Slovenija

Svet Policijskega sindikata Slovenije se je preoblikoval v stavkovni odbor

Ljubljana, 16. 09. 2020 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
356

"Sprašujemo se, komu lahko v tem trenutku državljani sploh še zaupamo, če ne le dana beseda, ampak celo podpisani sporazumi in pogodbe ne veljajo," pravi predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko. Zaradi nezadovoljivega načina komunikacije so Svet PSS preoblikovali v stavkovni odbor, s tem želijo dodatno izraziti potrebo po konstantnem in strpnem vodenju dialoga z Ministrstvom za notranje zadeve.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nezadovoljstvo v Policiji
    02:46
    Iz 24UR: Nezadovoljstvo v Policiji
  • Iz SVETA: Rok Cvetko o razmerah v Policiji
    02:47
    Iz SVETA: Rok Cvetko o razmerah v Policiji

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije je na novinarski konferenci predstavil težave, ki jih imajo pri komunikaciji z Ministrstvom za notranje zadeve. Na sindikalni strani ugotavljajo, da dialoga s trenutnim vodstvom ni oziroma je ta izjemno nekonstruktiven. "Sindikat in predstavniki sindikata smo podvrženi širjenju laži in drugim nizkotnim oblikam oblikam ravnanja," pravi Rok Cvetko, ki meni, da trenutno zdravstveno zaskrbljujoče stanje ni opravičljiv razlog za to, da dialoga ni. 

Svet Policijskega sindikata Slovenije se je preoblikoval v stavkovni odbor

Policijski sindikat naj bi imel redne sestanke z ministrstvom, a iz sindikata opozarjajo, da do mesečnih sestankov pride zgolj na izrecno zahtevo Policijskega sindikata Slovenije. Z njim so se v času polletnega mandata srečali šele drugič. "Minister nam je dal vedeti, da sestanek poteka predvsem zato, ker je to uradni zahtevek in ne zato, da bi dejansko prišli do rešitev določenih odprtih zadev," je razložil Cvetko.

"Z največjo grozo smo prejeli signal ministra ob zaključku sestanka, da lahko predloge Sveta PSS pospravi v žep, kot naj bi to storil že pred tremi ali štirimi tedni. Vse to pa da je odvisno od naših dopisov, torej našega opozarjanja na morebitne nepravilnosti," razlaga predsednik sindikata. "Takšen način komunikacije v PSS ocenjujemo kot zelo odkrit poizkus izsiljevanja ali ustrahovanja sindikata in neposreden vpliv na svobodo našega delovanja. Zato je bila celotna zadeva predstavljena tudi na najvišjem organu Svetu sindikata, ki je sprejel stališče, da na takšna izsiljevanja ministra ne pristaja in jih zavrača," je dejal.

"Danes je bila zato sprejeta soglasna odločitev, da se svet preoblikuje v stavkovni odbor," je dodal. Med govorom je izpostavil več težav, a najbolj moteča je bila strokovna analiza vrednotenja delovnih mest uradnikov s posebnimi pooblastili, torej policistov, vojakov in carinikov. Kot opozarja Cvetko je bila ta zaradi vpliva ministrstva, tudi z "vsebinskimi pripombami" pristranska in torej ne neodvisna, kakršna bi morala biti. Analiza je pokazala, da odstopanja v obremenitvah med uniformiranimi poklici ni, kar je za PSS povsem nesprejemljivo, saj je tudi neodvisna evropska analiza pokazala diametralno nasprotne rezultate.

Prav to analizo naj bi minister za zunanje zadeve Aleš Hojs uporabil za izsiljevanje, saj v primeru, da bi vlada rezultate analize potrdila, policistom ne bi več izplačevali t.i. schengenskega dodatka.

"Preoblikovanje ob primerni reakciji vodstva MNZ še ne pomeni izvajanja stavkovnih ali drugih sindikalno zaostrenih ukrepov," dodaja Cvetko. Namen preoblikovanja v prvi fazi je, da delodajalec prepozna potrebo po konstantnem in strpnem vodenju dialoga, pravi in dodaja, da če se to ne bo zgodilo, se v okviru stavkovnega odbora lahko formirajo posamezne aktivnosti, ki lahko vodijo tudi v sindikalni konflikt. 

