Slovenija

Zlorabljal je njegovo vnukinjo, po dveh letih zapora prihaja na prostost?

Ljubljana, 17. 01. 2024 19.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Staša Lozar
Komentarji
0

Pravosodnemu ministrstvu se, kot kaže, obeta še ena fronta. Kazen nekdanjemu jeseniškemu ravnatelju je sprožila burne odzive. V organizacijah, ki se ukvarjajo z žrtvami zlorab, so ogorčeni, veliko razburjenja je tudi na Jesenicah, kjer naj bi po naših neuradnih podatkih skupina domačinov pripravljala protest zaradi – po njihovo – premile kazni in nasploh blage kaznovalne politike. Na to opozarja tudi dedek deklice, ki jo je štiri leta spolno nadlegoval sorodnik, zaradi vzornega obnašanja v zaporu pa bi ga lahko prihodnji mesec, po le 60 odstotkih prestane kazni, izpustili.

Poklical nas je, ker je njegova vnukinja, ki jo je več let zlorabljal novi partner njegove nekdanje žene, znova v strahu. Boji se, da bo zaradi naše zakonodaje zaradi spolne zlorabe obsojeni na 40 mesecev že februarja znova ugledal luč prostosti.

Komaj šest let je imela, ko je začel. "V glavnem je bilo otipavanje po spolovilu, zadnjici, celem telesu, s tem, da je morala tudi ona to početi. V glavnem je šlo za otipavanje in porivanje prsta v odprtine," pripoveduje. 

V izjemni stiski je bila deklica, ko ji je za božično darilo kupil spolno igračko. Silil jo je tudi v gledanje spolnih vsebin. 

Sin, dekličin oče, je obnavljal hišo in otroke pogosto zaupal v varstvo mami, ki naj deklici ne bi verjela, kaj počne njen novi partner. K sreči se je zaupala tudi družini sošolke. Šok za dekličine starše, ki niso vedeli, zakaj se deklica spreminja. 

"Imela je težave z želodcem, bruhala je, tesnoba, slabo je spala. Celo neko obliko astme je dobila," še pravi dedek.

Storilec dejanja nikoli ni priznal, nikoli ni šel v pripor. Sojenje je čakal na prostosti, kjer je kršil odrejeno prepoved približevanja, a kazen za kršitve je vedno plačal in dejanje ponavljal.

Na sojenju pa nov šok – kazen, ki jo je terjalo tožilstvo, le 3 leta in 4 mesece. A tudi po obsodilni sodbi ni šel takoj v zapor. Na prostosti je čakal pravnomočnost sodbe. Trajalo je še dve leti, da je prišlo pravnomočno iz druge stopnje. 

Zdaj, po 60 odstotkih prestane kazni, naj bi storilec že zaprosil za pogojni izpust. 

"Tako da je bil v zaporu pičli dve leti. In bo spet tu," je obupan dedek.

In če apelira na vlado, da je kaznovalna politika naše države nedopustna, pa pravosodno ministrstvo sporoča, da spremembe zakonodaje ne načrtuje. Na Inštitutu za kriminologijo so naročili raziskavo, iz katere sklepajo, da so kaznovalni okviri za kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost določeni – ustrezno.