Slovenija

31. marca 2019 bomo zadnjič premaknili ure

Ljubljana, 14. 09. 2018 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

31. marca 2019 bodo vse države Evropske unije še zadnjič premaknile ure z zimskega na poletni čas. Temu bo čez pol leta, 27. oktobra 2019, sledilo še eno premikanje, a le v tistih članicah, ki se bodo odločile obdržati zimski čas. Večina Slovencev, ki so odgovorili na vprašalnik, je izbrala poletnega. A odgovarjal je manj kot odstotek prebivalcev naše države.

31. marca 2019 bodo vse države Evropske unije še zadnjič premaknile ure z zimskega na poletni čas. Temu bo čez pol leta, 27. oktobra 2019, sledilo še eno premikanje, a le v tistih članicah, ki se bodo odločile obdržati zimski čas. In nato bo premikanje ure dvakrat na leto odšlo v zgodovino. 

To je v Bruslju povedala evropska komisarka za promet Violeta Bulc, ki je predlog podrobneje predstavila. Poudarila je, da je evropska komisija sicer predlaga, da vse članice ukinejo premikanje ure, članice pa bodo morale same odločiti, ali bodo za stalno uvedle poletni ali zimski čas. O tem morajo komisijo obvestiti do aprila 2019. 

Če bo obveljala "anketna volja", naslednjo jesen ur ne bomo več pemikali.
Če bo obveljala "anketna volja", naslednjo jesen ur ne bomo več pemikali. FOTO: iStock

Več Slovencev za poletni kot za zimski čas - a odločila je peščica

O tem, kako se bo odločila Slovenija, komisarka ni želela ugibati. Je pa pojasnila, da je javno posvetovanje pokazalo, da so Slovenke in Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času. Podobno so se izrekli Portugalci, Ciprčani in Poljaki, medtem ko bi Finci, Danci in Nizozemci raje ohranili zimski čas. 

"Teoretičnih modelov je lahko zelo veliko, računam na racionalnost," je Bulčeva odgovorila na vprašanje, kako bodo zagotovili, da rešitve ne bodo v nasprotju z zdravo pametjo. 

Evropska komisija se je pohvalila, da je dobila kar 4,6 milijona odgovorov, kar je rekorden odziv. 84 odstotkov sodelujočih se je izreklo proti premikanju ure. A to je le kaplja v morje oziroma zgolj peščica tistih, na katere bo odločitev vplivala.

Daleč največji odziv je bil v Nemčiji, kjer je anketo izpolnilo slabe štiri odstotke populacije, sledi Avstrija, kjer je odgovor prispevalo slabe tri odstotke prebivalcev, in Luksemburg s slabima dvema odstotkoma. V ostalih državah je odgovoril manj kot odstotek prebivalcev; v Sloveniji, na primer, 0,73 odstotka. Povedano drugače: 15 tisoč ljudi je odločilo za dva milijona prebivalcev Slovenije.  

Največ koristi za prometni sektor. Kaj pa težave? 

Ukinitev premikanja ure naj bi imela najbolj pozitivne učinke v prometu.
Ukinitev premikanja ure naj bi imela najbolj pozitivne učinke v prometu. FOTO: Thinkstock

Največ koristi po komisarkinih besedah pričakujejo v prometnem sektorju, kjer je treba sedaj vsakih šest mesecev prilagajati urnike v logističnih mrežah.

Dosedanji zimski čas ustreza razmeram, ki upoštevajo naravni vpliv svetlobe na naš ritem spanja in budnosti.

Po drugi strani pa so znanstveniki že posvarili, da bi stalen poletni čas, ki ne sledi naravnemu ritmu, lahko imel zelo negativne posledice na zdravje. Pri trajnem poletnem času bi bilo treba več dni vstajati v temi. "In glede na kraj domovanja, lahko imate šest tednov več temnih šolskih juter," je pojasnil kronobiolog Till Roenneberg iz Inštituta za medicinsko psihologijo na univerzi v Münchnu. Stalni poletni čas bi po njegovem mnenju lahko povečal tveganja za diabetes, depresijo, težave s spanjem in učenjem, kar po njegovih besedah pomeni, da bodo Evropejci postali debelejši, bolj neumni in bolj zlovoljni.

"Če smo pozimi zjutraj dlje časa izpostavljeni temi, smo slabše predramljeni, kar lahko vpliva na koncentracijo in pozornost ter privede do več napak v šolah in na delovnih mestih ter prometnih nesreč," pa je na to temo povedal predsednik DGSM Alfred Wiater.

Če bo obveljal poletni čas, bomo pozimi zjutraj dlje časa izpostavljeni temi in zato slabše predramljeni.
Če bo obveljal poletni čas, bomo pozimi zjutraj dlje časa izpostavljeni temi in zato slabše predramljeni. FOTO: Thinkstock

Po pričakovanjih se tudi Bulčeva ni mogla izogniti vprašanjem, ali ne bo predlog ustvaril več težav kot koristi. Odgovorila je, da ta nikakor ni nastal čez noč, saj se že skoraj deset let pogovarjajo o tej temi.

