevanje dostopa, dokazovanje neodvisnosti, odprte kode za strokovnjake, izpolnjevanje posebnih pogojev za zagotavljanje varnosti sistema, za ZDA pa je bil že sam sum dovolj, da so Huawei blokirale. V EU so pripravili tudi posebne orodjarne orodjarje ukrepov za omejevanje tveganj na področju kibernetske varnosti 5G omrežij. 

A ker Huawei pa tudi ZTE izhajata iz Kitajske, kjer komunistična oblast občasno verjame v "drugačne standarde mednarodnega poslovanja", so sumi na morebitno dvojno igro mogoči. Nikoli niso bili dokazani, gre le za domneve evropskih in tudi ameriških varnostnih organizacij, ki so pripravljale svoje ločene strategije, ameriška pa je povezana tudi z ekonomsko, saj bi ameriška podjetja pogosto izgubila, denar iz EU pa bi odšel drugam. 

Ker so v Washingtonu postajali vse bolj osamljeni v bitki proti Kitajcem, saj je večina zahodnoevropskih držav dovolila vsaj delno implementacijo Huaweieve tehnologije, so se močno naslonili na tradicionalne zaveznike v Evropi: vzhodnoevropske države, kot so Poljska, Češka, Latvija in druge, ki so bližje mentaliteti višegrajske skupine, ki je videla večjo težavo v Bruslju kot pa politiki, ki jo zagovarja Bela hiša. Te države Bela hiša tudi podpira v njihovi "borbi" proti tiraniji Bruslja in izvajanju ločenih zunanjih politik, ki bi bolj služile potrebam Washingtona. Tako očitno tudi Slovenija zdaj pripravlja korak proti evropskemu vzhodu. Glede izjave smo vprašali tudi predsednico odbora za zunanjo politiko v Državnem zboru Moniko Gregorčič, ki nam je odgovorila," da odbor za zunanjo politiko (OZP) o tem ni bil obveščen, saj ni praksa, da bi se odbor seznanjal z vsemi mednarodnimi stiki in aktivnostmi, ki jih razvijajo posamezna ministrstva: to namreč ne sodi v pristojnost OZP". 

Na ministrstvu za zunanje zadeve so pojasnili, da "med Republiko Slovenijo in ZDA že od lanskega leta potekajo pogovori o možnosti sprejema skupne izjave o medsebojnem sodelovanju pri zagotavljanju varnosti in odpornosti omrežij 5G, ki mu obe državi, prav tako pa tudi EU in Nato, v zadnjem času namenjata povečano pozornost."  Kot še dodajajo, je Republika Slovenija zainteresirana za okrepitev kibernetske varnosti in sledi resolucijam in strategijam, ki so bile zapisane do tega trenutka. "Namen izjave je tudi v prispevku k izpolnitvi zaveze, ki so jo v zvezi s kibernetsko varnostjo decembra 2019 v Londonski deklaraciji zveze Nato sprejeli šefi držav in vlad," so še dodali. 

Iz ameriškega veleposlaništva so nam poslali podobno sporočilo: "ZDA so izpostavile, da morajo omrežja 5G nujno zgraditi zaupanja vredna podjetja, ki niso pod vplivom avtoritarnih vlad, ali s sedežem v državah, ki nimajo neodvisnega sodstva ali pravne države za zaščito potrošnikov in podjetij. Še naprej razpravljamo o tem kritičnem vprašanju z zavezniki in demokracijami, ki podobno razmišljajo. Tako bi tudi vključili Slovenijo, da poudarimo, da morajo vlade, podjetja in državljani imeti možnost, da lahko zaupajo, da oprema 5G, programska oprema in storitve ne bodo ogrožale nacionalne varnosti, podatkov o zasebnosti, ekonomske suverenosti, intelektualne lastnine ali človekovih pravic."

Poudarjajo, da se morajo države  zavedati nevarnosti, in dodajajo, da je treba oblikovati nacionalne ukrepe za izključitev nepreverjenih dobaviteljev z visokim tveganjem, ne glede na nacionalno poreklo, pri zagotavljanju opreme, tudi programske, in storitev v omrežjih 5G. S tem namenom številne države spodbujajo, da bi z ZDA podpisale memorandum, v katerem bi potrdili skupno prepričanje pri vzpostavitvi orodij, ki bi omogočale pravilno ocenjevanje nevarnih ponudnikov pri zagotavljanju varnosti kritične infrastrukture. Predvsem kadar bi ta lahko bila ogrožena od tretjih držav. 