"Absolutno in povsem nesprejemljivo je, da vodstvo MNZ ne spoštuje določil in dogovora o vodenju socialnega dialoga s sindikatom in da najvišji državni uslužbenec ne spoštujejo danih zavez in dogovorov," je prepričan. "Še toliko bolj nesprejemljivo je, da tako zlahka stopajo pred državljane RS in naslavljajo te najbolj izpostavljen poklicne skupine zgolj takrat, ko jih potrebujejo in brez pravega dialoga nalagajo nove obveznost v okviru teh nalog veliko obljubljajo podpisujejo pogodbe in sporazume, tudi višja plačila, pa vendar ko se enkrat razmere, ko so ti ljudje potrebni , končajo, so vse te obljube hitro pozabljene," razlaga. 

"Sprašujemo se, komu lahko v tem trenutku državljani sploh še zaupamo, če ne le dana beseda, ampak celo podpisani sporazumi in pogodbe ne veljajo," pravi Cvetko. 

Na sestanku z ministrom so sicer želeli govoriti o več odprtih temah, med drugim o nerešenem vprašanju glede dodeljevanja karanten migrantom v centru v Postojni. "Policisti so za pomoč prosili zdravstveni inšpektorat, ki na vprašanja še ni odgovoril in pa NIJZ, odkoder odgovarjajo na vse ostalo, le na ključno vprašanje ne," je dejal Cvetko. Vprašal se je, če za določene osebe na ozemlju RS veljajo drugačna pravila kot za ostale, ki prihajajo iz držav na rdečem seznamu. Povedal je, da je to vprašanje za policiste in njihovo zdravje ključno, saj so dnevno v stiku z ljudmi, za katere ukrepi za preprečevanje virusa ne veljajo.

Kot drugo težavo je izpostavili določanje karanten pri prečkanju mej. "Za to policisti niso usposobljeni," pravi in dodaja, da lahko ravno zaradi nedorečenosti izvajanja te dejavnosti na sodišču zaradi "napačno" dodeljene odločbe nastrada prav policist.  Skrbi pa jih tudi nerešeno vprašanje koronskih dodatkov. Ne vedo kako bo s tistimi policisti, ki so na meji z Italijo delali, ko je bila pri njih že razglašena pandemija, v Sloveniji pa še ne. 

Težava je tudi pri ostalih policistih, ki so prejeli dodatke za sklic in izvajanje posebnih nalog, ne pa tudi dodatke za epidemijo. "Kar pomeni, da so bili policisti, ki so izvajali posebne naloge plačani manj, kot policisti, ki so opravljali običajne naloge," pojasnjuje. Minister naj bi sicer na včerajšnji seji povedal, da situacijo preverjajo in da jo nameravajo tudi urediti, a na sindikatu ostajajo zaskrbljeni, saj da jih o tem ni nihče obvestil. 

Policijski sindikat ima vso podporo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije

Na konferenci je spregovoril tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj, ki pravi, da lahko razume, da sindikat komu ni všeč, "ampak dejstvo je, da je sindikat tako legitimen kot tudi legalen predstavnik policije in posledično tudi upravičen sogovornik Ministrstva za notranje zadeve". 