Članice EU, ki so sicer razvrščene v tri različne časovne pasove, so v zadnjem stoletju uvedle poletni čas, da bi prihranile energijo predvsem v času vojne ali med naftno krizo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. V letu 2018 pa je namen premikanja ure veliko manj pomemben, saj so študije pokazale, da so prihranki energije zanemarljivi, državljani pa se vse bolj pritožujejo zaradi negativnih učinkov na zdravje, utemeljujejo predlog v Bruslju.  

EU ima tri standardne časovne pasove: zahodnoevropski čas (Irska, Portugalska, Združeno kraljestvo), srednjeevropski čas (17 držav članic) in vzhodnoevropski čas (Bolgarija, Ciper, Estonija, Finska, Grčija, Latvija, Litva in Romunija).

Za države članice, ki se bodo odločile za trajno uvedbo poletnega časa, bo samodejno veljal standardni čas + 1 ura. Poleg tega bodo države članice še vedno lahko spreminjale svoj standardni čas, če te spremembe ne bodo povezane z letnimi časi. V skladu s predlogom morajo države članice šest mesecev vnaprej evropsko komisijo uradno obvestiti o vsaki spremembi časovnega pasu.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

heartbreaker
30. 03. 2019 15.00
+6
"Stalni poletni čas bi po njegovem mnenju lahko povečal tveganja za diabetes, depresijo, težave s spanjem in učenjem, kar po njegovih besedah pomeni, da bodo Evropejci postali debelejši, bolj neumni in bolj zlovoljni."....pa od kje to dobivajo???' A v J. ameriki je vse ok, kr že zdavnaj več ne premikajo ur? Dejte ga srat, no! Jz itak rabim 2 meseca, da se navadim na nov čas. Ko se glih navadiš, pa ponovi isto pesem. Pa rečeno je, da bo marca oz. okt. 2019 zadnjič premaknili čas? A niso napisali da bomo še 2 leti tko delal in se pol odločili?
doga23
28. 03. 2019 13.14
+16
Ma ne me j....! A zdaj bo imela vsaka država svoj čas. Kako bo to usklajeno s poslovnimi sestanki, transportom...?? Noro bedasto pa taka EU. Očitno že dolgo časa nismo več enotna EU....
nigel14
23. 03. 2019 07.10
+9
J..e se jim za naše zdravje.
Duhecx
21. 03. 2019 17.06
+18
Jaz osebno sem za zimski čas.To je naravni čas senca sonca pada na sever.
otilia
19. 03. 2019 18.14
+12
Sem za zimski čas, tako je bilo vedno. Vstajam ob petih zjutraj, da pridem v službo ob sedmih in se ena ura ogromno pozna. Sem včasih tako utrujena in bi spala v stoje, čeprav hodim spat ob 10. uri. Se zgodi, da ne morem spati celo noč, potem je pa še huje. Potem še vožnja domov uro in pol. Mogoče res nisem jutranji tip, bila bi neizmerno vesela, da bi imeli zimski čas.
maj.?i.ka
10. 11. 2018 21.10
+17
Tako kot je zdaj, bi moralo ostati. Z delom pričnem ob 6. uri, torej vstajam ob 5-h zjutraj. Če se ura prestavi na umetni poletni čas, moram vstati še uro prej, to je ob 4-h, kar pa je zelo utrujajoče. Verjemite, da se tista ura zjutraj še kako pozna. Zakaj pa ne bi tisti, ki začnete s svojim delovnikom ali kakršnokoli že dejavnostjo ob 7., 8., 9. uri, pričeli kako uro ali dve prej, pa boste imeli še kako več od dneva. Nerealno je pričakovati, da bi zaradi vas, ki začnete z delom v poznejših urah, morali ostali vstajati še uro prej, kot je normalno...
dadinho10
26. 03. 2019 18.17
+3
umetni poletni cas? kot je normalno? eno vprasanje, tako mimogrede, kdaj pa se je dolocil cas oziroma kdaj je zacelo biti normalno?
FIGEC
18. 09. 2018 07.09
+7
Onega nosonja z reklame malo zmanjšajte, ker mi njegov nos gleda 10cm izven monitorja...
kapljač1
15. 09. 2018 10.56
+20
Večina Slovencev, ki so odgovorili na vprašalnik, je izbrala poletnega. A odgovarjal je manj kot odstotek prebivalcev naše države............... Ne se zgovarjat na n odstotek. Aktivnost spreminja, tudi če je v manjšini, ne lenost in neaktivnost državljanov
kapljač1
15. 09. 2018 10.57
+3
Samo.Jst
15. 09. 2018 09.49
+2
Koncno ena pametna odlocitev!
xyxyxyxyxyxyxy
15. 09. 2018 09.30
+16
Kako si v EU predstavljajo, da si bodo države izbrale kateri čas bodo imele. Bomo npr. potovali po Evropi in v vsaki državi menjali čas( eni poletnega, drugi zimskega)?