Pri družbi Huawei so zapisali, da "družba Huawei Technologies uradno ni seznanjena s kakršnimikoli načrti Vlade Republike Slovenije v zvezi s podpisom memoranduma z ZDA o varnosti telekomunikacijskega 5G omrežja, s katerim bi želeli našo družbo izključiti iz trga. Vlada Republike Slovenije na nas ni naslovila nobenih posebnih ali splošnih pomislekov, vprašanj povezanih z upravljanjem naše družbe ali našim poslovanjem v Sloveniji. Vsekakor smo za pogovor o tem vedno odprti. Huawei je v zadnjih 30 letih služil trem milijardam ljudem po vsem svetu. Zaradi uporabe naše opreme se ni zgodil niti en zlonamerni incident na področju kibernetske varnosti. Prav tako proti naši družbi ni bil predstavljen niti en dokaz v zvezi s tem.  Vedno upoštevamo mednarodno in lokalno zakonodajo, predpise ter poslovno etiko. Do danes so nam zaupanje izkazale že številne evropske države. Z našimi 5G rešitvami smo se močno uveljavili v Nemčiji, Franciji, Španiji, na Portugalskem, v Švici, na Nizozemskem, v Italiji, na Norveškem in v Avstriji. Za storitev 5G smo podpisali več kot 90 komercialnih pogodb s telekomunikacijskimi podjetji po vsem svetu, od tega je skoraj polovica pogodb sklenjenih v Evropi."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (222)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blond James
28. 07. 2020 16.52
Že lansko leto so bili na počitnicah
Blond James
28. 07. 2020 16.51
Vemo kakšna izjava v Sloveniji je porušen varnostni informacijski sistem.vsakodnevno vdirajo v telefone in Slovenija odlično sodeluje s kitajsko
ecoliqua
12. 06. 2020 17.49
+7
Prodane desne duše
nono1234
12. 06. 2020 17.39
+12
O varnosti državljanov pred škodljivimi vplivi 5G omrežja pa nič, ali sem kaj spregledal? Mi se torej pogovarjamo le o tem kdo bo naredil to omrežje, ne pa o tem, da to preprečimo. Pa bom spet popljuvan od tehnoloških obsedencev, ki jim je zdravje zadnja skrb.
Common_sense
12. 06. 2020 16.58
-11
Bravo! Koncno ima nekdo v Sloveniji jajca.
dmm
12. 06. 2020 15.38
+23
Kaj dobimo v zameno od američanov? Oziroma še boljše vprašanje, kdo in koliko dobi od američanov?
marston
12. 06. 2020 16.52
+13
Večina jih je bilo na 3 tedenskih brezplačnih počitnicah v Ameriki.
Will Keijzer
12. 06. 2020 17.07
+3
VOŠINEK R.
12. 06. 2020 15.31
+20
Kako more biti človek bolan v glavo da lahko reče da je Amerika boljša izbira kot pa kitajska? Se sploh kdo zaveda koliko revežev je v Ameriki? Koliko ljudi spi na pločnikih pa koliko ljudi spi v avtomobilih. Še vedno izvajajo suženjstvo nad črnci.
VOŠINEK R.
12. 06. 2020 17.34
+2
Ti si verjetno 30 let za svetom. Tako je bilo pred časom.
cirenij
12. 06. 2020 17.50
+9
vosinek.............kje pred časom? Poglej si ameriške oddaje. V prikolicah, s tremi delovnemi mesti...pa še družine ne morejo preživet. Da o nedosegljivem zdravstvu ect. ne govorimo. Ni vse Holyvood in podobno.
M teorija
12. 06. 2020 15.26
+4
Če sprejmemo 5 G nas bi ameri težje lrisluškoval. Kitajci, pa niso tako škodljivi!?
M teorija
12. 06. 2020 15.24
+5
Če bi imeli že 5 G, ko sta se pogovarjala Drenikova in Sokolac ne bi Ameri mogli dat Hrvatom, kaj sta se pogovarjala!?
VOŠINEK R.
12. 06. 2020 15.22
+15
Janša želi biti hlapec Američanom.
