Veriga dobrih ljudi

Premikov na področju socialne zakonodaje ni, nezadovoljstvo v Levici

Ljubljana, 28. 05. 2019 18.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.P. / STA
Komentarji
7

Koalicija pod vodstvom Boruta Pahorja je leta 2011 sprejela novo socialno zakonodajo, ki velja še danes. Pojavilo se je že veliko pobud za spremembe na tem področju, nevladne organizacije opozarjajo predvsem na upoštevanje otroških dodatkov v dohodek družine. Levica je na vlado naslovila poslansko spodbudo za spremembe na tem področju.

Trenutna socialna zakonodaja upošteva otroški dodatek v dohodek družine. Zakonodaja je bila sprejeta leta 2011 pod vlado Boruta Pahorja in takratnega ministra Ivana Svetlika, velja pa še danes.

Mnoge nevladne in humanitarne organizacije opozarjajo, da takšna ureditev vodi v revščino otrok, saj se denar, tj, otroški dodatek, ki je namenjen otroku, njegovemu izobraževanju in razvoju ter šolskim potrebščinam, ne pa plačevanju položnic in preživljanju celotne družine. Ker se otroški dodatek šteje v prihodek družine, se s tem zniža socialna pomoč, plačilo vrtca ali šolske prehrane, s tem pa se za družino ne izboljša nič. Dodatek, namenjenem otrokom, tako ne doseže svojega namena – pomagati otrokom.

Anita Ogulin iz Zveze prijateljev mladine (ZPM) pojasnjuje: "Če je otroški dodatek štet v prihodek nezaposleni osebi, dobi socialni prispevek zmanjšan za del otroškega dodatka, sam otroški dodatek pa seveda ni socialni transfer." Ni socialni transfer, namenjen je otrokovemu zdravemu razvoju.

V SD pravijo, da bi raje videli, da sprememba zakonodaje pride s strani ministrstva samega.
V SD pravijo, da bi raje videli, da sprememba zakonodaje pride s strani ministrstva samega. FOTO: Miro Majcen

Matjaž Han iz SD, ki je osem let nazaj sprejela takšno zakonodajo, danes pravi, da so socialni demokrati že dali pobude ministrstvu za delo, a bi raje videli, da bi ministrstvo vložilo to pobudo, in ne poslanci sami. 

V NSi so ministrici za delo po pogovoru z Ogulinovo dali v začetku decembra prejšnjega leta, Jožef Horvat iz NSi pa: "Do danes, evo, do tega dne praktično še ne vidimo realizacije teh ukrepov." Ministrstvo se je takrat odzvalo, da gredo zaveze iz koalicijske pogodbe v smer, da bi bil otroški dodatek izvzet iz sistema socialnih transferjev. 

Po zadnjih podatkih iz leta 2017 je stopnja tveganja revščine med otroci in mladostniki do 17. leta starosti 12,8-odstotna, kar pomeni, da pod pragom tveganja revščine živi kar 49.000 otrok in mladostnikov. V razmerah materialne prikrajšanosti živi 37.000 otrok.

Poslanec Levice Primož Siter je danes na vlado naslovil poslansko pobudo v zvezi z upoštevanjem otroškega dodatka pri ugotavljanju upravičenosti do denarne socialne pomoči in napovedano ukinitvijo dodatka za delovno aktivnost.

V Levici predlagajo tudi, da se spremeni vrstni red uveljavljanja pravice do socialnih prejemkov, in sicer da se najprej ugotovi upravičenost do socialne pomoči, potem pa izplača otroški dodatek, in ne obratno kot sedaj. 

"Napredne države stvari rešujejo drugače, zavzemamo se, da se vrstni red spremeni," poudarja Siter. 

Levica je lani že dala podobno pobudo, a je takrat odstopil Miro Cerar, SD in Desus pa niso prišli na odbor za delo, zaradi česar ta ni bil sklepčen in o predlogu sploh niso glasovali. 

Levica: Umik ukinitve dodatka delovno aktivnim prejemnikom socialne pomoči

V Levici so nezadovoljni tudi s predlogom dopolnitev zakona o socialnovarstvenih prejemkih, kjer ministrstvo za delo predlaga ukinitev dodatka na delovno aktivnost, ki ga prejemajo delovno aktivni prejemniki socialne pomoči. S tem se bo po Siterjevih besedah socialna pomoč znižala kar 18.975 upravičencem, od tega 8117 otrokom.

Ob tem ukinitev dodatka tudi pomeni, da družine oziroma samske osebe, ki so upravičene do denarne socialne pomoči v nižji ali enaki višini, kot je dodatek za delovno aktivnost, do te ne bodo več upravičene, prav tako ne do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev.

To za vsaj 19.000 upravičencev pomeni, da se jim bo znižal znesek denarne socialne pomoči, ki ga prejemajo po sedanji ureditvi, mnogi pa do denarne socialne pomoči po predlagani ureditvi sploh ne bodo upravičeni. Kot trdi Siter, je zato predlog korak v napačno smer, saj tiste, ki že zdaj živijo pod pragom revščine, potiska še globlje v revščino in socialno izključenost. V Levici so se zato pridružili pozivu humanitarnih organizacij in društev, naj vlada umakne predlagano rešitev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MountainVibes
29. 05. 2019 11.30
-3
Mesec se bori za najšibkejše, kaj naj rečem?
blazter
28. 05. 2019 21.41
-5
No, tudi najbolj desno us,erjen je bil nekoč levičar. Zdaj z manj naglavnega okrasja in v drugačni barvi verjetno ne more pozabiti naučenega.
Ribežn
28. 05. 2019 20.52
+6
Vse ste sheblali in še naprej bi kakali. In admin bo to označil kot neprimerno ;) Frtik
HaryGolt
28. 05. 2019 20.12
-8
Kot prefarbaega desničarja in zglednega učenca komunistične akademije v kumrovcu, kjer so me naučili vseh barabij me je sram, da sem pod barvo še vedno rdeč. Lp
zajebant2
28. 05. 2019 19.56
+34
leva vlada bo uničila vse kaj še niso v zadnjih 12 stih letih
boris c
28. 05. 2019 19.17
+40
Luka je izgubil na volitvah, zdaj je pa vsaka prilika dobra za jamranje.
tlunar
28. 05. 2019 19.09
+24
Če levica nebi bila koaliciska stranka bi človek pomislu,da jim gre na bolje-tako je pa vsem jasn da sami sebe brcajo v jajca!