METKA102
15. 09. 2018 09.03
+2
Če bi bili časovni pasovi resnično razdeljeni po poldnevnikih, potem bi bilo ok, da je sonce v zenitu opoldne. Pa so se domislili, da ima vsa (skoraj) Evropa isti čas, kar pa ni v skladu s soncem. Za vzhodne države je bolj točen poletni čas, za zahodne zimski (srednjeevropski).
FIGEC
18. 09. 2018 07.42
+0
Vsem ni mogoče ugoditi, da bi uživali v astronomskem času, zato so pa tu časovni pasovi. In tisti, ki si jih je zamislil, je to storil po temeljitem premisleku. Tako je ugodil veliki večini ljudi.
nigel14
23. 03. 2019 07.13
+0
KAko smo pa do premika čisto ok funkcionirali? Ali ne vidijo tisti cepci, da je v bistvu večina za pravi čas, čas, ki je sedaj.
hattriick
15. 09. 2018 08.40
+19
Poleti mora bit poletni čas, kaj je pozimi je tak vseeno ker je tak vreme zanič. Tisti, ki pa želijo imeti poleti zimski čas pa so lenuhi, ker jim je vseeno kaj bodo počeli po službi, bodo itak zaprti not za štirimi stenami gledali tv pa se nažirali, bo se tv lepše videl v temi. Za ljudi, ki pa želijo prosti čas preživljati uunaj, v naravi in športno, pa je loletni čas edina izbira!!!
Maxx365
15. 09. 2018 08.53
+38
Zate je normalno, da je sonce najvišje ob 13. uri in da je svetlo do 22. ure?, zame ni. Živel sem že v času, ko še ni bilo menjave ure in tista "stara ura" torej zimski čas je zame nekaj povsem naravnega in logičnega, pa se zaradi svojega razmišljanja ne počutim "lenuha".
dadinho10
26. 03. 2019 18.20
+4
kaj pa je narobe s tem, da je ob 22 uri se svetlo, saj to traja 10-14 dni... konec avgusta je tema ze pred 20 uro, kako bo po zimskem casu? namrec, avgusta so se dopusti.
tornadotex
15. 09. 2018 08.36
+7
HOČEMO ZIMSKI ČAS,TAKO KOT NEMCI AVSTRIJCI IN OSTALI SEVERNJAKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 razen,če se že prištevate med južnake.....
?ešnjica
03. 11. 2018 08.43
+11
Pikabalonca
15. 09. 2018 07.24
-22
Vse proti naravi to bo drago stalo..?? na vsakem KORAKU..upor zoper NARAVO, za katerem stoji LEVICA..Tudi Levičarji so plastični, umetni prazni..
Pikabalonca
15. 09. 2018 07.32
+8
Drgač pa PIJANDURAM (( Junkerju čas ne pomeni kaj dosti, Levičarjem pa tudi ne saj nikoli v življenju niso delali ustvarjali so samo kradli tuj denar.
COSMERBA
15. 09. 2018 10.26
+6
Pa desničarji - RKC tudi nič ne delajo in samo kradejo ali pač otroke zlorabljajo, to je tudi delo
nigel14
23. 03. 2019 07.15
+0
a oni drugi so pa ustvarjali? Pokradli so, saj se ve kaj.....
Tomaz1980
14. 09. 2018 22.37
+28
Že tako ali tako zima predolgo traja, pa naj bo vsaj čas poletni!
SloG pavelšek
14. 09. 2018 22.21
+5
Marilyn Monroe
14. 09. 2018 22.13
+51
Absolutno naravni čas ! Torej tako imenovani zimski ! Dejstvo je , da nismo nad naravo in nima smisla se igrat bogove ! Vsi smo eno z vsem živim v naravnem času! Torej zimskem !
Vklopirazum
14. 09. 2018 22.52
+49
Miškonček
14. 09. 2018 22.08
+38
Najboljše bi bilo premakniri ure namesto za eno za pol ure med zimskim in poletnim časom. Tako bi bili eni in drugi zadovoljni pa še mi bi izstopali v svetu, ki hočemo vedno biti nekaj posebnega.
NotMe
14. 09. 2018 21.55
+48
Trapaste debate. Me prav zanima, kaj bi rekli ti strokovnjaki, če bi obdržali zimski čas in premaknili svoje življenje uro nazaj, kot je bilo pred 50 leti: šola ob sedmih, služba ob šestih, pisarne ob pol osmih, trgovine ob sedmih, namesto da začenjamo med osmo in deveto?
zn1
14. 09. 2018 21.31
+6
Kakšni znanstveniki? To je mnenje enega, večina pa jih ugotavlja, da je zimski čas bolj škodljiv za evropski delovnik. Poleti bi bil pri nas že ob 3:30 dan, tema pa že ob pol devetih, kar je nesmisel, saj jih večina zaspi šele po 23 uri, otroci pa po 21.Imajo pa na zahodu našega časovnega pasu skoraj dve uri daljši dan kot mi, zato mogoče njim odgovarja zimski čas.
Maxx365
15. 09. 2018 08.57
+6
Nikjer nimajo dve uri daljši dan kot mi, povsod je isto, zato pa imamo različne časovne pasove. Po tvoje bi moralo v Avstraliji sonce vzhajati ob 4. popoldan al kako?