Al83
12. 06. 2020 13.50
+8
Huawei je toliko integriran v Kitajsko obveščevalno, da nanj ne moremo gledati drugače ko podaljšek Kitajskega režima. Ne samo, da so odgovorni za totalni komunistični nadzor nad govoromo in miselnostjo na Kitajski, so tudi glavni del Kitajskega sistema za Socialni kreditni nadzor. Socialni kreditni nadzor je del Kitajske policijske države, ki nadzira vse gibanje in dejanja kitajskega prebivalstva, z Huaweimi kamerami za prepoznavanje obrazov na vsakem vogalu in tudi v domovih ter totalnim nadzorom interneta in socialnih medijev. Socialni kredit kaznuje prebivalce, če imajo preglasne pse, grejo narobe čez cesto, prižgejo cigaret na napačnem mestu, igrajo preveč računalniških igric, se družijo z napačnimi ljudmi, imajo ljudi z niskim socialnim kreditom v družini itd. Stvari, ki smo jih vajeni iz distopičnih fikcijskih novel 1984, brave new world, serij tipa black mirror in podobnih, a si nismo nikoli predstavljali v resničnem Svetu. Huawei je kriv tudi vohunjenja. Znani so po tem, da ko Kitajski gradbeniki po Svetu gradijo poslopja in vladne ustanove, Huaweijevi strokovnjaki omrežijo te stavbe z prisluškovalnimi napravami. zadnji bolj znan primer je, ko so Kitajci vohunil na parlament Afriške unije 5. let. Huawei je tudi znan po tem, da zagotavlja moderno opremo za prisluškovanje in opazovanje pri Afriških diktatorjih in warlordih. Ljudje tam nimajo kaj za jesti, a Huawei poskrbi, da imajo kamero za prepoznavanje obrazov na vsakem vogalu in da kar koli se pogovarjajo po telefonih ve tudi njihov diktator. Ker Kitajska si ne more dovolit tega, da bi ljudje po Svetu dobivali smešne ideje, kot so demokracija, svoboda, pravica do zasebnosti in samoupravljanje. Torej jokajte o bogem Huaweiju ljudem, ki ne vedo, da je Huawei ogromna koroporacija v rokah največje policijske države na Svetu odgovorna za ugašanje svobode povsod, kjer je prisotna.
Ate_ist
12. 06. 2020 14.59
+8
največja policijska država na svetu so ZDA, prav tako tam sedi zdaleč največ zapornikov na 100000 državljanov. prav tak ZDA vršijo največje prisluškovanje na svetu. si pozabil na afero z frau merklovo in njenim ne tako varnim pred prisluškovanjem telefonom s strani ZDA? pa zgodbo edwarda snowdna? amrika je tehnološko že počepnila pred kitajsko 5G je temu dokaz. vse kaže da bodo kitajci prej dočakali 6G kot američani lastni 5G. preprosto nimajo kje več zaslužiti, trgi se jim zapirajo in praznina v denarnici jih močno boli. to, da se država pod pritiskom največje vojaške (še ta hip) hunte ukloni je sramota. dokler je po njihovo tulijo o svobodnem trgu, ko kdo ponudi kaj boljšega in predvsem cenejšega pa jih zgrabi panika zaradi lastnega pohlepa. to se od daleč vidi tako na tehnologiji 5G, kot na energentih pri izdelavi severnega toka 2, kjer bodo povsem izpadli s plinskega trga s svojim ne konkurenčnim plinom. in skrajni čas je, da se začne evropa obračati za svojimi interesi in pošlje ZDA tja kamor spadajo. daleč za ocean kjer naj imajo svojo izključitelno politiko edine velesile. dokler jo sploh še lahko imajo.
Al83
12. 06. 2020 15.19
+1
ZDA boš primerjal z državo, ki gazi protestnike z tanki in meče ljudi v koncentracijska taborišča. Državi, ki dela biološke ekspirimente na političnih ujetnikih in jih pobija za trgovino z organi. Državi, ki je največji lopov tehnologije na Svetu. Državi, ki je med Epidemijo koronavirusa, ki so jo spustili na svet lastne ljudi zabarikadirala v domove in jih tam pustila, da so pomrli za lakoto. Državi, ki izdaja predatorne posojila za gradnjo infrastrukture v tretjem svetu, po tem pa prevzame to infrastukturo in jo izkoristi za ekstrakcijo resursov. Države, ki pa vzamejo ta posojila pa postanejo defacto kolonije Kitajske. Ni bilo države, ki bi Kitajski segla do kolen, po čistem Zlu, genocidu in tiraniji, in to tudi če zdraven uključimo Sovjetsko Zvezo, Nacistično Nemčijo, Khanovo Mongolijo ali pa Islamsko Indijo.
VOŠINEK R.
12. 06. 2020 15.25
-3
A je v Ameriki kaj bolje? Dobro da v Ameriki ni policije pa to! Res si zelo razgledan da lahko pišeš takšne neumnosti! Bravo.