"To dejstvo je potrebno spoštovati," pravi Štrukelj. "Sindikatu je po ustavi zagotovljena svoboda delovanja. Če se na osebni ravni izpostavlja in poskuša manipulirati z dejstvi se s tem skuša poseči v svobodno delovanje sindikata," pravi in dodaja, da podpira delovanje Policijskega sindikata Slovenije. "Posegi na to področje niso mogoči. Oblasti pozivamo, da upoštevajo, mednarodne zakone in ustavo, ki pravi, da je delovanje sindikata svobodno," je zaključil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (356)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlobodaNE
19. 04. 2022 20.19
Ta režim je šel čez vse meje, to je treba takoj ustaviti
nebel
17. 09. 2020 11.23
+1
Kaj ko bi se policija ukvarjala s svojim delom in ne s politiko. In to spodaj nekje.
jastreb13
17. 09. 2020 10.47
+5
Naj še zdaj kdo reče, da to ni politična policija. Po delovanju obeh sindikatov se že iz vesolja vidi, da delujeta v prid svoje politike in ne v prid svojih članov ter njihovih boljših pogojev za delo. Slovenska policija je že dolgo razdeljena na komuniste in janšiste. Bivši udbopartijski kadri, ki se večinoma, kot vodstveni kader skrivajo po pisarnah so žal še vedno v večini in njihov cilj je s politiko ustrahovanja podrejenih za vsako ceno se čim dlje obdržati na oblasti in uživati privilegije, ki jim za njihovo nedelo v pisarnah nikakor ne pripadajo. Samo vprašanje časa je kdaj se bo po verbalnem in psihičnem nasilju znotraj policije začelo še fizično obračunavanje.
cirenij
17. 09. 2020 10.58
+0
Tvoja pamet na nivoju. Ne bluzi. Hojs naj odhojsa z vsemi od zadaj, pa bo mir.
cirenij
17. 09. 2020 11.01
-3
Vsa podpora policistom. Velikokrat so izpostavljeni. In zdaj jih bodo ustrahovali?
Maki3322
17. 09. 2020 10.12
+6
Dragi policisti kar ob petkih naj bo štrajk.
Marela88
16. 09. 2020 21.59
-5
Sindikat je pa poden pri nas...👍
CtrlDelete
17. 09. 2020 10.44
+1
Domendo
16. 09. 2020 21.54
+9
Bomo videli kaj bo, če pa nebo pa pač nebo. Tako se obnaša premier vlade? In to že, ko je virus haral. Pa vseeno mi je ali je res ali ni. Zahebava naj svojo mamo ne pa narod. Pa stiskajte minuse. Šarec je i.diot. In da se norca delajo ko skupaj hodijo na kosila in zahebavajo ne samo ljudi tudi vas novinarje vi pa še naprej hočete take na oblast vas je naj sram.
kolbek460
16. 09. 2020 21.48
+15
Odstopljeni Hojs ,marioneta ,pooseblja zlobo in napuh ,bahatost bi rekli na Štajerskem ,nesramni hinavec prodaja podlosti in na vsakem koraku krši ustavo in vsa pravila ,ki smo se jih dogovorili ,
RDE?I KIP
16. 09. 2020 21.51
-3
mosqito
16. 09. 2020 21.43
-12
Treba je tem Rdečim lenuhom plače znižat,al pa jih dobesedno na cesto nagnat....kavč lenuhi...rdeče marionete.
Capone42
16. 09. 2020 21.54
+15
Boge ovčke..saj ste z rdečimi in komunajzli postali bolj paranoični, kot tisti, ki vam je za osebno obračunavanje opral vaš bogi možgan :)
borjac
16. 09. 2020 21.41
+19
Zakaj ne mediji vprašajo ljudi, koliko sploh še zaupajo taki policiji kot jo imamo sedaj, pod vodstvom nepreklicno odstopljenega ministra Hojsa, šefa policijske menze Juriča, ki enostavno ne odgovarja na vprašanja novinarjev, to je unikum celo v Bolgariji je boljše, policija se je preoblikovala v politično policijo, sekretar Kangler na MNZ vleče iz dreka svoje nekdanje kolege, Kojca, ki se gredo trgovine z belim blagom, mlada dekleta iz vzhoda , katerim so pobrali dokumente, pod fizično prisilo prodajajo strankam, to je postala naša Slovenska policija. Imamo specialce z opremo(robocopi), ki so sposobni aretirati študentke, katere pišejo s šolsko kredo po asfaltu, po drugi