SVETTEL5
12. 06. 2020 17.11
+12
Ak83...očitni si lažnivi kljukec saj si pozabil napisat ,da je Amerika samo 17 let brez vojne od 1776 leta !Samo Obama Clinton in Bush mlajši so v 24 letih pobili 11milijonov ljudi!Amerika je teroristična mafijska država in rak človeštva .....
nimus
12. 06. 2020 13.47
+2
Kitajska Bill Gates pa so dosegli kar so zeleli prvo virus nato 5g
123maradona
12. 06. 2020 13.51
+2
Še ni mimo 5G, se pripravlja 6G in seveda čipi z v glavo. 🤔🤔🤔😎😎😎😂😂🍒🍒🍒
Tago
12. 06. 2020 14.18
+8
In bedaki se veselijo imeti čip, da bodo opravljali vse z lahkoto Streznitev pride ko bodo ugotovili, da so 24 ur nadzorovana lutke, ki ji bodo jemali informacije o gibanju, obnasanju. Privat zivljenje izgine za vedno, tudi tistih povezanih s takim bedakom. Res napredek, da miljarderji vodijo svet po svoje kar vidimo že danes.
Ate_ist
12. 06. 2020 15.03
+2
tago, nobenih čipov ne bo, ker niso potrebni. dovolj je že telefon, ki ga imaš stalno ob sebi. na daljavo lahko vklopijo sliko in zvok, ne da bi ti o tem kaj vedel, kar je mnogo več od bilo katerega čipa, ki bi ti ga vgradili.
Will Keijzer
12. 06. 2020 17.10
+3
S čipi v glavi iz Kitajske bodo desni postali levi.
BUONcaffee
12. 06. 2020 13.23
-2
Jaz bi prepovedal prodajo Huawei telefonov pri nas.
prvaliga
12. 06. 2020 13.45
+5
BUTELJ kaj misliš da so amerikanci kaj boljši se edini ki delajo proti človeštvu
Tago
12. 06. 2020 14.19
+2
BUONcaffee
12. 06. 2020 13.22
+8
Končno ste priznali da je Slovenija vzhodnjaška država, kljub temu, da je v EU.
Labodov
12. 06. 2020 13.10
-7
Bravo Logar Končno sposoben zunanji minister z jajci
prvaliga
12. 06. 2020 13.46
+3
Tago
12. 06. 2020 14.20
+8
Ja, prodanimi jajci, amerika frst. Pa sej je Cankar rekel, da smo hlapci. Ni pomoči glavam te male Švice, delajo le še za biznis in okoriščanje.
Mirko Tipka
12. 06. 2020 13.03
+1
Jaz montiram 5G wifi omrežja že zagotovo 3leta.... nimam dovolj prstov, da bi preštel, kje vse. Da je 5G od 4G bolj ali manj varna je odvisno od uporabnika samega in od namestitve ter opreme. Za lajika: Sprememba 4G in 5G je v hitrosti podatkov. Kdor si ne želi 5G tehnologije, lahko gre nazaj na 54k modem, pa naj posluša piskanje.
njoko
12. 06. 2020 13.16
+11
E moj Mirko ti niti ne veš kaj montiraš!! "Kakšna je razlika med 5G in 5G, ki to ni Gre za posledico zelo podobnega poimenovanja dveh različnih tehnologij, ki imata le eno skupno točko in sicer to, da obe omogočata brezžično povezovanje z internetom. Razlika med njima je ta, da tisti "pravi" 5G predstavlja prihajajoči najnovejši standard mobilnih omrežij oziroma mobilno omrežje pete generacij, "lažni" 5G, ki povzroča zmote, pa je v resnici oznaka za 5 GHz Wi-Fi oziroma za enega od dveh pasov brezžičnega internetnega omrežja, ki si ga lahko postavimo tudi doma.
Gregib
12. 06. 2020 12.51
+0
Nas pa američanov je 330 milijonov!
SVETTEL5
12. 06. 2020 17.14
+2
borjac
12. 06. 2020 12.00
+24
ZDA so država ki odhaja s prestola, Janša izbira politično in izbral je napačnega konja, diplomacija je veda ki je za vrhunske IQ in ne za vaške tepčke, predvsem je umetnost diplomacije, da znaš plavati med krokodili in ostaneš živ.
Helix Nebula
12. 06. 2020 11.48
+5
V tem članku sem bral Kitajsko propagando
bohinj je zakon
12. 06. 2020 11.45
+6
In koga bomo tokrat, skupaj z ZDA - napadli?