strani ti isti robocopi naredijo racijo v Romskem naselju in po par kamnitih kockah, ki jih Romi zmečejo na policijske avtomobile ter napadu vreščečih Romkinj , se specialci taktično umaknejo, beri ZBEŽIJO, je pač mnogo lažje preganjati študente in študentke kot zdržati juriš Romov, ni mi pa jasno zakaj potrebujejo tako drago opremo , za na Kongresni trg že ne, tam zadostuje čisto navadna uniforma, še enkrat pozivam vse razno, razne agencije in medije naj vnesejo v ankete vprašanje: koliko še Slovenci zaupamo Slovenski policiji?? ali si anketne agencije ali mediji tega vprašanja ne upajo zastaviti ?? mogoče zato ker je policija postala politična.
RDE?I KIP
16. 09. 2020 21.46
-11
ljudje se sprašujemo, zakaj borjac tukaj smeti in laže
Tone Mihel?i?
17. 09. 2020 09.54
+5
Mislim da ljudje še kar zaupajo uniformirani policiji .precej manj pa vodstvu z ministrom na čelu Tolko sranja kot ga je povzročil Hojs kot minister ga do sedaj ni nobeden notranji minister
mosqito
16. 09. 2020 21.39
-2
To ni sindikat. .to je politično krilo SD pijavk,ki vedrijo po pisarnah...to niso operativci,ampak Levnuharski foteljaši, ki so nastavljeni zato,da delajo zdrahe in prepir,....v glavnem lenuhi z dolgimi jeziki.
jastreb13
17. 09. 2020 10.28
+2
+++++++++++++++++++ BRAVO!! Zadel si v piko.
Marela88
16. 09. 2020 21.37
+2
A je Marjan 🌽 že kaj bližje ,da sestavi vlado....🤠
Domendo
16. 09. 2020 21.35
+7
Komedija. Sindikat, ki zagovarja policiste se skupaj z mediji dela večje uboščke kot so begunci. Igrajo na karto strpnosti. Naslov dvoumen. V policiji nezadovoljni potem pa spet da v sindikatu nesposobobni. Mediji tavajo iz ene skrajnosti v drugo ko več nevejo kako naj zrušijo vlado. Kakorkoli gledamo Slovenija rabi več medijev. Jaz imam občutek, da lažejo in so podkupljeni da trosijo laži. Vmes mogoče po naključju je kaj res samo da pa napihujete in vam ni v interesu objavljati vse enako pa je jasno, da ste politični medij. Tako dolgo časa vse rušite dokler ni v vseh resorjih človek ki vam izdaja informacije. Prešaltal bom jaz na šport raje in to na drug medij. Vi neveste kaj je prav in kaj ne niti vam ni do tega da bi v Sloveniji narod dobro in v miru živel. Za vas je vse igra in pomembno je da so evri.
mačo123
16. 09. 2020 21.34
-6
Ti sindikalisti so Šarčevi podrepniki.
Kollerik
16. 09. 2020 21.35
+9
mačo123
16. 09. 2020 21.37
-9
Bolje Janšev kot klovnov,ki ga nobeden ne jemlje resno.
Emtisunce
16. 09. 2020 21.29
+1
RDE?I KIP
16. 09. 2020 21.16
-5
Slovenci že imamo vrh glave rdeče policije, g. Hojs upamo, da vam uspe depolitizirati policijo. lp
Antoniozmaj
16. 09. 2020 21.27
+5
@rdeči kip, ne vem na katerem planetu živiš
Kollerik
16. 09. 2020 21.35
-1
Na izgnanskem planetu...tam so vsi tako strupeni in mizerni...
Betuul
16. 09. 2020 21.15
+1
V korona dobi se ne sme govoriti niti za masko. Policistom zvišat plačo g. minister
bojer
16. 09. 2020 21.15
+15
Težka bo, Hojs in sindikati se bojo težko sporazumeli. Namreč Hojs bi verjetno zelo težko sprejel dejstvo, da ne bi smel vplivati na policijske odličtve.
Antoniozmaj
16. 09. 2020 21.29
+10
on ne sme(!) sprejeti tega dejstva. Princ teme ne dovoli!
Hej Slovani
16. 09. 2020 21.08
+12
Spoštovani policaji, naslednjič, ko bodo protesti jih pa le ponovno varujte!!! lopove iz sdss-a!
kolbek460
16. 09. 2020 21.02
+7
Nespoštljiv ne kredibilen nezgravžen model sds sekte ,,tako ti delujejo vse skozi ,špetir moharji ,
provni
16. 09. 2020 20.56
+22
Pa saj nepreklicno odstopljeni minister se ne more pogovarjati s Policijskim sindikatom !? Ali pač ?
Kollerik
16. 09. 2020 21.00
+12